Imprimarea: tot ce NU stiai despre acest proces

Imprimare termica

Imprimarea: tot ce NU stiai despre acest proces

Cuprins:

  1. Tipuri de imprimare – tehnologii utilizate in imprimare
  2. Imprimare termica
   1. Ce este un ribon ?
  3. Imprimare cu jet de cerneala sau “InkJet”
  4. Imprimarea laser
  5. Informatii utile
   1. Ce este hartia termica
   2. Ce este imprimarea Offset
   3. Cum se schimba cartusele la imprimantele inkjet

Tipuri de imprimare – tehnologii utilizate in imprimare

Imprimarea este procesul prin care un proiect, un document sau o fotografie este transpusa pe hartie sau pe un alt material. Acest proces se realizeaza cu ajutorul unei imprimante, care se incadreaza in categoria perifericelor de iesire.

Imprimantele sunt de mai multe feluri si folosesc tehnologii diferite. In acest articol, va vom expune toate informatiile cu privire la imprimare, care sunt accesoriile ce ajuta la realizarea acestui proces si cum ajung cele mai interesante print-uri la calitatea dorita, chiar sub ochii nostri.

Ca in orice domeniu, evolutia tehnologica a avut un impact si asupra procesului de imprimare.

In zilele noastre, 3 tipuri de tehnologii sunt utilizate in imprimare cu preponderenta, desi exista si o a 4-a tehnologie.

1.1 Imprimare termica

Aceasta tehnologie de imprimare termica este folosita pentru tiparirea bonurilor, etichetelor sau a faxurilor si foloseste transferul de caldura pentru imprimarea textului pe hartie.

Tiparirea termica se imparte in doua categorii:

 • imprimare termica directa: Imprimantele ce folosesc aceasta tehnologie nu folosesc ribbon si tiparesc textul prin incalzirea suprafetei pe care se printeaza, de catre capul de tiparire. Acest tip de imprimare este foarte rentabil, nefiind nevoie de consumabile.
 • Tiparirea prin transfer termic: Imprimantele ce folosesc aceasta tehnologie, contrar celor folosite pentru tiparirea directa, folosesc un ribon. Etichetele tiparite de astfel de imprimante sunt mai rezistente la factori chimici si fizici.

 

Imprimare termica
Imprimare termica

 

 

 

 

 

 

 

Tiparire termica
Tiparire termica

 

 

 

 

 

 

Tiparire termica industriala
Tiparire termica industriala

 

 

 

 

 

Ce este un ribon?

Ribonul este componenta de baza a unei imprimante ce foloseste tehnologia transferului termic.

Acesta este format dintr-o multitudine de rezistente termice, care in contact cu materialul pe care se printeaza, cu ajutorul caldurii, “ard” textul sau simbolurile.

Ribon imprimare termica
Ribon imprimare termica

Imprimare termica – avantaje si dezavantaje:

Avantaje:

 • Sunt economice – imprimantele termice sunt mai economice decat alte tipuri de imprimante, in special cele care folosesc tiparirea directa, datorita faptului ca nu folosesc nici ribon si nici rezerve de tus sau cerneala,
 • Viteza – imprimantele termice pot imprima o eticheta in aproximativ 5 secunde, mult mai rapid decat cele care folosesc jetul de cerneala,
 • Fiabilitatea – Printerele termice sunt mai fiabile decat alte tipuri de printere, ceea ce inseamna ca raportul timp-munca va fi unul favorabil si ca dispozitivul nu va sta prea mult degeaba asteptand o reparatie.
 • Ocupa putin spatiu.

Dezavantaje:

 • Limitarea locurilor sau a situatiilor in care vor putea fi folosite bonurile sau etichetele printate – materialele folosite la acest tip de imprimare sunt termo sensibile, ceea ce inseamna ca orice contact cu lumina soarelui sau cu caldura excesiva poate duce la deteriorarea acestora.
 • Durata scurta de viata a bonurilor – daca vindeti produse cu garantii de peste 6 luni, iar clientul va trebui sa pastreze bonul pentru a beneficia de garantie, acest lucru poate constitui o problema. In contact cu temperaturi mai ridicate bonul se va deteriora, fapt ce va poate aduce probleme in relatia cu clientii.

Imprimare cu jet de cerneala sau “InkJet”

Imprimantele ce folosesc aceasta tehnologie de imprimare “stropesc” hartia cu mici puncte de cerneala cu diametrul de ordinul micronilor, cu mare precizie formand astfel textul.

Imprimantele cu jet de cerneala sunt cele mai populare in zilele noastre datorita pretului accesibil.

Imprimare inkjet
Imprimare inkjet

 

 

 

 

Multifunctionala inkjet
Multifunctionala inkjet

 

 

 

 

 

 

Imprimanta inkjet color
Imprimanta inkjet color

 

 

 

 

 

 

Avantajele si dezavantajele Inkjet-ului

Avantaje:

 • Preturile mici – imprimantele cu jet de cerneala au cele mai accesibile preturi, fapt ce se datoreaza evolutiei tehnologice. Acestea sunt si cele mai raspandite, ele fiind folosite la birouri, dar si acasa,
 • Calitatea imprimarii – datorita evolutiei tehnologice de care aminteam mai sus, imprimantele cu jet de cerneala au ajuns la performante foarte bune cand vine vorba despre calitatea imaginilor printate,
 • Dimensiunile – imprimantele cu jet vin in diferite forme si marimi, fapt ce va permite sa alegeti o imprimanta de calitate care sa se potriveasca nevoilor dumneavoastra.

Dezavantaje:

 • Infundarea canalelor – una din cele mai grave si des intalnite probleme este infundarea acestora din cauza cernelei folosite,
 • Costul cartuselor – un alt dezavantaj al acestui tip de imprimanta este costul ridicat al cartuselor. Pe langa pret, o alta problema ar fi si timpul de consumare al acestora,
 • Timpul de printare – timpul de printare al imprimantelor inkjet este mai mare decat a celor cu laser, asa ca, daca trebuie sa printati mai multe documente intr-un timp scurt, imprimanta inkjet nu este o alegere potrivita.

Imprimare laser

Imprimantele laser folosesc un fascicol puternic de lumina si sarcini electrice.

Principiul de functionare al acestor dispozitive este foarte interesant si consta in incarcarea cu electricitate statica a unei “tobe” cu ajutorul fascicolului luminos, in forma textului sau imaginii dorite.

Dupa ce “toba” a fost incarcata electric, aceasta trece prin toner ( praf de cerneala uscat) care de asemenea este incarcat electrostatic, asa ca ramane doar pe partile membranei care au fost incarcate ulterior electrostatic de catre laser.

Urmatorul pas este trecerea foii de hartie si aceasta incarcata electrostatic, peste “toba”, ca tonerul sa se lipeasca de ea.

Ultimul pas este trecerea foii printre doua cilindre incalzite, ca tonerul, sub actiunea termica si presiunii cilindrelor, sa ramana tiparit pe hartie. Tehnologia de imprimare laser a fost inspirata de foto copiatoare, care folosesc un principiu similar.

 

Imprimare laser
Imprimare laser

 

 

 

 

 

 

Multifunctionala laser
Multifunctionala laser

 

 

 

 

 

 

Multifunctional laser Brother
Multifunctional laser Brother

 

 

 

 

 

Avantajele si dezavantajele imprimantelor laser

Avantaje:

 • Viteza de imprimare – acest tip de imprimante este cel mai rapid si este ideal pentru printarea documentelor intr-un timp foarte scurt,
 • Acuratetea – imprimantele laser au o acuratete excelenta ce ajuta la transpunerea pe hartie a oricarui simbol sau font pana la cel mai mic detaliu,
 • Fiabilitatea – aceste aparate au fost testate si comparate de-a lungul timpului cu alte tipuri de imprimante si a reiesit ca sunt cele mai durabile si cele mai fiabile,
 • Economia pe termen lung – desi costa mai mult decat  imprimantele Inkjet, o imprimanta laser poate recupera investitia in timp deoarece aceasta nu necesita inlocuirea cartuselor.

Dezavantaje:

 • Costul ridicat – imprimantele cu tehnologie laser sunt cele mai scumpe de pe piata,
 • Hartia folosita – in timp ce imprimantele inkjet pot printa pe aproape orice suprafata, imprimantele laser nu pot folosi decat hartie clasica. Nici hartia termica nu este o optiune pentru acestea,
 • Nu sunt potrivite pentru fotografii – desi acestea au o acuratete exceptionala, multe modele nu printeaza decat alb-negru, iar tehnologia este creata pentru grafica simpla (textul).

Informatii utile

Ce este hartia termica ?

Hartia termica este o hartie cu un invelis special ce ajuta la imprimarea termica si este o componenta cheie pentru aceasta. Caldura aplicata pe acest invelis, lasa o imagine clara pe acesta, fara a fi nevoie de cerneala.

Hartie termica
Hartie termica

 

 

 

 

 

 

Etichete termice autoadezive
Etichete termice autoadezive

 

 

 

 

 

 

Ce este imprimarea Offset

Imprimarea offset a fost prima modalitate (si multa vreme si singura) prin care imaginile colorate puteau fi printate pe hartie. Imprimarea offset se face prin transferul vopselei lichide de pe placa tipografica, pe un cilindru, iar apoi pe hartie.

Aceasta tehnologie de imprimare foloseste sistemul CMYK( Cyan, Magenta, Yellow  şi Black) pentru obtinerea imaginilor. Prin combinarea celor 4 culori se poate realiza o paleta foarte larga de nuante, astfel redand imagini cu o coloristica foarte buna.

Cum se schimba cartusele la imprimantele inkjet

Procesul de inlocuire a cartusului sau cartuselor de cerneala, la imprimantele ce folosesc tehnologia cu jet de cerneala, nu este unul complicat, dar difera de la model la model.

Aceasta informatie poate fi gasita in manualul de instructiuni al imprimantei sau pe site-ul producatorului.

Cartus HP
Cartuse HP

Cartus HP

Cartus Canon
Cartus Canon

 

 

 

 

 

 

Cartus Brother
Cartus Brother

 

 

 

 

 

 


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.