Surubelnita electrica – sfaturi de utilizare

Surubelnite electrice

Surubelnita electrica

Surubelnita cu Acumulator
Surubelnita cu Acumulator

In orice gospodarie trebuie sa existe cateva unelte care te ajuta la sarcini de mentenanta, cum ar fi sa strangi sau sa elimini suruburi, ori daca vrei sa faci cateva schimbari. Astfel, este important sa te familiarizezi cu elementele de care ai nevoie in gospodarie, sa stii sa le alegi pe cele mai bune si sa le mentii in stare de functionare.

Dintre aceste scule si unelte, surubelnita electrica este printre cele mai importante. Vei avea nevoie de ea in mod obligatoriu, mai ales daca gospodaria ta necesita schimbari regulate si o intretinere minutioasa. 

Pentru a alege o surubelnita electrica profesionala care sa te ajute atunci cand ai de facut diferite imbinari sau cand vrei sa demontezi anumite piese din gospodarie, trebuie sa stii cu exactitate cum functioneaza aceasta si care sunt nevoile tale.

In primul rand, trebuie sa stii ca aceasta scula electrica se foloseste in acelasi scop ca una normala. Cu toate acestea, iti poate oferi o putere mai mare, ceea inseamna ca imbinarile pe care le faci vor fi mult mai puternice si mai sigure.

O gama larga de surubelnite electrice variaza de la un simplu tip „stick” cu baterii, un motor si un suport de varf, toate in linie, pana la bormasini puternice fara fir VSR. Pe piata exista o varietate  de modele de la diferiti producatori. Sunt modele, cu fir si fara, pentru diferite suprafete si cu diferite principii de functionare.

Surubelnita electrica cu acumulator

Surubelnita electrica cu acumulator este ideala cand ai de facut diferite imbinari si nu ai o sursa de curent electric in jur. Poate fi utilizata la montarea sau demontarea obiectelor de mobilier ori a anumitor piese auto. In functie de dimensiunea acumulatorului, greutatea surubelnitei electrice cu baterie poate varia, dar influenta asupra manevrabilitatii ramane insesizabila.

Surubelnita electrica cu fir

Spre deosebire de varianta cu acumulator, cea surubelnita cu fir poate fi utilizata oricat. Conditia e sa fie conectata la o sursa de curent electric. Este si mai usoara, dar poate fi utilizata intr-un spatiu limitat, atat cat permite dimensiunea cablului. Acest model se recomanda pentru uzul intensiv.

Surubelnita de impact

Ce este o surubelnita de impact

Instrumentul face parte din seria variata de surubelnite cu sau fara fir. Cu cat tensiunea este mai mare, cu atat durata de viata a bateriei este mai mare si cu atat mai multa putere vor avea surubelnitele.

Surubelnita cu Impact
Surubelnita cu Impact

Driverele de impact sunt legate de un cuplu ridicat, impreuna cu niveluri ridicate de impact. Cu ajutorul acestei surubelnite poti strange rapid suruburi lungi si largi in cele mai dure materiale.

Surubelnita cu impact foloseste forta de rotatie pentru a actiona un surub. Economiseste exploziile sale de putere rapida atunci cand simte rezistenta. O astfel de surubenita de impact este, de asemenea, mai usoara decat o bormasina ceea ce o face mai usor de manevrat chiar si in spatii stramte si incomode.

Unealta de impact este potrivita pentru proiectele mari care necesita suruburi lungi.

Surubelnita cu impact

Capetele de surubelnita electrica sunt ideale pentru asamblarea mobilierului din casa . Se pot folosi si pentru insurubarea in lemn de esenta moale ori alte materiale de acest fel. Acestea folosesc forta brusca.

Un set de surubelnite bune vine la pachet cu mai multe capete, pentru a putea aborda mai multe tipuri de utilizari. Este foarte important sa ai la dispozitie un astfel de set surubelnite precizie deoarece cu una sau doua modele s-ar putea sa nu-ti poti face treaba. Este recomandat sa investesti in unelte, deoarece acestea te pot scapa din situatii neplacute intr-un timp foarte scurt.

Surubelnite electrice – caracteristici

Surubelnite de Precizie
Surubelnite de Precizie

Calitatea si nivelul de performanta ale unei surubelnite electrice pot fi determinate dupa 3 caracteristici esentiale: turatia, puterea si greutatea. In functie de acestea, vei sti daca o surubelnita electrica te poate ajuta sau nu, avand in vedere lucrarea pe care vrei sa o faci.

In acelasi timp, este important sa tii cont de aceste caracteristici, deoarece, daca ele nu se potrivesc sarcinilor tale, poti suprasolicita surubelnita electrica, ceea ce duce la o scurtare semnificativa a duratei de viata.

Informeaza-te corespunzator asupra principalelor caracteristici, pentru a te asigura ca surubelnita electrica pe care o alegi iti va fi folositoare pentru mult timp.

Turatie

Una dintre cele mai importante caracteristici ale unei surubelnite electrice este turatia. Aceasta reprezinta viteza cu care unealta poate fileta sau desfileta un surub. Este masurata in rotatii pe minut sau RPM.

Surubelnita Electrica cu Fir
Surubelnita Electrica cu Fir

In functie de tipul de surubelnita electrica, exista mai multe tipuri de turatie. O surubelnita cu turatii cuprinse intre 400 si 600 rpm este una cu nivel redus si se recomanda in cazul imbinarilor sensibile si meticuloase. Astfel de valori se intalnesc, la modele care functioneaza pe baza de acumulator si apar, de obicei, la pret redus.

O alta categorie este cea in care turatiile sunt la nivel mediu, adica intre 600 si 1100 de rpm. Acestea sunt modelele cel mai des intalnite si pot fi folosite si pe post de bormasina.

Mai exista si surubelnite cu nivel mare de turatii, care poate depasi 1500 rpm. Acestea sunt recomandate pentru uz industrial si regulat.

Putere

La fel ca in cazul turatiei, puterea poate fi impartita pe 3 nivele: mica, moderata sau ridicata. Aceasta se masoara in volti. Surubelnitele electrice cu putere mica sunt cele folosite pentru sarcini obisnuite, avand valori cuprinse intre 3,6 si 4 Volti.

Cele cu putere moderata, intre 14,4 si 18V, sunt cele care pot fi folosite in gospodarii mai mari, unde apar sarcini mai grele. De asemenea, acestea aduc un plus de siguranta in timpul utilizarii. Pentru sarcini care necesita putere mare, se folosesc surubelnite electrice de  intre 220 sau 230 de volti. In acest caz, se folosesc doar modele cu fir.

Greutate

Greutatea este o alta caracteristica importanta a surubelnitelor electrice. In mod evident, aceasta depinde si de modul de alimentare al sculei. Astfel, cele cu acumulator sunt mai grele decat cele cu fir. Cu toate acestea, modelele cu baterii pot avea cateva sute de grame, dar exista si produse cu o greutate de 2 kilograme.

Pe langa acumulator, motorul este o alta componenta care are o greutate semnificativa, iar aceasta apare in orice tip de surubelnita electrica.

Greutate poate determina manevrabilitatea unei surubelnite electrice, de aceea trebuie luat in considerare aspectul in functie de sensibilitatea necesara in rezolvarea unei sarcini. In plus, daca ai o surubelnita necorespunzatoare si o folosesti pentru sarcini prea grele, poti sa ii scurtezi astfel durata de viata.

Set surubelnite precizie

In cazul surubelnitelor cu precizie, exista cateva avantaje specifice. Acestea au dimensiuni reduse, ceea ce le permite sa se incadreze in spatii inguste. Pot avea capete de actionare inclinate, care le  imbunatatesc manevrabilitatea in unghiuri incomode. In ceea ce priveste puterea, o valoarea mai mica poate fi benefica pentru actionarea pe lemn sau pe materiale moi, care tind sa se despice sau sa crape.

Surubelnita cu acumulator

Atat in cazul surubelnitelor cu fir cat si a acelor cu acumulator, durata de viata depinde, in primul rand, de modul in care acestea sunt intretinute si de sarcinile la care sunt supuse.

Totusi, este bine de stiut ca cele fara fir, au acumulator litiu-ion. Un astfel de acumulator  da mai multa energie, are o dimensiune redusa si poate fi reincarcat. Surubelnire electrice cu putere mare, functioneaza pe baza de baterii care pot fi schimbate.

Surubelnita electrica cu cablu

Poti folosi o surubelnita cu fir daca ai nevoie de un model cu putere mai mare.  Surubelnita electrica cu fir este ideala pentru a lucra multe ore in continuu la proiecte care implica materiale dure. Cablul de alimentare are diferite lungimipentru a te putea misca destul lejer in spatiu.

Surubelnita dinamometrica

Acest tip de surubelnita este ideala atunci cand manevrezi piese mici si sensibile.  O surubelnita dinamometrica  iti permite sa setezi nivelul maxim de torsiune la care vrei sa expui surubul.  Se foloseste de regula impreuna cu cu cheile tubulare, si adaptor ce permite combinarea cu biti standard.

Aceste surubelnite dinamometrice sunt prevazute cu display cu caractere mari, usor de citit, si o scala suplimentara ce permite reglajul fin, la 0.1Nm. Poti seta torsiunea maxima in intervalul 1 – 5Nm, in functie de necesitatile proiectului la care lucrezi, iar atingerea treptei limita duce la decuplarea automata, semnalizata atat auditiv, cat si tactil.

Surubelnita electrica pret

In ceea ce priveste pretul mediu din piata, acestea pot fi asemanatoare. Factorii care pot influenta costul unei astfel de scule sunt brandul, puterea si greutatea.

Trebuie avut grija la instrumentele ieftine, deoarece acestea pot fi calculate fara valoarea acumulatorului.

De foarte multe ori, surubelnita electrica este confundata cu bormasina. Chiar daca au principii de functionare asemanatoare si cateva metode de utilizare identice, acestea sunt diferite si se folosesc in situatii specifice. De asemenea, surubelnitele electrice si bormasinile se deosebesc printr-o serie de caracteristici. De exemplu, dimensiunea motorului si puterea bateriilor sunt doua dintre diferentele principale.

Surubelnite Electrice Profesionale
Surubelnite Electrice Profesionale

Chiar daca surubelnitele si bormasinile sunt scule electrice diferite, au o serie de functii asemanatoare. De aceea, alegerea instrumentului potrivit depinde de sarcina pe care trebuie sa o indeplinesti si de proiectul la care lucrezi.

Surubelnitele electrice nu trebuie sa lipseasca dintr-o gospodarie, deoarece acestea sunt folosite pentru aplicatii casnice pe care oricine le are de facut la un moment dat. Astfel, trebuie stiut modelul potrivit, in functie de sarcinile care pot sa apara.

Surubelnita electrica profesionala

O surubelnita electrica este mai avantajoasa decat una simpla din mai multe puncte de vedere. In primul rand, avand un sistem electric care asigura insurubarea si desurubarea, aceasta ofera o putere mult mai mare si, deci, o fixare mai puternica si sigura sau, dupa caz, o desurubare mai usoara.

Un alt beneficiu il reprezinta faptul ca aceasta poate fi adaptata mai multor tipuri de suruburi si de imbinari, deoarece se achizitioneaza cu un set intreg de accesorii. Astfel, se pot folosi diferite capete, dar se pot adauga si extensii pentru zonele greu accesibile. Capatul de insurubare al unei surubelnite electrice profesionale este echipat cu mandrina mecanica, ce asigura o pozitie mai stabila la imbinarea cu suruburile.

Pe Trada Marketplace gasesti cele mai noi modele de surubelnite electrice. Profita de preturile mici de la intreaga gama de scule si unelte!


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.