Panze Fierastrau Pendular – tipuri

Cuprins

 1. Fierastrau pendular
  1. Cum e corect ferastrau sau fierastrau
 2. Tipuri de panze pentru fierastraul pendular in functie de metalul de fabricatie
  1. Panze de fierastrau pendular din otel HCS
  2. Panze de fierastrau pendular otel HSS
  3. Panze de fierastrau pendular din Bi-metal
  4. Panze de fierastrau pendular din aliaj de carbura de tungsten
 3. Tipuri de panze pendular in functie de geometria si aranjamentul dintilor de taiere
  1. Panze de pendular cu dinti frezati
  2. Panze de pendular cu dinti slefuiti
 4. Tipuri de panze fierastrau dupa indicele TPI

Fierastrau pendular

Fierastrau Pendular Profesional
Fierastrau Pendular Profesional

Un fierastrau pendular, cunoscut si sub denumirea de fierastrau vertical, este o unealta care permite executarea unor taieturi fine si complexe in materiale moi.

La fel de importanta ca utilizarea unui ferastrau pendular bun este calitatea pe care o au toate acele panze care se potrivesc.

Cu atat de multe modele disponibile pe piata, cum vei fi sigur ca le-ai ales pe cele potrivite? Selectia acestor accesorii face o diferenta destul de mare in performanta si calitatea taieturii.

In acest articol vei gasi cateva elemente de indrumare, vei afla care sunt tipurile de panze de fierastrau pendular potrivite pentru lucrarea pe care o efectuezi, evitand astfel problemele obisnuite, cum ar fi ruperea excesiva a acestora. 

Cum e corect ferastrau sau fierastrau

Ferastrau
Ferastrau

Ambele forme sunt corecte. Potrivit Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, cuvintele fierastrau si ferastrau sunt sinonime.

Cele doua variante definesc unealta sau masina-unealta prevazuta cu o lama, o banda sau un disc de otel, pusa in miscare manual mecanic. Se foloseste pentru taierea precisa a unor materiale( lemne, metale etc) .

Ferastrau este imprumutat din limba maghiara(fűrész) si nu are legatura directa cu substantivul romanesc fier. In conformitate cu originea cuvantului, DOOM1 considera corecta numai forma ferastrau.

DOOM2 accepta ambele variante: si pe cea etimologic corecta( ferastrau), si pe cea generata de etimologie populara( fierastrau).

Tipuri de panze pentru fierastraul pendular in functie de metalul de fabricatie

In functie de materialul pe care il vei taia, este important sa folosesti panza de fierastrau pendular potrivita. Exista patru categorii principale de panze. Alegerea celei corecte va asigura executia unei taieturi mai curate, mai putin strambe, iar unealta in sine va avea o durata de viata mai lunga. 

Panze de fierastrau pendular din otel HCS

Panze Fierastrau Pendular pentru Metal
Panze Fierastrau Pendular pentru Metal

Otelul carbon (High Carbon Steel) este un material care contine cantitati din elementul chimic Carbon (C), un atom foarte comun si versatil.

Modificarea cantitatilor de carbon din compozitia aliajului, pana la aproximativ 2%, poate influenta drastic proprietatile metalului. Otelul cu continut ridicat de carbon este o varianta care.

Desi este fragila conform standardelor industriale, a devenit indispensabila in nenumaratele utilizari ale vietii de zi cu zi, in mod special in fabricarea uneltelor.

Chiar daca se uzeaza mai repede, panzele din otel carbon sunt flexibile si nu costa foarte mult. Sunt deosebit de bune mai ales la prelucrarea lemnului. Sunt fiabile pentru utilizare generala asupra materialelor mai moi.

Panze de fierastrau pendular otel HSS

Panze Otel HSS
Panze Otel HSS

Otelurile rapide( High Speed Steel) au caracteristici fizice si mecanice unice.

Acestea le desemneaza drept o buna alegere pentru productia de piese cu o combinatie optima de rezistenta la uzura si duritate.

Fabricarea lor prin tehnici de metalurgie cu pulberi are ca rezultat un metal cu o distributie uniforma a carburilor si, prin urmare, cu proprietati mecanice izotrope.

Calitatile otelului HSS fac ca, in general, aceste panze de fierastrau pendular sa fie mai dure si sa aiba o rezistenta la abraziune mai mare. Astfel, vor taia mai repede si vor avea o durabilitate mare.

Acestea sunt folosite mai ales pentru taierea materialelor mai dure, precum lemnul de esenta tare sau metale neferoase (aluminiu, cupru).

Panze de fierastrau pendular din bi-metal

Panze HSS Bi-metal
Panze HSS Bi-metal

Bi-metalul este un material compus din doua metale separate, unite intre ele prin procese metalurgice complexe.

Nu sunt un amestec din doua sau mai multe materiale, precum aliajele. Otelurile bimetalice constau in straturi diferite ale componentelor lor. 

Panzele bi-metal sunt cele la care trebuie sa apelezi daca materialul de taiat este deosebit de dur. Desi au costuri mai mari, acestea au o durabilitate mult mai mare in timp.

Durata lor de viata este de doua ori mai mare decat a celor din otel HSS si de zece ori mai mare decat in cazul celor din otel HCS. 

Panze de fierastrau pendular din aliaj de carbura de tungsten

Fierastrau Electric Pendular
Fierastrau Electric Pendular

Carbura de tungsten este cel mai scump material din care pot fi fabricate panzele de fierastrau.

Este si cel mai bun pentru taierea unor suprafete mai sensibile la distrugere.

Panzele din aliaj tip carbura de tungsten vor taia excelent materiale precum:

 • placile de gips-carton,
 • pe cele din fibra lipite cu ciment;
 • plastic armat cu fibra de sticla;
 • otel inoxidabil.

Modelele acoperite cu carbura granulata pot, de asemenea, sa faca taieturi mai curate si mai fine prin materiale fragile, cum ar fi placile ceramice. 

Tipuri de panze pendular in functie de geometria si aranjamentul dintilor de taiere

Forma si aranjarea dintilor panzei joaca un rol semnificativ in modul de taiere. Acestia pot fi frezati sau slefuiti, existand avantaje pentru fiecare tip in parte. 

Privind geometria dintilor, iti vei da seama de tipul de taietura la care te poti astepta.

Panze de pendular cu dinti frezati

Panze Ondulate
Panze Ondulate

Panzele de fierastrau pendular cu dintii frezati sunt mai putin ascutite, ceea ce le face mai agresive. Pot efectua o taiere mult mai rapid decat alte modele, dar dezavantajul este ca aceasta nu va fi foarte curata. 

In acelasi timp, panzele frezate sunt mai dure, astfel incat sunt potrivite mai ales la materiale cu o densitate mare. Geometria tipica include:

 • Dinti frezati dispusi in model ondulat care pot taia excelent in lemn stratificat, otel moale, metale neferoase, metale nobile sau materiale plastice.
 • Dinti frezati dispusi in model ceaprazuit care taie cel mai bine materiale lemnoase, oteluri moi, materiale neferoase, materiale plastice avand o taietura dura, dreapta sau cu raza.

Panze de pendular cu dinti slefuiti

Panzele de fierastrau pendular cu dinti slefuiti au un aranjament ce formeaza muchii extrem de taioase, asa ca pot fi folosite in materiale mai moi atunci cand este nevoie de o taietura neteda. Geometria tipica include:

 • Dinti slefuiti in unghi liber ce pot taia diferite materiale lemnoase sau plastice, oferind o taiere fina, dreapta sau curbata.
 • Dinti slefuiti pozitionati frontal ce pot taia in special materiale lemnoase acoperite cu plastic, cum este cazul blaturilor, placi laminate, placaj simplu. Ofera o taiere fina, dreapta fara a distruge suprafata.

Tipuri de panze fierastrau dupa indicele TPI

Fierastrau Pendular cu Acumulator
Fierastrau Pendular cu Acumulator

Indicele TPI(Teeth Per Inch) sau numarul de dinti pentru fiecare inch sau tol din lungimea totala este un factor determinant al performantei pentru panzele de fierastrau pendular. 

Ca si in cazul altor tipuri de accesorii de taiere, indicele TPI afecteaza viteza de executie a unei lucrari, duritatea panzei si tipul de materiale unde poate fi folosita in mod adecvat.

 • Panzele cu un indice TPI inferior ofera o taiere mai rapida si mai dura si sunt potrivite la materialele mai moi. 
 • Panzele de pendular pentru metale si alte materiale dense vor avea indici TPI mai mari si vor efectua taierea mai lent, dar cu o mai mare finete.
Dinti de fierastrau
Dinti de Fierastrau

In general, panzele pentru fierastraie pendulare care au intre 6 si 20 de dinti pe inch sunt excelente pentru lemn si alte suprafete moi. Cele care au intre 14 si 36 sunt mai potrivite pentru taierea metalului si a altor materiale mai dure. 

Modelele cu mai mult de 36 de dinti pe inch sunt folosite, de obicei, pentru aplicatii speciale, precum placi ceramice sau sticla.

Alegerea tipurilor potrivite de panze de fierastrau pendular poate fi destul de provocatoare, dar, cu informatiile dobandite din acest articol, vei putea lua deciziile cele mai bune pentru nevoile tale si vei obtine o lucrare de calitate.

Intra pe trada.ro si alege-ti tipul de panze pendular potrivit fierastraului tau.


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.