Cifra de afaceri, informatii utile

cifra de afaceri

Ce este cifra de afaceri?

Cifra de afaceri, cunoscuta si sub denumirea de exercitiu financiar, este reprezentata de valoarea totala a vanzarilor de bunuri sau servicii de catre o companie, intr-o perioada de timp determinata.

O mentiune importanta este aceea ca TVA-ul( taxa pe valoare adaugata) nu se ia in calculul cifrei de afaceri.

Cifra de afaceri – perspective

Poate fi abordata din cinci perspective

• Totala – reprezinta toate veniturile din vanzari ale unei companii pe o perioada determinata;
• Medie – este reprezentata de incasarile care se obtin pe unitatea de produs sau serviciu;
• Neta – reprezinta veniturile din vanzarile companiei dupa ce TVA (taxa pe valoare adaugata) si alte taxe legate de cifra de afaceri se deduc;
• Marginala – reprezinta surplusul care rezulta din incasarile unui anumit produs sau serviciu;
• Critica – este reprezentata de momentul in care compania obtine profit, evidentiind pragul de rentabilitate al societatii.

Cifra de Afaceri
Cifra de Afaceri

Cifra de afaceri a unei firme poate atrage investitori care pot influenta substantial viitorul firmei. Cu ajutorul lor societatea are sansa sa treaca la urmatorul nivel, spre o scara cu profitabilitate crescuta. Totodata, cifra de afaceri poate fi  influentata de factori externi, precum evolutia societatii, politica de preturi si, inevitabil, inflatia.

Cifra de afaceri vs. venit vs. profit net

Cifra de afaceri este fundamentala in crearea unui plan de afaceri: in urma previziunilor este estimata si devine , astfel, un punct de reper pentru directia inspre care trebuie sa se indrepte strategiile societatii.

„Cifra de afaceri este mereu mai mare sau egala cu profitul, niciodata inferioara acestuia”

Se poate spune ca cifra de afaceri este un indicator economic care delimiteaza tipurile de companii:

Cifra de Afaceri - Profit
Cifra de Afaceri – Profit

Cifra de Afaceri < 2 mil EUR = microintreprinderi;

Cifra de Afaceri < 50 mil EUR = companii mici si mijlocii;

Cifra de Afaceri > 50 mil EUR = companii mari si corporatii;

Adesea este confundata cu indicatorii venit si profit net.

Venitul total ale unei companii cuprinde si venitul din dividende, dobanzi, venituri din imobilizari, subventii, diferente pozitive de schimb valutar, venitul provenit din productia in curs de finalizare.

Acest venit nu este inclus in calcul. Profitul net al companiilor este echivalent cu surplusul care ramane pe masura ce se scad cheltuielile totale din veniturile cumulate.

De ce este important sa urmaresti cifra de afaceri?

Fiecare antreprenor trebuie sa inteleaga cifra de afaceri a business-ului pe care il detine, pentru a stii care este directia spre care se indreapta societatea.

In cazul in care compania are drept activitate vanzarea de produse, este fundamentala gestionarea marfurilor care este calculata prin indicatorul economic rotatia stocurilor; viteza de rotatie mare a stocurilor( perioade de timp scurte in care marfurile sunt pastrate in gestiune) inseamna o suma mica de bani blocata in stocuri, aspect care este invers proportionala cu lichiditatea: o viteza mica de rotatie a stocurilor, inseamna lichiditate crescuta.

Cifra de afaceri reprezinta un indicator important in analiza fortei economice a companiilor, ea fiind relevanta in concluzionarea anumitor aspecte:

✔ Pozitia pe piata a companiei;
✔ Capacitatea companiei de a dezvolta activitati profitabile;
✔ Nivelul de performanta a departamentelor de marketing si cel comercial;
✔ Pozitia si rolul companiei in sectorul de activitate in care activeaza.

Cifra de afaceri este criteriul care se ia in calcul in momentul in care o companie urmeaza sa fie inregistrata drept platitoare de TVA. In prezent plafonul stabilit la care o companie devine automat platitoare de TVA in cazul in care nu se opteaza pentru aceasta forma la infiintarea ei, este cifra de 300.000 lei.

Cum sa cresti cifra de afaceri?

Cresterea cifrei de afaceri este una dintre obiectivele principale ale fiecarei societati. Exista o multitudine de factori care pot influenta pozitiv, astfel ca vom enumera trei variante care sunt accesibile si pot fi puse in practica cu rapiditate.

1. Cresterea numarului de clienti
Prezenta constanta a companiei in mediile in care sunt prezenti clientii si potentialii  clienti.
2. Cresterea valorii medii pe client sau pe tranzactie
Oferirea diverselor beneficii la anumite produse sau servicii: discount-uri, transport gratuit, programe de fidelizare etc.
3. Reducerea costurilor
Negocierea contractelor poate fi o solutie eficienta pentru reducerea substantiala a costurilor.

Cifra de afaceri – evolutie

Cifra de afaceri - Evolutie
Cifra de afaceri – Evolutie

Cifra de afaceri este un vector important in evolutia societatii, de aceea este important ca toti antreprenorii sa cunoasca si sa inteleaga rolul ei. Pe baza acesteia, se pot decizii importante in dezvoltarea societatii.

Trada Marketplace iti pune la dispozitie solutia ERP menita sa lanseze si sa implementeze noi activitati profitabile care pot clasa firma in varful ierarhiei sectorului de activitate din care face parte.


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.