Role casa de marcat – sfaturi utile pentru alegerea potrivita

Role casa de marcat sau rola casa de marcat reprezinta cel mai popular tip de role hartie termica.

role casa de marcat
Role casa de marcat

Il intalnim oriunde exista o casa de marcat. Insa in afara de role casa de marcat, hartie termica utilizam si in alte situatii.

Hartie termica se utilizeaza si in cazul tiparirii de documente cum ar fi contracte, garantii, asigurari, facturi sau citatii.

Sunt asa numitele documente tranzactionale. Pentru acest tip de documente este necesara o hartie termica de calitate, care sa reziste in timp si sa respecte anumite cerinte legale.

Dar pana la urma ce inseama hartie termica? Si cu ce se deosebeste o rola hartie termica de o rola hartie obisnuita?

Hartie termica pentru role casa de marcat

O rola hartie termica este alcatuita din trei straturi:

role hartie termica
Rola hartie termica
  • Baza – un strat de baza, care poate fi din hartie sau din material sintetic ca de exemplu polipropilena
  • Cerneala – un strat acoperitor, care contine cerneala transparenta amestecata cu o substanta de evidentiere
  • Protectia – un strat de protectie care apara materialul tiparit pe hartie termica de factorii de mediu care pot degrada imaginea.

Cand imprimanta termica incalzeste hartia termica, cerneala se amesteca cu substanta de evidentiere si se produce imaginea tiparita. Cele mai multe role casa de marcat sunt alb-negru.

Exista insa si role hartie termica ce pot produce imagini in alte culori cum ar fi rosu sau verde.

Pentru a fi tiparita corect, o rola casa de marcat trebuie pozitionata cu stratul de cerneala sau de protectie (daca este cazul) catre capul de printare din casa de marcat.

rola casa de marcat
Rola casa de marcat – inlocuire

Daca nu iti poti da seama care este partea corecta pe care sa montezi o rola termica in casa de marcat, poti testa acest lucru inainte.

Intr-un colt al rolei preseaza intre degete hartia care se va incalzi si se va innegri pe partea cu cerneala.

Role casa de marcat – criterii alegere

Alegerea unei role termice nu tine doar de modelul de casa de marcat pe care il ai chiar daca discutam de achizitionarea de casa de marcat online. Hartia termica din care este fabricata rola de hartie este gandita diferit fata de hartia obisnuita.

Ea contine substante care permit hartiei sa produca o imagine cand se i aplica o temperatura mai mare. Desi aparent sunt identice, 2 role de hartie termica pot fi foarte diferite datorita substantei care intra in compozitia lor.

In functie de aceasta, cele 2 role de hartie termica pot reactiona diferit la caldura, umezeala sau alti factori externi.

Inainte de a selecta tipul de hartie pentru cele mai potrivite role casa de marcat pentru afacerea ta, iti propunem o lista de 6 criterii de care sa tii cont:

  1. Temperatura de expunere
  2. Stratul de protectie
  3. Grosimea hartiei
  4. Textura hartiei
  5. Umiditatea
  6. Cerintele de arhivare

Role hartie termica expuse la caldura

Daca activitatea ta presupune expunerea la temperaturi ridicate a chitantelor tiparite de casa de marcat, sa fii atent ca materialul din care este fabricata rola hartie sa fie unul rezistent la caldura.

Chitantele lasate in masina, de exemplu, se pot innegri si informatiile devin ilizibile. Pe timpul verii temperatura intr-un vehicul stationar poate ajunge si la 60 de grade iar substantele chimice din hartia termica reactioneaza.

Role termice cu sau fara strat de protectie?

Stratul de protectie nu intra obligatoriu in compozitia unei role de hartie termica. Acesta apara hartia impotriva factorilor de mediu.

Daca modul in care utilizezi ulterior chitantele nu necesita rezistenta prea mare, poti achizitiona role hartie termica fara strat de protectie.

Ce grosime trebuie sa aiba o rola hartie pentru casa de marcat?

Grosimi diferite determina grade diferite de durabilitate pentru o rola case de marcat. Pe de alta parte, cu cat are o grosime mai mare, cu atat o rola hartie termica va contine mai putina hartie. In consecinta, numarul de chitante care se pot tipari dintr-o rola hartie mai groasa este mai mic.

De exemplu, doua role de hartie termica 57mm latime, avand grosime diferita, vor avea lungimi diferite, intre 10m si 18m.

Care textura este cea mai potrivita pentru o rola hartie termica?

O rola de hartie pentru casa de marcat trebuie sa aiba o textura neteda. Daca textura este aspra, in momentul tiparirii chitantei capul de printare se poate deteriora din cauza particulelor care se ridica in aer.

Textura neteda trebuie sa fie prezenta atat pe fata unei role termice, cat si pe spatele acesteia.

Se pot folosi role casa de marcat in mediu cu umiditate ridicata?

Da, poti sa folosesti role casa de marcat chiar si in medii cu un procent mare de umiditate. Cu conditia ca materialul din care este fabricata rola hartie termica sa aiba un strat protector specific.

Daca tiparesti sau depozitezi chitantele intr-un mediu umed este indicat sa alegi un material sintetic din care sa fie fabricate.

Ce cerinte de arhivare ai pentru role case de marcat?

Conform legislatiei din Romania, rola-jurnal emisa de casa de marcat trebuie pastrata in arhiva timp de 2 ani. Acest termen se calculeaza de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia a fost intocmit.

Prin urmare, trebuie sa te asiguri ca materialul ales pentru role case de marcat sa indeplineasca minim cerintele de arhivare impuse de legislatie.

Cu cat perioada de arhivare este mai mare, cu atat este necesara o protectie mai mare impotriva caldurii, umezelii sau a altor factori de mediu.

In tabelul de mai jos am exemplificat aceste caracteristici pentru cateva produse oferite de Zebra Technologies, unul dintre cei mai cunoscuti producatori de imprimante termice. Pentru acest tip de imprimante sunt utilizate role de hartie termica.

Produs Material Strat protectie Arhivare Rezistenta la umezeala Rezistenta la chimicale Rezistenta la zgarieturi Temperaturi
Z-Perform 1000D 2.4 mil Hartie Nu 7 ani Nu Nu Nu  -40 si + 60 grade C
Z-Select 3000D 2.3 mil Hartie Nu 25 ani Da* Da* Nu  -40 si + 60 grade C
Perform 1000D 3.5 mil Hartie Nu 10 ani Nu Nu Nu  -40 si + 60 grade C
Z-Select 4000D 3.2 mil Hartie Da 25 ani Da* Da* Da  -40 si + 60 grade C
8000D High Temp 3.2 mil Hartie Da 20 ani Da* Da* Da  -40 si + 60 grade C
Polypro™ 4000D 3.8mil Polipropilena Da 10 ani Da Da* Da  -40 si + 60 grade C

* cu limite


Daca ai nevoie de role hartie termica intra in platforma B2B itDepot pentru Echipamente si Consumabile. Aici gasesti role casa de marcat de toate tipurile si pentru toate bugetele.

Iar daca esti in cautarea unei case de marcat online te invitam sa accesezi portalul itDepot.ro si te putem ajuta sa alegi modelul de casa de marcat potrivit.

Articole relevante pe acest subiect:

Case de marcat cu jurnal electronic – sumar legislativ actualizat 2018

Case de marcat anaf – noile modele de case de marcat impuse de ANAF

Casa de marcat cu jurnal electronic anaf – ce inseamna o casa de marcat cu jurnal electronic impusa de ANAF

Fiscalizare casa de marcat cu jurnal electronic – procedura fiscalizare a unei case de marcat


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.