Cum se fac paste cu sos ? Retete de paste

Paste cu sos

Cuprins

  1. Cum se fac paste cu sos
    1. Cate calorii are o portie de paste cu sos
  2. Sosuri pentru paste
  3. Retete paste
    1. Paste cu sos alb
      1. Paste cu creveti si sos alb
    2. Retete de paste cu sos rosu
  4. Ce vin merge la paste

Cum se fac paste cu sos

Bucataria italiana e renumita pentru pastele sale delicioase. Sosul e foarte important, indiferent ca faceti paste pe baza de sos de rosii sau de smantana. Aici nu exista reguli clare si se face dupa gust. Daca iubesti pastele atunci trebuie sa stii sa prepari corect si sosurile.

Sosurile sunt semipreparate culinare de consistenta lichida sau vascoasa utilizate atat in prepararea pastelor cat si la servirea lor.

Sosurile contribuie la:

  • cresterea apetitului si usurarea digestiei, prin stimularea secretiei gastrice;
  • diversificarea sortimentala a tipurilor de paste;
  • cresterea valorii nutritive a preparatelor ;
  • legarea pastelor de celelalte ingredinte;

Cate calorii are o portie de paste cu sos

Daca sunt gatite corect, pastele pot fi prietenoase cu silueta. Valoarea energetica a pastelor depinde nu numai de tipul lor, ci si de produsele care se adauga in timpul gatitului. La gatit numerele sunt reduse cu mai mult de 2 ori( aproximativ 120 kcal la 100 de grame). Acest lucru se datoreaza cresterii volumului prin fierbere.

Paste vegane
Paste vegane

Aditivii( unt, sosuri, branza, smantana) modifica semnificativ valoarea produsului finit. Pentru produsele fierte cu unt( 2 linguri), indicatorul va fi de aproape 180 kcal la 100 g.

Daca in loc de unt se foloseste ulei de masline, valoarea energetica este redusa cu 20 de unitati( 160 kcal) .

Pastele integrale din grau dur, pot fi o sursa excelenta de fibre, carbohidrati si chiar proteine( o cana de paste contine aproape 5 grame de fibre si 7 grame de proteine) .

O ceasca de sos de rosii din conserva contine, aproximativ 3 grame de proteine, 3,7 grame de fibre si cateva vitamine si minerale, inclusiv potasiu, fier, magneziu, vitamina C si vitamina E.

Sosuri pentru paste

Sosurile de paste italiene au o istorie bogata. Cred ca este important sa stapanim tehnica de baza in obtinerea acestor lor pentru ca sunt multe feluri de paste unde un sos chiar face diferenta si complementeaza in mod fericit “vedetele” din farfurie.

  • sos de paste simplu

Este sosul clasic care are la baza rosii, ulei de masline si condimente;

  • sos marinara

Este un sos traditional italian care contine rosii zgrobite, usturoi, ceapa busuioc, patrunjel si oregano;

  • sos bolognese

Contine cel putin 2 tipuri de carne, legume( ceapa, telina, morcovi, ardei), ulei de masline si vin alb;

  • sos amatriciana

Se obtine din rosii proaspete tocate marunt, bacon si parmezan ras;

  • sos ala gricia

Se face din aceleasi ingrediente ca sosul amatriciana doar ca nu se pun rosii. Este un sos alb si merge de minune la pastele lungi.

  • sos arrabiata

Este un sos clasic al bucatariei italiene, ce are la baza cu rosii si ardei iuti, usturoi si ulei de masline.

  • sos puttanesca

Aromat si foarte picant. Este facut din rosii, masline negre, capere, ansoa, ceapa, usturoi si ierburi( oregano, patrunjel, si busuioc) .

  • sos alfredo

Realizat din smantana unt, branza si parmezan ras. Se adauga pentru a crea un preparat consistent nucsoara;

  • sos carbonara

Contine smantana, branza, parmezan, oua, buvati mici de bacon si uneori legume( rosii, ardei, masline).

  • sos formaggi

Numit si quatro formaggi, este un sos pe baza de branza. De obicei se folosesc branzeturi ca: cheddar, parmezan,gorgonzola, parmezan, ricotta. Se mai adauga smantana, bacon si condimente: busuioc, salvie, rozmarin sau cimbru;

  • sos marsala

Sporeste aroma pastelor. Contine ceapa usturoi, ierburi, ciuperci, smantana, unt si ingredientul care ii da si numele, vinul Marsala;

  • sos ragu

Facut din ingrediente care se prepara timp de 3 panala 4 ore include  de carne de vita cu ficat de pui si pancetta  combinate cu piure de rosii, ciuperci, ceapa,  ulei de masline si o bază de supa.

  • sos de spanac

Poate fi verde cremos sau rosu. Contine spanac, usturoi, si branza. Ingredientele sunt mixate si se adauga in sos sub forma de piure;

  • sos pesto

Sosul pesto se face foarte simplu si usor. Acest sos se bazeaza pe mult busuioc proaspat la care se adauga muguri de pin, parmezan, pecorino, ulei de masline si usturoi. In mod clasic pesto-ul se face in mojar.

  • sos gribiche

este un sos frantuzesc foarte asemanator maionezei. Se face din galbenus fiert tare, mustar, ulei, castraveti murati taiati marunt, capere, patrunjel si tarhon.

Retete paste

Pastele sunt unul dintre cele mai populare feluri de mancare. Usor de facut si foarte gustoase,  pot fi pregatite cu carne, cu peste, cu fructe de mare sau doar cu legume, fiind in toate variantele la fel de gustoase si de satioase.

Paste simple
Paste simple

Cand ai pofta de ceva bun, insa nu vrei sa petreci mult timp in bucatarie, iti recomandam sa incerci retete simple de paste. Poti fierbe pastele si pregati sosul in paralel, iar in 15 – 20 de minute mancarea sa fie numai buna de savurat.

Ai optiuni variate, datorita sosurilor. Cu ingredientele potrivite si putina imaginatie  masa de pranz sau cina este gata!

Ca pastele sa iti iasa perfect, este foarte important modul in care le fierbi. Afla din articolul anterior  cum poti face paste bune !

Acum ca stii exact cum trebuie sa fierbi pastele pentru a obtine textura perfecta, tot ce iti ramane de facut este sa le combini cu ingredientele si sosurile preferate.

Paste cu sos alb

Pastele cu sos alb, cunoscute si sub denumirea de paste carbonara , sunt ideale pentru un pranz bogat sau o cina. Acest prim fel este pregatit cu cateva ingrediente simple:

Spaghete Carbonara

Se incinde uleiul in tigaie dupa care se adauga bucatile de carne. Se lasa sa se rumeneasca atat cat sa devina crocante.

Separat, intr-un castron se pune smantana, galbenusurile si parmezanul ras. Dupa gust se adauga sare si piper. Se amesteca totul si se toarna peste bacon.

Se pun pastele la fiert, conform indicatiilor de pe ambalaj. Dupa ce s-au fiert, se scurg si se adauga peste sosul fierbinte. Se amesteca totul. Pastele carbonara se servesc fierbinti cu parmezan ras pe deasupra.

Sosul carbonara se foloseste in special la spaghete, dar si in combinatie cu altele precum: penne , fusilli, farfale sau tagliatelle ies retete delicioase.

Paste cu creveti si sos alb

Reteta de paste cu creveti este potrivita pentru cei care iubesc fructele de mare, mai ales crevetii si calamarii.  In cazul in care nu aveti foarte mult timp la dispozitie, vreti sa pregatiti o reteta usoara, gustoasa si rapida, aceasta este o varianta de luat in calcul.

Sosul pentru aceste paste cu creveti se face extrem de repede si de usor. In momentul in care puneti pastele la fiert, va apucati si de sos, pentru ca este gata cam in acelasi timp cu pastele.

Paste cu creveti
Paste cu creveti

Ingrediente necesare: 500 g creveti ,250 g paste3-4 catei usturoi maruntiti, 2 linguri ghimbir tocat, 3 linguri ulei de masline, 1/2 ardei iute tocat, 1 lingura unt, 1 pahar de vin , 1 legatura pantrunjel tocat , zeama de la o lamaie si condimente.

Este foarte important sa nu gatiti crevetii prea mult, ei trebuie sa fiarba pentru maxim 5-6 minute.

Incepeti prin a pune intr-o tigaie uleiul si untul. Se adauga usturoiul si ghimbirul. Dupa ce s-au inmuiat aceste 2 ingrediente, se pun crevetii care se gatesc pana devin roz(2- 3 minute). Se condimenteaza si se adauga vinul. Se mai gatesc 2-3 minute dupa care de adauga zeama de lamaie. Se adauga ulterior pastele fierte si se amesteca.

Aceste paste cu creveti se servesc neaparat fierbinti, deci pregatiti doar cat mancati la o singura masa.

Pentru a crea diversitate in meniu, inlocuiti crevetii cu somon sau ton. Sun multe variante de retete paste cu ton care merita incercate.

Retete de paste cu sos rosu

Pastele sunt de obicei pe placul tuturor, toata lumea le iubeste, atat cei mici, cat si cei mari. Sunt mii si mii de retete de paste de toate felurile, insa cele cu sos de rosii sunt la indemana oricui.

Spaghete sos rosu
Spaghete sos rosu

Pentru aceste paste cu sos rosu se folosesc ingrediente simple pe care cam toti le avem in bucatarie. Se folosesc paste integrale sau paste cu ou in functie de cele preferate.

Puteti folosi orice tip de paste: lungi sau chiar scurte, important este sa fie paste bune care nu se lipesc.

Fierbeti pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, aldente.

Sosul este si el simplu de facut si e delicios. Se poate face din ceapa, usturoi si ardei iute peste care adauga carne, sau ciuperci si la final rosii. Se pot folosi rosii cuburi din conserva, rosii pasate, sau direct sos pentru paste.

Se lasa sosul la fiert pana cand se leaga bine si are culoarea specifica. La nevoie se mai adauga apa,  daca este prea gros.

Dupa ce e gata sosul, se adauga pastele deja fierte. Se amesteca bine, se adauga  parmezan,  patrunjel sau busuioc si preparatul e gata. Pastele cu sos rosu pot fi servite atat calde, cat si reci.

Ce vin merge la paste

Vinuri bune
Vinuri bune

O reteta de paste este potrivita atat pentru o masa in familie, un pranz cu prietenii sau o cina romantica.

Pentru ca masa sa fie un succes total,  alegerea vinului nu trebuie lasata  la voia intamplarii.

Vinul este o bautura foarte speciala, care trebuie selectata si asociata in mod corect cu mancarea.

Asocierea vinului cu o portie de paste are rolul de a potenta gustul si aroma acestora, dar si a vinului. Daca combinatiile sunt facute corect se pot descoperi noi nuante ale preparatului, in vreme ce, cu o alegere gresita a vinului, intreaga masa s-ar putea sa devina terna si lipsita de farmec.

Cand alegem vinul pentru paste ne indreptam atentia doar asupra sosului. Pastele, indiferent de forma sau textura lor, sunt doar baza pentru restul ingredientelor aromate ce le acompaniaza.

Vin alb

Vinul alb, in special cel sec este recomandat pentru pastele cu fructe de mare. Se foloseste si la prepararea sosului, insa se poate servi si la spaghetele cu sos de rosii.

Vin rose

Un vin rose fin poate  fi servit alaturi de retete de paste simple, mai ales cele cu sos de tomate sau cu ton si somon.

Vin rosu

Vinul rosu merge de minune cu pastele preparate cu branzeturi sau cu carne. La fel ca si cel alb, poate fi utilizat si la prepararea sosurilor. Vinul rosu indicat pentru servire  sunt este cel slab alcoolizat.

Nu trebuie sa fii expert în bucatarie pentru a gati cele mai bune paste! Bucura-te de savoarea bucatariei italiene la tine acasa cu paste de calitate!


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.