3 tipuri de imprimante si caracteristicile lor

tipuri de imprimante

3 tipuri de imprimante si caracteristicile lor

3 tipuri de imprimante au fost alese pentru pentru acest articol,. Motivul este ca sunt foarte multe modele insa prezentarea tututor acestora in detaliu poate deveni prea complicata.

De aceea, in articolul de fata vom vorbi doar despre cele mai cautate 3 tipuri de imprimante:

  1. imprimante color
  2. imprimante termice
  3. imprimante etichete termice

Tipuri de imprimante color

Tipuri de imprimante
Imprimanta termica color

Tiparirea color se poate face cu mai multe tipuri de imprimante:

  • imprimante termice laser cu toner
  • imprimante termice fara toner – aceste imprimante se bazeaza pe tehnologia de tiparire direct termica. Aceasta metoda presupune colorarea etichetei in contactul cu caldura generata de capul de printare.
  • imprimante inkjet

 

O imprimanta termica laser poate tipari materiale color de o calitate extrem de buna. In aceasta categorie intra si imprmante foto color, care utilizeaza 5 sau 6 culori pe care le combina pentru o calitate cat mai buna a materialului tiparit.

Trebuie tinut cont insa si de nivelul costurilor asociate achizitionarii consumabilelor.

Tonerul utilizat pentru aceste imprimante termice este scump, comparativ cu cartusul color folosit pentru imprimante inkjet.

Imprimante inkjet se utilizeaza in special in birourile mici sau chiar pentru uz personal. Cand este nevoie de o prezentare in cadrul unui proiect scolar, sau in mediul office, imprimanta inkjet color ofera nivelul de calitate necesar.

Imprimante termice

Imprimante termice sunt atat cele direct termice, cat si cele care tiparesc prin transfer termic.

Imprimanta termica – tiparire prin metoda direct termica

Tipuri de imprimante
Imprimanta termica etichete

Utilizarea unei imprimante termice care tipareste prin metoda direct termica este recomandata atunci cand etichetele sunt expuse unui mediu obisnuit.

Aceste imprimante nu utilizeaza ribon in procesul de tiparire.

Motivul este acela ca imprimarea textului sau a imaginii se face prin incalzirea etichetei de catre capul de tiparire.

Principalul beneficiu al utilizarii de imprimante termice de acest tip este acela ca sunt mai usor de manevrat. De asemenea, costurile aferente tiparirii sunt reduse, avand in vedere lipsa altor consumabile, cum ar fi un ribon.

Imprimanta termica – tiparire prin metoda transfer termic

3 tipuri de imprimante
Imprimante termice transfer termic

O imprimanta termica cu transfer termic se utilizeaza in special in mediul industrial.

Tiparirea prin transfer termic presupune utilizarea de ribon iar etichetele tiparite astfel sunt mai rezistente la actiunea factorilor mecanici si chimici.

Utilizarea de imprimante termice cu transfer termic este justificata atunci cand se doreste tiparirea de etichete care sunt expuse ulterior tiparirii la temperaturi extreme sau la actiunea razelor solare.

De asemenea, tiparirea cu o imprimanta cu transfer termic – deci cu ribon – asigura etichetei o rezistenta mai mare la factori mecanici sau chiar chimici.

Cele mai recente modele de imprimante termice care pot tipari prin transfer termic au o functie duala: atat de tiparire direct termica, cat si prin transfer.

Imprimanta etichete termice

Tipuri de imprimanta
Imprimanta etichete termice

Notiunea de etichete termice se refera in mod special la etichete direct termice. Adica acel tip de etichete care se tipareste fara ribon.

Etichete termice se pot tipari de regula doar alb-negru. Lipsa ribonului restrictioneaza culorile in care poate tipari o imprimanta etichete termice.

Noile tehnologii permit insa tiparirea in mai multe culori, meritul fiind al etichetei.

Materialul acestui tip de eticheta permite colorarea diferita in momentul in care se incalzeste materialul din care este fabricata eticheta.

Pe langa materialul etichetei, o importanta deosebita o are si capul de printare care trebuie inlocuit periodic.


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.