Curatare cartuse imprimanta laser pas cu pas

Curatare cilindru imprimanta laser

Curatare cartuse imprimanta laser pas cu pas

Cuprins:

Ce este un cartus imprimanta

Cartusul este substanta care da culoare paginii imprimate.  Aceste cartuse  sunt introduse in imprimante, in aparate xerox si in aparate multifunctionale fiind componentele de baza ale acestora.

Cunoscut si sub denumirea de toner imprimanta , cartusul poate crea imagini digitale prin puncte de cerneala pe hartie sau poate scana un fascicul laser prin intermediul fotoreceptorilor.

O imprimanta laser este un dispozitiv periferic de iesire care reproduce rapid si la inalta calitate text si grafica pe hartie. Cu o imprimanta multifunctionala, pe langa printare poti inclusiv scana sau a copia.

Cea mai buna imprimanta cu cartuse reincarcabile

Toner imprimanta Canon
Toner imprimanta Canon

Investitia initiala intr-o multifunctionala laser de calitate se va dovedi in timp o investitie buna si de  mare ajutor.

Pentru rezultate remarcabile se recomanda folosirea unor consumabile imprimanta de top.

De exemplu, pentru imprimanta Canon, se recomanda doar cartuse imprimanta compatibile.

Daca este o imprimanta cu jet de cerneala, trebuie luata cerneala de imprimanta specifica pentru ca aceasta sa functioneze in parametri normali.

Cerneala imprimanta Canon  originala se usuca rapid pe pagina, pastrand calitatea imaginii fara a fi afectata durabilitatea in timp a documentelor imprimante. Brandul garanteaza pana la 300 de ani rezistenta fotografiilor si a documentelor imprimate.

Cum functioneaza o imprimanta laser

Imprimanta laser indiferent ca este una dintre multifunctionale sau nu, are la baza principiul electricitatii statice, adica aplicarea unei sarcini electrice pe un obiect izolat.

In cazul acestui tip de imprimanta, nucleul il constituie fotoreceptorul, care se poate gasi sub forma unui tambur rotativ. Acest tambur se mai numeste cilindru sau toba, fiind fabricat dintr-un material fotoconductiv.

Tamburul,  este incarcat cu sarcina pozitiva de catre un conductor ce este strabatut de curent electric. Dupa ce acesta se incarca uniform, imaginea electrostatica a textului si pozelor care se doresc a fi imprimante sunt trasate pe tambur cu ajutorul unei raze laser pe anumite zone ale acestuia.

Aceasta imagine electrostatica este formata in mod continuu pe tot parcursul imprimarii dupa o codare logica a fisierului de imprimat realizata in linii orizontale.

Cilindru Imprimanta Laser
Cilindru Imprimanta Laser

De indata ce imaginea electrostatica a fost formata pe tambur, acesta se va fi acoperit cu o pulbere fina de toner imprimanta . Zonele negative ale cilindrului, adica cele punctate de laser, vor intra in contact cu particulele pozitive ale tonerului. Hartia este incarcata complet negativ inainte de a intra in contact cu cilindrul. Particulele pozitive de pudra sunt atrase pe hartie.

Tamburul va fi apoi descarcat de lampa, a carei lumini face ca imaginea memorata sa fie stearsa complet. Dupa ce hartia a preluat tonerul, aceasta este trecuta prin fuser( numit si cuptor). Rolele acestuia incalzite preseaza tonerul pe suprafata hartiei, le topeste si, astfel, le lipeste de fibra de hartie.

De ce curge cerneala din cartus

Este posibil ca dupa  multe folosiri, cilindru unui toner imprimanta sa se murdareasca astfel incat sa creeze probleme la printare.

Cele mai frecvente situatii intalnite sunt:

Curatare toner murdar
Curatare toner murdar

✔ crearea unor dungi negre de-a lungul paginii

✔ imagine stearsa

✔ imagine dublata de catre un exemplar gri

✔ densitatea inegala a tonerului folosit

Aceste probleme sunt cauzate de murdarirea cilindrului fie prin particule de praf sau alte mizerii, fie de patarea acestuia cu toner. Un toner imprimanta necuratat poate duce la stricarea cilindrului in intregime.

De aceea, curatarea periodica a intregii imprimante in prealabil este importanta pentru functionarea corecta a acesteia. O astfel de curatare poate fi facuta  acasa sau la un centru specializat.

Curatare cartuse imprimanta

Cum se curata un cartus

Necesar curatare cilindru
Necesar curatare cilindru

Fie ca este vorba despre cartuse imprimanta HP,  cartuse imprimanta Lexmark, cartuse imprimanta Canon , cartuse imprimanta Epson ori toner imprimanta Samsung, pentru a putea curata cilindrul vei avea nevoie de :

 • manusi de latex, plastic sau cauciuc si o masca speciala pentru a impiedica inhalarea particulelor de toner. Daca sunt inhalate pot duce la probleme respiratorii;

 • un ziar sau orice alt element de hartie pe care sa se aseze componentele imprimantei;

 • alcool izopropilic – solutie recomandata pentru curatarea cilindrului;

 • o surubelnita;

 • o panza speciala ce nu lasa scame pentru stergerea acelui toner imprimanta;

 • o pensula cu fire moi;

 • bile de bumbac (dischete de vata).

Curatare cartus imprimanta laser

Curatare cartus imprimanta HP

 1. Se opreste imprimanta. Se scoate din priza si se deconecteaza firele acesteia de la computer. Se  inlatura folia de hartie din tava imprimantei si timp de 15-30 de minute se asteapta racirea componentelor.

 2. Se aseaza hartia sau ziarul pe suprafata plata pe care vei lucra pentru a evita raspandirea particulelor de toner imprimanta HP;

 3. Se pune masca de protectie pentru a nu inhala particulele si manusile  pentru a nu pata mainile;

 4. Se deschide carcasa si se scoate cu grija tusul de toner imprimanta HP si se aseaza pe suprafata acoperita de lucru;

 5. Examineaza cum se poate scoate cilindrul.  Se poate inlatura prin mecanismul de rotire sau blocare ( si atunci se trece direct la punctul 7).  Se poate accesa doar prin inlaturarea rotilor de imprimare ( se continuma cu pasul 6). Daca nu stii ce variante se aplica imprimantei tale, consulta manualul producatorului;

 6. Se introduce surubelnita plata intre prima roata de imprimare si clipsul de blocare. Se trage in spate surubelnita pentru a desprinde clipsul, si se repeta actiunea si pentru rotita aflata pe partea opusa. Se ridica rotitele din printer, se aseaza pe suprafata de lucru, facand la fel cu toate rotitele de imprimare existente;

 7. Se ridica cartusul cu cerneala imprimanta HP fara a-l atinge de alte obiecte care ar putea sa lase urme pe acesta si se aseaza cu grija pe suprafata de lucru;

 8. Apuca fiecare margine a panzei cu care vei curata cilindrul ca si cum ai vrea sa o intinzi, lucru care va activa microfibrele panzei pentru a patra inauntru particulele de toner. Se recomanda folosirea unei panze speciale pentru toner) si sterge cilindrul pentru a inlatura orice urma de toner existenta;

 9. Inmoaie bucatile de bumbac cu alcool izopropolic si foloseste-le pentru a curata in intregime cilindrul;

 10. Curata rotitele de imprimare cu panza;

 11. Se inlatura orice urma de toner din colturile si crapaturile interioare ale imprimantei cu ajutorul periei cu fire moi si se sterge peretii interiori ai imprimantei cu panza;

 12. Se aseaza cilindrul inapoi in imprimanta si fa acelasi lucru si cu rotitele de imprimare (daca a trebuit sa fie scoase), impingandu-le usor spre interior pana cand auzi clipsurile prinzandu-se asa cum erau initial;

 13. Se sterge cartusul cu toner cu panza si se aseaza inapoi in imprimanta;

 14. Se inchide carcasa imprimantei si pune inapoi foile in tava speciala;

 15. Paraseste zona de lucru pentru 30 de minute pentru a lasa particulele de toner posibil ramase in aer sa se aseze si nu inlatura masca de protectie si manusile pana cand parasesti zona.

Imprimanta cu cartuse ieftine

Cartus imprimanta
Cartus imprimanta

In functie de tipul imprimantei pe care o folosesti, acasa sau la birou, alege consumabile de buna calitate.

Asigura-te ca acestea sunt compatibile 100% cu dispozitivul tau pentru a le folosi la capacitate maxima in conditii de productivitate crescuta.

Cartusele originale garanteaza o utilizare indelungata, pe orice suport de tip hartie.

Intra pe Trada Marketplace si alege cea mai potrivita imprimanta pentru nevoile tale. Indiferent de tipul ales, vei gasi si o gama variata de cartuse imprimanta ieftine !


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.