Obligativitate POS: Tot ce trebuie sa stii despre sistemele POS si legea in vigoare

Obligativitate POS

Sistemele POS au devenit obligatorii pentru anumite categorii de agenti economici. Acestea sunt de mai multe tipuri si au functii importante care ajuta foarte mult angajatii, dar si managementul.

Afla in acest articol ce sunt sistemele POS, pentru ce se folosesc si cele mai importante informatii din legea in vigoare.

 1. Ce este sistemul POS, de cate tipuri sunt acestea si pentru ce se foloseste fiecare?
 2. Care sunt functiile importante ale sistemelor POS?
 3. Cine trebuie sa utilizeze sisteme POS obligatoriu?
 4. Ce risca cei care nu respecta obligativitatea instalarii unui sistem POS?

Ce este sistemul POS, de cate tipuri sunt acestea si pentru ce se foloseste fiecare?

Odata cu aparitia cardurilor si a posibilitatii de a realiza diferite operatiuni cu acestea, cum ar fi platile, a fost nevoie de introducerea unor sisteme care sa faciliteze aceste tipuri de tranzactii.

Astfel, au aparut sistemele POS (Point Of Sales), care asigura relizarea operatiunilor cu carduri. Sistemele POS ajuta foarte mult firmele unde are loc un flux mare de operatiuni, deoarece acestea se fac mult mai repede si fluent.

Acestea, in functie de functiile pe care le indeplinesc, se impart in:

 • POS de plata
 • POS bancar
 • POS all-in-one
 • Alte tipuri de POS-uri

✔ POS de plata

Sistemele POS de plata se folosesc de catre comercianti, cum ar fi: magazine, fast-food-uri, benzinarii etc.

Dupa cum le spune si numele, acestea sunt folosite pentru a facilita tranzactiile legate de plati, dar si inregistrari de contabilitate.

Aceste sisteme POS ofera posibilitatea casierului sa selecteze produsele sau sa le scaneze cu ajutorul unui cititor de coduri de bare pentru a identifica produsul si pretul acestuia (informatii care vor fi trecute pe bonul fiscal) si pentru a finaliza si inregistra platile.

Rolul in contabilitate il reprezinta functia prin care aceste sisteme elibereaza un raport al tuturor operatiunilor facute.

✔ POS bancar

Sistemele POS bancare sunt foarte comune. Sunt acele aparate de dimensiuni mici care, de obicei, se ataseaza caselor de marcat sau POS-urilor de plata a casieriilor.

Acestea faciliteaza tranzactiile de plata cu cardul prin citirea acestuia fie introducerea cardului in aparat si introducerea codului PIN, fie prin apropierea de aparat al cardurilor cu functia contactless pentru plata sumei datorate (insa, daca suma depaseste valoarea de 100 de RON, va fi nevoie de introducerea codului PIN).

Pe langa plata contravalorii, aceste POS-uri elibereaza un bon fiscal pentru a avea in evidenta operatiunile facute cu cardurile bancare. Un foarte mare avantaj al acestora este ca pot fi folosite si pentru tranzactii facute in afara unui magazin (de exemplu: pentru incasarea platii unui produs adus de curier).

✔ POS all-in-one

Sisteme POS all-in-one au incorporate functiile celor doua tipuri descrise mai sus si chiar si alte functii mai complexe, fiind cel mai simplu mod prin care se pot face operatiunile cu cardul.

Majoritatea acestora sunt prevazute cu un monitor de tip touch screen. Sistemele POS all-in-one sunt formate dintr-o singura componenta ce incorporeaza procesorul, hard disk-ul, dar si celelalte componente ale unui computer.

La acest tip de sisteme POS se pot conecta si alte componente periferice, cum ar fi cititoarele de coduri de bare, imprimantele fiscale si altele.

✔ Alte tipuri de POS-uri

Pe langa cele prezentate, mai exista cateva tipuri de POS-uri. Acestea sunt, de exemplu, cele folosite in banci in loc de ATM-uri sau cele folosite in mijloacele de transport in comun, ce permit validarea cardului de transport sau plata calatoriei.

Care sunt functiile importante ale sistemelor POS?

Pentru a avea o lista cat mai completa a functiilor sistemelor POS, vom face referire la cele de tipul all-in-one, in care se regasesc si functiile celorlalte sisteme de mai sus.

Iata unele din cele mai importanta functii ale sistemelor POS:

 • introducerea codurilor produselor in sistem;
 • afisarea preturilor produselor si calcularea totalului de plata;
 • inregistrarea operatiunilor efectuate;
 • citirea cardurilor;
 • retragerea contravalorii pentru plata produselor de pe carduri;
 • eliberarea raportului operatiunilor;
 • posibilitatea eliberarii de rapoarte;
 • pastrarea evidentei stocurilor;
 • eliberarea bonurilor fiscale;
 • acces din conturi multiple (casier, manager, supervisor etc.) si limitarea functiilor la care acestia au acces;
 • posibilitatea crearii unei baze de date a clientilor;
 • crearea de rapoarte complexe legate de profitul ramas dupa incasari, cele mai cumparate produse, ora sau ziua cu cele mai multe vanzari in functie de o perioada selectata, ce produse trebuie sa fie comandate pentru a reface stocul etc.

Cine trebuie sa utilizeze sistemelor POS obligatoriu?

Agentii economici care sunt obligati sa utilizeze sistemele POS, conform Legii 191/2018, sunt cei ce comercializeaza bunuri si servicii cu amanuntul si cu ridicata si care, anual, realizeaza o cifra de afaceri mai mare de echivalentul in RON a sumei de 50.000 de euro.

Locurile in care sistemele POS sunt instalate sunt cuprinse intr-o lista foarte mare, dintre care amintim:

 • magazine;
 • hoteluri
 • moteluri;
 • restaurante;
 • saloane;
 • benzinarii;
 • fast food-uri etc.

Obligativitate POS – ce risca cei care nu respecta obligativitatea instalarii unui sistem POS?

Cei care fac parte din categoriile de operatori economici obligati sa utilizeze sistemele POS, dar refuza acest lucru, savarsesc o contraventie.

Aceasta este pedepsita, conform legii, cu amenzi de la 5.000 RON pana la 7.500 RON, iar refuzul platii amenzii in perioada indicata va duce la cresterea sumei de plata.

Poti citi legea integral AICI.

Acum ai aflat ce sunt sistemele POS, pentru ce sunt folosite, de cate tipuri sunt, cine are obligativitatea de a le utiliza si care sunt consecintele din punct de vedere legislativ al refuzului utilizarii acestor sisteme, intra pe Trada Marketplace si achizitioneaza-ti un sistem pos potrivit afacerii tale.


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.