7 Pensule Pictura ce nu lipsesc niciunui Artist!

Pensule Pictura Profesionale

In functie de forma unei pensule pictura poti adopta si tehnica de pictura pe care doresti sa o aplici, fie ca este vorba de linii ample de pictura, amestecuri de culori sau detalii fine.

Forma unei pensule este caracterizata de modul in care parul pensulei este asezat pe manerul acesteia. Cele mai apreciate si utilizate pensule sunt pensula rotunda si pensula lata.

Pensula de Pictura este bagheta magica a artistului, ce tese culori pe panza. Cu cat pictezi mai des cu atat vei reusi sa manevrezi cat mai intuitiv pensula.

Pe masura ce incepi sa pictezi, vei deveni din ce in ce mai familiarizat cu modul in care pot fi realizate picturi cu diferitele tipuri de pensule pentru pictura.

Pensulele vin in multe forme si dimensiuni diferite. Formele si dimensiunile pensulelor cu care alegi sa lucrezi vor depinde in principal de rezultatul pe care doresti sa il obtii.

Forme Pensule Pictura
Forme Pensule Pictura

Cele 7 tipuri de pensule prezentate sunt special concepute pentru diferite utilizari si tehnici de pictura insa, inainte sa le prezentam pe fiecare in parte, haide sa vedem care este anatomia unei pensule de pictura.

Cunoaste-ti Pensula de Pictura

O pensula pictura este formata din 3 parti principale:

Forme Pensule Pictura
Forma Pensule Pictura
  • Peri/ Fibre – cunoscut si sub denumirea de par pensula pictura. Poate fi pensula cu par natural sau pensula cu par sintetic. De asemenea poate fi vorba si despre o combinatie de natural si sintetic.
  • Virola – este corpul de metal care fixeaza perii pensulei pe maner
  • Maner – este conceput de obicei din lemn sau acril.

Mai jos iti vom prezenta cateva materiale de pictura si pentru ce sunt recomandate.

Tipuri de pensule pictura

Pensula Rotunda

Pensula Rotunda de pictura
Pensula Rotunda

Pensula de pictura Rotunda face parte din categoria de pensule pictura universal populare si este definita de par bogat, natural sau sintetic, cu varful ascutit.

Cu ajutorul unei pensule rotunde se pot crea atat linii groase, cat si linii subtiri, folosind o singura miscare si fara a ridica mana de pe panza de pictura.

Liniile subtiri se executa cu varful pensulei si cu cat pensula este presata in jos cu atat liniile devin mai groase.  Este recomandata si pentru schitare, conturare, pictura detaliata si umplerea spatiilor mici.

Pensula Lata

Pensule Late
Set Pensule Late

Cu ajutorul unei pensule late poti aplica culorile de pictura uniform.

Acest tip de pensula este cea mai frecvent utilizata si este o pensula versatila pentru pictura acrilica.

Pensula Lata are varful de forma patrata, cu parul mediu sau lung. Este recomandata pentru umplerea spatiilor mari, pentru crearea de fundaluri, pictura cu apa, amestecuri de culori si impasto.

Pensula Filbert

Pensula Ovala Filbert
Pensula Filbert

Tipul de pensule filbert este definit de capatul plat si oval, cu fire medii pana la lungi.

Pensula de Pictura Filbert este recomandata pentru amestecarea culorilor, crearea marginilor rotunjite ca petalele unei flori.

Modelul de pensula Filbert este o combinatie de rotund si lat. Rotund pentru ca poate fi folosita pentru detalii si lat deoarece poate acoperi o suprafata mai mare decat pensula rotunda.

Pensula Unghiulara

Pensule Unghiulare
Pensula Unghiulara

Este o pensula plata cu firele unghiulare la varfuri.

Pensula unghiulara este recomandata pentru liniile curbate si umplerea colturilor sau a zonelor inguste.

Acest tip de pensula poate ajunge cu usurinta in unghiuri foarte mici, datorita formei varfului acesteia.

Pensula Evantai

Pensula Pictura Sintetic
Pensula Evantai Par Sintetic

Pensula de Pictura Evantai are parul plat si intins, sub forma unui evantai.

Pensula cu Par Natural in forma de Evantai este recomandata pentru netezire, amestecare si crearea penelor.

Pansula cu Par Sintetic in forma de Evantai este recomandata pentru crearea efectelor texturale, nori, frunze si pomi.

Pensula pictura sintetic evantai este ideala pentru pictura in acrilic, tempera si gouache.

Pensula Liner

Pensula Pictura Liner
Pensula Liner pentru detalii

Acest tip de pensula are varful foarte fin si ingust.

Este recomandata pentru contururi, detalii fine, scrierea literelor si crearea liniilor lungi continue.

Si acest tip de pensula face parte din categoria de set pensule pictura ce nu trebuie sa lipseasca din trusa unui artist.

Pensula Spotter

Pensule Pictura Spotter
Pensule Spotter

Este o pensula rotunda cu parul foarte scurt si adunat strans. Este mai putin flexibila si este apreciata in efectuarea detaliilor precise.

Ideala pentru pictura in acrilice, ulei, tempera sau guasa. Din fir sintetic flexibil, cu duritate medie si buna capacitate de incarcare cu vopsea.

Parul pensulei este confectionat din filamente de o singura grosime, ce asigura o flexibilitate excelenta si contururi precise.

Ar trebui sa imi iau Pensule cu Par Natural sau Pensule cu Par Sintetic?

Atunci cand pictezi cu acrilice este recomandata utilizarea pensulelor cu par sintetic. Acest tip de peri raman mai rigizi decat perii din par natural atunci cand sunt umeziti.

De asemenea, substantele chimice din culorile acrilice sunt mai dure si pot avea un efect negativ asupra pensulelor cu par natural.

Este importat de retinut ca parul pensulei este direct influentat de compozitia chimica a culorilor de pictura.

Ce tip de Maner pentru Pensula de Pictura este cel mai bun pentru mine?

Pensula de Pictura cu maner scurt sau lung

Exista doua tipuri de maner pentru pensule, scurt sau lung.

Alegerea pensulei de pictura in functie de manerul scurt sau lung se face tinand cont de rezultatul pe care dorim sa il obtinem si de tipul de pictura pe care vrei sa il realizezi.

Daca doresti sa realizezi picturi de dimensiuni mari, pe sevalet, este recomandat sa optezi pentru pensule cu maner lung.

Manerul lung al pensulei te ajuta sa ai o vedere de ansamblu asupra picturii si iti permite sa efectuezi miscari variate in aplicarea culorii.

Factorul decisiv in alegerea tipului de maner il constituie tipul de pictura si rezultatul pe care doresti sa il obtii.

Materiale pictura – Curatarea pensulelor de pictura

Ingrijirea unei pensule de pictura este esentiala in pastrarea indelungata si intr-o stare buna a instrumentului de pictura.

Pentru ca pensula este un aliat de nadejde in crearea operei, pentru a o pastra intr-o stare excelenta trebuie curatata cu atentie dupa fiecare utilizare.

Primul pas este sa indepartezi excesul de culoare si apa de pe pensula, cu ajutorul unui servet umed, apasand si tragand in sensul perilor pensulei (dinspre maner spre varf).

Ulterior poti spala pensula cu apa calduta si sapun, asigurandu-te ca ai curatat tot produsul de pe pensula. Clateste atent si lasa pensulele sa se usuce pe un servet uscat.

Solutie Profesionala Curatat Pensule Lukas
Solutie Profesionala de Curatat Pensule

Daca doresti sa folosesti o solutie profesionala iti recomandam sa achizitionezi produsul Solutie curatat pensule Lukas. Solutia de curatat pensule Lukas este un agent de curatare extrem de eficient, ideal pentru culorile de ulei.

Este un produs delicat cu perii pensulelor, ce este obtinut dintr-un amestec de solventi, cu un miros specific. Solventul nu este adecvat pentru utilizarea ca mediu de vopsea, solvent pentru rasini sau diluant.

Nu folositi sub nicio forma alti solventi care nu sunt destinati strict pentru curatarea pensulelor. In caz contrar perii pensulei se vor deteriora si pensulele nu vor mai putea fi utilizate.

Fie ca pensula este curatata cu apa si sapun solid sau cu solutie de curatat pensule, trebuie sa te asiguri de fiecare data ca vopseaua este indepartata in totalitate de pe perii pensulei.

Daca totusi s-a intamplat sa te grabesti si sa uiti sa cureti pensulele, iar culoarea s-a intarit pe acestea, solutia de curatare mentionata mai sus le poate salva.

Set Pensule Pictura

Daca esti la inceput de drum in arta picturii este recomandat sa iti achizitionezi un set pensule pictura care sa cuprinda mai multe forme si tipuri de pensule.

Experimenteaza si descopera stilul de pictura care ti se potriveste si care te reprezinta. Pentru a face acest lucru trebuie sa exersezi, sa pictezi si sa te descoperi pe tine.

Pe Trada Marketplace ti-am pregatit o selectie de pensule pictura, de diferite forme si marimi, la preturi foarte atractive.

Set Pensula Pictura
Set Pensule Pictura

Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.