Unelte si informatii utile pentru prelucrarea lemnului

Unelte prelucrare lemn

Cuprins:

    1. Ce este lemnul
    2. Prelucrarea artistica a lemnului
    3. Care sunt uneltele folosite pentru prelucrarea lemnului
    4. Unelte recomandate pentru prelucrarea lemnului
    5. Sfaturi pentru prelucrarea lemnului
    6. Scule ieftine pentru prelucrarea lemnului

Ce este lemnul

Lemn
Lemn

Lemnul este o materie prima esentiala, pe care omul a folosit-o inca din cele mai vechi timpuri. A fost de mare ajutor pentru realizarea adaposturilor, a tarcurilor pentru protejarea animalelor, dar si pentru confectionarea armelor sau uneltelor necesare muncii.

Descoperirile arheologice dovedesc faptul ca in urma cu sapte milenii, oamenii prelucrau acest material natural. S-au descoperit urme ale unor locuinte din lemn, diferite forme de mese, paturi, mijloace de transport cu doua roti, unelte folosite pentru a ciopli in lemn sau chiar diferite barci primitive, necesare pentru a traversa raurile.

Modalitatile de prelucrare a lemnului cat si instrumentele folosite au evoluat si s-au perfectionat din ce in ce mai mult cu trecerea timpului. Utilajele si uneltele folosite in prezent in prelucrarea lemnului cresc productivitatea, scad eventualele pierderi, permit obtinerea unor debitari precise.  Acestea scurteaza timpii de lucru, permitand realizarea proiectelor de calitate.

In articol vei descoperi diferite informatii utile despre prelucrarea artistica a lemnului, dar vei afla si ce unelte sunt recomandate in acest domeniu. 

Prelucrarea artistica a lemnului

Lemnul a fost o materie prima la indemana tuturor, indiferent de epoca istorica in care au trait oamenii. Din acest motiv, a fost foarte larg intrebuintat, asa ca arta prelucrarii lemnului este una care s-a tot dezvoltat din ce in ce mai mult, un rol important avandu-l esentele de copac utilizate si tehnicile de lucru. 

Obiecte realizate cu scule prelucrare lemn
Obiecte realizate cu scule prelucrare lemn

Valorificarea artistica a lemnului a devenit una dintre preocuparile mesterilor. Doreau sa confectioneze diferite obiecte deosebite, rezistente si functionale.

Au descoperit testand esentele de lemn care reuseau cu brio sa le satisfaca toate cerintele. Si-au dat seama care dintre ele puteau face fata cu succes tuturor nevoilor si care puteau sa treaca proba timpului.

Exista numeroase piese de mobilier din lemn care au reusit si sunt o dovada a priceperii mesterului si a esentei de calitate folosite.

Copacii utilizati de mesterii lemnari erau pregatiti cu foarte multa atentie, in asa fel incat lemnul sa poata fi valorificat optim. Practic, erau taiati din anotimpul rece, toamna sau iarna, dupa ce frunzele cadeau. Erau apoi curatati de crengi, li se indeparta coaja, erau uscati si prelucrati.

De-a lungul istoriei, au aparut diferiti lemnari specializati in confectionarea diferitelor obiecte si astfel au aparut diferite ramuri. 

Obiecte de mobilier
Obiecte de mobilier

Industria prelucrarii lemnului a devenit astazi extrem de profitabila in foarte multe tari, mai ales cand vine vorba despre fabricarea pieselor de mobilier.

Micii intreprinzatori si mesterii populari sunt printre cei mai cautati, pentru ca reusesc sa pastreze atat de bine motivele populare, creand produse de calitate exceptionala, cu ajutorul unor tehnici vechi, apreciate pentru realizarea de obiecte rezistente in timp. 

Care sunt uneltele folosite pentru prelucrarea lemnului

Prelucrarea lemnului este si astazi  unul dintre hobby-urile oamenilor care se intrec care mai de care in aceasta arta.

Scule de mana pentru prelucrarea lemnului
Scule de mana pentru prelucrarea lemnului

Pentru a realiza adevarate opere de arta, mesterii au nevoie de echipamente, utilaje si scule adecvate meseriei. 

Pentru prelucrarea lemnului se folosesc diverse tipuri de unelte si scule. Acestea sunt clasificate in functie de modalitatea de prelucrare.

Regasim instrumente pentru tamplarie, scule pentru prelucrarea lemnului, unelte si accesorii pentru acestea. Cu ajutorul acestora se realizeaza diferite operatiuni de prelucrare a lemnului prin taiere, aschiere, slefuire sau sculptare.

Pe vremuri existau tot felul de unelte pe care un mester trebuia sa le aiba in atelierul sau de tamplarie:

  • topoare de diferite marimi, de taiat si despicat;
  • securi de diferite latimi;
  • fierastrau;
  • suportul numit capra;
  • beschie;
  • compas;
  • sfredel;
  • tarcalau;
  • tesla;
  • priboi;
  • cioplitor;
  • rindea;
  • dalta;
  • gealau;
  • ciocan;
  • mai de lemn etc.

Pentru a fi siguri de corectitudinea lucrarilor, foloseau masuratorile:

  • firul cu greutate de plumb;
  • nivelul cu bula de aer( cumpana);
  • coltar;
  • compas;
  • masuratul cu degetele;
  • pasul;
  • ata;
  • cotul etc.

Unelte recomandate pentru prelucrarea lemnului

Burghie pentru lemn
Burghie pentru lemn

In zilele moderne, insa, oricine vrea sa-si deschida o mica afacere sau doar sa se delecteze cu pasiunea de-o viata, lemnul, trebuie sa aiba la indemana si unelte electrice pentru prelucrare. 

Avand instrumentele de lucru necesare, munca e realizata cu mai mare precizie si indemanare.

Mobilierul din lemn are o durata de viata mai lunga decat toate celelalte materiale. El are, de asemenea, o structura rezistenta si un finisaj natural aparte. Lemnul poate fi folosit pentru a produce orice tip de mobilier si poate fi folosit in diverse combinatii inclusiv cu sticla sau piele.

  • Dalta sau instrumentul de dimensiuni mici, care reuseste sa indeparteze surplusul de material si permite mesterului sa lucreze in amanunt;
  • Rindeaua electrica sau manuala indreapta materialul brut pentru a fi folosit la diferite proiecte;
  • Masina de slefuit (cu banda, pentru suprafete mari, orbital, necesar pentru suprafete curbe, alternativ, pentru slefuire fina, cu vibratii, pentru lucrari de mare finete, multifunctional);
  • Bormasina , ideala pentru orice operatiune de gaurire, insurubare, slefuire, frezare, periat;
  • Cutite pentru strungul de lemn, acel instrument cu ajutorul caruia pot fi realizate brate pentru mobilier, modele curbe, mici statuete etc;
  • Circularul cu masa este obligatoriu pentru orice mester, amator sau profesionist, pentru ca este baza executarii in bune conditii a tot felul de proiecte;
  • Fierastraul  este utilizat pentru tot felul de taieturi, pentru lucrari de mare precizie;
  • Instrumente de masura mecanice, care masoara dimensiuni liniare( metrul de tamplarie, rigla, echer, micrometrul), unghiuri( raportorul) sau grosimi( lera).

Sfaturi pentru prelucrarea lemnului

Orice iubitor de lemn care isi doreste nespus sa creeze piese de mobilier, statuete sau alte obiecte din acest material trebuie sa tina cont de cateva sfaturi extrem de utile:

✔ Alegerea lemnului potrivit este esentiala. Desi este tentant sa opteze pentru un lemn mai vechi, recuperat sau pentru o esenta scumpa, totusi, ar fi bine sa nu o faca si sa debuteze cu rasinoasele sau cu placajul;

✔ Lemnul trebuie sa fie controlat foarte bine inainte de a fi cumparat pentru a nu avea gauri, insecte, crapaturi, noduri cazatoare, sa nu fie mucegait;

Unelte prelucrare lemn
Unelte prelucrare lemn

✔ Sculele potrivite sunt cele nu prea scumpe, dar nici ieftine, care sa serveasca cu succes unei persoane amatoare in domeniu( ciocan, fierastrau, dalta, clema, burghiu de mana, rindea, dispozitive de masurat, bormasina, fierastrau pendular, masina de slefuit plana);

✔ Se face schita, se deseneaza locul unde vor fi facute gaurile, se masoara cu atentie si doar dupa realizarea acestor operatiuni se va trece la taiere;

✔ Lemnul va fi slefuit pentru a se obtine suprafete fine;

✔ Este nevoie de cat mai multa rabdare pentru crearea unui produs din lemn de calitate;

✔ Documentarea este esentiala si este vital sa se invete din greselile altora;

✔ Unele unelte sunt periculos de folosit si trebuie luate toate masurile de siguranta.

Scule ieftine pentru prelucrarea lemnului

O persoana care vrea sa faca primii pasi in domeniul prelucrarii lemnului trebuie sa se inarmeze cu echipamentul necesar, sa culeaga numeroase informatii de la mesteri priceputi, sa invete diferite tehnici de lucru si sa nu uite ca inainte de toate are nevoie de talent si daruire. 

Trada Marketplace le pune la dispozitie celor care prin arta dau viata lemnului, o serie de instrumente pentru ca prelucrarea acestuia sa se realizeze cat mai usor. La noi gasesti unelte de mana , dar si scule electrice pentru ca toate proiectele tale sa prinda contur.


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.