Ce este un UPS

UPS

Ce este un UPS

UPS ce este

UPS-ul este o sursa neintreruptibila de putere ce se conecteaza intre reteaua de alimentare si diversi consumatori. Scopul principal al UPS-urilor este de a proteja consumatorii de perturbatiile existente in reteaua de alimentare. Concret, la intreruperea tensiunii de alimentare,

UPS-urile pot furniza energie fara intrerupere. O sursa de tip UPS poate fi extrem de utila in gestionarea unei pene de curent, fiindca este o metoda eficienta care te poate ajuta in orice clipa.

Ce inseamna UPS

UPS Uninterruptible Power Supply inseamna sursa de tensiune neintrerupta. Acesta reprezinta un invertor care are ca scop alimentarea centralei termice, chiar si in momentul in care nu mai exista curent pe reteaua de electricitate. Asadar, daca te-ai hotarat sa cumperi un astfel de aparat, pentru a-l avea in caz de nevoie, este obligatoriu sa stii care sunt caracteristicile principale ale sale, pentru ca mai apoi sa pui in aplicare schema de montaj.

UPS centrala termica

UPS centrala termica pe lemne

Centralele termice care ard combustibil solid sunt preferate, mai ales in zonele rurale, acolo unde nu este disponibila reteaua centralizata de gaze naturale. Aceste echipamente sunt fiabile si eficiente, dar ele trebuie sa fie conectate la reteaua electrica, mai ales din motive de siguranta. Intreruperea curentului poate sa provoace o suprapresiune a instalatiei cu efecte explozive din cauza nefunctionarii corespunzatoare a centralei.

Prin montarea unui UPS pentru centrala termica, aceasta problema dispare, echipamentul avand si rolul suplimentar de a proteja centrala impotriva eventualelor supratensiuni aparute in retea.

UPS pentru centrala Well

UPS centrala temica
UPS centrala temica

Este sursa de curent neintreruptibila, cu baterie de 12 V, care se poate incarca de la reteaua electrica sau de la panourile fotovoltaice. Are functie de regulator de tensiune, putand fi folosit cu sarcini rezistive, inductive si motoare.

Vezi AICI pret

AVANTAJE

DEZAVANTAJE


- brand de renume
- display
- panou de control tip LCD
- 2 conectori de iesire de tip Schuko
- alarma sonora
- protectie la supratensiune
- functie energy saving

- nu are inclusa bateria

UPS Well

UPS curent
UPS curent

Vezi AICI pret

Sursa neintreruptibila de curent, special construita pentru centralele termice, ofera curent electric cu unda sinusoidala pura si functioneaza cu unul sau mai multi acumulatori de 12 V legati in paralel.

AVANTAJE

DEZAVANTAJE


- autonomie mare de functionare
- curent de incarcare selectabil
- alarme diverse (pornire, oprire, baterie descarcata, supraincarcare)
- protectii diverse (scurtcircuit, supraincarcare, supratensiune, supraincalzire, baterie descarcata)
- display LCD
- ventilator
- 2 iesiri

- bateria de 12 V nu este inclusa

Sursa UPS

Ce este o sursa UPS

Sursele UPS sunt echipamente care au drept rol asigurarea energiei electrice pentru o perioada de timp critica, atunci cand reteaua centralizata nu mai functioneaza. Sunt potrivite intr-o multitudine de locuri, cum ar fi birourile in care inchiderea curentului electric ar putea provoca pierderi de date importante si locuintele unde exista echipamente ce nu pot functiona in siguranta fara curent electric (centralele termice).

UPS Back-UPS RS 1500VA APC Line Interactive

Sursa Neintreruptibila Ups
Sursa Neintreruptibila UPS

Vezi AICI pret

Echipamentul are dublu rol, de stabilizare a tensiunii energiei electrice oferite de reteaua centralizata si de asigurarea curentului electric pentru dispozitive esentiale, atunci cand au loc intreruperi ale energiei. Are o putere de 865 W, iar tensiunea de iesire este de 230 V, 50/60 Hz.

AVANTAJE

DEZAVANTAJE


- foarte eficient energetic datorita unei functii automate de economisire a energiei
- dispune de prize cu protectie a bateriei si la supratensiune
- 6 iesiri tip Schuko
- capacitate mare, de 150 VA

- pret ridicat

UPS OR Green Power 600W Cyber Power

Surse UPS
Surse UPS

UPS pret

UPS-ul are o putere de 600 W, special construit pentru alimentarea computerelor care trebuie sa functioneze fara intrerupere. Ofera o tensiune de iesire de unda sinusoidala simulata. Are 6 conectori de iesire IEC si un timp de comutatie de 4 ms.

AVANTAJE

DEZAVANTAJE

- durata lunga de functionare intre 8 si 14 minute, in functie de incarcare
- are baterie inclusa de 6V si 7Ah
- alarma la suprasarcina si la baterie descarcata

- putere mica, de doar 600W

UPS calculator

UPS pc

Un astfel de UPS este creat special pentru a fi folosit acasa sau la birou. Ofera protectie garantata pentru computere de inalta performanta, modemuri/routere, sisteme de depozitare externa sau console de jocuri si alte electrocasnice.

De obicei este prevazut cu prize cu protectie unde se vor integra monitorul si unitatea centrala si, daca mai e cazul, alti conectori specifici pentru sistemul audio sau imprimanta. Are software inclus, ecran LCD care indica functionarea pe curent, functionarea pe baterie, nivelul bateriei, nivelul de incarcare, voltajul de intrare si iesire, suprasarcina si baterie descarcata.

Pentru desktop e important ca UPS sa aiba autonomie de minim 3 minute, timp in care iti salvezi datele (daca tensiunea nu revine in circuit) si protectie la scurtcircuit, ca sa eviti deteriorarea ireversibila a sistemului.

Cum alegem un UPS

Un UPS poate fi folosit pentru a proteja centralele bazate pe combustibil solid, in situatia aparitiei penelor de curent. Exista mai multe criterii principale de care este recomandat sa tii cont atunci cand vrei sa-ti cumperi un UPS.

Baterie ups

Bateriile interne nu vor dura vesnic, deci trebuie ales un model care ofera o perioada de viata cat mai mare. In acest sens sunt modele care au garantie 5 sau chiar 10 ani.  Modelele performante de UPS-uri permit conectarea unor baterii externe care maresc autonomia si sunt usor de inlocuit.

UPS-urile casnice folosesc baterii cu acid, dar unele modele sunt alimentate cu baterii Li-Ion, superioare din toate punctele de vedere. Important este si timpul de incarcare al bateriilor. Alege unele cu incarcare rapida pentru a reveni la parametri normali de lucru in doua sau trei ore.

Acumulator UPS

Majoritatea UPS-urilor dispun de acumulatori VRLA (Valve Regulated Lead Acid), piese rezistente, care nu emana particule periculoase pentru mediu si care nu necesita mentenanta.

Daca varianta aleasa nu are integrata in structura sa baterie va trebui sa o achizitionezi separat. Atunci cand alegi bateria trebuie să te asiguri ca piesa va avea acelasi amperaj ca si UPS-ul , valoare specificata in amperi pe ora (Ah).

UPS putere mare

UPS centrala
UPS centrala

Puterea este un factor extrem de important, fiind elementul esential atunci cand vine vorba despre eficienta unui UPS. Sursele recomandate pentru centralele termice pot fi mai slabe sau mai puternice, iar acest lucru poate afecta randamentul si eficacitatea sa.

De exemplu, o sursa cu o putere de 500 W isi indeplineste functiile de baza (invertor si incarcare), putand asigura alimentarea imediata a centralei, impreuna cu o baterie de 12 V. Are o unda sinusoidala pura (fapt care este obligatoriu la centralele pe lemne) si o protectie utila pentru eventualele suprasarcini sau scurtcircuite. Nu este voluminoasa si poate fi utilizata la diferite temperaturi cuprinse intre -5 si 40 de grade Celsius.

UPS-urile cu putere mai mare (peste 1000 W) pot avea o autonomie de functionare mai mare si sunt potrivite atat pentru centralele pe gaz, cat si pentru cele pe lemne – ia in considerare, totusi, faptul ca, in cazul acestor tipuri de puteri, poate fi necesara o montare speciala, a unor acumulatori legati in serie sau o baterie puternica, de 24 V.

Timp de comutare

Modelele simple Offline au in general timpi de comutare mari, de circa 15 -25 milisecunde, pe cand modelele Line-Interactive si Online pot ajunge si la 2 milisecunde.

In general, chiar si 25 de milisecunde este o perioada de trecere de la retea la baterii suficient de mica, insa uneori e prea mult pentru echipamentele sensibile.

Alarme sonore sau vizuale

UPS-urile pot semnaliza diverse schimbari de stare, cum ar fi descarcarea bateriilor, trecerea de la modul de lucru pe baterii sau invers, activarea protectiei în cazul modelelor Line-Interactive si altele. UPS-urile sunt dotate  cu alerte audio , alerte luminoase cu LED sau chiar ecrane LCD.

UPS pentru centrala

In functie de tehnologie, un UPS poate face parte din urmatoarele trei clase:

UPS offline

Ups Offline
Ups Offline

Acest model de UPS ofera doar  serviciile de baza: alimentarea de la baterie si protectia impotriva tensiunilor prea mici sau prea mari in cazul unei defectiuni.  atunci cand reteaua electrica revine la parametri normali, UPS-ul restabileste legatura directa si incepe sa-si reincarce bateriile consumate.

UPS line-interactive

UPS Line-interactive
UPS Line-interactive

Line-interactiveare la baza designul standard Offline la care adauga un transformator special care-i permite sa filtreze eficient parametrii curentului electric primit. Daca modelul offline in cazul unor fluctuatii va comuta pe baterie cel line-interactive va ajusta parametrii transformatorului si va stabiliza tensiunea la parametrii doriti.

UPS online

UPS Online
UPS Online

Tehnologia utilizata de acest model este cea mai buna si mai sigura. Aceasta se deosebeste de celelate deoarece redresorul, bateria si alternatorul fac parte dintr-un singur circuit, fiind astfel mereu conectate si active.

Energia primita de la retea trece prin redresor, este filtrata si transformata, alimenteaza bateria, este transformata in sens invers de catre alternator si apoi trimisa catre consumatori.

Atunci cand sunt variatii de tensiune, UPS-ul va decupla redresorul, moment in care consumatorul va fi alimentat de la baterie, iar revenirea la normal va reface circuitul normal.

Pe langa aceste trei variante, mai exista si versiuni speciale, cea mai cunoscuta fiind cea hibrida. Aceasta combina un model Offline cu unul Online, profitand de eficienta mai buna a primului in cazul in care fluctuatiile de calitate a curentului sunt mici si de cel de-al doilea atunci cand acestea depasesc un prag considerat critic.

Schema electrica ups

Schema montaj ups

Daca ai decis care este modelul ideal pentru tine, tot ce trebuie sa faci pentru a-l instala este sa urmaresti indeaproape schema de montaj. Instalarea unui UPS nu este dificila, daca iei in considerare cativa pasi esentiali.

✔ Verifica aparatul, cablurile si bateria, pentru a te asigura ca sunt functionale si nu prezinta stricaciuni.

✔ Amplaseaza totul intr-un spatiu uscat, ferit de intemperii, iar apoi verifica polaritatea bornelor si modalitatea de conectare a consumatorilor.

✔ Leaga aparatul la reteaua electrica monofazica.

In acest moment, aparatul poate fi pornit, iar starea UPS-ului va fi afisata pe ecranul LCD, oferind informatii despre starea de functionare, starea de incarcare a bateriei si tensiunea detectata in retea. Atunci cand se va intrerupe curentul electric, aparatul va trece automat pe modul de activare a bateriei, iar aceasta schimbare va fi semnalata atat prin afisaj (LCD sau LED), cat si la nivel sonor. Procesul invers este, de asemenea, automat – daca revine alimentarea electrica in retea, aparatul trece pe modul de incarcare a bateriei.

UPS 1000w
UPS 1000w

In cazul in care intampini dificultati in acest proces sau in cazul in care nu intelegi toti pasii care trebuie facuti, apeleaza, cu incredere, la un specialist care sa te sprijine in acest proces. Astfel, te vei putea asigura ca instalarea si setarea vor fi realizate in mod profesionist, in siguranta.

Un UPS poate sa te ajute foarte mult in cazul in care te temi de intreruperi frecvente ale curentului electric. Un astfel de articol iti va garanta functionarea centralei, in continuare, fara niciun efort. Asadar, daca ai decis care produs este potrivit pentru tine, alege modelul care se incadreaza in cerintele tale si, astfel, vei fi pregatit pentru orice fel de situatie neprevazuta care ar putea aparea!

Trada Marketplace va ofera o gama completă de sisteme UPS concepute s asigure continuitatea fluxului de energie pentru protejarea constanta a datelor importante, echipamentelor si fluxului de lucru.


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.