Nituri si Popnituri – clasificare si utilizare

Tipuri de Nituri

Nituri si Popnituri – clasificare si utilizare – Cuprins

Asamblari prin nituire

Nituire
Nituire

Pentru fiecare constructie metalica de mari dimensiuni se folosesc nituri care ajuta la asamblarea acesteia. Asamblarea prin nituire este o operatie prin care doua sau mai multe table se imbina si devin nedemontabile.

Aceasta procedura ofera siguranta in exploatarea ansamblurilor sudate si a constructiilor supuse la sarcini dinamice, cum ar fi poduri, aeronave, nave marine si fluviale etc.

Nituirea manuala este o operatie destul de costisitoare, care cere un volum foarte mare de lucru si ofera o productivitate destul de mica.

Tocmai din aceasta cauza, specialistii recomanda ca ea se fie executata folosind dispozitive si utilaje speciale, care usureaza munca si maresc eficienta, cum ar fi prese, ciocane pneumatice si electrice.

Ce este un nit

Definitia unui nit ofera o viziune mai clara asupra acestui instrument de fixare. Nitul este un organ de masina utilizat la realizarea imbinarilor nedemontabile indirecte. Este o tija metalica( cilindrica), care are un cap de diametru mai mare decat cel al corpului si este utilizata la imbinarea pieselor metalice, de carton sau a celor din piele.

Nituri
Nituri Pop

Al doilea cap, care se numeste cap de inchidere, se formeaza numai in urma operatiei de nituire. Aceasta se poate realiza manual sau mecanizat.

Asamblarile nedemontabile sunt acelea la care, pentru desfacerea pieselor, este necesara deformarea partiala sau integrala a organului de asamblare sau a pieselor ce alcatuiesc ansamblul.

Nituirea este un tip de asamblare potrivit pentru proiectele profesioniste, in care constructorii nu au acces decat la o fatada a foilor care trebuie asamblate. Aceata situatie apare de obicei cand se lucreaza cu placi de mari dimensiuni, precum cele din fibra de sticla, folie de tabla sau plastic, precum si la prinderea facuta pe o teava metalica.

Totodata, aceeasi solutie este perfecta pentru proiecte in care se lucreaza cu materiale de tip tabla + spuma + tabla( panouri sandwich). Acest proces de niture se realizeaza cu o unealta manuala, denumita cleste nituri.

Din ce este alcatuit un nit pop

Niturile pop denumite si popnituri sau popular „pocnituri” sunt alcatuite din:

✔ corpul- tija metalica care este prelucrat dintr-un material dur. La montaj corpul de popnit actioneaza precum un suport, dupa care este inlaturat.

✔ capul de popnit, care este dintr-un material mai moale si prin care trece cuiul, se deformeaza si realizeaza asamblarea. Aceste nituri pop sunt ideale pentru asamblarea panourilor, fixarea pieselor in tabla, repararea tableror sau a altor accesorii de la autovehicule, motociclete sau biciclete.
Partea din metal moale poate fi colorata, iar gulerul poate fi zencuit pentru a intra in material sau bombat, in cazul in care se va monta in relief, in afara placii.

Nit Pop - alcatuire
Nit Pop – alcatuire

Acest tip de asamblare cu popnituri este potrivit pentru proiectele in care nu exista acces decat la o parte a suprafetei de montaj. Asemenea situatii se pot intalni in cazuri in care se folosesc placi de mari dimensiuni, cum ar fi cele din fibra de sticla, din care se realizeaza solare sau se folosesc la captusirea unor cutii sau in diverse alte cazuri. Aceleasi organe de asamblare sunt pretabile si in proiecte in care se lucreaza cu materiale speciale de tip panouri sandwich din tabla, spuma si tabla.

Tipuri de nituri

Nituri se pot gasi pe piata in diferite forme, dimensiuni si materiale. Exista diverse tipuri de nituri pop intalnite si sub denumirea de popnituri sau pocnituri, clasificate dupa diverse aspecte:

✔ aspect- forma capului

✔ materialul din care sunt prelucrate:

✔ rolul pe care il indeplinesc

✔ dimensiune

Dupa aspect

✔ dupa forma capului:

 • nituri cu cap semirotund
 • nituri cu cap cilindric
 • nituri cu cap tronconic inecat
 • nituri cu cap semiinecat
 • nituri cu cap tronconic
 • nituri cu cap de inchidere realizat prin explozie
 • nituri tip pocnit cu cap de inchidere tip „floare”
Nit cu Cap Semirotund

✔ dupa forma tijei:

 • nituri tubulare – Cu calota dubla, zincate, folosite pentru fixare pe chinga, decorarea blugilor, repararea buzunarelor, a portofelelor si a curelelor sau fixarea textilelor si a obiectelor din piele.
 • pop nituri( nituri oarbe) – reprezinta ansambluri din doua piese. Una este dintr-un metal moale (aluminiul, cuprul sau un otel mai slab), iar cealalta dintr-un material mai dur, cum este otelul. Componenta din metal tare are rol de muschi la montaj si functioneaza ca o pana, apoi ajunge la gunoi. Materialul moale este cel care isi schimba forma si realizeaza asamblarea.
Nituri Tubulare
Nituri Tubulare

In functie de material

Materialele utilizate la confectionarea niturilor se aleg de obicei in functie de nevoile clientului.

Niturile se confectioneaza din diverse materiale in functie de materialele pieselor ce trebuie asamblate, precum si fortele la care va fi solicitat ansamblul. Principalele caracteristici pe care trebuie sa le indeplineasca materialele pentru confectionarea niturilor:

✔ rezistenta la rupere

✔ flexibilitate

Din punctul de vedere al materialului din care sunt confectionate, exista:

Tipuri de Nituri
Tipuri de Nituri

Dupa rolul pe care il indeplinesc

✔ Nituri de rezistenta se folosesc in constructii metalice, unde se cere transmiterea fortelor intre elemente.

✔ nituri de etansare se aplica in general la constructia bazinelor, a rezervoarelor sau la alte proiecte asemanatoare, care nu sunt supuse unor eforturi deosebite, iar nituirea de rezistenta-etansare corespunde ambelor conditii.

Pop nit
Pop nit

Cum se foloseste un nit

Niturile sunt folosite in procedeul de nituire. In functie de tipul productiei, operatiunea poate fi realizata mecanic sau manual. In functie de diametrul tijei, se poate efectua la temperaturi scazute sau ridicate – daca aceasta are sub 6 mm, asamblarea se face la rece, iar la un diametru mai mare, la cald.

Aceasta metoda se foloseste si in prezent in construirea de avioane si in realizarea de constructii metalice. Asadar, niturile sunt elemente esentiale in constructiile metalice si ajuta la stabilitatea si rezistenta acestora.

Imbinari cu nituri – tipuri

Asamblarea cu aceste nituri pop este demontabila cu ajutorul bormasinii prin gaurirea acestui nit sau cu flexul, prin decapitare. Unele nituri cu filet pot fi montate si manual, nu numai automat, numarul lor de componente determinand modalitatea prin care ele pot fi fixate.

Se poate utiliza un pistol popnituri , sistemul de nituire cu alimentare automata portabila sau alte variate posibilitati.

Pana sa fie utilizata sudarea, nituirea reprezenta singura modalitate de asamblare folosita la constructia de poduri, cazane, vapoare si constructii metalice.

Cele mai renumite constructii create folosind o conexiune nituita sunt Turnul Eiffel de la Paris, Turnul Shukhov din Moscova sau Podul Harbour din portul Sydney.

Asamblarea prin nituire poate fi:

 • dupa modul de executie:

✔ nituire manuala

✔ nituire mecanica

 •  dupa scopul nituirii:

✔ nituiri de rezistenta

✔ nituiri de etansare

✔ nituiri mixte: de rezistenta-etansare

 • dupa temperatura la care se executa:

✔ nituire executata la rece

✔ nituire executata la cald

 • dupa modul de asezare relativa a pieselor:

✔ prin suprapunere

✔ cap la cap

 • dupa numarul randurilor de nituri:

✔ cu un singur rand de nituri

✔ cu mai multe randuri de nituri dispuse paralel

Alegerea modului de fixare a acestor elemente de asamblare depinde de geometria piesei de lucru, de locul de instalare si de posibilitatea de integrare a procedurii in procesul de productie existent. Pentru o buna fixare se folosesc piulite nituibile . Folosirea unei piulite nituibile pret de minute ori va confirma buna fixare a elementelor.

Pe Trada Marketplace gasesti o gama variata de nituri cat si de piulite nit. Profita de preturile mici de la intreaga gama de organe de asamblare!


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.