Alcool izopropilic utilizari multiple

Alcool Isoprobilic

In fiecare zi, descoperim produse si activitati care ne usureaza viata. Un solutie buna la toate, aparuta relativ recent in achizitiile cotidiene este cea bazata pe alcool izopropilic.

Cuprins:

Ce este alcoolul izopropilic

Alcool izopropilic
Alcool izopropilic pur

Alcoolul izopropilic numit si  alcool de izopropil sau izopropanol (IPA), este un factor chimic de curatare, bazat pe alcool. Este  incolor si inflamabil, cu un miros puternic.

Alcoolul izopropilic este un produs chimic de mare importanta, dar si o materie prima.

Este utilizat in principal ca agent de deshidratare si agent de curatare in industria farmaceutica, cosmetica, materiale plastice, parfumuri si industria electronica.

La o simpla cautare pe internet alcool izopropilic Wikipedia ,  putem afla faptul ca alcoolul de izopropil este cel mai simplu exemplu de alcool secundar.

Alcool izopropilic formula

Alcool Izobutilic
Alcool Izobutilic

Izopropilul si alcoolul etilic sunt doi compusi organici. Grupul functional primar al acestora este grupa -OH. Alcoolul etilic are doi atomi de carbon, in timp ce alcoolul izopropilic are trei atomi de carbon.

Alcoolul izopropilic, cunoscut si sub denumirea de 2 propanol sau alcoolul de frecare, este un izomer al propanolului.  Este un alcool secundar unde atomul de carbon este atasat altor 2 atomi de carbon. Acest compus chimic are trei carbuni, 8 hidrogeni si un oxigen in structura sa. Formula moleculara este C3H8O sau C3H7OH.

Isopropyl alcohol ce este

Isopropyl-ul sau rubbing alcool (cum este denumit pe scara larga in Statele Unite, are ca substanta activa: 2-propanol si poate fi folosit ca antiseptic lichid pentru curatarea suprafetelor. Acest isopropyl alcool este un solvent organic,  apreciat pentru proprietati sale degresante si dezinfectante.

Se foloseste in stomatologie ca dezinfectant pentru instrumentele folosite, dar si in timpul in timpul tratamentelor de canal alaturi de Hipocloritul de Sodiu. Alcoolul mareste proprietatea de penetrare a Hipocloritului de Sodiu, astfel incat acesta sa poata penetra in canalicule de dimensiune mai mica.

Isopropyl alcohol pret

Isopropyl-ul pentru uzul tehnic nu are un pret ridicat. Costurile incep de la 6 lei. Produsul este perfect pentru curatarea componentelor IT, ecranelor, telecomenzilor, cuvelor masinilor de spalat si a electrocasnicelor. Indeparteaza cu succes pelicula de ceara de pe parbrizul masinii ramas de la spalatorie.

Isopropyl alcohol Romania

Alcoolul izopropilic a fost primul alcool sintetic comercial. Chimistii de la Standard Oil Company din New Jersey l-au produs prima data în 1920, in timp ce studiau subprodusele petroliere.

In Romania, este utilizat in lotiuni after shave, creme pentru maini si alte produse cosmetice. In industrie este utilizat ca solvent ieftin pentru produse cosmetice, medicamente precum și pentru denaturarea etanolului( alcool etilic) .

Alcool izopropilic utilizare

Alcool izopropilic utilizare
Alcool izopropilic utilizare

Se poate utiliza alcool izopropilic pentru a curata diferite suprafete, datorita proprietatilor sale dezinfectante si degresante.

Acest isopropanol are nenumarate intrebuintari, fiind folosit pentru eliminarea murdariei si degresarea obiectelor artistilor: pensule, palete, spatule, dalti, cutite) , urmele lasate de ceara, adezivi sau markere.

Curata eficient aparatele electrocasnice( cuptor cu microunde, cuva masinii de spalat sau a uscatorului) cat si componentele electronice( diode, conectori).

Alcool izopropilic - parbriz
Isopropanol

Inlatura urmele lasate de lavabil, vopsea polish vaselina si dezgheata parbrizul in sezonul rece.

Utlizand alcool izopopilic formula , aceasta dezgheata, spala parbrizul si luneta protejandu-le mecanismul de stergere .

Nu pateaza, nu depune calcar la duze si nu afecteaza materialele cu care intra in contact( lac, vopsea, cauciuc, policarbonat, plastic, metal).

Alcool izopropilic utilizari

Alcool isopropilic

Alcool izopropilic - Curatare incaltaminte
Alcool izopropilic – Curatare incaltaminte

Acest alcool izopropilic este un bun odorizant pentru incaltaminte.

Se pulverizeaza cateva picaturi de spray alcool izopropilic in interiorul obiectelor de incaltat, sau chiar pe materialul acestora si se lasa cateva ore sa actioneze.

Dupa uscare, mirosul neplacut dispare. Daca vrei ca pantofii sa-si recapete stralucirea, acestia se sterg cu o carpa sau o perie imbibata in alcool izopropilic . Dupa acest proces, vor arata ca noi.

Cu ce se curata vopseaua de pe haine

Izopropil Alcool
Izopropil Alcool

Daca nu stiai cu ce se curata vopseaua sau cum se scoate guma de pe haine, ei bine afla ca un mix intre alcool izopropilic si apa devine solutia perfecta pentru indepartarea petelor de pe haine.

Inainte de utilizare, testati pe o suprafata mai putin vizibila a tesaturii, in cazul in care nu sunteti siguri de rezistenta culorilor.

Se pune alcool direct pe pata, apoi se spala materialul manual sau automat. Functioneaza pe toate tipurile de pete( iarba, cerneala, pix, vin, cafea ).

Izopropanol formula

Izopropanol formula este cel mai simplu exemplu de alcool secundar si poate fi folosit ca insecticid natural.

Cum scapi de musculite

Spray insecte
Alcool izobutilic

Un spray alcool izopropilic se poate folosi in procesul de eliminare a capuselor sau al altor insecte.

Este de mentionat faptul  ca aceasta metoda se poate folosi la animale, plante dar si la oameni.

Se pune alcool pe insecta, iar acestea se vor desprinde usor de pe suprafata.

Nu afecteaza pielea, insa se recomanda utilizarea in cazul copiilor, dupa implinirea varstei de 2 ani.

Anihileaza eficient musculitele de fructe cat si plosnitele lasand in preajma acestora un material imbibat de alcool izopropilic.

Cum scapi de paduchi

Alcool izopropilic proprietati
Alcool izopropilic proprietati

Alcoolul izopropilic ucide paduchii cat si ouale acestora, fara a afecta parul si scalpul.

Face parul alunecos pentru a facilita pieptanarea si indepartarea eficienta a parazitilor morti si a oualor acestora ramase pe par dupa indepartarea solutiei.

Turnati alcool pe cap, apoi masati cu degetele, iar dupa 15-20 de minute, pieptanati cu un pieptene cu dinti desi, inainte de samponare.

Repetati acest tratament doar o data pe saptamana, timp de o luna de zile. Efecte dovedite numai pe parul capilar si pe scalp.

Alcool izopropilic

Prin deshidratarea si oxidarea prin incalzire a alcoolului izopropilic, se obtine acetona.

Acetona este cel mai popular solvent organic din lume, prin urmare, in aceasta calitate este utilizata pe scara larga la producerea de lacuri, adezivi, explozibili, medicamente, lichide de curatare a constructiilor etc.

Alcoolul izopropilic poate fi un inlocuitor pentru acetona. Se aplica cateva picaturi pe o discheta demachianta si se sterg unghiile pana oja este complet indepartata.

Alcoolul izopropilic cosmetica

Repara fardurile.  Produsele de machiaj pot fi foarte  scumpe, iar fardurile au tendinta de a se sparge cu usurinta. Pulverizeaza putin alcool izopropilic pe fard, apoi netezeste cu degetele si peste cateva ore, va fi ca nou.

Curata foarte bine  pensule de machiaj,  buretele pentru fard sau beautyblender-ul fondului de ten.

Cu alcoolul izopropilic se curata foarte bine oglinzile si geamurile. Folosind isopopanol pret de cateva ori, se sterg cu usurinta urme de grasime, vopsea de par sau fixativ.

Alcool izobutilic

Izobutanol

Cunoscut si ca si izobutanol sau isobutanol, alcoolul izobutilic se obtine din fuzel sau, catalitic din oxid de carbon si hidrogen. Prin dezhidratare se obtine izobutilena, al carui polimer este un cauciuc sintetic. Se utilizeaza ca solvent.

Este putin solubil in apa, si usor inflamabil, de aceea se recomanda ventilarea spatiilor in care se foloseste.

Trebuie folosit cu mare atentie, cu echipament adecvat deoarece provoaca iritarea conjuctivitei.

Isopropanol

Curatare imprimanta
Curatare imprimanta

Isopropanolul este eficient pentru produsele de birotica.

Se poate utiliza si la refolosirea cariocilor/marker-elelor.

Se pun cateva picaturi de alcool izopropilic in partea opusa varfului markerului, iar in 15 minute acesta incepe sa scrie din nou;

Este util si la stampile, pixuri pentru a le imbunatati vizibilitatea culorii. Curata perifericele( tastatura, mouse) dar si capetele si cilindrii infundati ai imprimantelor.

Daca utilizati un toner  fara a-l curata pot aparea efecte negative asupra calitatii imprimarii. Mai mult decat atat, pot aparea complicatii tehnice asupra imprimantei, ingreunand ulterior remedierea acestora.

Unde gasesc alcool izopropilic

Alcool izopropilic unde se gaseste

Alcool izopropilic farmacie
Alcool izopropilic farmacie

Alcoolul izopropilic se gaseste cu usurinta in magazine de profile diferite.

Astfel putem gasi :

De unde cumpar alcool izopropilic

Alcoolul izopropilic este principalul ingredient folosit in producerea dezinfectantilor virucizi si bactericizi, atat pentru suprafete cat si pentru maini, de aceea in contextul actual e important sa gasesti o sursa de incredere.

Trada Marketplace are stocuri si preturi foarte bune la alcool izopropilic dezinfectant. Este disponibil in diferite variante ( lichid sau spray) , iar preturile incep de la 6 lei.

Cum se foloseste alcoolul izopropilic

Diluare alcool izopropilic
Diluare alcool izopropilic

Alcoolul izopropilic se poate utiliza nediluat sau se poate dilua  50/50 (1:1) cu apa distilata.

Va da mai mult randament atunci cand nu este diluat, dar de asemenea, daca este diluat, se usuca mai repede si lasa mai multe urme.

Daca vrei sa il folosesti dupa polish trebuie folosit nediluat. Daca doar stergi suprafata pentru a o pregati pentru aplicarea de ceara, atunci il vei utiliza diluat.

 

Pulverizator alcool izopropilic
Spray alcool izopropilic

In oricare dintre situatiile de mai sus, cumpara o sticla cu pulverizator goala in care vei pune solutia( sau poti atasa sticlei in care vine alcoolul un pulverizator).

Dupa ce ai solutia intr-o sticla cu pulverizator, ia un prosop din microfibre moale si incepe curatarea!

Aplica o presiune usoara ca si cum ai aplica o ceara spray. Asigura-te ca folosesti intotdeauna o parte curata a prosopului si nu  pune prea multa solutie!

Risti astfel sa zgarii vopseaua pe care tocmai ai terminat-o de polishat.

Cu ce se curata lipiciul de la etichete

Alcoolul izopropilic - curatare etichete
Alcoolul izopropilic – curatare etichete

Daca v-ati intrebat cu ce se curata lipiciul de la etichete de pe plastic , atunci puteti afla ca alcoolul izopropilic rezolva aceasta problema, inlaturand astfel de reziduri, fara sa adauge stralucire.

Produsul nu contine silicon sau alte substante cu rol in a ascunde defectele.

Alcoolul izopropilic este un dizolvant pentru autocolante, astfel ca reziduul lipicios poate fi indepartat punand alcool izopropilic pe eticheta. Asteptati 10 minute si se va desprinde cu usurinta.

Cu ce se curata ecranul laptopului si circuitele electrice

Igienizarea device-urilor folosite zilnic ( smartphone, tableta, laptop, ecran TV) trebuie facuta periodic, iar pentru acest lucru este potrivit alcool izopropilic dezinfectant.

Alcool izopropilic - curatare ecrane
Alcool izopropilic – curatare ecrane

Alcool izopropilic pentru curatarea acestora se foloseste diluat minim 50%, in functie de necesitati. O curatare gresita a ecranului unui monitor sau a unui TV poate duce la aparitia unor pete, zgarieturi, sau mai rau, la defectarea acestuia.

De cele mai multe ori se foloseste pentru acestea, in mod gresit, alcool sanitar sau produse pentru curatat geamuri.

Toate monitoarele au un strat special aplicat deasupra ecranului care are mai multe roluri, iar substantele din solutiile dezinfectante il pot afecta definitiv.

Varianta cea mai simpla si totodata cea mai ieftina este folosirea unei lavete din microfibra putin umezita in alcool. Curatarea ecranului de pe monitor/televizor se va face cu laveta de sus in jos, fara a presa prea tare. Urmele de praf cat si amprentele se vor curata, lasand display-ul impecabil.

Alcool izopropilic - curatare circuite electrice
Alcool izopropilic – curatare circuite electrice

Alcoolul izopropilic trebuie sa aiba o puritate de minim 97% pentru a putea fi folosit pentru curatenie, insa indicat ar fi sa folositi o concentratie de 99%.

In industrie, acest tip de alcool se foloseste pentru curatarea circuitelor electrice deoarece se evapora foarte repede si nu afecteaza cu nimic functionarea acestora.

Aceasta solutie curata uleiul, reziduurile de flux și condensare de pe echipamentele electrice si electronice. Patrunde rapid in zonele greu accesibile si se evapora rapid.

Alcool tehnic

Alcoolul tehnic este un compus de alcooli secundari( alcooli alifatici inferiori, alcool metilic min 90-95%, alcool izopropilic 5-10%) si colorant.
Alcoolul tehnic este alcool izopropilic diluat, nu este la fel de puternic si agresiv ca alcoolul izopropilic si poate fi utilizat pentru intretinerea masinii.

Alcool izopropilic pret

Spray alcool izopropilic pret
Spray alcool izopropilic pret

Cu siguranta dupa ce ati aflat cat de util este acasa, va ganditi ca subtanta este destul de scumpa.

Surprinzator, alcoolul acesta minune este si destul de ieftin, 1 litru in concentratie de 99.9% costa aproximativ 15 lei, iar un  spray cam 30 de lei.

Avand in vedere ca datorita acestui produs veti putea prelungi durata de viata a multor obiecte, puteti curata si igieniza diferite suprafete, achizitia lui este o reala investitie.

Intra pe Trada Marketplace si comanda-l!


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.