Set surubelnite profesionale

Ce este surubelnita

Surubelnita, cunoscuta popular si ca surupelnita este un instrument, manual sau electric, utilizat pentru insurubarea si desurubarea suruburilor. Aceasta indeplineste o functie simpla si are un design la fel de simplu. Unealta este alcatuita dintr-o tija metalica cu maner la capatul caruia se afla un varf asemeni unui tais.

Surubelnite
Surubelnite

Pentru a imbunatati aderenta si a preveni rularea surubelnitei atunci cand este asezata jos, manerele sunt de regula hexagonale, patrate sau ovale. Pot fi din lemn, metal sau plastic. Este folosita in foarte multe domenii, incat aceasta nu lipseste din trusa profesionala a unui ceasornicar, instalator, bijutier, tamplar, electronist sau mecanic.

In functie de necesitatea pe care o ai, manerul ramane mereu acelasi, insa partea de sus a acesteia se poate schimba. O surubelnita este clasificata dupa varful sau, care variaza in functie de  suprafata de actionare.  In functie de fantele, canelurile si adancimea suruburilor, exista o serie de varfuri adecvate.

Utilizarea corecta a setului surubelnita-surub, necesita ca varful celei dintai sa se angajeze perfect in capul organului de asamblare. Sa fie acelasi tip si aceeasi dimensiune.

Surubelnite

Identificarea surubelnitei potrivite pentru o aplicatie incepe de obicei cu identificarea dimensiunii elementului de fixare necesar. Marimea surubelnitei este relevanta. In functie de greutatea la care trebuie sa reziste imbinarile proiectului tau, vei opta pentru o lungime mai mare sau mai mica a surubului, dar si a surubelnitei.

Set Surubelnite Torx
Set Surubelnite Torx

In ceea ce priveste dimensionarea, latimile variaza de la # 0( sau 1/16 inch in diametru) la # 20( sau 5/16 inch in diametru). Cea mai comuna dimensiune este # 8( aproximativ 5/32-inch in diametru), dar dimensiunea adecvata a surubului va depinde de proiectul individual.

Cea mai importanta tehnica este utilizarea unei surubelnite de dimensiunea potrivita. De exemplu, in cadrul surubelnitei Philips exista patru dimensiuni de baza – de la # 0 la # 4 – # 0 fiind cea mai mica.

Set surubelnite

Fiecare model de surub are caracteristici si arii de utilizare diferite, de aceea este foarte important sa ai in trusa surubelnite cat mai variata. Aceasta trebuie sa cuprinsa toate tipurile si formele, dar si toate dimensiunile.

Set surubelnite mici

Cele mai intalnite dimensiuni sunt # 2 si # 1, # 2 pentru dimensiunile standard ale suruburilor, iar # 1 este definit printr-o trusa surubelnite mici. Acestea desfac suruburile de dimensiuni de bijuterie. La surubelnitele cu cap fanta este chiar mai simpla identificarea dimensiunii, lamele sunt masurate in fractiuni de inch.

Verifica intotdeauna inainte de achizitie specificatiile producatorului cu privire la destinatia surubului si alege instrumentul de infiletare potrivit.
O alegere gresita ruineaza proiectul, dar totodata pune in pericol siguranta ta si a celor din jur.

Set surubelnite torx

Surubelnitele torx sunt instrumente frecvent utilizate. Obiectele care folosesc suruburi torx au cateva avantaje fata de suruburile normale.  Dupa cum sugereaza si numele, permite utilizatorului sa cupleze surubul mai mult decat ar fi posibil in mod normal.

La inceput erau folosite pentru a asigura ca nimeni nu desface dispozitivele mai ales ca acest tip de surubelnita era greu de gasit. In prezent au devenit din ce in ce mai raspandite variante ale capului torx.

Daca nu aveti inca o astfel de surubelnita, ar trebui sa investiti intr-un set care vine cu o varietate de biti pentru a va ajuta sa va descurcati in proiectele de reparatii casnice.

Surubelnite telefoane

Daca te-ai intrebat vreodata ce surubelnita trebuie pentru iphone, ei bine cea in forma de Y este raspunsul. Pe langa produsele Apple, acest varf in 3 puncte mai poate fi folosit si la consola de jocuri Nintengo.

Surubelnita normala

Surubelnita comuna nelipsita din trusa de scule are lama in forma de dalta care se intinde pe latimea capului surubului. Usor instabila la presiune ridicata, este predispusa la alunecare laterala.

Surubelnita Plata
Surubelnita Dreapta

Surubelnita torx

Cunoscuta si sub denumirea de Torx, Torx Plus datorita  lamelor care seamana cu o stea sau o floare rotunjita. E bine sa ai un set surubelnite torx. Sunt usor de folosit, ofera tolerante de cuplu incredibil de mari.

Surubelnita Torx
Surubelnita Torx

Surubelnita pozidriv

Surubelnitele pozidriv pot fi identificate prin cele patru linii suplimentare care radiaza din centru. Au un varf ascutit si nervuri mici între ele.

Surubelnita Pozidriv
Surubelnita Pozidriv

Surubelnita in cruce

Surubelnita Phillips este cunoscuta si sub denumirea de surubelnita in cruce.  Varful unghiular al acestui tip permite montarea adanca in capul surubului si elimina riscul alunecarilor laterale. Surubelnitele Phillips se utilizeaza in aproape toate domeniile.

Surubelnita Phillips
Surubelnita Phillips

Surubelnita hex

Denumita si cheie hexagonala si cheie Allen, se utilizeaza la intretinerea bicicletelor, dar si in cadrul companiilor de mobilier.

Surubelnita Hex
Surubelnita Hex

Surubelnita mecanica

Acest tip de surubelnita se foloseste cu succes la suruburile incastrate.  Astfel de suruburi sunt realizate, de obicei, din otel de calitate care previne tocirea capului si garanteaza o fiabilitate ridicata.

Surubelnita Mecanica
Surubelnita Mecanica

Surubelnita patrata

Aceasta mai este cunoscuta si sub denumirea de surubelnita cu cap patrat. Este cu cea mai mare toleranta de cuplu a tuturor tipurilor de actionare. Datorita durabilitatii, suruburile cu cap patrat sunt frecvent intalnite in industria auto si a mobilierului.

Surubelnita Patrata
Surubelnita Patrata

Surubelnita elice

Asemanatoare cu o elice, capetele surubelnitelor au o priza tringhiulara cu trei extensii drepte de palete care urmeaza fiecare margine in direcția acelor de ceasornic.

Surubelnita Elice
Surubelnita Elice

Surubelnita triunghi

Numita dupa forma sa triunghiulara face parte din trusa surubelnite electrician. Se utilizeaza la tot felul de aparate electrice.

Surubelnita papion

Cunoscuta si sub numele de surubelnita cap de ambreiaj are fantele asemeni unei  cravate, dar exista si versiuni mai vechi care o adancitura la mijloc.  Se folosesc in industria auto.

Surubelnita Cravata
Surubelnita Papion

Surubelnita cap gaurit

Aceasta surubelnita mai este cunoscuta si sub denumirea populara „ochi de sarpe” si este proiectata pentru functii de antiefractie. Desface suruburicu cap plat ce au doua gauri rotunjite pe capetele opuse.

Surubelnita Rat de Porc
Surubelnita Cap Gaurit

Surubelnita tip y

Numita si surubelnita tri-punct are o lama cu trei taisuri care seamana cu litera Y in unghiuri egale de 12 de grade. Suruburile in Y sunt extrem de populare in electronicele portabile( device-uri Apple, console Nintendo). Sunt imposibil de manipulat fara surubelnita corespunzatoare.

Surubelnita tip Y
Surubelnita tip Y

Set surubelnite profesionale

Trusa Surubelnita
Trusa Surubelnita

Capetele de surubelnita, numite si varfuri sunt dispozitive de insurubare care in functie proiect pot fi inlocuite foarte usor. Unele surubelnite manuale au varfuri interschimbabile care se incadreaza intr-o priza de la capatul arborelui si sunt tinute mecanic sau magnetic.

Acestea au adesea un maner gol care contine diferite tipuri si dimensiuni de varfuri si o actiune cu clichet reversibila care permite mai multe rotiri complete fara a repozitiona varful sau mana utilizatorului.

Varietatea lucrarilor pe care le poti realiza cu o surubelnita este conditionata de tipurile de varfuri compatibile pe care le ai in dotare. Poti opta pentru capete clasice, destinate strict insurubarii sau desurubarii, sau pentru un set complet, care iti permite si sa dai gauri, sa sa cureti sau sa polizezi.

Set surubelnite electrician

Pentru profesionistii care lucreaza in ateliere de reparatii pentru produse electronice (tablete, laptop-uri, telefoane, console de jocuri, cuptoare cu microunde etc.) este nevoie de o trusa de surubelnite dotata pentru ca ei sa poata aborda orice surub.

Pot fi surubelnite individuale sau pot fi capete de surubelnita. Cele mai utile capete sunt:

✔ Cap plat

Este cel mai comun tip de varf de surubelnita manuala. Are capatul aplatizat, sub forma de dalta subtire. Se foloseste la suruburile standard, cu cap plat, rotund sau oval. 

✔ Cap Phillips

Acest varf are structura in cruce, sectionat in unghi. Se foloseste la suruburi cu cap Phillips, care au forma de cruce. Le vei gasi la aparatele electrice si electrocasnice sau la obiectele de mobilier. 

✔ Cap torx

Numit si cap stelar, acest tip de varf are forma unei stele cu sase colturi. Este potrivit pentru insurubarea sau desurubarea suruburilor hexagonale pentru ca ofera rezistenta foarte buna la viteze mari de rotatie. 

✔ Cap pozidriv

Este folosit la suruburile de mari dimensiuni. Varful este ascutit, iar unghiul de reducere a varfului este mai apropiat de 45 de grade. Nivelul ridicat de adaptabilitate, precum si rezistenta foarte buna la torsiune/

✔ Cap patrat

Acesta este ideal pentru suruburile ce au adancime patrata. Este ideal pentru o fixare rapida si sigura. Datorita durabilitatii sale, acest tip de varf de surubelnita este cel mai adesea utilizat in industria automobilelor, dar si in cea a productiei de mobilier.

✔ Cap cu trei aripi

Numit si varf triunghiular, este perfect pentru repararea telefoanelor, a consolelor si a jucariilor. Suruburile triunghiulare sunt concepute pentru a limita accesul clientilor si se folosesc de regula pentru fixarea carcaselor si a elementelor de protectie care nu trebuie indepartate. 

Surubelnita stea

O surubelnita stea se gaseste  in diferite forme si dimensiuni – cele mai frecvente fiind modelele cu cap plat si modelele cu cap Phillips.  Surubelnita stea seamana mult cu cea Phillips doar ca foloseste o forma de cu sase colturi in cap. Ca si varfuri intalnim dimensiuni – de la 1 la 100 – cea mai mic masurand aproximativ 0,031 inci si cel mai mare in jur jur de 0,871 inci.

Surubelnita cu clichet

Utila atat in locuinta, cat si in micile ateliere, aceasta surubelnita cu clichet include multe piese cu ajutorul caror te poti adapta la orice situatie care implica insurubarea sau desurubarea, indiferent de tipul de cap al surubului. Surubelnita este de tip manual, cu design liniar, si exterior cauciucat, care previne alunecarea mainii cand trebuie sa folosesti o forta mai mare.

Surubelnite profesionale – beneficiile utilizarii

Motivele pentru care oricine ar trebui sa aiba o surubelnita in casa sunt urmatoarele:

  • Economisire

In momentul in care ajungi sa te pricepi sa repari defectiunile din casa, economisesti sume mari de bani. In acest fel, nu mai trebuie sa apelezi la ajutorul profesionistilor ori de cate ori intampini o problema, ci apelezi la propria trusa cu scule. Este posibil ca de foarte multe ori sa ai nevoie de surubelnita.

  • Rapiditate

In momentul in care detii o surubelnita si multe alte instrumente, repari pe loc defectiunea. In acest fel, nu mai trebuie sa astepti minute sau ore in sir dupa specialist. Cu ajutorul acestui instrument poti rezolva o multime de probleme. Acolo, insa, unde ti se pare prea complicat sau riscant, ar trebui sa ii lasi pe cei priceputi sa se ocupe.

  • Precautie

Defectiunile nu anunta inainte de a aparea, fapt pentru care nu se stie niciodata cand ai nevoie sa folosesti o surubelnita. Aceasta unealta nu trebuie sa-ti lipseasca din kit-ul de instrumente de depozitat in casa. Este mult mai benefic sa cumperi din timp toate sculele uzuale, pentru a fi precaut si pregatit pentru orice eveniment neplacut.

Prin urmare, nu ezita sa amenajezi un loc in casa destinat acestor instrumente. Surubelnita trebuie sa fie printre primele unelte pe care le iei in vedere atunci cand construiesti un kit de reparatii. Indiferent ca locuiesti la casa sau la apartament, este stringent ca in casa sa se regaseasca anumite scule, pe care sa le folosesti atunci cand depistezi o defectiune.  

Pe Trada Marketplace  gasesti o gama variata de surubelnite profesionale potrivite oricarui proiect! Profita acum de reduceri!


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.