Tipuri de burghie – Ghid pentru meseriasi

Tipuri de Burghie

Cuprins

 1. Ce este si din ce este fabricat un burghiu
  1. Cum se ascute un burghiu
 2. Tipuri de burghie pentru diverse aplicatii
  1. Ce inseamna burghiu hss
 3. Tipuri de burghie metal, plastic sau lemn
  1. Burghiu beton
 4. Burghie pentru faianta, placi ceramice sau sticla
  1. Cu ce burghiu se gaureste gresia
 5.  Burghiu lemn – sfredel 

Ce este si din ce este fabricat un burghiu

Pentru a da in mod corect o gaura in orice material, trebuie sa stii ce fel de burghie sa folosesti.

Inainte de a decide care este potrivit pentru o anumita lucrare, ar fi indicat sa afli cum sunt confectionate aceste unelte utile si in ce situatii se recomanda utilizarea lor.

Burghiu
Burghiu

Stiind aceste detalii, vei utiliza intotdeauna modelul potrivit pentru diferite aplicatii.

In acest articol, vei gasi toate aceste informatii utile, dar si cateva recomandari in acest sens pentru diverse lucrari de constructii sau de bricolaj.

Burghiul este un instrument care foloseste rotatia si o actiune de aschiere pentru a face o gaura de o anumita dimensiune intr-un material.

Este alcatuit din:

✔ tija, ce are rolul de a asigura fixarea sigura si stabila in arborele masinii de gaurit, preluand direct miscarea de rotatie si de lovire;

✔ tais, care reprezinta segmentul de aschiere si consta in partea superioara, ascutita, a spiralei care imbraca burghiul;

✔ canale, ce au rolul de a evacua materialul aschiat;

Structura burghiu
Burghiu Metal

✔ dinti care asigura ghidarea in gaura la care se lucreaza;

✔ capul care sustine varful si asigura cel mai mare impact asupra suprafetei materialului. Poate avea 2 sau 4 unghiuri in functie de numarul de canale incluse in structura burghiului.

Exista mai multe tipuri si modele de burghie, potrivite pentru diverse aplicatii, de la aparatele dentare, la masinile grele de forat tuneluri.

Cele mai uzuale materiale utilizate la fabricarea burghielor pentru bricolaj sau constructii sunt:

 • Otel carbon
 • Otel rapid (High Speed Steel)
 • Otel cobalt
 • Otel special pentru unelte cu varfuri de carbura
 • Carbura solida

Burghiele de buna calitate au nevoie si de o mentenanta corespunzatoare. Depoziteaza-le intr-o cutie speciala, in loc sa le lasi in trusa de unelte, alaturi de alte piese metalice, deoarece muchiile taioase se pot deteriora.

De asemenea, trebuie sa stii cum si cand se ascute burghiul, deoarece este recomandat sa faci aceasta operatiune periodic, nu sa astepti pana cand se toceste definitiv si nu mai poate fi utilizat. Daca este bine ascutit, burghiul va taia mai bine, iar tu vei depune mai putin efort, indiferent de tipul de masina de gaurit pe care il folosesti. In plus, va da gaura cu si mai multa precizie.

Cum se ascute un burghiu

Dupa folosiri repetate, burghiul isi pierde claritatea de taiere in procesul de lucru. Din cauza materialelor dure la care este folosit, burghiul se toceste. Este imposibil de lucrat cu un burghiu uzat sau unul bont.

Burghie Cobalt
Burghie Cobalt

In mod normal, un burghiu se poate ascuti si la mana, pe flex ori la polizor cu piatra fina.

Ai nevoie de instrumente potrivite si de indemanare incat sa poti respecta unghiul de varf cu care a iesit burghiul din fabrica.

Rezultate bune pentru ascutirea burghiului se obtin cu ajutorul unei pietre de polizor atasata la o bormasina. In capatul dispozitivului sunt gauri pentru diferite ø de burghiu, iar pentru a roti piatra ai nevoie de un cap de biti pentru surubelnita.

Dispozitivul functioneaza simplu: pornesti bormasina, bagi burghiul in gaura de diametrul potrivit, il atingi cu una dintre fatete pe piatra, apesi usor si il rasucesti inainte si inapoi , astfel incat sa se polizeze rotund. Il rasucesti 180˚ ca sa ascuti si cealalta parte. In doar cateva minute obtii un burghiu nou.

Tipuri de burghiuri pentru diverse aplicatii

Pentru uz casnic, un set de burghie din otel, de mare viteza si unele modele speciale pentru zidarie vor fi, probabil, suficiente. Dar, pentru lucrari mai complexe, vei avea nevoie de alte tipuri de burghiuri mai mari, care sunt concepute pentru anumite materiale.

Ce inseamna burghiu hss

Burghiu HSS
Burghiu HSS

Burghiele standard pentru metal sunt adecvate pentru gaurirea in metale moi, precum cuprul şi aluminiul.

Pentru metale dure, precum otelul inoxidabil, se recomanda utilizarea burghielor din crom-vanadiu, cobalt sau carbura de titan.

Eticheta HSS indica faptul ca burghiul este realizat dintr-un metal cu o clasa avansata de duritate.

Un burghiu hss prezinta un unghi al varfului usor mai aplatizat, de 135°, pentru o buna centrare la inceperea perforarii. Aceste burghie sunt realizate din otel HSS cu 5% cobalt si trebuie racite în timpul gauririi, utilizand ulei special de gaurire.

Tipuri de burghie metal, plastic sau lemn

Burghiu metal
Set Burghie Metal

Aceste tipuri de burghie sunt cele mai uzuale. Ele sunt prevazute cu o spirala ideala pentru gaurirea si eliminarea resturilor din orificiul facut in material. Avand acest model, pot fi utilizate pentru a gauri metalul, plasticul sau cheresteaua.

Astfel de burghie sunt fabricate din otel rapid sau din otel carbon. Cele dintai sunt recomandate pentru a da gauri in diverse tipuri de materiale si pot rezista la temperaturi ridicate, ce se pot produce datorita fortei de frecare. Cele din urma, pe de alta parte, sunt potrivite pentru gaurirea lemnului, dar nu si a metalelor, deoarece otelul carbon este mai fragil si mult mai flexibil decat otelul rapid.

Burghiu beton

Burghiu Beton
Burghiu Beton

Aceste tipuri de burghie sunt proiectate pentru a da gauri in caramida, beton sau piatra. Varful de taiere este adesea confectionat din carbura de tungsten, lipit de un arbore principal din otel spiralat. 

Unele modele de burghie beton au un asa numit „varf de durium”. Acesta este un aliaj de bronz cu siliciu, extrem de rezistent, utilizat in locul tungstenului ca varf de taiere.

Burghie beton sunt utilizate, de obicei, la o masina de gaurit de mare putere, cum este ciocanul rotopercutor. Un aspect de care trebuie sa tii cont este calitatea acestor aparate. Daca nu este una superioara, intregul proces poate avea de suferit. 

Foloseste intotdeauna o viteza de rotatie lenta pentru gaurirea materialelor dure, pentru a evita supraincalzirea varfului si retragerea frecventa a burghiului pentru a indeparta praful.

Burghie pentru faianta, placi ceramice sau sticla

Burghiu Faianta
Burghiu Faianta

Un burghiu pentru gaurirea placilor ceramice si a sticlei are un varf de carbura de tungsten macinat.

Acesta poate fi utilizat la o masina de gaurit variabila, ce permite efectuarea operatiunii cu o viteza lenta. 

Pentru a gauri sticla, trebuie sa folosesti si un lubrifiant (de exemplu, terebentina sau spirt alb), pentru a mentine varful rece si pentru a evita spargerea materialului.

Placile ceramice pot fi, de asemenea, gaurite cu un burghiu de zidarie, daca viteza este lenta si nu folosesti ciocanul rotopercutor.

Cu ce burghiu se gaureste gresia

Burghiu Gresie
Burghiu Gresie

Multi spun ca este imposibil sa gauresti o placa de gresie sau faianta fara sa o spargi. Adevarul este ca-i posibil, dar ai nevoie de multa atentie.

Vorbim despre gaurirea unei placi de gresie deja fixata in podea, placa pe care, daca o spargi, vei fi nevoit apoi sa o inlocuiesti. Exista burghie pentru piatra si carote care gauresc cu succes gresia fara a o sparge.

Cum dai gaura in placa de faianta fara sa o spargi:

Pasul 1. insemneaza locul unde vrei sa dai gaura;
Pasul 2. Ia un cui si cresteaza suprafata placii de gresie in locul unde urmeaza sa dai gaura. Astfel iei smaltul din acel loc pentru a impiedica alunecarea burghiului;
Pasul 3. Potriveste burghiul in locul unde urmeaza sa faci gaura;
Pasul 4. Porneste bormasina pe rotatie si gaureste cu rabdare, la o viteza mica, pana treci initial de smalt si apoi de intreaga placa;
Pasul 5. Dupa ce ai trecut de placa, doar daca este nevoie, poti comuta bormasina pe percutie.

Dupa ce ai reusit sa faci gaura de adancimea dorita, nu-ti mai ramane decat sa introduci diblul, apoi holsurubul, dupa care poti sa fixezi obiectul de care ai nevoie.

Burghiu lemn- sfredel

Burghiu Lemn
Burghiu Lemn

Acest tip de burghiu este ideal atunci cand vrei sa dai gauri adanci, cu diametru mare, in lemn sau in placi artificiale groase. In general, sfredelul trebuie utilizat doar la masina de gaurit manuala. 

Varful unic taie si defineste marginea gaurii, in timp ce muchiile asemanatoare cu dalta indeparteaza deseurile din orificiul creat. Mai mult, centrul filetat al burghiului gaureste lemnul si extrage toate resturile. Acesta este motivul pentru care nu poate fi utilizat la o bormasina de mare putere.

Asadar, acum ai aflat care sunt principalele tipuri de burghie si cum se utilizeaza acestea in functie de materialul pe care doresti sa il prelucrezi.

Daca te pasioneaza lucrarile de bricolaj, iti poti achizitiona de pe trada.ro un set de burghie de diverse marimi, astfel incat sa ai la indemana instrumente potrivite pentru orice interventie.


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.