Cum aleg un ferastrau bun ? – Ghid

Ferastraie

 Cuprins

 1. Cum aleg un ferastrau bun
 2. Cum se foloseste un ferastrau
 3. Intrebari si raspunsuri frecvente despre ferastraie
  1. Care este cel mai bun tip de fierastrau
  2. Care este diferenta dintre un fierastrau circular si un fierastrau manual
  3. Ce este ghidajul unui fierastrau
  4. Care este diferenta dintre un fierastrau pendular si un fierastrau sabie
  5. Care sunt cele mai bune marci de fierastraie

Cum aleg un ferastrau bun

Dupa ce ai decis ce fel de ferastrau este necesar pentru proiectele tale, va trebui sa alegi un model. Pentru a achizitiona optiunea potrivita, va trebui sa iei in calcul urmatoarele aspecte:

✔ Scopul in care este utilizat

Alegerea unui ferastrau depinde de natura proiectului pentru care il folosesti. Daca urmeaza sa utilizezi aceasta unealta la nivel de hobby sau pentru mici ajustari, atunci poti achizitiona unul pendular.

Cu el poti taia atat linii drepte, cat si curbe, cu o precizie ridicata. Daca iti permiti sa cumperi doua scule, atunci poti adauga la setul tau unul circular, care sa iti sporeasca eficienta atunci cand tai bucati de lemn mai mari.

Un ferastrau sabie este destinat celor care au preocupari mai diverse in cadrul gospodariei. Pentru schimbarea usilor, a ferestrelor, pentru constructii sau amenajari, versatilitatea acestuia te va sprijini in realizarea planurilor.

✔ Tipul de alimentare

Cele doua modalitati de alimentare disponibile sunt prin conectarea la electricitate cu un cablu sau prin acumulatori, dar fara priza. Cea de-a doua iti ofera mai multa mobilitate, insa poti folosi fierastraul doar pe durata de viata a bateriilor, dupa care acestea trebuie reincarcate.

✔ Puterea motorului

Capacitatea motorului reprezinta criteriul care indica in ce scop poate fi folosit un fierastrau. Cele cu puteri mai mici sunt adesea mai ieftine, in timp ce modelele cu capacitate superioara a motorului presupun investitii mai mari.

 • pentru utilizare ocazionala, poti alege un model cu un motor de 400-500 W in cazul celor pendulare si 600-800 W in cazul celor circulare sau sabie.
 • pentru utilizare semi-profesionala, modelele pendulare cu o putere de 700-800 W sunt suficiente, iar cele sabie si circulare vor avea intre 700 si 1200 W.
 • pentru utilizare profesionala, ai nevoie de un fierastrau circular sau sabie de peste 1000-1200 W.

✔ Functii si accesorii suplimentare

Multe modele de fierastraie sabie dispun de dotari care ajuta la atenuarea vibratiilor, la reglarea curselor, la schimbarea rapida a panzelor, la stoparea alunecarii prin maner cauciucat, la franarea electrica, la blocarea si la iluminarea zonei de lucru. Asadar, verifica aceste functii inainte de a alege produsul.

Un ferastrau pendular bun ar trebui sa aiba unghi de taiere ajustabil, sistem de eliberare rapida, talpa de calitate si sistem de ghidaj, suflanta sau aspirator pentru indepartarea prafului, amortizor si sisteme de siguranta.

Cele circulare pot avea unghi de taiere reglabil, pot fi stationare sau manuale, iar pachetele lor pot include un set de lame de taiere, suporturi pentru perete, manusi pentru utilizator si ochelari de protectie.

Cum se foloseste un ferastrau

Indiferent de tipul fierastraului sau de modelul pe care il alegi, trebuie sa fii atent la riscurile utilizarii acestuia. Trebuie sa te asiguri ca aparatul nu are nicio defectiune si ca firele electrice sunt bine izolate.

De asemenea, nu folosi unealta in medii umede, deoarece te poti electrocuta. In cazul celor pendulare si de tip sabie, acorda atentie tipului de lama folosit si vitezei: la o viteza foarte mare, lama se poate incinge foarte tare si poate produce un incendiu.

Un alt aspect demn de luat in considerare il reprezinta efectele pe termen lung, cum ar fi pierderea acuitatii auditive, inhalarea prafului si a rumegusului, iritarea ochilor. De aceea, este recomandata folosirea castilor, a ochelarilor si a mastii de protectie. 

✔ Ferastrau electric circular

Pentru a folosi aceasta unealta, trebuie sa incepi prin a marca linia de taiere pe care doresti sa o executi. Ajusteaza apoi adancimea de taiere a discului. Fierastraul trebuie intai pornit si folosit dupa ce ajunge la viteza maxima. Dupa ce taietura a fost realizata, se opreste fierastraul si se scoate din lemn. Pentru intretinerea discului, este necesarea ascutirea la intervale regulate de timp.

✔ Ferastrau electric sabie

Are utilizari diverse, de la toaletarea copacilor, pana la renovari in casa si gradina. Versatilitatea lui il transforma intr-o unealta utila in treburile cotidiene. Pentru activarea lui, se foloseste butonul aflat pe maner. 

Intrebari si raspunsuri frecvente despre fierastraie

Care este cel mai bun tip de fierastrau

Alegerea corecta a unui fierastrau depinde, in primul rand, de obiectivul pentru care il folosesti, Pentru taieri drepte, cel mai eficient este cel circular. Pentru a taia linii curbe sau neregulate, este recomandat sa folosestiun  ferastrau pendular. Pentru taieturi din pozitii incomode sau in unghiuri dificile, cel mai adecvat este modelul sabie.

Care este diferenta dintre un fierastrau circular si un fierastrau manual

Modelul stationar nu este portabil, insa asigura o putere a motorului mai mare si este destinat lucrarilor profesionale, pe cand cel manual este portabil, dar are o putere mai mica si este folosit cu precadere in cadrul activitatilor de hobby.

Ce este ghidajul unui fierastrau

Fierastraiele circulare si cele pendulare pot fi folosite cu ajutorul unui ghidaj, care este o ustensila ce ajuta utilizatorul sa realizeze taietura in mod corect. Aceasta se amplaseaza pe suprafata de taiat si ghideaza lama fierastraului. 

Care este diferenta dintre un fierastrau pendular si un fierastrau sabie

Ambele modele functioneaza cu ajutorul unei lame, insa cel pendular se deplaseaza pe directia sus jos, iar cel sabie pe directie orizontala. Modelul pendular iti acorda o precizie mai fina, insa fierastraul sabie poate fi folosit in spatii sau unghiuri dificile.

Care sunt cele mai bune marci de ferastraie

Printre marcile renumite de unelte electrice, respectiv fierastraie electrice, se numara AEG, Milwaukee, Flex  sau Metalkraft. Acestea ofera un design practic si un raport calitate-pret exceptional.

Pe Trada Marketplace gasesti toate aceste ferestraie. Ai preturi speciale pentru fiecare tip. Profita acum!


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.