Salariul minim pe economie, cat este?

salariul minim pe economie

Salariul minim pe economie este un subiect care a a fost mereu in centrul atentiei in mediul business. Acest lucru e dat de faptul ca de foarte multe ori in ultimii ani el a fost schimbat. Probabil e un lucru normal daca stam sa ne gandim si la faptul ca si economia are propria ei evolutie.

Acest subiect e important deoarece aduce diferite schimbari la felul in care o firma poate creste. Atunci cand un antreprenor decide sa aiba mai multi angajati cu siguranta unul din factorii care conteaza in decizia pe care urmeaza sa o faca este salariul minim pe economie.

Salariul minim pe economie si evolutia lui in Romania

Daca ne uitam la evolutia salariului minim pe economie in Romania din ultimii ani putem vedea ca tendita mereu a fost catre crestere. Ar trebui sa ne bucure acest lucru?

Evolutie salariu minim brut
Evolutie salariu minim brut

E relativ insa pentru ca desi observam o crestere in salariul pe economie, daca taxele sau preturile la alte necesitati au crescut ajungem in acelasi punct.

Incepand cu 2013 pana in 2016 cresterile salariului minim pe economie au fost de maxim 100 de RON. Schimbarile semnificative incep cu salariul minim pe economie 2017 cand cresterea a fost cu 200 de RON.

Salariul minim pe economie 2018 a beneficiat si el o crestere foarte mare de 350 RON iar incepand cu 2019 deja avem diferite categorii si repartizari. Daca te intrebai care este salariul minim pe economie 2019, citeste in continuare.

Raspunsul e destul de simplu, incepand cu 1 ianuarie 2019 salariul minim pe economie a fost impartit in trei categorii:

  • Pentru zona de constructii salariul minim pe economie 2019 este de 3000 de RON (aici ne referim la salariul brut).
  • Pentru persoanele care au studii superioare salariul minim pe economie este de 2350 RON
  • Salariul minim pe economie general este de 2080 de RON.

Care este salariul minim pe economie?

Salariul minim pe economie nu reprezinta altceva decat valoarea cea mai mica pe care legea unei tari obliga angajatorii sa il acorde unui salariat.

"<yoastmark

Fiecare stat alege acest minim in functie de evolutia economiei si tipurile de industrii prezente.

In Romania conform H.G. 937/2018 salariul minim garant se stabileste in numerar si nu include alte sporuri.

Suma este de 2.080 de RON lunar iar media de lucru exprimata in ore este undeva la 167 deci aproximativ 12.5 lei/ora.

Salariul minim pe economie si obligatiile angajatorilor

Orice angajator este obligat sa creasca acest salariu si acest lucru trebuie facut la nivel intern printr-un simplu act care e emis de angajator.

Salariu minim pe economie
Salariu minim pe economie

Una din cele mai simple metode prin care acest lucru poate fi facut este adaugarea unui act aditional la contractul individual de munca.

Folosind-ul se va modifica salariul minim pe economie.

Daca vorbim totusi de o companie mai mare, o solutie mai buna este luarea unei decizii comune de modificare salariala.

Ea se aplica salariatilor activi.

Salariul minim pe economie net si cel brut si care este diferenta dintre ele

Indiferent daca vorbim de salariul minim pe economie sau orice alt salariu mereu va exista cel brut si cel net.

Pentru a intelege mai bine diferenta dintre ele vom lua exemplul unui salariat.

Pe scurt, salariul brut este suma de bani care a fost inregistrata in contractul de munca. Salariul net este suma de bani pe care o primesti direct in mana dupa ce sunt scazute toate contributiile sociale alaturi de impozite.

De exemplu, salariul minim pe economie 2019 este de 2080 de lei brut. Ce plateste salariatul catre stat din aceasta suma?

  • Asigurarile sociale (CAS) in valoare de 25 % – 520 lei
  • Asigurarile sociale de sanatate (CASS) in valoare de 10% – 208 lei
  • Deducere personala (DP) – 465 lei
  • Impozitul pe venit (IV) care e in valoare de 10% – 89 lei

"<yoastmark

Salariul net se obtine daca scadem din salariul brut toate sumele de mai sus. In cazul nostru salariul net va avea valoarea de 1.263 lei.

Acum ca am inteles efectiv sumele pe care salariatul le plateste e important sa stim ce plati sunt efectuate si de angajator.

Aici e un pic mai simplu deoarece angajatorul va plati Contributia asiguratorie pentru munca (CAM) care este in valoare de 2.25 %.

Aparent sumele care sunt platite catre stat sunt destul de mari insa nu exista la momentul actual mentionat faptul ca urmeaza sa apara modificari in acest sens.

De ce a fost impartit salariul minim pe economie in categorii?

E de apreciat faptul ca aceasta noua abordare pentru salariul minim pe economie, folosind cele trei categorii, incurajeaza crearea fortei de munca.

Probabil cel mai bun lucru e ca se incurajeaza ca o anumita forma de studii superioare sa fie facuta  pentru a obtine salariul minim pe economie mai mare.

Categorii salariu minim pe economie
Categorii salariu minim pe economie

Probabil e prea devreme sa tragem concluzii legate de cat de mult vor fi stimulati tinerii sa finalizeze studii superioare insa in timp vom afla.

Si zona de constructii va profita de aceasta marire pentru salariul minim pe economie 2019.

Exista o mare lipsa de forta de munca in Romania la acest capitol iar astfel de decizii arata cat de mult se doreste remedierea situatiei.

Cum va evolua salariul minim pe economie in urmatorii ani?

Ministrul Muncii a afirmat de mai multe ori ca salariul minim pe economie va fi crescut in fiecare an cu minim 100 de RON pana in anul 2021. Aceste promisiuni fac parte din Programul de Guvernare 2018-2020.

Pana acum putem observa ca tendinta de crestere a fost respectata insa ramane de vazut ce se va intampla in viitor.

Istoria salariului minim pe economie

Primele tari care au adoptat ideea unui salariul minim pe economie au fost Australia si Noua Zeelanda. Acest lucru s-a intamplat aproape de inceputul secolului XX. La momentul actual mai mult de 90% din tarile lumii folosesc acest sistem.

Cel mai mic salariu minim pe economie inregistrat in lume a fost in Burundi si valoarea era de 6 dolari pe luna. Cel mai mare e in Luxemburg care e la 2300 dolari pe luna.

Salariul minim pe economie, concluzie

In concluzie daca ne uitam la salariul minim pe economie 2016 care era la 1250 lei in Romania versus salariul minim pe economie 2019 care este la 2080 lei putem remarca o crestere importanta.

Cand ne uitam la nivelul salariului minim pe economie al unei tari putem realiza cat de puternica este economia ei. Deci economia statului roman pare a fi intr-o constanta crestere, cel putin din perspectiva salariului minim pe economie.


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.