Case de marcat cu jurnal electronic – sumar legislativ actualizat 2018

case de marcat sector 6

Case de marcat cu jurnal electronic – legislatie

Incepand cu 1999 operatorii economici sunt obligati sa utilizeze case de marcat cu jurnal electronic. Acest lucru este legiferat prin OUG 28/1999.

case de marcat cu jurnal electronic
Casa de marcat cu jurnal electronic

Modificari importante au fost aduse Ordonantei 28 prin OUG 91/2014. Atunci s-a decis eliminarea in etape a utilizarii de aparate de marcat cu rola jurnal.

Acestea urmau a fi inlocuite cu aparate de marcat cu jurnal electronic.

Prin Legea 267/2015 s-a stabilit ca operatorii economici sunt obligati sa utilizeze case de marcat electronice fiscal, de la anumite termene.

OUG nr. 98/2016 publicata in 21 decembrie amana cu 9 luni introducerea noilor case de marcat.

Prin OG 13/30.08.2017 se amana termenele de implementare stabilite anterior pentru noile case de marcat cu jurnal electronic. Ele mai sunt intalnite si sub prescurtarea de AMEF – Aparate de Marcat Electronice Fiscale.

Calendarul actualizat pentru noile case de marcat cu jurnal electronic se prezinta astfel:

 • 1 Iunie 2018 – data de la care operatorii economici ce se incadreaza la categoria de contribuabili mijlocii si mari sunt obligati sa utilizeze doar AMEF model nou.
 • 1 August 2018 – data de la care operatorii economici contribuabili mici trebuie sa utilizeze doar AMEF model nou
 • 1 August 2018 – data de la care se interzice comercializarea AMEF model vechi.

Ce insemana jurnal electronic pentru o casa de marcat?

Asa cum mentionam ordonanta defineste o noua metoda de stocare a informatiilor adica prezenta unui jurnalul electronic, o solutie mult mai practica si mai sigura fata de vechea procedura stabilita de ANAF.

jurnal electronic
Casa marcat jurnal electronic

Acest jurnalul electronic retine informatiile emise de o casa de marcat in format electronic criptat si  reprezinta lansarea unui nou procedeu de monitorizare a caselor de marcat.

Informatiile tranzactionale sunt pastrate cu ajutorul unui card de memorie prevazut in interiorul casei de marcat. Acesta va pastra nu doar istoricul produsele si serviciile vandute, alaturi de contravaloarea si cota TVA aplicabila dar va retine inclusiv datele referitoare la locatia respectivul aparat.

Casele de marcat cu jurnal electronic vor detine si un modul GPS care transmite, in timp real, catre serverele ANAF, toate datele inregistrate.

Noile case de marcat cu jurnal electronic in 2018 – actualizari legislative

In data de 18 Decembrie 2018 a fost publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice un Proiect de Ordin privind aprobarea Procedurii de avizare tehnica a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale.

Principalele reglementari ale proiectului se refera la:

 • ce documente și echipamente sunt necesare pentru a obține avizul tehnic
 • ce teste trebuie efectuate pentru obținerea avizului favorabil
 • modul in care se testeaza echipamentele care fac parte dintr-un aparat de marcat electronic fiscal, precum şi a softului aferent.
 • emiterea avizului tehnic favorabil în termen de maximum 3 zile lucratoare de la data finalizarii testelor.
 • obligatia ICI Bucureşti (Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare in Informatica – de a transmite o copie a avizului tehnic. Acest aviz trebuie trimis Comisiei din cadrul Ministerului Finanțelor Publice in 3 zile lucratoare de la data emiterii,
 • testarea/verificarea de catre ICI București a cerințelor din normele metodologice referitoare la comunicația aparatelor de marcat electronice fiscale in online. Acest lucru se realizeaza incepand cu data implementarii sistemului informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale. Modul in care comunicatia se realizeaza este în stransa legatura cu soluțiile pe care ANAF le va implementa la nivelul propriului sistem informatic.
  noile case de marcat impuse din 2018
  Casa de marcat conectata ANAF


  Instituția publică care emite avizul tehnic favorabil pentru aparatele de marcat electronice fiscale este Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București.

Cea mai recenta actualizare a legislatiei privind noile case de marcat a avut loc in 8 Noiembrie 2017. La aceasta data Guvernul a modificat printr-o hotarare normele metodologice de aplicare a OUG nr 28/1999.

Ordonanta mentionata reflecta obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat fiscale, stabilind cerințele tehnice pe care o casa de marcat cu jurnal electronic trebuie sa le indeplineasca pentru a fi autorizata.

Potrivit OG 13/30.08.2017 casele de marcat cu jurnal electronic devin obligatorii de la 1 iunie 2018 pentru firmele mijlocii şi mari, respectiv de la 1 august 2018, pentru firmele mici. Treptat se va realiza si inlocuirea treptata a caselor de marcat cu rola jurnal de hartie.

Principalele modificari aduse reglementarilor pentru case de marcat

Am extras mai jos cele mai importante elemente ale actului normativ.

 1. Fiecare aparat de marcat va contine un modul fiscal propriu, prin care se controleaza operațiunile specifice activității fiscalizate si un modul de comunicatie. Prin modulul de comunicatie se asigura case de marcat conectate la ANAF.
 2. Prin implementarea Registrului național de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale se creaza premisele debirocratizarii procedurilor pentru aparatele de marcat. Aceste proceduri presupun: fiscalizare, sigilare, schimbarea memoriei fiscale sau a jurnalului electronic, reparații, etc. Inregistrarea acestora se va realiza electronic.
 3. Face posibila utilizarea unui alt dispozitiv, de tip PC, telefon inteligent, tabletă, POS, conectat la o imprimantă fiscala.
 4. A fost eliminata obligatia contribuabilului de a obţine de la organul fiscal certificatul de atestare fiscala, în vederea obţinerii autorizatiei de distributie a aparatelor de marcat electronice fiscale.
 5. Rezumatul bonului fiscal care se transmite la ANAF cuprinde:
  • valoarea totală a bonului fiscal
  • numărul de ordine al bonului
  • data, ora și minutul emiterii bonului
  • seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal
  • valoarea totală a TVA pe cote ale acesteia.
 6. Termenul de valabilitate a autorizației de distribuție a aparatelor de marcat electronice fiscale a fost majorat de la 3 ani la 5 ani. A fost introdusa noțiunea de reautorizare, aceasta putand fi solicitata cu cel puțin 60 de zile inainte de expirarea termenului de valabilitate a autorizatiei.

Case de marcat – procedura fiscalizare

Procedura de fiscalizare case de marcat cu jurnal electronic presupune parcurgerea catorva pasi. Sumarizam mai jos pe cei mai importanti:

Pasul 1: Intocmirea dosarului pentru obtinerea numarului de ordine pentru casa de marcat:

Acte necesare din partea furnizorului pentru casa de marcat:

 • copie factura si dovada achitarii acesteia
 • aviz de distributie
 • proces verbal de sigilare
 • copie garantie

Acte necesare din partea beneficiarului care a achizitionat casa de marcat:

 • copie CUI (Certificat de Inmatriculare al Firmei)
 • copie CIF (Certificat de Inregistrare Fiscala)
 • copie Contract de inchiriere al punctului de lucru
  copii ale documentelor eliberate de Registrul Comertului precum: Certificat de Mentiune, Certificat Constator, Rezolutie
 • copie act de identitate administrator
 • copie dupa prima pagina a Actului Constitutiv al firmeiAlte acte:
 • cerere tip
 • declaratie pe propria raspundere
 • delegatie pentru persoana care inainteaza dosarul

Pasul 2: Depunerea dosarului la Directia Generala Finante Publice (DGFP)

Pasul 3: Eliberarea Certificatului pentru obtinerea fiscalizarii unei case de marcat

Pasul 4: Declararea fiscalizarii prin prezentarea urmatoarelor acte:

 • declaratie de instalare
 • certificat DGFP varianta orginala si copie
 • cele doua brosuri  pentru casa de marcat sigilata
 • copie CUI si CIF (daca este nevoie)

Ulterior fiscalizarii, in procesul de utilizare a casei de marcat, pot aparea situatii in care utilizatorul sa inregistreze gresit o suma. In aceasta situatie devine necesara efectuarea operatiunii de anulare bon fiscal.

Acest lucru se poate face prin intocmirea unui proces verbal de anulare bon fiscal.

ANAF a finalizat legislatia noilor case de marcat

In Monitorul Oficial nr. 87 din 30.01.2018  a fost publicat Ordinul Președintelui ANAF cu privire la:

 1. descrierea profilurilor prevăzute la art. 22 pct. J lit. a) din normele metodologice pentru aplicarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza case de marcat cu jurnal electronic,
 2. structura XML a mesajelor de activare a unei case de marcat,
 3. structura XML a fisierelor prevazute la art. 22 pct. J lit. b) din normele metodologice pentru aplicarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza case de marcat fiscale
 4. categoriile de URL-uri utilizate in schimbul de informații cu sistemul informatic ANAF

S-au definitivat si doua profiluri de utilizatori a unei case de marcat:

 • Profilul 0 – casa de marcat cu jurnal electronic nu are obligatia conectarii la sistemul informatic ANAF.
 • Profilul 1 – casa de marcat cu jurnal electronic are obligatia de conectare si transmitere date către sistemul informatic ANAF.

Consultanta achizitionare case de marcat

Daca esti in cautarea unei case de marcat te invitam sa accesezi portalul itDepot.ro si te putem ajuta sa alegi modelul de casa de marcat potrivit.

Intrati in legatura cu noi pentru a va pune la dispozitie detalii legate de achizitionarea caselor de marcat. Pentru fiscalizarea unei case de marcat va vom pune in legatura cu firmele locale autorizate pentru a va oferi servicii de fiscalizare sau de mentenanta si service.

Articole relevante pe acest subiect:

Case de marcat anaf – noile modele de case de marcat impuse de ANAF

Casa de marcat cu jurnal electronic anaf – ce inseamna o casa de marcat cu jurnal electronic impusa de ANAF

Fiscalizare casa de marcat cu jurnal electronic – procedura fiscalizare casa de marcat cu jurnal electronic

Role casa de marcat – criterii de alegere a unei role casa de marcat


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.