Alocare coduri de bare produse. Implementare cod de bare

alocare coduri de bare produse

Procedura de alocare coduri de bare produse – Introducere

alocare coduri de bare produse
Alocare coduri de bare produse

Procedura de alocare coduri de bare produse este necesara importatorilor si producatorilor in vederea distribuirii de produselor in domenii retail dotate cu echipamente precum cititoare coduri de bare.

Modalitatea de alocare coduri de bare produse si utilizarea presupune cunoasterea unor termeni specifici.

Mai jos va vom prezenta o serie de notiuni introductive si procedeul de alocare coduri de bare produse.

coduri de bare
Aliniament coduri de bare

Un cod de bare reprezinta alinierea literelor si cifrelor printr-o succesiune de bare si spatii. Fiecare produs clasificat primeste un numar unic de identificare si o alocare coduri de bare. Apoi se tipareste intr-o forma in care un cititor coduri de bare il poate scana.

Unicitatea codurilor de bare pe piata interna se asigura prin folosirea unor indicative gestionate de asociatii de profil respectiv Asociatia Romana pentru Paletizare si Containerizare – ARPC.

cod de bare
1D si 2D – Cod de bare produse

Clasificare coduri de bare: tipul de cod de bare 1D este construit dintr-o serie de bare si spatii intermediare. Dimensiunea, spatiile si numarul sunt stabilite de tipul de cod de bare utilizat.

Recent au aparut coduri de bare care codifica informatii pe orizontala cat si pe verticala sunt tipurile de cod de bare 2D sau cod QR.

coduri bare
Codificare coduri bare

Codurile de bare difera in modul in care sunt codificate datele si cantitatea de informatii cuprinse.

Codificarea si procesul de alocare coduri de bare produse ofera utilizatorului posibilitatea de a prelua informatiile de pe un suport fizic, cu ajutorul unui cititor coduri de bare in scopul prelucrarii informatiilor.

 

Ghid practic pentru alocare coduri de bare produse

Au fost elaborate diverse standarde pentru utilizarea si alocarea coduri de bare produse. Aceste norme pot fi internationale sau locale si pot aplica numai unei industrii sau companii. Utilizatorii ii regasim in doua categorii:

 1. utilizatorii care adopta un sistem controlat care trebuie sa respecte standardele de codare stabilite de o organizatie externa
 2. utilizatorii care doresc sa obtina coduri de bare pentru utilizarea exclusiva.

In functie de sistemul de alocare coduri de bare, utilizatorul poate sa genereze acelasi cod de bare pentru toate articolele de un anumit tip sau poate opta pentru identificarea unica a fiecarui produs.

 • Obtinerea unui un prefix din partea unei organizatii abilitate

Inainte ca o companie sa poata utiliza coduri de bare, trebuie sa atribuie numerele din componenta codului de bare. Primul pas in atribuirea unei chei de identificare este obtinerea unui prefix de companie de la o organizatie abilitata.

cod bare
Prefix coduri de bare

Prefixul ofera companiilor posibilitatea de a crea chei de identificare pentru departamentele de comert, unitati logistice etc.

Prefixele stabilite sunt folosite ca baza pentru crearea de numere unice pentru a identifica produsele in lantul de aprovizionare.

 • Alocarea de numere pentru coduri de bare

Dupa ce se primeste acest prefix, o companie este pregatita sa insereze numerele de identificare pentru produsele sau serviciile prestate. Procedura este simpla. ARPC va poate oferi informatii specifice despre numarul de numere pe care le puteti aloca pe baza lungimii prefixului companiei.

Modalitati de imprimare si scanare a codului de bare

 • Selectarea procesului de imprimare a codului de bare

Pentru inceput, trebuie sa decideti ce coduri de bare utilizati si daca acestea vor purta informatii statice sau dinamice.

imprimanta etichete
Imprimante etichete

In cazul în care informatiile sunt statice codul de bare poate fi tiparit prin imprimare directa sau pe o eticheta aplicata ambalajului.

Daca informatiile sunt dinamice, va fi necesara imprimarea de tip direct termic sau prin transfer termic folosind imprimante etichete.

Aceste imprimante de etichete sunt utilizate pentru tiparirea codurilor de bare pe etichetele de produs.

 • Stabilirea unei modalitati de scanare a codului de bare
cititor coduri de bare
Cititor coduri de bare

Specificatiile pentru dimensiunea, destinatia si calitatea codului de bare depind de locul unde va fi scanat codul de bare de un cititor coduri de bare.

Stiind aceste detalii, puteti stabili datele corecte pentru alocare coduri de bare produse.

Alte criterii pentru implementarea unui cod de bare

 • Selectare si alocare coduri de bare produse

Selectarea codului de bare este esentiala pentru implementarea codului de bare. Pentru codificarea un produs care va fi scanat la punctul de vanzare primul simbol este specific tarii. Acest simbol este permis de toate sistemele POS din lume.

alocare coduri de bare
Alocare coduri de bare

Daca imprimati un cod de bare cu informatii variabile precum numere de serie, date de expirare, masuri veti folosi coduri de bare stabilite de organizatiile abilitate.

 • Alegerea unei dimensiuni a codului de bare

Dupa ce este specificat tipul codului de bare, impreuna cu informatiile care trebuie codate, incepe etapa de configurare. Marimea simbolului depinde de codul de bare specificat, unde va fi folosit si de modul in care este imprimat.

Aceste coduri de bare sunt concepute pentru scanarea omnidirectionala. Exista o relatie fixa intre inaltimea si latimea codului de bare. Cand o dimensiune este modificata, cealalta ar trebui modificata in mod proportional.

 • Formatare text si alocare coduri de bare produse 

Textul de sub codul de bare este denumit interpretare si este important.

coduri de bare produse alimentare
Coduri de bare produse alimentare

Daca acest codul de bare este deteriorat sau de calitate slaba, textul poate fi folosit ca o rezerva.

Textul care poate fi citit trebuie sa fie clar, lizibil si proportional cu marimea simbolului. 

Codurile folosite deja pentru un produs nu se pot reutiliza pentru a marca alte produse avand exemplu coduri de bare produse alimentare.

Codul de producator este unic si se aloca o singura data fiind valabil atat în Romania cat si in strainatate.

Culoare si standarde de calitate

Combinația optima de culoare pentru un cod de bare este o bara neagra cu un fundal alb. Barele trebuie sa fie intotdeauna alcatuite dintr-o singura linie de culoare si necesita fundaluri neutre. In cazul codurilor de bare de diverse nuante luati in considerare o alternare estetica de culori.

 • Alegerea unei locatii de alocare coduri de bare si stabilirea calitatii

Cand discutam de locatie, ne referim la plasarea codului de bare in designul produsului. Pentru alocarea codurilor de bare trebuie luat in considerare procesul de ambalare. Ar trebui sa va asigurati ca simbolul nu va fi intunecat sau deteriorat si este vizibil consumatorului.

Obtinere alocare coduri de bare produse – ARPC

ARPC acorda companiilor indicativul de utilizator, stabileste codul numeric de baza. Acesta pune la dispozitie un ghid pentru utilizarea si alocare coduri de bare.

Pentru a asigura compatibilitatea, este important ca toti utilizatorii care aloca coduri de bare sa convina asupra modului in care acestea sunt utilizate si codificate datele.

Procedura de alocare coduri de bare produse nu pot fi transferata sau revanduta altor companii. De asemenea nu puteti achizitiona mai putine coduri decat prevede legea. 

Procedeul de alocare coduri de bare produse consta in:

 1. completarea unui formular
 2. trimiterea formularului completat, prin email sau fax;
 3. proceduri de verificare informatii si conditii de alocare coduri de bare, precum si inregistrarea procedurii de alocare;
 4. analiza datelor si intocmirea dosarului de alocare;
 5. trimiterea facturii proforme, taxei de alocare, neexistand nici o alta obligatie financiara ulterioara;
 6. emiterea si transmiterea certificatului de alocare de coduri de bare, factura si toata documentatia insotitoare procedurii de alocare.

IMPORTANTA UNUI SOFT WMS CARE POATE GENERA CODURI DE BARE IN ORICE VARIANTA DORITI

In industria software regasim solutia WMS  cu care puteti genera coduri de bare in toate formatele cunoscute si care inglobeaza cele mai noi tehnologii disponibile precum: cititoare de coduri de bare, frecvente radio (RFID). In plus va ajuta la trasabilitatea marfurilor si puteti avea o acuratete foarte ridicata in gestiunea stocurilor si a operatiunilor logistice din depozit sau fabrica.

Consultanta achizitionare cititoare coduri de bare

Daca ai nevoie de cititoare coduri de bare cu fir sau wireless, intra in platforma B2B – itDepot pentru Echipamente si Consumabile. Aici gasesti o gama larga de cititoare coduri de bare de toate tipurile si pentru toate bugetete.


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.