Ghid montare rigips pentru amatori

Cum se monteaza rigips?

Gips-cartonul, cunoscut sub denumirea de rigips este un material de constructie folosit de multa vreme in SUA. In ultimii ani a patruns si pe piata din Romania, fiind preferat pentru avantajele oferite fata de alte metode de finisare a peretilor. 

Acest strat de gips turnat intre doua folii de carton este folosit pentru: placarea peretilor interiori, montajul pe tavan, realizarea unor structuri despartitoare si placarea diferitelor suprafete.

In articolul de mai jos vei descoperi cateva instructiuni pentru montajul rigipsului. 

Cuprins:

Cum monteaza rigips

Pentru montaj sunt necesare cateva unelte de baza, intalnite in orice gospodarie.  In cazul in care acestea lipsesc,  pot fi procurate cu usurinta de la magazinele de specialitate.

Persoanele care se hotarasc sa faca o astfel de operatiune fara a apela la un specialist, trebuie:

  • sa alcatuiasca  o lista cu ceea ce au nevoie;
  • sa verifice daca detin sculele potrivite;
  • sa cumpere ce le lipseste. Site-ul trada.ro are costuri accesibile o serie de ustensile potrivite pentru astfel de proiecte; 
  • sa consulte cateva tutoriale pe Internet, extrem de utile pentru orice amator.

Iata de ce ai nevoie pentru a monta rigips :

Cunoscuta sub numele de bormasina, este un dispozitiv cu ajutorul caruia se fac gauri in diferite materiale. Bormasina poate gauri caramida, lemnul, fierul si zidaria.

Cu ajutorul acestor bormasini se monteaza suportul pentru placile de rigips, se fixeaza placile pe suporturile de metal prin intermediul suruburilor autofiletante si se realizeaza materialul de tencuire prin montarea unui dispozitiv numit ”melc”;

Este tot un tip de masina de gaurit, dar se diferentiaza  prin greutatea mai mica si mobilitate. Fiind dotata cu acumulatori, nu se conecteaza la retea. 

La montarea rigipsului are un rol important in cazul aplicarii acestuia pe structura metalica cu ajutorul suruburilor autofiletante;

Este fi folosita la finalizarea rosturilor dintre placi,  acoperite cu un strat de chit. Dupa uscarea materialul, va trebui sa fie indreptat pentru a nu se observa imbinarile dintre placi.

Desi operatiunea poate fi facuta si manual, o masina de slefuit va da rezultate mult mai bune, atat cu privire la timpul de munca, cat si la calitatea finisarii;

Dispozitiv cu ajutorul caruia se taie profilele metalice, pe care se fixeaza placile de rigips. Este o unealta multifunctionala foarte usor de folosit, utila in orice gospodarie.

Tehnici de montaj rigips

In functie de modalitatea de fixare a placilor de gips-carton pe perete, exista doua tehnici ce pot fi folosite pentru finalizarea unei astfel de lucrari.

Cum se pune rigips pe structura metalica

Montarea placilor de rigips pe structura metalica este preferabil a se realiza daca suportul nu este plan si daca se urmareste punerea unei izolatii termice si fonice, de vata minerala.

In acest caz, trebuie respectate etapele recomandate. Lucrarea nu este complicata si nu necesita mare indemanare. 

  1. Primul pas este montarea profilelor metalice verticale si orizontale pe perete. Se aseaza la distantele recomandate de catre producatori, cu ajutorul unor dibluri si suruburi;
  2. Dupa verificarea verticalitatii, se monteaza termoizolatia intre profilele verticale. Placile de rigips se fixeaza pe profile cu ajutorul suruburilor autofiletante, iar rosturile se acopera cu o banda adeziva si cu un strat de adeziv;
  3. Nu trebuie uitata decuparea zonelor unde vor fi montate prizele si intrerupatoarele electrice;
  4. Dupa uscarea adezivului, zonele de imbinare se slefuiesc, iar stratul de var poate fi aplicat direct.

Cum se monteaza profilul de rigips pe structura de lemn

Montaj Profile Rigips
Montaj Profile Rigips

Montarea rigipsului pe structura de lemn se  face respectand  pasii detaliati mai sus. 

Aceasta tehnica este utilizata mai ales pentru realizarea peretilor interiori sau a altor structuri despartitoare.

Montarea placilor de rigips prin lipire este la indemana, fiind potrivita daca peretele suport este perfect drept si cand nu se pune un strat suplimentar de izolatie termica.

Chituirea rosturilor
Chituirea rosturilor

Cu ajutorul unei gletiere, se plaseaza adezivul pe baza de ipsos sub forma unor turte cu grosime de 2 cm si diametru de 10 cm, la fiecare 30 de cm pe suprafata rigipsului.

Placa se fixeaza pe perete prin presare, asigurandu-se ca aceasta este montata vertical cu ajutorul unei nivele. Chituirea rosturilor se va face dupa uscarea completa a stratului de adeziv. 

In concluzie, montarea rigipsului nu este o operatiune dificila! Sunt necesare doar cateva cunostinte de baza in domeniul constructiilor si echipamente ideale pentru un proiect dus la bun sfarsit cu rezultate optime. 


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.