Tipuri case de marcat cu jurnal electronic si GPRS

tipuri case de marcat

Tipuri case de marcat acceptate de ANAF

Incepand cu anul 2018, agentii economici vor avea obligatia de a utiliza unul dintre cele 5 tipuri case de marcat cu jurnal electronic si GPRS, potrivit unei hotarari de Guvern publicate in Monitorul Oficial.

Noile case de marcat cu jurnal electronic vor fi echipate cu GPRS astfel ca in interiorul aparatului va exista un card cu modul GPRS prin care casa de marcat va fi conectata la serverul ANAF.

tipuri case de marcat
Tipuri case de marcat cu jurnal electronic

Conform HG 804 /2017 privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, aceste tipuri case de marcat cu jurnal electronic pot fi:

 1. case de marcat cu jurnal electronic cu structura inchisa, izolate: aceastora li se mai spune si izolate, deoarece nu pot fi conectate la un calculator. Detin un hardware dedicat, set fix de functii, baza de date proprie si functioneaza izolat, fara a dispune de interfete de conectare la alte dispozitive.
 2. case de marcat cu jurnal electronic cu structura inchisa, conectate la calculator: aceste case de marcat dispun de o interfata care asigura cooperarea cu un program ce ruleaza de pe calculator. Interfata furnizeaza urmatoarele comenzi (modificare, completare, citire a bazei de date interne și de emitere de documente fiscale). Corectitudinea informatiilor sunt asigurate de modulul fiscal.
 3. case de marcat cu jurnal electronic computerizate: aceste case de marcat sunt realizate pe structura unui calculator standard. Are o placa fiscala ce conține un modul fiscal hardware , program de control, care se interfatează cu programul de aplicatie al case de marcat cu jurnal electronic.

Principalele tipuri case de marcat

Din punct de vedere al modului in care au fost configurate regasim urmatoarele tipuri case de marcat cu jurnal electronic:

casa marcat
Casa de marcat unitara

casa de marcat unitara: detin in structura sa o singura carcasa rezistenta la socuri sau impact in cazul unei infractiuni. Acestui model de casa marcat unitara ii putem atasa un cititor coduri de bare, un sertar de bani dar si o imprimanta care ajuta la tiparirea bonului fiscal.

case de marcat
Casa de marcat modulara

casa de marcat modulara: acest model de casa de marcat modulara este inclus intr-un sistem de aparate care asigura o conectare sigura cu modulul fiscal. Modelul de case de marcat modulare include o imprimanta cu modul fiscal, tastatura si un afisaj dublu comerciant/client sau afisaj client daca se foloseste ca imprimanta fiscala.

 

Tipuri case de marcat in functie de alimentare cu energie electrica:

casa de marcat
Casa de marcat desktop

casa de marcat desktop: se alimenteaza la reteaua clasica de curent alternativ. Casa de marcat desktop este destinata tuturor activitatilor comerciale si are posibilitatea de conectare intr-o retea de calculatoare sau la o imprimanta prin interfetele – USB, serial sau bluetooth.

 

casa de marcat portabila
Casa de marcat portabila

casa de marcat portabila: se alimenteaza de la baterii sau acumulatori compatibili caselor de marcat. Casa de marcat portabila o regasim in diverse activitati datorita interfetelor de tip USB, serial sau bluetooth dar si datorita autonomiei de functionare, fara a fi conectate la o sursa de energie. Sunt utilizate de catre agenti de teren, serviciul de curierat rapid si prestari servicii.

Aceste modele sunt compatibile si cu alte echipamente care folosesc sistemul de operare Android sau Windows.

Alte tipuri de aparate mentionate de normele oficiale:

aparate sau terminale cu functii de case de marcat electronice. Aceste tipuri de case de marcat sunt acele dispozitive cu structura si program de aplicatie, care includ o placa fiscala, modul fiscal si un program de control.

imprimante fiscale. Includ un modul fiscal, program de control, memorie fiscala si periferice. Nu au program de aplicatie propriu. Interfata este similara cu un sistem de calcul tip calculator. Are in dotare un terminal pentru transferul electronic catre punctul de vanzare propriu- zis. Conexiunea se realizeaza prin cablu serial, USB, retea, precum si Wi-Fi sau bluetooth.

Sumar achizitionare noile tipuri de case de marcat

Reamintim ca agentii economici care vand servicii vor fi obligati sa achizitioneze cele mai bune case de marcat conform:

 • 1 iunie 2018 utilizarea exclusiva a tuturor tipuri de case de marcat cu jurnal electronic pentru firmele mari si mijlocii;
 • 1 august 2018 firmele mici au termen pentru utilizarea de case de marcat modele noi;
 • 1 august 2018  termen final pentru dotarea cu cele mai bune case de marcat cu jurnal electronic;

Desi exista o perioada tranzitorie pentru dotarea cu noile case de marcat, un aspect important sunt costurile astfel ca unii comercianti au inceput sa caute case de marcat pret sau casa de marcat pret.

Fiscalizare si avizul tehnic al diverselor tipuri de case de marcat

Noul proiect de lege stabileste conditiile de fiscalizare si avizul tehnic al unui tip case de marcat.

casa de marcat fiscala
Casa de marcat fiscala

Fiscalizarea casei de marcat cu jurnal electronic sau pentru o casa de marcat fiscala inseamna procesul de trecere al unei case de marcat in regimul fiscal ANAF. Sumele inregistrate vor fi inregistrate in memoria fiscala a casei de marcat si raportate in timp real catre serverul ANAF.

 

Etapele depunerii unui dosar pentru fiscalizare presupune:

 1. intocmirea unui dosarului necesar eliberarii seriei fiscale;
 2.  depunerea dosarului la Directia Generala a Finantelor Publice a judetului in care societatea are punctul de lucru;
 3. obtinerea seriei fiscale;
 4. depunerea unor acte detinute de beneficiar precum: copia CUI-ului firmei, copie a dovezii spatiului detinut sau inchiriat;
 5. stampila pentru cererii de obtinere a numarului fiscal;

Avizul tehnic al unei case de marcat cu jurnal electronic trebuie sa contina prezenta si verificarea urmatoarelor aspecte :

 1. memorie fiscala unica;
 2. interfata care sa permita atasarea unui dispozitiv extern;
 3. dispozitiv de comunicatie externa care permite conectarea intr-un sistem informatic;
 4. un
 5. modul criptografic certificat;
 6. functionarea tehnica conform profilurilor stabilite de ANAF;
 7. crearea de fisiere XML si facilitarea autentificarii agentilor economici;
 8. sa permita inlocuirea certificatului digital instalat de catre producator;
case de marcat fiscale
Case de marcat fiscale

De asemenea in proiectul de lege este definit termenul de jurnal electronic la o casa de marcat sau la diferite case de marcat fiscale. Acest model presupune o noua metoda de pastrare a informatiei cu toate vanzarile unei case de marcat in jurnalul electronic. Aceasta tehnologie reprezinta o solutie mult mai stabila si mai sigura iar monitorizarea se defasoara in timp real.

 

Consultanta achizitionare case de marcat

Daca esti in cautarea unei case de marcat te invitam sa accesezi portalul itDepot.ro si te putem ajuta sa alegi modelul de casa de marcat potrivit si consumabilele necesare.

Intrati in legatura cu noi pentru a va pune la dispozitie detalii legate de achizitionarea caselor de marcat. Pentru fiscalizarea unei case de marcat va vom pune in legatura cu firmele locale autorizate sa va ofere serviciile de fiscalizare sau de mentenanta si service pentru casa de marcat achizitionata.

Articole relevante pe acest subiect:

Case de marcat anaf – noile modele de case de marcat impuse de ANAF

Casa de marcat cu jurnal electronic anaf – ce inseamna o casa de marcat cu jurnal electronic impusa de ANAF

Fiscalizare casa de marcat cu jurnal electronic – procedura fiscalizare casa de marcat cu jurnal electronic

Role casa de marcat – criterii de alegere a unei role casa de marcat

 

 


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.