Imprimanta coduri de bare: de ce să o folosesti cu un sistem de gestiune stocuri?

Imprimanta Coduri de Bare

Un sistem de gestiune a stocurilor si o imprimanta coduri de bare sunt 2 elemente esentiale atunci cand ai o firma ce ofera produse in format fizic.

Pe langa program si imprimanta ai nevoie de de etichete autoadezive si de cititoare coduri de bare.

O gestionare eficienta a stocurilor poate creste productivitatea si implicit profitul firmei. In continuare iti prezentam ce implica gestiunea stocurilor, de ce ai nevoie si care sunt beneficiile implementarii unui sistem.

Cuprins:

 1. Gestiunea stocurilor manual
 2. Gestiunea stocurilor de marfuri – beneficii
 3. Sistem de gestiune cu cod de bare

Gestiunea stocurilor manual

Exista mai multe tipuri de gestiune a stocurilor, dar le putem imparti in doua categorii principale: gestiunea stocurilor continua si gestiunea stocurilor periodica.

Gestiunea stocurilor continua se face constant, produsele sunt monitorizate tot timpul: cand sunt primite, vandute sau mutate dintr-un loc in altul. Astfel, vei avea mereu informatii la zi despre stocul real. Pentru o astfel de gestiune trebuie sa implementezi un sistem tehnologizat.

Gestiunea stocurilor periodica se face manual, prin numararea produselor la inceputul si sfarsitul unei perioade de timp. Prin urmare, pot aparea oricand erori umane. Mai mult, activitatea firmei trebuie oprita in timpul numaratorii, lucru care poate duce la pierderi in timpul in care munca este sistata.

De asemenea, firma va trebui sa plateasca muncitorii in plus pentru realizarea inventarului. Astfel, gestiunea manuala este mai potrivita pentru afaceri mici, care lucreaza cu un numar mic de produse.

Gestiunea stocurilor de marfuri – beneficii

Imprimanta coduri de bare in gestiunea stocurilor
Imprimanta coduri de bare in gestiunea stocurilor

Un sistem de gestiune a stocurilor iti permite sa ai inregistrari centralizate al fiecarui produs al companiei, cu locul in care se afla, informatii despre producator, specificatii si numarul exact de produse de acelasi tip care se afla in stoc.

Deoarece inventarul contine produse care sunt mutate din loc in loc, gestiunea stocurilor este foarte importanta. Astfel stii exact unde se afla fiecare lucru, afli care dintre acestea se vand mai bine si care nu ca sa stii pe ce sa te axezi in viitor.

Iata care sunt principalele beneficii de care te bucuri daca folosesti un sistem de gestiune a stocurilor:

 • Monitorizare eficienta;
 • Organizare mai buna;
 • Reducerea costului de stocare si munca;
 • Transparenta mai mare;
 • O relatie functionala cu producatorii, vanzatorii si partenerii.

Sistem de gestiune cu cod de bare

Cititor coduri de bare in gestiunea stocurilor
Cititor coduri de bare in gestiunea stocurilor

Un sistem bun de gestiune te ajuta sa economisesti timp si iti ofera acces la informatii despre stocul produselor in timp real. Pentru inceput, trebuie sa urmezi cativa pasi care vor creste productivitatea:

 • Ai nevoie de un nume pentru fiecare loc in care sunt stocate produse si de etichete usor de citit;
 • Trebuie sa folosesti coduri de bare si numere unice de identificare pentru fiecare produs;
 • Este nevoie de o unitate de masura care sa fie utilizata pentru toate lucrurile;
 • Fiecare persoana care lucreaza in depozit are nevoie de acces la un cititor de coduri de bare pentru a lucra rapid si eficient;
 • O imprimanta coduri de bare trebuie instalata si conectata la sistem, pentru etichetare.
 • Trebuie sa instalezi un program care va monitoriza activitatea angajatilor si traseul produselor;
 • Trebuie sa stabilesti reguli si proceduri clare care apoi sa fie urmate cu strictete.

Implementarea unui sistem de gestiune a stocurilor

Implementarea unui sistem de gestiune a stocurilor este un proces complex. Nu consta doar in achizitionarea unui program bun, acesta trebuie sa fie special conceput pentru a incorpora toate procesele si tehnologia disponibila in companie.

In plus, ai in vedere functionalitatea acestuia, angajatii vor fi nevoiti sa il utilizeze zilnic deci este necesar sa fie usor de inteles. Iata ce trebuie sa ai in vedere atunci cand alegi un sistem de gestiune:

 • Scanarea codurilor de bare: astfel iti va fi usor sa identifici si sa monitorizezi produsele; un sistem bun are integrate cititoare de bare pentru etichetarea instanta a produselor;
 • Optimizarea inventarului: mentine numarul ideal de produse de acelasi tip, util in special pentru cele sezoniere, care sunt comandate mai mult intr-un anumit anotimp;
 • Notificari stoc: Primesti notificari atunci cand nivelul stocului scade sau depaseste anumite valori setate de tine;
 • Generare rapoarte: Poti verifica istoria vanzarilor pentru a vedea ce produse s-au vandut bine si care nu;

Gestiunea stocurilor de marfuri este ceva inevitabil atunci cand ai o afacere. Daca firma este mica, gestiunea se poate tine manual, sub forma unui inventar periodic. Totusi, este mult mai eficient sa apelezi la un sistem de gestiune a stocurilor cu coduri de bare, care te va ajuta sa economisesti.


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.