Toner Imprimanta Laser de la A la Z

Ce este inseamna toner ?

toner imprimanta
Toner Imprimanta Laser

Un toner imprimanta, cunoscut si sub denumirea de cartus toner laser, este o componenta consumabila a unei imprimante laser.

Toner imprimanta este format dintr-o pulbere fina, compusa dintr-un amestec de particule de plastic, carbon negru si alti agenti de colorare.

 

Particulele de pulbere de toner sunt de diferite dimensiuni, masurate in micrometri iar datorita acestui lucru tonerul se comporta ca un fluid.

Pentru a imprima detalii clare si calitative este necesar ca tonerul sa beneficieze de anumite calitati. Una dintre calitati este dimensiunea particulelor de pulbere.

Acestea trebuie sa fie de dimensiuni mici si in acest mod culoarea este omogenizata perfect si cantitatea de toner utilizata in timpul imprimarii este redusa.

Doar in acest mod documentele vor fi imprimate perfect, fara dungi inestetice si, totodata, tonerul va avea aderenta buna pe hartie.

Toner imprimanta laser – CMYK

 

cartus toner imprimanta
Cartuse Toner CMYK

Imprimantele laser functioneaza cu sistemul de imprimare in 4 culori CMYK: cyan, magenta, yellow, black.

Imprimantele de tip laser au nevoie de cate o culoare de imprimat, din cele mai sus mentionate, pentru fiecare toner.

Este foarte important sa alegi un toner imprimanta laser in functie de dispozitivul de imprimare pe care il utilizezi.

De exemplu, daca utilizezi o imprimanta laser Xerox, este recomandat sa imprimi cu un cartus toner original Xerox, daca avem o imprimanta multifunctionala Canon, vom achizitiona cartuse imprimanta originale Canon iar daca imprimanta este HP vom imprima cu un toner imprimanta HP original.

Este important sa utilizam cartuse toner imprimanta de acelasi brand cu dispozitivul de imprimare.

Pot utiliza un toner imprimanta compatibil?

cartus toner compatibil
Cartuse Toner Compatibile

Se poate utiliza un toner compatibil, insa, producatorul de imprimante nu garanteaza aceleasi rezultate de imprimare ca si in cazul utilizarii unui toner original.

Totusi, tehnologia a avansat atat de mult incat companiile terte produc cartuse imprimanta si tonere imprimante cu o calitate similara a celor originale.

Tonerele compatibile pentru imprimante sunt din ce in ce mai cautate datorita pretului cu mult mai mic, fata de un toner imprimanta original.

Un toner compatibil trebuie utilizat de asemenea impreuna cu dispozitivul pentru care acesta a fost conceput sa fie compatibil.

Imprimanta Samsung poate fi utilizata impreuna cu un toner imprimanta samsung compatibil, imprimanta Brother poate fi utilizata impreuna cu un toner imprimanta brother compatibil etc.

Atentie, tonerele reumplute sau remanufacturate nu sunt acelasi lucru cu tonerele sau cartusele compatibile.

Toner imprimanta original vs. tonere imprimanta compatibil

cartus toner imprimanta original
Cartus Toner Original

Utilizand un toner compatibil, exista posibilitatea ca nuantele sa difere si sa fie mai putin omogene, iar graficele imprimate pot crea iluzia ca fac un contrast mai bun si clar pe pagina.

Cu toate acestea, tertele companii producatoare de cartuse compatibile si tonere compatibile lucreaza la imbunatatirea produselor.

Consumabilele compatibile sunt mai avantajoase din punct de vedere financiar, motiv pentru care costul de imprimare pe pagina poate fi diminuat semnificativ.

Un toner original garanteaza imprimarea imaginilor in culori intense si a textelor cu negru profund, in special datorita particulelor mai fine de pulbere toner din compozitie.

Producatorii de imprimante si consumabile originale investesc foarte mult timp si bani in studii, aparatura si proiectarea produselor.

Cunoscand in detaliu dispozitivele proiectate, producatorii stiu ce functioneaza cel mai bine cu acestea, fara sa altereze in vreun fel calitatea imprimarii sau a dispozitivului.

Cat tine un toner imprimanta ?

In momentul in care tonerul este consumat sau aproape de consumare, imprimanta laser va afisa un mesaj de atentionare. Pentru a beneficia in continuare de printuri calitative, este recomandat ca tonerul sa fie inlocuit cat mai rapid.

inlocuire toner imprimanta
Toner imprimanta

Majoritatea imprimantelor laser si multifunctionale arata nivelul de umplere al fiecarui cartus. In cazul unor anumite dispozitive de imprimare se poate afla nivelul de umplere prin imprimarea unei pagini si alti parametri ai imprimantelor.

Putem observa daca un toner imprimanta laser este aproape consumat si atunci cand claritatea informatiilor tiparite devine slaba.
Pentru a inlocui un toner imprimanta este recomandat sa se consulte manualul de utilizare al imprimantei.

In mod normal inlocuirea unui toner imprimanta este foarte simpla. Se ridica capacul din zona consumabilelor, se scoate cartusul toner consumat, se despacheteaza noul toner imprimanta laser, sunt indepartate sigurantele acestuia, tonerul este introdus apasand usor pana se aude un „click” iar la final este inchis capacul.

Pas cu pas in instalarea unui toner imprimanta:

 1. se verifica tonerul, dupa ce acesta a fost scos din ambalajul original
 2. se agita usor pentru a omogeniza praful de toner
 3. se scoate sigiliul. Sigiliul este ca o banda de plastic transparenta sau colorata cu un capat de extractie in lateralul tonerului.
 4. se introduce tonerul in imprimanta, conform instructiunilor dispozitivului utilizat
 5. se asteapta calibrarea imprimantei
 6. se printeaza o pagina de test

De cate ori se poate incarca un  toner imprimanta ?

Toner laser reincarcare
Toner laser reincarcare

In cazul unei imprimante inkjet, un cartus se poate reincarca de 5-6 ori (poate chiar mai mult). In cazul unei imprimante laser, care functioneaza cu toner, cartusul poate fi reincarcat de 2-4 ori. In cazul cartuselor color, numarul reincarcarilor este mai mic.

Dupa aceste reincarcari, apare uzura cilindrului, care este de altfel si elementul fotosensibil  dar si a altor componente. Numarul reincarcarilor poate sa creasca daca apelezi la reconditionarea lor.

Daca aceste elemente se uzeaza, se pot inlocui cu altele realizandu-se asa-numita remanufacturare cartus. Acest proces permite realimentarea cartusului.  Operatiunea de remanufacturare se poate repeta de 2 pana la 4 ori pentru un toner original si o singura data pentru unul compatibil.

Cum se incarca un toner imprimanta laser?

Pasii pentru reincarcarea unui cartus:

Reincarcare toner laser
Reincarcare toner laser
 1. Se da jos capacul prin desfacerea surubului;
 2. Se da jos rola magnetica;
 3. Se scutura restul ramas in toner fara apasare;
 4. Se curata lamela tonerului cu alcool izopropilic;
 5. In spatiul ramas dupa scoaterea rolei, turnam tonerul de refil; Intra aproximativ 60 de gr.
 6. Dupa reincarcare, se mai curata lamelele fara a le sifona;
 7. Se reaseaza rola magnetica in pozitia corecta;
 8. Se pune capacul tonerului;
 9. Se introduce tonerul in imprimanta;
 10. Se printeaza cateva pagini pentru test.

Exista de asemenea si centre de reincarcare tonere, in cazul in care procesul ti se pare complicat.

Calitate scazuta de imprimare?

cartuse toner imprimanta
Cartuse Imprimanta Originale

Daca apar dungi pe pagina imprimata sau cerneala este slaba, pot exista urmatoarele cauze:

 1. tonerul este consumat
 2. tonerul intampina o problema in momentul transferului pe coala de hartie

Transferul tonerului laser este facut cu ajutorul cartusului de imagine. In cele mai des intalnite cazuri cartusele de imagine sunt incluse direct in toner.

In cazul in care observi urme de praf de toner intins pe pagina imprimata, pot exista urmatoarele situatii:

 • rezervorul cu resturi de praf de toner este plin. Acest lucru se intampla de obicei atunci cand sunt utilizate tonere XL compatibile. Tonerele compatibile XL au recipientul de colectare prea mic.
 • tamburul nu este curatat corespunzator in timpul curatarii automate, care are loc la finalizarea imprimarii. O cauza poate fi lama de curatare uzata sau defecta, aceasta neavand capacitatea sa mai elimine surplusul de praf de toner.
 • grosimea hartiei pe care se imprima nu corespunde cu imprimanta utilizata. Acest lucru se poate ajusta manual.

Comparativ cu unele cartuse imprimanta pe baza de cerneala, un toner laser are o anduranta mult mai mare in timp. Tonerul nu se usuca si poate fi utilizat chiar si dupa mai mult timp de la instalarea in imprimanta.

Daca tonerul a fost depozitat in pozitie verticala, inainte de instalarea acestuia in imprimanta trebuie sa il punem pe o suprafata plana, in pozitie orizontala.

Ce contine praful de toner?

Tonerul este substanta care da culoare paginii imprimate. Pulberea fina se afla de cele mai multe ori in cartuse, care sunt introduse in imprimante, in aparate xerox si in aparate multifunctionale.
Praful de toner contine:

 • pigment de culoare;
 • rasina sintetica;
 • oxide metalice pe baza magnetica;
 • ceara;
 • silicon;

Raportul si cantitatile in care sunt amestecate si distribuite aceste substante sunt stabilite punctual de fiecare producator.  Compozitia este adaptata in functie de valorile specifice fiecarui aparat, ca de exemplu cilindrul compactor precum si unitatea de fixare.
Marimea particulelor de pulbere din toner variaza intre 5 si 30 micrometri. sa fie scuturat.

toner imprimanta laser pulbere
Toner imprimanta pulbere

Daca am intrat in contact cu pulberea de toner trebuie sa o curatam de pe piele cu apa rece.

Apa calda va fixa pulberea de toner pe piele si curatarea acestuia s-ar face mai greoi.

Daca am scapat praf de toner laser pe tesaturi (haine, covoare etc) este recomandat sa fie scuturate foarte bine, iar covoarele sa fie batute pentru a elimina in totalitate praful.

Nu este recomandata aspirarea deoarece particulele de pulbere de toner sunt atat de fine incat pot trece cu usurinta de filtrul aspiratorului si il pot strica.

Este un toner imprimanta laser toxic si periculos pentru sanatate?

Pulberea de toner imprimanta are o granulatie variabila, masurata in micrometri. De regula, aceasta variaza intre 5 si 30 micrometri.

toner imprimanta laser HP
Toner Imprimanta HP

In compozitia tonerului negru se afla un compus pe baza de petrol cunoscut sub denumirea de „carbon black”. De asemenea, se regasesc si diferite tipuri de rasini ce asigura aderenta tonerului pe hartie. Aderenta este facilitata prin topirea prafului de toner la temperaturi ridicate.

In compozitia tonerului color se mai afla si coloranti chimici. Acestia au rolul sa dea culoare tonerului pe hartie, la imprimare.

Desi granulatia tonerului este fina, totodata este suficient de mare, pentru ca in cazul in care o cantitate de praf de toner este inhalata accidental, acesta sa nu ajunga in plamani, ci se va opri in caile respiratorii superioare.

Poate provoca iritatii, insa nu poate pune in pericol sanatatea. Sanatatea poate fi pusa in pericol doar in cazul in care praful de toner este inhalat constant si in cantitati mari.

Pot aparea anumite reactii adverse, cum ar fi dureri de cap, ameteli s.a. Acestea pot aparea de la ozonul care este generat in procesul de imprimare, de catre imprimanta laser sau copiator.

Din acest motiv nu este recomandat sa stam mult in preajma imprimantelor laser de volum.

Reciclare cartus toner imprimanta

reciclare cartus imprimanta
Reciclare Cartuse Imprimanta

Din dorinta de a proteja cat mai mult mediul inconjurator, producatorii de imprimante si consumabile recomanda ca acestea sa NU fie aruncate la un loc cu gunoiul menajer.

In momentul in care dorim sa aruncam un cartus toner consumat este esential sa il transportam la centrele specializate de colectare si reciclare a deseurilor.

O alta optiune este ca acestea sa fie colectate in cutii speciale si transportate la magazinele de electronice specializate.

Protejeaza mediul inconjurator si recicleaza dispozitivele care nu iti mai sunt necesare si consumabilele epuizate.

Cat costa un toner imprimanta ?

cartuse imprimanta laser originale si compatibile
Cartuse imprimanta Originale si Compatibile

Pretul unui toner imprimanta variaza in functie de brand, de tipul imprimante cat si de locul achizitiei. Se recomanda achizitia unui toner din magazine specializate in care se vand produse de calitate. Un astfel de magazin online ste itDepot. Reprezentantii iti ofera consultanta gratuita atat pentru imprimante cat si pentru consumabilele acestora.

Intra pe itDepot si alege din gama variata de dispozitive de imprimare si consumabile de tip cartuse imprimanta si toner imprimanta laser la cele mai bune preturi.

Produsele distribuite sunt fabricate de producatori de renume, cum ar fi: HP, Brother, Canon, Konika-Minolta, Epson, Lexmark, Xerox, Sato, Kyocera, OKI, Ricoh s.a.

Fie ca doresti sa achizitionezi dispozitive si cartuse de imprimanta pentru birou sau pentru acasa, alegerea corecta a produselor necesare si optimizarea costurilor este esentiala.


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.