Masca bumbac – o solutie eficienta in timpul pandemiei

Masca protectie fata Bumbac

Masca bumbac – Cuprins

Ce este o masca bumbac

O masca din bumbac este un instrument utilizat pentru prevenirea transmiterii infectiilor. Purtarea mastii este una dintre masurile de prevenire si limitare pentru raspandirea unor boli respiratorii. Simultan cu purtarea acestor masti bumbac trebuie adoptate si alte masuri necesare asigurarii unui nivel adecvat de protectie.

Masca de bumbac trebuie asociata cu igiena riguroasa a mainilor, cu purtarea unor manusi de protectie, dar si cu dezinfectarea periodica a suprafetelor.

Eficienta Masurilor de Prevenire
Eficienta Masurilor de Prevenire

Mastile din bumbac sunt bune

Masca refolosibila
Masca refolosibila

Da, aceste masti sunt bune.  Purtarea unei masti de bumbac ne fereste de particulele de saliva, principala cale de contaminare.

Chiar si cea mai simpla masca de bumbac sau panza este eficienta pentru prindea picaturilor provenite din tuse și stranut.

Unele virusuri, cum este si Covid 19,  se pot transmite si prin ochi, de aceea masca bumbac nu reprezinta o garantie certa a lipsei de infectare.

Se poate refolosi o masca din bumbac

Masca refolosibila bumbac
Masca refolosibila bumbac

Da, acesta este si marele avantaj al acestei masti din bumbac. Dupa fiecare purtare, se spala, se igienizeaza si se pot refolosi cu incredere.

In plina pandemie, cand stocurile mastilor chirurgicale se epuizeaza rapid, o masca bumbac refolosibila poate fi o idee salvatoare.

Daca porti o masca fata bumbac , asigura-te ca aceasta se muleaza bine pe nas si gura. Schimb-o de fiecare data cand cineva de langa tine tuseste sau stranuta.

De cate feluri sunt aceste masti refolosibile

Modele masti bumbac
Modele masti bumbac

Mastile pot fi fabricate din panza, tifon sau bumbac. Materialul preferat de cei care realizeaza mastile este bumbacul datorita faptului ca nu contine alergeni.

Bumbacul permite o buna aerisire si lasa fata sa respire. Mastile din bumbac sunt moi si nu irita pielea.

Avand in vedere faptul ca pot fi fi realizate ușor, din materiale la indemana, pe piata exista o gama variata de modele.

In functie de modul de realizare, acestea pot fi:

 • masca bumbac 3 straturi:  la exterior și interior tesatura bumbac, iar in mijloc un strat intermediar filtrant.
 • masca bumbac si polipropilena:  conceputa pentru a preveni inhalarea prafului grosier, stropirea cu picaturi mari de saliva, transmiterea acestora de la o persoana la alta sau pe suprafețe invecinate.
 • masca bumbac 2 straturi : masca de protectie in strat dublu din bumbac 100% este conceputa pentru protectia cailor respiratorii impotriva mai multor tipuri de impuritati. La mijloc are o serie de santuri pentru a se desfasura si plia dupa forma fetei.
 • masca bumbac 1 strat:  asigura o respiratie normala. Dimensiuni 180*80mm.

Fiecare dintre aceste modele este disponibil in multe variante la culori pentru a putea fi usor de asortat. In fond, pe langa protectia oferita, masca este un accesoriu vestimentar.

Masti bumbac marimi

Masti bumbac colorate
Masti bumbac colorate

Mastile textile sunt disponibile in diferite marimi. Unele masti sunt anatomice, iar in functie de fizionomia fiecaruia sunt:

 • masti bumbac marimea S
 • masti bumbac marimea M
 • masti bumbac marimea L

Mai exista si un model rectangular disponibil doar intr-o singura varianta. Similar mastii medicale, aceasta masca bumbac refolosibila rectangulara are disponibila o marime universala. 

Datorita flexibilitatii bumbacului toate mastile, se pot plia dupa fizionomia fiecaruia. Sunt usor de purtat si nu afecteaza capacitatea de a respira normal.

Masca de bumbac trebuie sa se potriveasca perfect pe fata. Trebuie sa acopere nasul, gura si barbia. Elasticele sau snururile trebuie pozitionate corect astfel incat sa mentina masca ferma.

Cum se igienizeaza corect masca din bumbac

Masca bumbac - igienizare
Masca bumbac – igienizare

Dupa fiecare utilizare( 4- 6 ore) sau ori de cate ori este necesar, masca se curata conform urmatoarelor instructiuni:

• se spala în solutie de apa cu detergent universal sau sapun, la 80 – 100 grade Celsius, dupa care se clateste din abundenta.

• se dezinfecteaza prin fierbere tot in apa si detergent.

• produsele nu se dezinfecteaza prin tratamente cu substante precum clor, soda sau sapunuri puternic alkaline, pentru a se evita distrugerea produsului și pentru a nu afecta epiderma utilizatorului.

• dupa spalare, produsele se usuca liber, departe de sursele de caldura si se calca la 150 grade Celsius sau semnul “ . . “ de pe fierul de calcat.

• dupa uscare se recomanda protejarea mastii pana la reutilizare, prin ambalarea ei intr-o punga de polietilena de unica folosinta.

Cum se poarta masca refolosibila bumbac

Masca bumbac copii
Masca bumbac copii

Corect, masca se poarta cu partea colorata in exterior, cu banda speciala potrivita in zona nasului prin apasare ferma. Trebuie acoperita barbia, gura si nasul, iar partile laterale ale mastii se pun cat mai bine lipite de obraji.

Masca se poate prinde in mai multe feluri, in functie de tipul bridelor.

 • masca bumbac cu bucle pentru urechi – in acest caz, se tine masca de bucle. Se pune cate o bucla in jurul fiecarei urechi.
 • masca bumbac cu bride snururi – se aduce masca la nivelul nasului. Se leaga snururile de sus in partea superioara a capului, iar cele de jos la baza gatului. Se trage partea inferioara a mastii peste gura si barbie.
 • masca bumbac cu benzi -se tine masca in mana cu partea superioara in sus permitand benzilor sa atarne liber. Se aduce masca la nivelul nasului si se trage prima data cureaua de sus peste cap, astfel incat sa se sprijine peste coroana capului. Apoi se trage cureaua de jos pentru a se sprijini la nivelul gatului. Se formeaza sau se prinde muchia rigida dupa forma nasului.

Cum se pune masca de bumbac

 1. Asigurati-va ca masca bumbac pe care doriti sa o utilizati este igienizata corespunzator;
 2. Spalati-va mainile cu apa si sapun. In cazul in care lucrul acesta nu este posibil folositi un gel dezinfectant fara clatire.
 3. Ridicati masca atingand doar bridele.
 4. Se prind legaturile.
 5. Se aseaza masca in jurul gurii, a nasului si a barbiei.
 6. Evitati sa atingeti masca sau fata. Daca atingeți masca, spalati
  mainile cu apa si sapun sau folositi un dezinfectant.

Masti bumbac de buna calitate

Pachet masti si manusi
Pachet masti si manusi

Avand in vedere faptul ca in spitalele noastre si in farmacii, cererea pentru maști este tot mai mare, iar stocurile sunt limitate, in aceasta perioada noi, cei de la itDepot ne-am asigurat ca punem la dispozitie stocuri suficiente de masti  din bumbac. 

Din grija pentru tine si familia ta, iti oferim posibilitatea de a achitiona masti individual, in set de cate 2, 5, 10, sau 25 de bucati. De asemenea, le poti lua grupate cu alte produse la fel de importante de folosit in timpul epidemiei.

Mastile au devenit un simbol al responsabilitatii sociale. Prin purtarea acestora, tii la distanta virusurile, dar poti si preveni contaminarea celorlalte persoane.


Comentarii (3)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.