Dimensiuni suruburi – ce se masoara la un surub ?

Ce se masoara la un surub

Dimensiuni suruburi – Cuprins:

Ce se masoara de obicei la un surub

Identificarea surubului corect pentru o aplicatie incepe de obicei cu identificarea dimensiunii elementului de fixare necesar.

Marimea surubului e relevanta. In functie de greutatea la care trebuie sa reziste imbinarile proiectului tau, vei opta pentru o lungime mai mare sau mai mica a surubului. Surubul nu trebuie sa iasa pe cealalta parte a materialului.

La fel ca in aproape toate operatiile de masurare, se pot obține rezultate fiabile doar cu ajutorul unor instrumente precise.

Dimensiunile suruburilor si ale piulitelor sunt deseori indicate in dimensiuni metrice ale filetului.

Fiecare dimensiune a unui surub are o dimensiune corespunzatoare a capului sau a cheii. In Europa, aceste dimensiuni sunt date in milimetri (mm), iar in Marea Britanie si SUA in inch („).

Dimensiuni surub - cheie
Dimensiuni surub – cheie
Subler
Subler

Un surub metric se masoara, de obicei, cu ajutorul unui subler.

Acest subler este un instrument de masurat lungimi sau grosimi mici. Lungimea surubului se masoara de sub cap. Aceasta trebuie sa fie de 3 ori mai mare decat grosimea materialului in care va fi inserat.

Cu ajutorul unor sublere poti masura trei dimensiuni diferite:

  • diametre exterioare- cu cleme mari orientate in jos
  • diametre interioare – clemele mici orientate in sus
  • adancimea – cu ajutorul acelei tije gradate

Sublerul este compus dintr-o rigla gradata, cu doua cleme, intre care se prinde surubul care trebuie masurat.

Cum masori diametrul unui surub

Diametrul unui surub poate fi masurat intr-unul din cele patru moduri:

  • diametru nominal – se foloseste pentru a omite zecimele inexacte
  • diametru major – masurat de la un capat la altul
  • diametru minor – masurat de la baza surubului
  • diametru pas –  masurat de-a lungul unei linii ipotetice care intersecteaza fiecare fir in asa fel incat distanta masurata intre fiecare flanc al filetului sa fie la jumatate din pasul surubului.

Filete metrice dimensiuni

Cum se masoara filetul unui surub

Filet surub
Filet surub

Filetul unor suruburi metrice se masoara in milimetri si se determina prin masurarea distantei dintre doua filete cu suruburi adiacente.

Problema acestui sistem de masurare este ca astfel de distante minime pot fi dificil de evaluat cu precizie, in special cu elemente de fixare mai mici.

Pentru o valoare corecta, se recomanda sa efectuati o masurare de-a lungul unui esantion mai mare de fire, cum ar fi 10, apoi divizati acest numar la numarul de fire alese, care va calcula distanta medie a firului pe acest interval.

Cum se masoara lungimea unui surub

Surub lungime
Surub lungime

Pentru a stabili lungimea trebuie doar masurata distanta dintre cele 2 capete ale surubului.

Cu toate acestea, in functie de tipul de surub, lungimea poate fi masurata intr-unul din doua moduri:

  • lungimea nominala este masurata de sub cap pana la varf
  • pentru suruburile autofiletante, lungimea surubului este masurata in general de la varful capului pana la varful surubului.

Motivul acestei diferente este cauzata de faptul ca lungimea unui surub autofiletant  se coreleaza in general cu lungimea gaurii care trebuie creata.

Cum se calculeaza greutatea unui surub

Surub greutate
Surub greutate

Datorita fluctuatiilor minuscule ale structurii, procesului de fabricatie si chiar a compozitiei chimice a elementelor de fixare, este deseori inexact sa cantaresti un surub si sa folosesti greutatea unei singure tije ca fiind reprezentativa pentru intreg lotul.

Este recomandata o masurare a greutatii mai multor suruburi si apoi calcularea unei medii in baza valorii obtinute.

Cum se masoara un surub

Subler masoara surub
Subler masoara surub

Departezi cele doua cleme mari astfel incat piesa sa fie incadrata intre ele.

Pe partea mobila, ai jos o rigla in miliemtrii de la 0 la 10. Vezi in dreptul carei cifre  de la linia de 0 se afla si obtii respectiva valoare.

Daca este intre doua linii diferite( adica respectiva cota are o valorea fractionala), te uiti in dreptul carei linii de jos ii corespunde una de sus. Aceasta iti da zecimea.

Pentru a masura filetul unui surub, sublerul trebuie tinut inclinat, pentru a se atinge mai multe spire( striatiile exterioare de forma eliciodala dau marimea filetului).

Dimensiuni suruburi

Suruburi metrice

Suruburi metrice
Suruburi metrice

Suruburile metrice cu cap hexagonal cu filet metric partial sunt disponibile in dimensiuni de la M2 la M40 si cu lungimi intre 20 si 400 mm.

Suruburi cu cap hexagonal se folosesc la imbinarea componentelor si a materialelor. Piulitele aferente se potrivesc pe tije cu aceeasi indicatie dimensionala.

Suruburile cu cap hexagonal cu filet metric de lungime completa sunt disponibile in dimensiuni de la M2 la M42 si in lungimi de la 6 la 420 mm.

Suruburi autofiletante

Suruburile pentru placi numite si  suruburi autofiletante cu cap cilindric, se gasesc  in dimensiuni de la 2,2 la 3,5 mm si lungimi de la 6,5 la 38 mm.
Axul surubului are un varf ascutit si un filet cu pas mare, care se prelungeste pana sub capul surubului.

Suruburi autoforante

Suruburi autoforante se folosesc  pentru fixarea tablelor subtiri de cele mai groase, sau a consolelor de stalpii de metal. In combinatie cu o placa de blocare, poate fi utilizat pentru fixarea ferma a pieselor una de alta. Aceste suruburi sunt disponibile in lungimi de la 6 la 27 mm.

Organe de asamblare de calitate

Suruburi autoforante
Suruburi autoforante

Alegerea unor suruburi potrivite nu este tocmai usoara pentru ca dupa cum sigur ai observat, pe piata  exista o multime de produse aparent asemanatoare.

Verifica intotdeauna inainte de achizitie specificatiile producatorului cu privire la destinatia surubului.
O alegere nepotrivita ruineaza proiectul, dar totodata pune in pericol siguranta ta si a celor din jur.

Intra pe itDepot.ro si alege  suruburi adecvate in functie cotele proiectului tau. Ia si un subler de masurat . Iti punem la dispozitie o gama variata de organe de asamblare la preturi fara concurenta!


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.