Taierea si montarea unui blat de bucatarie

Fierastrau Pendular

Cuprins:

  1. Cum se monteaza un blat de bucatarie
    1. Fierastrau pendular taie eficient blatul
    2. Unelte si materiale potrivite
  2. Decuparea blatului de bucatarie – pasi
    1. Greseli de evitat in taierea blatului
  3. Montarea blatului de bucatarie

Cum se monteaza un blat de bucatarie

Blatul de bucatarie este esential pentru o camera moderna. Are rolul de a asigura un spatiu necesar pentru gatirea hranei zilnice, dar si pentru depozitarea produselor alimentare, a recipientelor pentru condimente sau a altor obiecte.

Blat Bucatarie Montaj
Blat Bucatarie Montaj

Din cauza folosirii intense a acestuia, se uzeaza mai rapid decat restul mobilierului. 

Multe persoane doresc sa-l inlocuiasca, iar montajul nu presupune cunostinte tehnice deosebite.

Poate fi realizat cu usurinta de cu o minima indemanare in folosirea sculelor manuale si electrice. 

In articol vei descoperi care sunt uneltele de care ai nevoie in afara de un fierastrau pendular pentru a taia blatul de bucatarie. Totodata vei afla, care sunt pasii de urmat pentru a obtine rezultate satisfacatoare in urma acestei operatiuni. 

Cele mai multe unelte si materiale necesare pentru taierea blatului vor fi de mare folos si in alte proiecte, asa ca ar fi bine sa iei unelte de calitate.

Fierastrau pendular taie eficient blatul

Un fierastrau pendular este mai usor de manevrat decat cel circular. Utilizeaza o panza verticala care se misca sus-jos cu o viteza de pana la 3000 de curse pe minut.

Fierastrau Pendular
Fierastrau Pendular

Fierastraul este folosit pentru decuparea blatului la dimensiunile potrivite. Cu ajutorul lui, taierea se va face simplu si precis, fara a aparea riscul unor greseli, asa cum se intampla in cazul folosirii unor scule manuale.

Cel mai bun fierastrau pendular este echipat cu setari pentru mai multe viteze de lucru. O singura viteza este indeajuns pentru taiarera blatului, dar ar fi bine sa alegi un model cu viteza variabila pentru a putea utiliza fierastraul cat mai eficient.

Acest fierastrau pendular este destinat pentru taierea lemnului, a materialelor plastice, a metalelor, si a altor materiale de constructii in forme cat mai diverse. Cu acest tip de fierastrau electric vei putea realiza pentru blatul de bucatarie taieturi fine si precise in linii drepte sau curbe.

Unelte si materiale potrivite

Pe langa fiestrau pendular, mai ai nevoie de:

  • Bormasina

Masina de gaurit are rolul de a gauri blatul pentru marcarea mai eficienta in vederea decuparea zonei de chiuveta sau pentru plita la colturi, permitand, astfel, folosirea fierastraului pendular pentru finalizarea operatiunii;

Pistolul permite o aerisire rapida, fara scurgerea materialului.Aplicarea siliconului sanitar se foloseste pentru a asigura impermeabilitatea blatului in zona taierilor proaspete.

  • Fier de calcat

Cu ajutorul fierului se monteaza benzile de etansare la marginea blatului, dupa taierea acestuia la dimensiunile potrivite;

Masuratori Blat
Masuratori Blat

Rigla si ruleta de mari dimensiuni se utilizeaza in masuratori si trasarea liniilor drepte;

  • creion

Creionul este destinat tamplarilor sau mesterilor amatori care au nevoie sa faca marcaje pe elementele din lemn pe care urmeaza sa le debiteze sau sa le fixeze. 

Creionul de tamplarie are mina puternica si cu rezistenta ridicata la rupere. Excelent pentru: lemn ud, lemn uscat,metal, hartie/carton, piatra, sticla, beton, caramida sau plastic;

Holsuruburile se folosesc pentru fixare. Se monteaza cu o surubelnita manuala sau cu bormasina care corespunde tipului de cap (drept, in cruce, stelat, torx s.a.). Holsuruburile autofiletante pot fi introduse in blat fara o gaura pregatitoare, daca au diametrul mic.

Ca sa fii sigur, e de preferat sa dai o gaura, cu un burghiu, inainte de a infileta holzsurubul. Asa ai certitudinea unei bune fixari si previi zgarierea sau despicarea materialului.

Decuparea blatului de bucatarie – pasi

In alegerea blatului de bucatarie, persoanele interesate pot opta pentru mai multe tipuri de materiale.  Cele mai folosite blaturi sunt cele din lemn masiv si cele din materiale compozite, care imita lemnul, marmura sau granitul. 

Aceste materiale au ca avantaj costurile accesibile si usurinta prelucrarii, dar nu sunt la fel de rezistente precum cele naturale.

Marmura creeaza o imagine de eleganta, insa este destul de costisitoare si nu rezista foarte bine in fata alimentelor acide. Granitul este rezistent in timp, are culori si texturi diverse. Este foarte greu de montat, iar investitia necesara poate fi destul de mare. 

Pasi pentru realizarea unei lucrari de calitate:

✔ Procurarea blatului de bucatarie, a uneltelor si materialelor necesare;

Blat de bucatarie - taiere
Blat de bucatarie – taiere

✔ Masurarea spatiului in care va fi montat blatul si taierea cu ajutorul unui fierastrau la dimensiunile dorite;

✔ Decuparea blatului pentru asezarea chiuvetei si a plitei. Daca este necesar( se traseaza zona de taiat, se fac gauri la colturi, care sa permita folosirea fierastraului pendular);

✔ Etansarea zonelor proaspat taiate cu silicon sanitar in zonele de chiuveta si plita si cu banda speciala de etansare in zonele vizibile, de la margini;

Blat bucatarie - etansare
Blat bucatarie – etansare

✔ Montarea blatului pe mobila de bucatarie cu ajutorul fitingurilor speciale, care pot fi procurate din magazin;

✔ Montarea chiuvetei, a plitei si prinderea acestora cu clemele furnizate de producator;

✔ Montarea accesoriilor. Plinta antiscurgere montata intre blat si peretele din spate, profilele din aluminiu pentru capete, profilele de imbinare a blaturilor, clemele pentru montarea plitei si canturile termoadezive.

Greseli de evitat

Desi nu este o lucrare cu un grad ridicat de dificultate, exista cateva greseli care s-ar putea „strecura” in acest proces si care sa transforme totul intr-un esec.

Ce greseli trebuie sa EVITI in procesul de decupare si fixare a blatului de bucatarie:

Montare Blat Bucatarie
Montare Blat Bucatarie

✔ Masuratori gresite

Masuratorile nu se fac corect sau se fac superficial.  De multe ori, dimensiunea blatului este exact aceeasi cu cea a spatiului in care va fi montat.

Recomandat ar fi sa selectezi o marime putin mai mare. In cazul in care se greseste la taiere sau alt pas al procesului, e bine sa ai material in plus. 

In ceea ce priveste masuratorile pentra atasarea chiuvetei sau a plitei, acestea trebuie facute cu exactitate. Chiar si 1 cm in plus sau minus conteaza foarte mult pentru rezultatul estetic final. Masurand corect,poti utiliza fara probleme obiectele sanitare sau electrocasnicele incorporate in blat.

✔ Neaplicarea siliconului si a benzilor de etansare

Aceasta ar putea fi considerata cea mai grava greseala dintre toate. Este extrem de important sa asiguri o izolare corecta in jurul chiuvetei si sa aperi blatul de umezeala, pentru ca apa sa nu patrunda in materialul acesteia si sa il compromita;

✔ Nepregatirea terenului de lucru

Nu demontezi sertarele, rafturile si usile pieselor de mobila care sunt asezate sub blat. Acest pas este important si trebuie facut inca de la inceput. Blatul se fixeaza de celelalte dulapuri de sub el;

✔ Lipsa sculelor potrivite

Nu se folosesc instrumente de masura si nici unelte de calitate. Multi prefera sa taie cu ce au prin trusa de scule, desi e nevoie de un aparat de taiere precis. Fierastraul electric este cea mai buna optiune pentru a taia blatul, deoarece are o precizie ridicata si este usor de folosit.

Montarea blatului de bucatarie – proiect simplu

Pendular
Pendular

In concluzie, taierea si montarea unui nou blat de bucatarie poate fi facuta cu usurinta. Nu sunt necesare cunostinte tehnice aprofundate. Este nevoie de indemnarare de atentie multa in folosirea uneltelor.

Important de mentionat este si faptul ca se recomanda interventia unui expert in racordarea chiuvetei la sistemul sanitar si al plitei, cuptorului sau aragazului la cea de gaze, daca este cazul. 

Pentru restul procedurii, pe site-ul trada.ro gasesti o gama variata de fierastraie, dar si alte unelte electrice care te vor ajuta in proiectele de bricolaj.


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.