Nituirea. Asamblari prin nituire

Nituire

Nituire

Nituri
Nituri pop

Asamblarea reprezinta operatia de unire intr-o succesiune bine determinata, a elementelor constituente ale unui sistem tehnic cu scopul de a indeplini cerintele tehnologice impuse.

Nituirea este procedeul tehnologic de imbinare nedemontabila a doua sau mai multe piese, cu ajutorul unor nituri.
Inainte de a fi folosita sudarea, nituirea reprezenta singura modalitate de asamblare folosita la constructia de poduri, cazane, vapoare si constructii metalice.

Asamblari prin nituire

Nituire
Nituire

Asamblarea reprezinta operatia de unire intr-o succesiune bine determinata, a elementelor constituente ale unui sistem tehnic cu scopul de a indeplini cerintele tehnologice impuse.

Pentru fiecare constructie metalica de mari dimensiuni se folosesc nituri care ajuta la asamblarea acesteia. Asamblarea prin nituire este o operatie prin care doua sau mai multe table se imbina si devin nedemontabile.

Aceasta procedura ofera siguranta in exploatarea ansamblurilor sudate si a constructiilor supuse la sarcini dinamice, cum ar fi poduri, aeronave, nave marine si fluviale etc.

Nituirea manuala este o operatie destul de costisitoare, care cere un volum foarte mare de lucru si ofera o productivitate destul de mica.

Tocmai din aceasta cauza, specialistii recomanda ca ea se fie executata folosind dispozitive si utilaje speciale, care usureaza munca si maresc eficienta, cum ar fi prese, ciocane pneumatice si electrice.

Stemuire

Imbinarile nituite, cu precadere: cele cu scop de etansare, se supun operatiei de stemuire. Stemuirea consta in indesarea marginilor tablelor in vedere obtinerii unei etansari mai bune. Se executa cu ajutorul stemuitoarelor, care au forma daltilor dar au muchia de lucru boanta.

Cusatura nituita este coniderata bine executata daca:

✔ niturile sunt corect asezate

✔ imbinarea este rezistenta;

✔ capetele niturilor sunt bine formate;

✔ nu exista stirbituri sau crestaturi pe suprafatele pieselor de nituit si pe capetele niturilor.

Nituirea

Nituirea necesita operatii de control, in vederea verificarii calitatii ansamblului obtinut. Pentru a realiza imbinari nituite de buna calitate, trebuie respectate urmatoarele conditii:

  • presiunea exercitata trebuie sa aiba valoarea impusa de tehnologie, pentru a impiedica deplasarea intre piese, deci pentru evitarea forfecarii;
  • temperatura de incalzire trebuie sa respecte indicatiile tehnice, pentru ca materialul nitului sa nusi modifice calitatile;
  • lungimea tijei nitului trebuie astfel aleasa incat sa permita formarea capului de inchidere;
  • trebuie sa se acorde o atentie deosebita operatiilor de pregatire a nituirii si, in special, curatarii tablelor;
  • nitul si gaura trebuie alese astfel incat, dupa nituire, gaura sa fie bine umpluta;
  • capul nitului trebuie astfel confectionat, incat sa adere pe toata suprafata la suprafata tablelor.

Cum se foloseste un nit

Nituire
Nituire

Niturile sunt folosite in procedeul de nituire. In functie de tipul productiei, operatiunea poate fi realizata mecanic sau manual. In functie de diametrul tijei, se poate efectua la temperaturi scazute sau ridicate – daca aceasta are sub 6 mm, asamblarea se face la rece, iar la un diametru mai mare, la cald.

Aceasta metoda se foloseste si in prezent in construirea de avioane si in realizarea de constructii metalice. Asadar, niturile sunt elemente esentiale in constructiile metalice si ajuta la stabilitatea si rezistenta acestora.

Cleste popnituri

Operatia de nituire se executa folosind masini specializate, care realizeaza capul de inchidere prin ciocanire, presare sau prin rulare.

In functie de modul de lucru, pot fi portabile sau fixe. Masina de nituit portabila se mai numeste si ciocan de nituit sau pistol de popnituri.

In functie de modul de actiune, acesta poate fi:

  • cleste popnituri pneumatic;
  • pistol popnituri hidraulic;
  • cleste popnituri electric.

Cleste nituri pret

Cleste Pop nituri
Cleste Popnituri

Acest cleste pop nituri se foloseste folosit pentru a trage stiftul prin nit.  Nitul este deformat usor, astfel incat sa se alature pieselor de metal sau plastic. Aceasta tehnica este folosita acolo unde metalul sau plasticul este subtire si unde imbinarea nu trebuie sa fie foarte puternica. Este ideal pentru imbinare din aluminiu sau chiar din plastic subtire.

Cele doua bucati de plastic sau aluminiu sunt gaurite la o dimensiune putin mai mare decat nitul. Nitul pop este trecut prin ambele gauri din tabla de plastic / aluminiu. Se impinge un cleste popnituri pe stiftul nitului si manerele sunt trase impreuna.

Astfel, capul de stift este tras in nit si capatul nitului este extins. In cele din urma, stiftul se va rupe lasand nitul permanent fixat in pozitia de mentinere a celor doua bucati de material impreuna.

Pretul unui astfel de cleste incepe de la 20 de lei si in functie de complexitatea nituirii creste. Pretul unui cleste popnituri profesional poate depasi 2000 de lei.

Asamblari nituite

Asamblarea cu aceste nituri pop este demontabila cu ajutorul bormasinii prin gaurirea acestui nit sau cu flexul, prin decapitare.

Asamblari nituite
Asamblari prin nituire

Unele nituri cu filet pot fi montate si manual, nu numai automat, numarul lor de componente determinand modalitatea prin care ele pot fi fixate.

Pana sa fie utilizata sudarea, nituirea reprezenta singura modalitate de asamblare folosita la constructia de poduri, cazane, vapoare si constructii metalice.

Cele mai renumite constructii create folosind o conexiune nituita sunt Turnul Eiffel de la Paris, Turnul Shukhov din Moscova sau Podul Harbour din portul Sydney.

Aceste asamblari nedemontabile pot fi:

  • dupa modul de executie:

✔ nituire manuala

✔ nituire mecanica

  •  dupa scopul nituirii:

✔ nituiri de rezistenta

✔ nituiri de etansare

✔ nituiri mixte: de rezistenta-etansare

  • dupa temperatura la care se executa:

✔ nituire executata la rece

✔ nituire executata la cald

  • dupa modul de asezare relativa a pieselor:

✔ prin suprapunere

✔ cap la cap

  • dupa numarul randurilor de nituri:

✔ cu un singur rand de nituri

✔ cu mai multe randuri de nituri dispuse paralel

Alegerea modului de fixare a acestor elemente de asamblare depinde de geometria piesei de lucru, de locul de instalare si de posibilitatea de integrare a procedurii in procesul de productie existent. Pentru o buna fixare se folosesc piulite nituibile . Folosirea unei piulite nituibile pret de minute ori va confirma buna fixare a elementelor.

Pe Trada Marketplace gasesti o gama variata de nituri cat si de piulite nit. Profita de preturile mici de la intreaga gama de organe de asamblare!


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.