Cuprins
Finisare pereti interiori – importanta
Peretii reprezinta elementele cele mai vizibile ale unei casei. Fiind asa de importanti, trebuie tratati cu maxima atentie.
Modul in care sunt facuti si finisati determina in mare masura durabilitatea si confortul locuintei.
Plecand de la premisa ca peretii nu sunt doar simple ziduri care delimiteaza camerele, gaesti ocazii perfecte pentru a adauga un plus de farmec spatiului in care locuiesti.
Finisajul peretilor interiori este extrem de important, pentru ca aceasta este partea vizibila, care va oferi personalitate, culoare si vibratie casei.
Ai la indemana o multime de finisaje cu texturi si culori atat de variate, incat poti transforma complet o incapere doar modificand aspectul peretilor.
Orice crapatura sau denivelare va atrage atentia intr-un mod negativ, de aceea va fi nevoie de o indemanare deosebita.
De regula, aceasta operatiune este executata de mesteri, dar poate fi realizata si de catre amatori. E nevoie de cateva cunostinte in domeniul constructiilor, implicit putina dexteritate.
In articol, vei descoperi cateva informatii extrem de utile despre finisarea peretilor interiori si etapele realizarii acestui proiect important in crearea unui spatiu deosebit.
Scule si echipamente necesare pentru finisarea peretilor interiori
Pentru realizarea unei finisari optime a peretilor interiori, sunt necesare cateva unelte de baza: cutter, spaclu, gletiera.
Peste zidurile proaspat construite se aplica prima data un strat de tencuiala. Aceasta este un mortar care se aplica pe tavane si pereti are rol de protectie. Pentru suprafete mai mari, exista si varianta masinilor mecanice de aplicat.
Primul strat reprezinta de altfel si baza neteda peste care pune gletul si vopseaua. Cea mai buna tencuiala este stratul drept, egal, neted si fara denivelari.
De mare ajutor in aceasta etapa este spaclul folosit pentru finisarea zonelor cu acces limitat, cum ar fi colturile, muchiile de fisuri, de care depinde aspectul final.
Spaclul este o lama metalica preferabil din inox cu manere ergonomice, cu manere de cauciuc sau cu insertie metalica si bit, spacluri drepte cu maner din PVC, spacluri crestate cu maner din PVC, spacluri cu maner din lemn si spacluri auto.
Pe langa aceste scule foarte utile trebuie sa ai la indemana o scara adecvata sau o schela rabatabila, care te va ajuta sa ajungi la partile inalte ale peretilor. Scara va fi mai practica in locuri cu acces limitat si pe trepte.
Scule electrice finisare pereti
Etapele urmatoare pot fi facute tot manual, dar vor dura mai mult, iar rezultatele nu vor fi intotdeauna de cea mai buna calitate.
Recomandarea specialistilor pentru incepatori este folosirea unor scule electrice, care suplinesc lipsa de experienta si de indemanare a celor care vor sa-si realizeze singuri acasa o finisare de calitate.
Orice mester care se respecta cunoaste importanta sculelor electrice. Indiferent daca vorbim despre repararea unui perete sau de reamenajarea unei case intregi, o sa aveti nevoie de cel putin cateva astfel de aparate. Lista de mai jos incearca sa faca un inventar a celor mai utile unelte motorizate, pentru diversele sarcini intalnite in finisarile interioare.
- Masina de gaurit va fi utilizata pentru realizarea amestecului de finisare. In acest fel, gletul va fi amestecat uniform, fara sa puna in pericol planeitatea suprafetei. https://www.itdepot.ro/masina-de-gaurit-model-dd-2g-180-fara-acumulator-380-1650-rpm-mandrina-15-13-mm-gaurire-13-30-mm-35365.html
- Aspirator multifunctional care indeparteaza eficient praful. Acesta are o putere de aspirare extraordinara si un consum redus de energie, putand fi utilizate pentru orice suprafata.
- Slefuitor numit si masina de slefuit care are un rol principal, fiind perfect pentru indreptarea peretilor. Slefuirea manuala nu este recomandata. Ea ocupa mult timp, este greu de pus in practica de amatori si produce praf;
- Scule pentru debitare, finisare, slefuire folosite pentru slefuirea stratului de vopsea, lac, grund, prelucrarea metalelor. Acestea au la baza un smirghel abraziv sub forma de coli si role,care se ataseaza la diverse echipamente electrice.
Echipament de protectie finisare pereti
Pe langa seria de scule profesionale, atunci cand vrei sa te apuci de renovare si redecorare, e bine sa iei in calcul achizitionarea unui echipament de protectie.
Echipamentul trebuie sa fie intr-o masura potrivita pentru fiecare lucrator, sa fie confortabil la purtare, sa nu incomodeze sau afecteze activitatea.
Siguranta e pe primul loc, asa ca trebuie sa te asiguri ca protejezi:
- ochii
Protectia ochilor este necesara daca in procesul de finisare se lucreaza cu flacari, scantei, sticla, aschii din lemn.
Pentru a preveni reflectiile care obosesc ochii si pot afecta siguranta activitatii, se folosesc viziere sau ochelari cu lentile polarizate sau antioglinda .
Pentru sudura, se folosesc ochelari speciali sau masti de sudura, care protejeaza si fata.
- caile respiratorii
Protectia respiratorie implica purtarea unor masti care previn inhalarea de vapori, fum, praf si alte particule periculoase in timpul finisarii.
Exista diverse masti de protectie: masti praf cu supapa si fara supapa, FFP1, FFP2, FFP3 sau masti pentru vopsit.
- mainile
Mainile sunt printre cele mai expuse ranirii in timpul muncii. Pentru a preveni accidentarile, se vor folosi manusi de protectie.
Purtarea manusilor de protectie reduce riscul ranirilor cu pana la 60%!
In functie de tipul activitatii, se pot alege manusi care izoleaza termic, antiderapante, manusi care previn taieturile, intepaturile si zgarierea, impiedica contactul cu substante chimice si biologice periculoase sau manusi speciale pentru sudura.
- capul
pentru cap se folosete casca de protectie. Se poarta atunci cand exista riscul caderii unor obiecte, materiale de constructii, moloz sau acolo unde tavanul este prea jos ori tevile sunt expuse.
- corpul
Pentru protectia corpului cat si a hainelor se foloseste salopeta de lucru sau un combinezon de protectie. Acesta are o aerisire excelenta, gluga si fermoar. Este usor de imbracat, are elastic in talie, la mansete si la glezna.
Tehnici de finisaj al peretilor interiori
In privinta materialelor de finisare a peretilor interiori exista o multitudine de variante, dar patru se evidentiaza prin frecventa aplicarii lor si prin efectul deosebit pe care il ofera.
Vopsirea
Vopseaua reprezinta alegerea cea mai des intalnita pentru ca are numeroase avantaje:
- costul accesibil,
- usurinta de aplicare,
- multitudinea de culori in care este disponibila,
- intretinere simpla.
Aplicarea poate fi realizata de catre oricine, fara a fi nevoie de o experienta prealabila. Se va folosi un trafalet, nu bidinele sau pensule ca in trecut.
Acesta permite oricui sa varuiasca rapid, fara a face mizerie si fara a lasa urme inestetice.
In plus, costul este redus, iar dispozitivul poate fi reutilizat. Variantele de var moderne incorporeaza diferite particule, cum ar fi siliconul sau teflonul, ce ofera o rezistenta sporita si o super lavabilitate;
Tapetarea
Tapetul este preferat de multi proprietari de case deoarece costul de achizitie este acceptabil.
Nu doar peretii merita atentie, ci si suprafata de lucru pe se va decupa si derula tapetul in mai multe fasii.
Importanta este si alegerea adezivului, care trebuie sa fie compatibil cu tipul de tapet pe care il vom monta pe perete. Alternativ, tapetul poate fi lipit cu aracet. Ca si instrumente necesare: cutter, pensula, rigla, trafalet si o scara, utila daca peretii sunt inalti.
Pe piata sunt disponibile mii de modele, care pot fi personalizate dupa dorintele fiecaruia. Trebuie avuta in vedere alegerea alternativei potrivite pentru tipul de incapere:
- vinil sau din PVC pentru baie si bucatarie. Este bine sa alegi un tapet lavabil care-ti permite sa cureti peretii. Pentru umiditatea ridicata din baie , e bine sa optezi pentru un tapet impermeabil. Ai grija la imbinari si la margini, pentru ca exista riscul ca umezeala sa patrunda sub tapet daca nu e bine etanseizat.
- textil, de hartie elegant pentru living. Il poti aplica pe toti peretii sau doar pe unul, optand pentru un imprimeu cu efect tridimensional;
- netesut, texturat pentru dormitor. Si in aceasta camera poti recurge la varianta accentuarii unui perete cu ajutorul unui tapet decorativ si zugravindu-i pe ceilalti.
Tencuiala decorativa
Desi este mai costisitoare, va fi preferata de cei care vor sa creeze un design fabulos, rezistent in timp si care permite respiratia peretilor.
Tehnologia acestui material e destul de complicata, de aceea nu se recomanda persoanelor care vor sa-l aplice singure.
Daca se doreste realizarea unei structuri rezistente in timp si de o calitate ireprosabila, atunci e bine sa fie realizata de catre mesteri profesionisti, cu experienta indelungata in domeniu.
Panouri decorative
Placile decorative din diferite materiale (plastic, polistiren, lemn, ipsos) pot fi aplicate cu usurinta in diferite zone ale casei.
Sunt preferate mai ales la bucatarie sau in living, acolo unde peretii sunt expusi la diferite surse de murdarire. Panourile decorative pot fi procurate intr-o multitudine de modele: imitatie de lemn, de piatra si de caramida, imagini din natura, 3D.
Panourile sunt o varianta originala, simpla si rapida prin care se poate personaliza un spatiu interior, in functie de preferinte dar si de stilul decorativ ales pentru restul incaperii.
Amenajarea unui perete decorativ poate schimba radical infatisarea unei camere, creand un ambient aparte, fara mari costuri.
Scule si unelte de calitate – pret mic
Finisarea interioara nu trebuie neglijata! In caz contrar, munca facuta din greu pentru constructia unei case ar putea fi umbrita de existenta unui perete interior valurit, cu crapaturi sau denivelari foarte vizibile.
Acest procedeu poate fi aplicat cu succes de amatori, dar cu atentie sporita la anumite etape.
Tot ce trebuie sa faci este sa indraznesti sa iti lasi amprenta asupra decorului. Alege materialul sau combinatiile de materiale care raspund cel mai bine nevoilor si gusturilor tale.
Intra pe itDepot si ia-ti un set de scule potrivit, echipamente de protectie si apoi da frau liber imaginatiei!
Materialele din acest portal sunt protejate de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face cu citarea sursei și cu link catre pagina respectiva.