Cum sa faci paste foarte bune ?

Paste fainoase bune

Paste fainoase – Cuprins

  1. Ce sunt pastele
    1. Paste integrale
  2. Cum sa faci paste
    1. Cum fierb paste
    2. Cate paste se pun la o portie
  3. Tipuri de paste
    1. Paste fainoase – placeri culinare in diverse forme

Ce sunt pastele

Pasta
Pasta

Pastele fainoase sunt preparate alimentare obtinute prin uscarea aluatului nedospit de faina cu apa, la care se poate adauga sare, oua sau diverse piureuri de legume.

La fel ca painea si taiteii, pasta este o alta categorie de alimente pe care oamenii o consuma de multe secole, probabil din timpuri stravechi.

Paste se pot face din faina de grau, hrisca, orez secara, amidon de soia si amidon de porumb.  Sunt taiate in diferite forme si marimi. Se pastreaza uscate sau proaspete. Pastele au capacitatea de a se pastra timp indelungat, datorita conservarii prin reducerea continutului in apa.

Se fabrica intr-o gama sortimentala ampla si se preteaza a se consuma impreuna cu numeroase alte alimente. Se fierb in apa si se servesc in diverse combinatii de sosuri.

Paste integrale

Paste integrale
Paste integrale

Cele mai sanatoase paste sunt cele integrale preparate din grau si cereale. Aceste paste integrale constituie o importanta sursa de carbohidrati, proteine vegetale, vitamine (B,E) , minerale si fibre.

Carbohidratii sunt o excelenta sursa de energie. Fiind digerati mai lent ajuta la mentinerea unui nivel constant de glucoza in sange.
Pastele integrale sunt prietenoase cu silueta, contin putine grasimi. Datorita calitatilor lor nutritive, sunt recomandate in cantitati mici chiar si in curele de slabire.

Toate pastele integrale sunt vandute ca produse traditionale sau ecologice, firmele producatoare garantand faptul ca sunt produse din cereale integrale. Exista si paste bio. Acestea sunt produse din cereale provenite din culturi fara chimicale sau alte pesticide si sunt uscate la temperaturi scazute pentru a pastra intacte calitatile nutritionale si componentele de la cerealele sensibile la caldura.

Cum sa faci paste

Fierbere paste
Fierbere paste

Sa gatesti paste este floare la ureche. Desi preparatele „iti lasa gura apa” numai cand te gandesti la ele, prepararea lor dureaza putin.

Pastele sunt printre primele optiuni pe care le poti trece cu incredere pe lista ta salvatoare atunci cand timpul de gatit este limitat.

Pot fi gatite in multe feluri si se pot consuma si in post. Se combina cu branzeturi, sosuri, carne, legume sau peste.
O portie de paste, pregatite traditional, fierte al dente, cu sos alb sau sos rosu, este pe placul intregii familii!

Cum fierb paste

Ca sa te poti bucura din plin de gustul si calitatile lor nutritive, pastele trebuie fierte corect. Iata ce trebuie sa faci pentru ca pastele sa fie perfecte.

  1. pune apa pentru fierberea pastelor intr-o vas incapator. Pentru o fierbere uniforma si fara lipire, pastele trebuie puse intr-o oala mare;
  2. fierbe foarte bine apa pana ajunge la 100 de grade;
  3. dupa ce apa ajunge la temperatura dorita, adauga pastele si lasa-le sa fiarba la foc mediu;
  4. adauga o lingurita de sare pentru a spori aroma pastelor;
  5. fierbe pastele in functie de tipul acestora.  Pastele proaspete nu se fierb al dente, ca cele uscate. Timpul de fierbere pentru pastele uscate este mentionat pe ambalaj. De regula fierberea dureaza 7-15 minute;
  6. dupa ce au fiert, pastele se scurg. Nu se spala.
  7. dupa ce s-au scurs se adauga celelalte ingrediente. Daca le combini cu un sos, regula este sa folosesti o cantitate de sos egala cu cea de paste.

Cate paste se pun la o portie

80 – 100 grame de paste crude pentru o singura persoana este o cantitate suficienta pentru un fel principal.  Daca le folosesti ca garnitura sau ingredient pentru salata de paste, 50 de grame de persoana ajung. De obicei, pastele isi dubleaza marimea si greutatea dupa gatire. Masurarea pastelor se face in functie de marimea si forma lor.

Portie paste
Portie paste

Pastele scurte se masura cu ceasca de 200 ml: o jumatate de pahar inseamna o portie.
Pastele lungi se pot masura cu mana: o portie inseamna un buchet care incape in interiorul degetului mare unit cu aratatorul sau intr-un cerc cu diametrul de vreo 24 mm.

O portie de pene inseamna jumatate de pahar. Daca sunt foarte mici, trei sferturi de ceasca inseamna o portie.

Pentru taiteii lati cu ou, o portie inseamna 1.25 din pahar. Acestia din urma nu isi maresc volumul si greutatea la gatire.

Daca prepari pastele pentru copii, alege paste de dimensiuni mici. Pastele se introduc in alimentaria celor mici in jurul varstei de 8 luni. Pentru copii se recomanda paste fara gluten din: quinoa, orez, hrisca, porumb, linte, naut si alte leguminoase. 

Tipuri de paste

Atunci cand vorbim de paste, ne gandim de obicei la stiluri mai populare, cum ar fi spaghete, penne sau linguine, dar exista de fapt zeci de tipuri diferite, fiecare avand propria aroma speciala, retete specifice si chiar origine regionala.

Dupa compozitie, pot fi:

  • paste fainoase simple: bavette, bucatini, cannelloni, ciriole, conchiglie, couscous, ditalini, farfalle, fettuccine, fidea, fusilli, garganelli, gnocchi, laganelle, lasagne, linguine, macaroane, orecchiette, pappardelle, penne, rigatoni, rotite, spaghete, stelline, stringozi, tagliatelle, taitei, vermicelli, ziti.
  • paste fainoase umplute:  agnolotti si cappelletti ( umplute cu carne sau legume), ravioli( umplute cu branza, carne, legume, ciuperci)
    tortellini( umplute cu carne, branza sau prosciutto).

Dupa forma:

  • paste tubulare: penne, bucatini, macheroncelli, etc
  • paste fire: spaghete, macaroane, stringozi, etc.
  • paste late: tagliatelle, fetucine, pappardelle, etc.
  • foi de paste: lasagna
  • paste netede:lasagna, taitei lati, etc
  • paste striate: penne, fusilli, spirali, etc.

Dupa lungime:

  • paste scurte: penne, fisilli, farfalle
  • paste lungi: spaghete, tagliatelle, macaroane, pappardelle.

Paste fainoase – placeri culinare in diverse forme

Este imposibil de enumerat toate tipurile de paste care exista la ora actuala in lume. Unii producatori vorbesc de 600 de tipuri de paste, insa cifra este aproximativa, deoarece, in multe cazuri, acelasi produs are mai multe denumiri, insa cele mai populare sunt:

Spaghete

Exista un motiv pentru care spaghetele sunt atat de mult iubite: satisfactia de a rasuci in jurul furculitei aceste paste lungi si delicioase. Spaghetele sunt servite, de obicei, cu sosuri de rosii dulci.

Spaghetti
Spaghetti

Penne

Penne sunt tubulare si taiate intr-un unghi care seamana cu varful unei pene vechi de scris. Ridurile ajuta sosurile de rosii sau legumele mai groase sa se agate de paste, asigurand aportul potrivit pe fiecare bucata – fie ca este vorba de un sos clasic, cu o varietate superba de legume sau o reteta mai aventuroasa facuta cu carne si pancetta.

Penne Bolognese
Penne Bolognese

Tagliatelle

Unul dintre cele mai populare tipuri de paste, sunt in forma de benzi lungi, plate, ca o panglic și au ca istoric regiunile Marche și Emilia-Romagna din Italia. Sunt servite in mod obisnuit cu carne de porc sau carne de vita, precum si cu sos bolognese.

Tagliatelle colorate
Tagliatelle colorate

Fusilli

Asemanatoare cu spirali, aceste paste sunt spiralate. Daca vrei cu adevarat sa diferentiezi intre ele, fusilli este putin mai spiralata si mai mica. Sunt minunate pentru acelasi lucru: sosuri grosiere (in special cele cu bucati de carne) care pot fi prinse in firele filetate.

Fusilli paste
Fusilli paste

Farfalle

Acestea sunt in forma de fluturi cu marginile incretite. Sunt perfecte pentru salate de paste reci. Usor de preparat si potrivite pentru a-ti surprinde prietenii, retetele pentru farfalle se pot pregati si  in diferite forme cu carne, cascaval sau sosuri. Farfalle cu sos si rulada de curcan, farfalle cu feta, spanac si sos olandez, farfalle cu carnaciori sunt cateva dintre retetele preferate.

Farfalle paste

Lasagna

Lasagna sunt originare din Napoli si au o forma lunga, plata, dreptunghiulara, cu margini ondulate. Aceste foi de paste sunt utilizate la mancaruri in straturi, lasagne intercalate cu diferite sosuri, branzeturi si alte ingrediente.

Lasagne
Lasagne

Tortellini

Tortellini sunt un tip de paste fainoase cu ou si cu umplutura la mijloc. Umplutura contine deseori branza si/sau legume, precum spanac. Pot fi  umplute si cu carne. Pastele sunt fierte rapid si se servesc cu un sos sau sunt mancate in brodo, o supa.

Tortellini Paste
Tortellini Paste

Varietatea tipurilor de paste ne atrage de fiecare data si ne indeamna sa testam tot felul de retete de paste. Gatite corect, pastele pot fi un preparat culinar sanatos. Intra pe itDepot.ro si descopera gama variata de paste fainoase. Avem pentru tine sortimente diferite de paste: simple, integrale, umplute, cu sau fara ou, atent alese si potrivite pentru un stil de viata sanatos!


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.