Telefoane rezistente la Apa, Praf si Socuri (antisoc) – Cate Tipuri Exista si care sunt Cele mai Bune

telefoane rezistente
Telefon rezistent

Cu totii ne dorim telefoane rezistente care sa functioneze in orice conditii. Un telefon antisoc a devenit in ultima vreme o parte importanta din viata noastra profesionala si chiar personala.

Concret, cat mai mult inseamna intre 3 si 5 ani iar “orice conditii” poate insemna apa sau umiditate crescuta, socuri, praf, temperaturi extreme. Ori pot insemna toate in acelasi timp.

Telefoane rezistente – intre utilitate si necesitate

Un telefon rezistent este util oricui. Fiind un obiect foarte utilizat este expus riscului de a fi scapat din mana, murdarit sau stropit cu apa.

Avem nevoie de el chiar si atunci cand este extrem de frig sau de cald afara. Modelele obisnuite nu rezista la conditii de temperaturi extreme sau in medii cu praf. Se blocheaza, sau bateria nu mai face fata si se descarca imediat iar in contact cu apa se pot defecta iremediabil.

Telefon rezistent sau telefon mobil obisnuit?

Daca telefoanele rezistente ne sunt utile tuturor, de ce nu sunt toate rezistente? Exista cel putin 2 elemente de care se tine cont: costurile de achizitie si designul.

Orice telefoane rezistente au costuri initiale de achizitie mai mari decat telefoanele obisnuite, iar designul este mai putin elegant. Iar atunci cand il folosim in interes personal si nu profesional, aceste doua elemente conteaza foarte mult.

Cand utilizarea unui telefon este preponderent industriala, costul se amortizeaza in timp iar aspectul conteaza mai putin. De aceea telefoanele rezistente nu sunt doar utile in diverse industrii ci devin absolut necesare.

In continuare ne vom referi la telefoane rezistente exclusiv din perspectiva utilizarii lor industriale.

Telefoanele rezistente la apa si utilizarea lor in diverse domenii

Un terminal rezistent ajuta la eficientizarea activitatilor pe care le desfasori, oricare ar fi industria in care activezi. Un astfel de echipament trebuie sa faca fata provocarilor, indiferent de unde vin ele.

Utilizarea de terminale rezistente intr-un depozit, sau in constructii, pe teren ori intr-o fabrica a devenit un fapt obisnuit. Mai ales atunci cand au si functia de cititor coduri de bare.

telefon rezistent
Telefon rezistent la apa

In ultima vreme le intalnim insa si in agricultura, la trasabilitatea septelului de animale de exemplu.

In domeniul forestier, de asemenea, sunt utilizate pentru monitorizarea copacilor taiati.

De la agricultura la comert, la minerit sau industria de prelucrare a lemnului, telefoanele rezistente sunt din ce in ce mai utilizate.

Chiar daca sunt fabricate sa functioneze in conditii mai grele, si pot avea si un aspect mai dur, unele modele sunt elegante si incorporeaza cele mai noi tehnologii.

Despre cum se combina eleganta cu tehnologia si utilitatea unui telefon rezistent poti afla in filmul de mai jos.

Pe langa utilizarile industriale, telefoane rezistente sunt utilizate tot mai des si in turism. Pe partiile de ski unde temperaturile sunt foarte scazute sau in scufundarile de agrement un astfel de telefon antisoc nu este doar la moda.

Prin capacitatile lui de a functiona in aproape orice conditii si pentru o perioada lunga de timp un telefon rezistent devine nu doar un instrument modern ci si unul necesar.

Care este cel mai rezistent telefon?

Un telefon rezistent ajuta la eficientizarea activitatilor pe care le desfasori, oricare ar fi industria in care activezi. In plus, acest tip de echipament trebuie sa faca fata provocarilor, indiferent de unde vin ele.

Gradul de rezistenta al unui telefon antisoc a lui este apreciat diferit in functie de circumstantele in care este folosit. In prezent sunt luate in considerare 3 criterii dupa care sunt evaluate telefoanele rezistente:

  1. nivelul de rezistenta la praf si umiditate (indicele IP)
  2. temperatura la care pot opera
  3. incadrarea in standardele MIL-STD.

Vom prezenta mai jos cateva detalii referitoare la fiecare dintre cele 3 criterii pentru telefoane antisoc.

Telefoanele rezistente si standardul IP (Ingress Protection)

Standardul IP (Ingress Protection sau International Protection) clasifica gradul de protectie a unui echipament impotriva a diversi factori, de natura solida sau lichida. Astfel de factori sunt: intruziunea (ex: parti ale corpului uman, degetele de exemplu), praful, lovirea accidentala, diverse lichide.

Conform Wikipedia, standardul este publicat de IEC (International Electrotechnical Commission) si este sub numele IEC 60529. Echivalentul European al acestui standard este EN 60529.

Standardul are ca scop oferirea de informatii mai detaliate decat simpla mentiune “rezistent la apa”. Gradul de protectie se exprima prin prescurtarea cuvintelor Ingress Protection (IP) la care se adauga 2 cifre.

Prima cifra exprima gradul de protectie impotriva intruziunilor obiectelor solide. Variaza de la 0 la 6, unde 0 = fara protectie, 6 = protectie maxima. Aceasta prima cifra indica si gradul de protectie pentru oameni fata de piesele mobile ale unui echipament.

A doua cifra exprima gradul de protectie impotriva expunerii la lichide. Variaza de la 0 la 8, unde 0 = fara protectie, 8 = protectie maxima.

In situatiile in care nu exista date referitoare la unul dintre criterii se utilizeaza litera X.

Puteti intalni la acest indicator si o a 3-a cifra. Aceasta exprima gradul de protectie impotriva impactului mecanic, insa nu este inclus in standardul IEC 60529.

Evident un telefon este cu atat mai rezistent cu cat gradul IP este mai ridicat. Cele mai rezistente au un nivel de protectie IP67. Acest lucru inseamna ca sunt protejate complet impotriva patrunderii prafului si pot fi scufundate in apa pana la 1 metru, timp de 30 de minute. Daca achizitionati un telefon rezistent cu nivelul de protectie IP67, acesta este un veritabil telefon antisoc!

Un nivel de protectie IP68 inseamna deja un nivel superior de “rezistenta”.

Temperaturile extreme la care functioneaza un telefon rezistent

Cat de importanta este temperatura la care poate functiona un telefon rezistent? Acest lucru depinde de natura activitatii pe care o desfasori.

Pentru activitati care se desfasoara in depozite de carne congelata, sau in industria de prelucrare a lemnului este vital sa te poti baza ca echipamentul tau functioneaza in orice moment.

Temperatura de functionare variaza, de regula, intre -20 grade Celsius si +50 grade Celsius. Sunt insa si telefoane rezistente cu care poti lucra si la minus 25 de grade Celsius.

Este important sa cunosti acest detaliu din specificatiile telefonului rezistent. Daca lucrezi cu un echipament in afara marjei specificata, risti defectarea lui.

In plus, datorita capacitatii de interconectare cu alte echipamente cum ar fi imprimante etichete, necunoasterea acestor detalii poate afecta intregul flux operational.

Aplicarea standardelor MIL-STD in fabricarea de telefoane rezistente

MIL-STD-810G este un standard emis de armata SUA si consta intr-o serie de teste la care este supus echipamentul evaluat. Ele sunt menite sa dovedeasca faptul ca telefonul rezistent va functiona corespunzator si in mediul de productie.

Standardul MIL-STD-810G a fost initial destinat testarii echipamentului militar, insa acum este utilizat si pentru produse utilizate in mediul civil. El presupune testarea prin 24 de metode diferite. Aceste metode acopera o varietate de medii, de la abilitatea de a functiona la altitudine foarte mare la cea de a rezista socurilor mecanice puternice.

Cele mai rezistente telefoane sunt supuse unui set de 8 – 10 metode de testare MIL-STD-810G. Nici un telefon rezistent nu a fost trecut prin toate cele 24 de metode, multe dintre ele neaplicandu-se acestui tip de echipament.

Atunci cand evaluezi un telefon rezistent, este bine sa verifici daca a trecut testele care te intereseaza pe tine. De exemplu, daca folosesti telefonul intr-un loc situat la peste 3.000 m atunci asigura-te ca a fost testat pentru altitudine.

Telefoane rezistente vs telefoane adaptate sa reziste

Un telefon rezistent poate parea ca este doar un telefon obisnuit, cu o carcasa rezistenta care il protejeaza. Insa el este mai decat telefon “adaptat sa reziste”.
Adaptarea unui telefon obisnuit consta de fapt doar in protejarea componentelor sale, fragile de altfel, cu simpla carcasa.

Insa un telefon rezistent cu adevarat are o constructie solida atat in interior cat si in exterior.

Telefoanele rezistente sunt din ce in ce mai cautate. De aceea veti observa tot mai mult ca pentru unele telefoane obisnuite sunt promovate caracteristici care reflecta “rezistenta”. Insa acestea fac parte din categoria “adaptate”.

Unele pot fi promovate ca fiind rezistente la apa, insa rezistenta se masoara si in capacitatea de a functiona si dupa ce sunt supuse vibratiilor sau temperaturilor extreme.

Sunt cateva elemente care diferentiaza telefoanele rezistente de cele facute sa reziste. Mentionam cateva dintre ele:

  • Partile interne: spre deosebire de telefoane antisoc adaptate sa reziste, telefoanele rezistente nu au componente interne care sa se miste, cum ar fi hard drive-uri care sa se roteasca sau ventilatoare. In acest fel partea interioara rezista mai mult la socuri fizice.
  • Ecranul unui telefon rezistent este fabricat din sticla tratata chimic, care nu e afectata de zgarieturi si lovituri. Ecranul poate fi pozitionat sub marginea carcasei pentru a-l proteja suplimentar.
  • Carcasa exterioara a unui telefon rezistent este construita sa absoarba energia din cadere si astfel sa previna deteriorarea. In interior, ele contin intaritoare din aluminiu pentru a impiedica marginile sau chiar partile interne sa se indoaie la impact.
  • Capacitatea de incalzire: pentru a functiona la temperaturi foarte scazute, unele telefoanerezistente pot degaja caldura necesara incalzirii componentelor. In plus, caldura degajata elimina si condensul care se creaza la diferente de temperatura.

Speram ca detaliile oferite te vor ajuta sa alegi in cunostinta de cauza. Daca vrei sa achizitionezi telefoanerezistente, sa nu iti cumperi din cele facute doar sa reziste.

Daca ai nevoie de un terminal portabil antisoc si rezistent la apa, praf sau socuri, intra in platforma B2B itDepot pentru Echipamente si Consumabile. Aici gasesti terminale portabile de toate tipurile si pentru toate bugetele.

 

Materialele din acest portal sunt protejate de legea drepturilor de autor.  Orice preluare a continutului se poate face cu citarea sursei și cu link catre pagina respectiva.


Comentarii (1)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.