Cuprins:
- Cum se pune faianta
- Dispozitive taiere gresie si faianta
- Taierea gresiei si faiantei – metode si sfaturi
Cum se pune faianta
Gresia si faianta sunt materiale de constructie folosite la finisare interioara si exterioara a locuintelor. Sunt produse ecologice, durabile simplu de montat, usor de intretinut.
Datorita diversitatii acestora ca marime, forma, textura si culoare, utilizarea placilor de gresie si faianta ne permite sa realizam un design deosebit pentru un timp indelungat.
Montarea placilor de faianta si gresie este considerata una dintre lucrarile care se pot face si in regie proprie, desi este ceva mai complexa pentru un simplu incepator.
In articolul de mai jos vei descoperi cateva metode si sfaturi utile despre montarea gresiei si faiantei. Totodata, afli cum poti taia eficient placile cu ajutorul unui polizor pentru a duce la bun sfarsit acest proiect.
Cum se monteaza faianta
Daca vrei sa stii cum se pune gresia, sau faianta, teoria este simpla, practica cere insa masuratori corecte si atentie sporita la detalii.
Pasii pentru montaj:
✔ masurarea perimetrului destinat placarii si achizitionarea materialelor;
✔ pregatirea suportului;
✔ prepararea si aplicarea amestecului adeziv;
✔ montarea placilor una cate una;
✔ aplicarea chitului pentru rosturi.
Daca esti la prima experienta de acest gen, rabdarea este esentiala. Pentru ca lucrurile sa mearga repede, optati pentru placi medii si un model simplu. Acesta este mai usor de montat decat cel cu forme neneregulate sau dimensiuni ciudate.
Ce se pune prima data gresia sau faianta
In cazul in care in interior se monteaza gresie si faianta, mai intai se monteaza gresia. Se lasa cel putin 24 de ore sa se fixeze bine pe suport, dupa care se monteaza faianta.
Apa ce se poate prelinge pe pereti, nu patrunde sub gresie, ca in timp sa apara umezeala sub aceasta.
Chiar daca se calca pe gresie dupa montarea si fixarea ei, se poate curata simplu cu mop umed si apoi uscat, astfel incat sa se pastreze curata.
Daca este necesar ca sub gresie stratul sa fie in unele zone mai gros pentru nivelarea pardoselii, este necesar ca pe gresie sa nu se calce chiar 48 de ore.
Gresia reprezinta baza, in functie de aceasta se stabilesc pantele de scurgere si sustinere, placile devenind un sistem de referinta pentru montarea faiantei.
Dispozitive taiere gresie si faianta
Acoperirea perfecta a unei suprafete cu gresie sau faianta nu este posibila fara sectionarea bucatilor de material.
Atunci cand va trebui sa taiati placa, luati inainte un sablon cu o bucata de hartie de forma placii si desenati in sablon adancitura. Copiati pe placa si apoi taiati-o.
Faianta si gresia sunt dificil de taiat. Iata cum puteti taia corect placile fara a le sparge:
Taierea manuala
Desi nu este cea mai simpla metoda, placile de gresie si faianta se pot taia manual cu ajutorul unui dispozitiv special, care sectioneaza materialul prin aplicarea unei forte fizice de catre utilizator, cu ajutorul unei parghii.
Aceasta modalitate este potrivita pentru lucrarile de mici dimensiuni, in care nu sunt necesare multe interventii de acest tip.
Necesita o anumita putere si dureaza mai mult decat s-ar intampla in cazul masinilor automate.
Un alt dezavantaj este ca, desi prin intermediul unui astfel de dispozitiv pot fi facute doar taieri drepte, acestea nu sunt intotdeauna perfecte.
Taierea automata – polizor unghiular
Dispozitivele de acest tip sectioneaza gresia si faianta prin invartirea unui disc diamantat cu viteza foarte mare pe un suport mobil.
Foloind un polizor ai ca avantaje: precizia taieturii, usurinta procedurii, posibilitatea decuparii pe rotund sau in diverse unghiuri.
Taierea cu ajutorul unui dispozitiv automat este mult mai usoara si mai precisa, chiar si pentru incepatori. In plus, exista diferite posibilitati, anume:
- taierea in linie curba;
- decuparea spatiilor pentru intrerupatoare, prize sau tevi;
- sectionarea in unghi a marginii gresiei;
- posibilitatea de folosire a apei pentru racire si taiere fara praf.
Taierea cu un polizor unghiular nu se recomanda incepatorilor, pentru ca are riscuri mari in ceea ce priveste integritatea gresiei si faiantei, dar si riscuri de accidentare, insa este utilajul perfect pentru cei care au experienta in acest proces.
In plus, prin intermediul polizorului unghiular nu se poate face taierea gresiei fara praf, putand fi un impediment major in realizarea unei lucrari de buna calitate daca nu se acorda atentia necesara.
Taierea gresiei si faiantei – metode si sfaturi
Taierea gresiei si a faiantei este necesara pentru ca intotdeauna suprafetele acoperite vor avea zone in care placile intregi nu se potrivesc, cum ar fi colturile sau zonele cu scurgeri, prize si intrerupatoare.
Amatorii care se apuca de un astfel de proiect trebuie sa stie ca acest proces nu presupune o experienta bogata, dar putina practica inainte de inceperea lucrarii nu strica.
Specialistii recomanda sa se inceapa exercitiul cu cateva placi nefolositoare, pentru a nu aparea pierderi costisitoare mai tarziu.
Pentru taierea manuala a liniilor drepte, se foloseste un dispozitiv special pentru gresia portelanata sau pentru cea glazurata, iar procesul decurge astfel:
✔ Se masoara locul care trebuie sa fie acoperit cu ajutorul unei rulete;
✔ Se traseaza linia de taiere pe placa de gresie cu ajutorul unei linii drepte si a unui marker;
✔ Se asaza placa pe suportul masinii de taiat, asigurandu-se o pozitie stabila a acesteia;
✔ Manerul masinii se apasa puternic de la capatul apropiat catre cel indepartat, pentru ca rola de taiere sa treaca peste linia trasata anterior;
✔ Dupa trasarea taieturii, se apasa puternic cu manerul, placa rupandu-se de-a lungul liniei.
In concluzie, cei care doresc sa puna in aplicare o lucrare de acest gen trebuie sa-si procure din timp dispozitive de taiere, pentru ca vor fi nevoiti, la un moment dat, sa sectioneze placile pentru finalizarea lucrarii intr-un mod optim. Intra pe Trada.ro si ia-ti un polizor profesional. Putina practica nu strica, iar informarea anterioara poate face diferenta.
Materialele din acest portal sunt protejate de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face cu citarea sursei și cu link catre pagina respectiva.