Instalare imprimanta: Tot ce trebuie sa stii

instalarea imprimantei

Urmatorul pas dupa achizitionarea modelului de imprimanta laser potrivit nevoilor pe care le ai este instalarea device-ului pentru a putea fi utilizat. La acest capitol, multe persoane pot intampina dificultati, insa procesul este unul destul de usor, asa cum vei descoperi in continuare!

Cuprins

 1. Cum instalez o imprimanta ? Instalare imprimanta cu cablu USB pas cu pas
 2.  Cum se instaleaza o imprimanta in retea – imprimanta wireless
 3. Cum instalez imprimanta la laptop?
 4. Cum setez imprimanta?

Cum instalez o imprimanta ? Instalare imprimanta cu cablu USB pas cu pas

Foarte multe modele de pe piata se pot conecta la calculator prin intermediul unui cablu USB, care face parte din pachetul initial primit odata cu achizitionarea device-ului. Iata cum decurge procesul de instalare, trecand prin toate etapele necesare:

 • Conectarea la sursa de alimentare
  Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa conectezi imprimanta la o priza, prin cablul de alimentare. In mod ideal, aceasta va fi asezata la o distanta corespunzatoare atat fata de calculator, cat si de priza.
 • Conectarea imprimantei la calculator prin intermediul cablului
  Asa cum a fost mentionat anterior, cablul USB potrivit va fi livrat odata cu device-ul de print. Daca acest lucru nu s-a intamplat, poti achizitiona unul de la orice magazin de specialitate.
  Cablul are doua capete, unul va trebui introdus in imprimanta (conector de tip B, mai patrat) si unul in calculator (conector de tip A, mai alungit).
  Exista si modele de imprimanta care folosesc un altfel de cablu (varianta mai noua, 3.0), al carui capat pentru imprimanta este vizibil mai mare decat celalalt.
  Acum, poti porni imprimanta.
 • Instalarea drive-urilor
  Pentru a putea utiliza device-ul, va fi nevoie sa instalezi un drive. De obicei, acesta vine pe un CD de la producatorul imprimantei pe care il primesti in pachetul initial, sau poate fi descarcat gratuit de pe site-ul oficial al producatorului (in functie de modelul pe care il detii si de sistemul de operare al calculatorului).
  Atentie! Nu descarca programe sau aplicatii de pe pagini web a caror origine nu o cunosti!

CD

Odata ce ai introdus CD-ul in calculator, vei putea porni procesul de instalare. Nu trebuie decat sa urmezi pasii mentionati, la fel ca la orice alt program instalat pe calculator. Odata ce primesti mesajul ca instalarea a ajuns la final, vei putea folosi imprimanta laser color!

Drive descarcat de pe site-ul producatorului

Dupa ce ai descarcat drive-ul si l-ai dezarhivat, ai la dispozitie mai multe optiuni:

 • Daca fisierul este executabil (.exe) tot ce ai de facut este sa dai click pe el si sa urmezi instructiunile. La final, poate fi nevoie sa dai un Restart calculatorului.
 • In cazul in care drive-ul se dezarhiveaza singur, automat, selecteaza urmatoarele doua casute: Overwrite files without prompting si When done unzipping open: /install.exe si apasa butonul “Unzip”, apoi asteapta pana primesti mesajul “Unzipped successfuly”. Apasa “Ok” si va incepe procesul de instalare obisnuit.
 • Instalarea manuala – daca cele de mai sus nu se aplica, va trebui sa instalezi manual. Iata cum:

Start > Control Panel > Printers and Faxes > Add Printer > Next (este posibil ca in acest moment calculatorul sa detecteze automat drive-ul si sa inceapa instalarea, daca nu, continua instalarea manuala)

Selecteaza Use the following port – de obicei, acesta poarta numele imprimantei sau este generat automat de calculator, apoi Next

In urmatoarea casuta, trebuie sa apesi “Have Disk” > Browse – cauta fisierul in care a fost descarcat drive-ul, selecteaza-l > OK. Device-ul a fost instalat. In continuare, o poti redenumi, o poti seta ca printer principal si poti seta ca si altcineva conectat la retea sa o foloseasca. De asemenea, ai optiunea de a printa o pagina de test. Apasa Next, apoi Finish.

Cum se instaleaza o imprimanta in retea – imprimanta wireless

Foarte populare, in prezent, sunt imprimantele wireless, ce pot primi fisiere si informatii de la mai multe dispozitive din aceeasi retea. Device-urile au cateva avantaje, prin care se numara o libertate mai mare in ceea ce priveste pozitionarea lor intr-o incapere si posibilitatea de a fi accesate si de pe mobil, laptop sau tableta.

Dupa ce ai conectat-o la o sursa de alimentare si ai pornit-o, va trebui sa o configurezi. Poti face acest lucru prin intermediul Expertului de Configurare.

Intra in meniul imprimantei si selecteaza “LAN settings” > Wireless LAN setup. Dupa ce ai intrat, selecteaza optiunea de a conecta imprimanta prin cipul wireless.

Aici, ai la dispozitie doua alternative:

 • Introdu numele si parola retelei tale pe ecranul imprimantei. Selecteaza conexiunea wireless si urmeaza expertul de instalare. Este posibil sa ti se ceara cheia de acces (parola). Dupa ce ai introdus datele, configurarea nu ar trebui sa dureze prea mult.
 • Conecteaza device-ul la retea prin butoanele WPS de pe aparat si de pe router. Prima data, va trebui sa il apesi pe cel de pe router, pentru ca acesta sa inceapa cautarea dispozitivelor noi. Apoi, apasa butonul de pe aparat si aceasta se va conecta automat la retea.

In cazul in care intampini dificultati, trebuie sa consulti manualul imprimantei sau sa verifici configuratia router-ului, pentru a fi sigur ca nu exista setari ce afecteaza sau nu permit conectarea imprimantei la retea.

Cum instalez imprimanta la laptop?

Conectarea unei imprimante la laptop se face la fel ca in cazul conectarii la un PC, instaland pe device drive-ul compatibil cu modelul imprimantei si cu sistemul de operare sau prin intermediul retelei wireless.

Cum setez imprimanta?

Setarile imprimantei Printer Properties (gestionarea imprimantei: configurarea porturilor, alte optiuni legate de hardware) si Printing Preferences se pot face astfel:

Start > Control Panel > Hardware and Sounds > Devices and Printers > click dreapta pe pictograma imprimantei > Printer Properties

Sau

Printer Properties > General > Printer Preferences

Dupa cum ai aflat, instalarea imprimantei tale nu este un proces dificil. Cu putina atentie si rabdare, vei putea folosi device-ul imediat dupa achizitionarea lui!


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.