Imprimanta termica – Criterii de alegere

Imprimanta termica de etichete

Imprimanta termica – Ce inseamna?

Imprimanta termica de etichete este acea imprimanta care utilizeaza caldura pentru a reproduce o imagine pe hartie.

Imprimanta termica
Model Imprimanta termica

Datorita calitatii imprimarii si a vitezei, imprimanta termica a devenit din ce in ce mai populara.

Ea este utilizata in special in retail, banci, supermarket-uri sau domeniul medical.

Imprimanta termica nu utilizeaza cerneala sau toner, spre deosebire de multe alte forme de tiparire. Calitatea materialelor tiparite cu imprimanta termica depinde de hartia termica utilizata.

Un mare avantaj al unei imprimante termice consta si in viteza de imprimare pentru crearea de etichete.

Imprimanta termica si importanta hartiei termice

Hartia termica este compusa dintr-un material de baza, un strat intermediar si o acoperire termica. Invelisul hartiei termice ajuta la procesul de imprimare, in timp ce stratul intermediar contribuie la imbunatatirea hartiei de baza pentru crearea unui finisaj calitativ.

imprimanta termica etichete
Imprimanta termica etichete

Pentru o imprimanta termica, fiabilitatea si durabilitatea sunt principalele caracteristici ale imprimarii pe hartie termica. Imaginile tiparite pe hartie termica sunt de calitate superioara si permit scanarea diferitelor coduri de bare.

Hartia termica ofera flexibilitate in ceea ce priveste dimensiunea etichetelor si diferitele formate de tiparire. Imaginile nu se estompeaza si dureaza o perioada mai lunga de timp.

Avantajul utilizarii unei imprimante termice si a hartiei termice pentru imprimare este costul redus de intretinere. Este folosita cu o frecventa mare in activitati ce presupun documente de tranzactie sau incasari la puncte de vanzare.

Imprimanta termica – Principalele caracteristici

Imprimanta termica face parte din categoria de imprimante care utilizeaza caldura pentru a tipari suportul de imprimare.

Imprimanta cu imprimare termica pentru care se foloseste ribon mai este intalnita sub numele de imprimanta prin transfer termic. Ribonul utilizat este lipit prin incalzire pe un substrat. Riboanele folosite pentru o imprimanta termica etichete pot avea culori diferite nelimitandu-se la negru.

Imprimanta cu imprimare termica
Imprimanta cu imprimare termica

De asemenea o imprimanta termica etichete poate produce imagini durabile si de o calitate superioara comparativ cu alte tipuri de imprimante si poate fi utilizata cu suporturi de imprimare fiind capabila de tiparire la mare viteza.

Imprimanta termica este compusa din: cap de printare si un microprocesor.

Capul de printare contine  mai multe zona de incalzire care, in funcție de tipul imprimantei termice, imprima cerneala pe o baza de ceara a unei hartii. Capul de tiparire a unei imprimante termice se intinde pe intreaga latime a hartiei sau a mediului de imprimat.

Microprocesorul are rolul de evaluare si imprimare finala a imaginii.

Imprimanta termica etichete este populara pentru imprimarea diverselor coduri de bare si documentelor standardizate cum ar fi: contracte, polite de asigurare etc.

Imprimanta termica de etichete – Ce tip sa alegi?

Exista doua tipuri de imprimante termice:

imprimante termice
Tipuri mprimante termice

Imprimanta termica directa (fara ribon) imprima prin ardere punctele pe hartie folosind capul de imprimare incalzit. Imprimanta termica directa nu utilizeaza riboane.

Astfel costul pe eticheta tinde sa fie mai mic desi in unele situatii pot fi mai scumpe datorita substantelor chimice din compozitie.

Etichetele cu imprimare directa nu sunt destinate utilizarii pe termen lung mai ales daca exista expunere la lumina sau raze UV.

Imprimanta cu transfer termic (cu ribon) este alegerea industriei de echipamente hardware pentru etichete calitative. Tipurile de imprimante termice pot varia de la modele de birou avand costuri reduse la sisteme de imprimare industriale.  Acestea din urma sunt utilizate in setari profesionale, cu volum mare. Modelele de imprimante termice etichete folosesc benzi din ceara (riboane) din rasina sau un amestec de ceara si rasina.

In filmul de mai jos poti sa vezi care sunt caracteristicile unei imprimante termice industriale:

Imprimanta termica ribon
Imprimanta termica cu ribon

Imprimanta termica utilizeaza fluctuatii de caldura mai mici permitand alegerea de diverse materiale si adezivi, inclusiv hartie, plastic, poliester etc.

Avand la dispozitie varietati in materialele de etichetare, veti gasi solutii de etichetare in conditii de rezistenta chimica, expunere la diverse temperaturi dar si posibilitatea de scanare pe distante lungi.

Caldura aplicata ribonului folosind capul de imprimare topeste ceara si o transfera pe hartie devenind permanenta dupa racire.

imprimanta termica etichete ribon
Imprimanta termica etichete cu ribon

Un ribon tipic de transfer termic este format din: material de baza, banda de ceara si stratul de acoperire a materialului de baza acestea folosind la mentinerea cernelei pe eticheta. Exista atat riboane de transfer termic monocrom cat si color.

Acest tip de imprimanta termica detine un panou de cerneala pentru fiecare pagina care urmeaza a fi imprimata.

Imprimantele monocrome au o pagina neagra pentru fiecare exemplar ce urmeaza a fi imprimat iar cele color au  trei panouri colorate sau patru colorate pentru fiecare pagina.

Imprimanta termica – Avantaje

Principalele avantaje ale imprimantelor termice sunt:

  1. Durabilitate. Etichetele tiparite cu imprimante termice dureaza mai mult și rezista la o varietate mai mare de condiții meteorologice decat cele imprimate cu cerneala. Imprimantele termice pot imprima semne și etichete rezistente conditiilor meteo extreme inclusiv etichete flash, semne marine, semne de siguranta.
  2. Rentabilitate. Achizitia unei imprimante termice presupune o investiție optima dar si amortizarea acesteia intr-un timp relativ repede deoarece nu presupune mentenanta constanta.
  3. Versatilitate. Imprimantele termice pot imprima documente, etichete și semne care indeplinesc diverse cerinte, inclusiv etichete de blit, marcaj pe podea cu text și grafica și etichete destinate condițiilor extreme (depozitare la rece sau la temperaturi inalte).
  4. Practicabilitate. Imprimantele termice presupun intretinere putina și funcționează mult mai fiabil decat imprimantele cu jet de cerneala.De aceast beneficiu se bucura si imprimantele regasite in categoria imprimante termice portabile.
  5. Longevitate . Imprimanta termica are o durata de valabilitate semnificativ mai lunga si gradul de sensibilitate la caldura este foarte ridicat fiind competitiva cu acele imprimante care folosesc coloranti sau pe baza de cerneala.
  6. Calitatea imprimarii. Imprimantele termice sunt proiectate  pentru utilizare industriala și afaceri dar sunt utilizate si pentru a crea si modele de fotografii de tip color astfel fiind inclusa in categoria de imprimante foto termice.
  7. Specificitate. Imprimanta termica este inclusa in domenii bazate pe comunicare vizuala specializata precum imprimarea de etichete pentru rafturi magnetizate, cabluri și marcarea cu semne personalizate.
  8. Fiabilitate si rapiditate. Sunt ușor de utilizat, deoarece sunt dotate cu un numar redus de butoane și au preinstalat un software performant fiind extrem de populare in medii care doresc lipsa zgomotului fiind ideale pentru birouri.

Daca ai nevoie de o imprimanta termica performanta intra in platforma B2B – itDepot pentru Echipamente si Consumabile. Aici gasesti imprimante termice de toate tipurile si pentru toate bugetele dar si consumabilele necesare precum riboane.

 


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.