Tipologie si tendinte de viitor pentru scanere coduri bare

scaner cod de bare
scaner cod de bare
Scaner cod de bare

Un scaner cod de bare face parte din clasa de scanere coduri bare folosite in special in retail sau depozite si mai este intalnit sub numele de cititior de cod de bare. Acesta este un dispozitiv folosit pentru citirea informatiei continuta intr-un cod de bare. Echipamentele de tip cititoare cod bare sunt formate dintr-un scaner, un decodor care poate fi inclus sau extern, si un cablu de conectare intre scaner si un computer.

Cum functioneaza un scaner cod de bare

Codurile de bare ar fi complet inutile fara tehnologia care sa le interpreteze. Orice cititor cod bare trebuie sa poata citi repede si corect combinatiile de bare albe si negre. Trebuie sa poata transmite informatia in baza de date din computer sau catre terminalul instalat la casa de marcat. Acestea, la randul lor, trebuie sa le poata interpreta corespunzator pentru identificarea produsului.

Etapele procesului de citire si interpretare pot fi sumarizate astfel:

 1. Capul de citire al scanerului reflecta asupra codului de bare o lumina generata de un led sau de un laser;
 2. Lumina se reflecta inapoi catre o celula fotoelectrica din interiorul scannerului. Zonele albe reflecta mai multa lumina, cele negre mai putina.
 3. Pe masura ce un scaner coduri de bare trece peste codul de bare, celula fotoelectrica genereaza impulsuri, in cod binar (secvente de 0 si 1), care sunt traduse de catre un circuit electric;
 4. Codul binar este transmis apoi catre un computer care il traduce in informatia despre produs.

Unele scanere de coduri au o singura celula fotoelectrica, care citeste pe rand fiecare linie verticala a codului. Modelele mai sofisticate contin o linie intreaga de celule fotelectrice si codul de bare este detectat dintr-o singura miscare.

Tipuri de cititoare cod bare

In functie de nevoile afacerii tale, poti alege un model de cititor cod bare online. Important e sa tii cont de distanta de la care ai nevoie sa scanezi. Astfel, esti sigur ca iti alegi modelul potrivit dintre diversele modele de scanere cod bare.

Dupa tehnologia de citire, avem cititoare cod bare care se clasifica astfel:

 • Scaner coduri de bare de tip creion: forma unui creion, cu sursa de lumina si o fotodioda situata in varf.
 • Scaner coduri de bare laser: functioneaza similar celui de tip creion, cu diferenta ca utilizeaza un fascicul laser. Sunt intalnite in special in magazinele mari si aglomerate. Sunt incastrate in terminalul de la casierie sau sunt mobile, putand fi manevrate manual.
 • Scaner coduri de bare cu camera : citirea codurilor de bare se face cu ajutorul unei camere video care fotografiaza codul de bare. Un computer analizeaza apoi fotografia, preia doar informatiile din codul de bare si il converteste.
 • Scaner coduri de bare CCD : contine mai multi senzori de lumina pentru scanarea codurilor de bare.
 • Scaner de coduri de bare Omni-Directional: este avansat ca tehnologie si eficient in decodarea coduri de bare slab tiparite, sifonate sau chiar coduri de bare rupte.

Din punct de vedere al flexibilitatii utilizarii lor, avem cititoare cod bare care pot fi:

 • Cititoare cod bare fixe – sunt de obicei cele utilizate pe conveioare si in automatizarea liniilor de productie. Ele pot fi conectate cu o imprimanta de etichete care sa genereze eticheta corespunzatoare produsului finit.
 • Cititoare cod bare incastrabile – le intalnim in special la supermarketuri, ca parte integranta din casa de marcat. Unele sunt integrate si cu sisteme de cantarire.
 • Cititoare cod bare mobile – sunt cel mai des intalnite si pot fi manevrate cu usurinta.

Din punctul de vedere al modului in care se conecteaza, avem cititoare cod bare care pot fi:

Indiferent de tipul lor, sau de tehnologia de scanare, aceste scanere coduri bare pot citi cu acuratete informatiile inscrise pe etichete. Ele sunt mai eficiente decat vechiul stil de identificare a produselor prin introducerea manuala a codului.

Cele mai eficiente dintre ele sunt atat de exacte incat rata de eroare este de 1 la 70 de milioane de informatii scanate in comparatie cu tiparirea manuala utilizand tastatura, unde se produce o eroare la fiecare 100 de caractere scrise.

Scaner coduri de bare – tendinte pentru viitor

Conform Wikipedia, codurile de bare au aparut in 1932. De atunci si pana in 2017 tehnologia codurilor de bare a evoluat foarte mult. In viitor ne asteptam la o cerere in scadere pentru coduri de bare 1D, in favoarea celor 2D. Codurile de bare 2D sunt si ele deja prezente in mai multe variante, ca de exemplu QR, Datamatrix, PDF 417, AZTEC daca ar fi sa le mentionam pe cele mai des intalnite.

Evolutia tehnologiei codurilor de bare se reflecta si in modul in care codurile de bare sunt prezente pe produse. Codurile tiparite in mod traditional intr-o anumita zona a ambalajului de produs pot fi acum inscriptionate in intreg ambalajul, invizibil pentru noi dar “vizibil” pentru noile modele de scanere. Practic, ambalajul unui produs care nu are cod de bare tiparit, devine el insusi un cod de bare.

Durata de asteptare la casa scade considerabil pentru ca vanzatorul nu mai este nevoit sa “tinteasca” codul de bare pe fiecare produs in parte. Casa de marcat il identifica si inregistreaza in momentul in care este pus pe banda de la punctul de plata. Toate acestea sunt posibile acum datorita tehnologiilor de scanare de generatie noua.

RFID (Radio Frequency Identification) si NFC (Near Field Communication)

RFID (Radio Frequency Identification) si NFC (Near Field Communication) sunt astfel de tehnologii noi, tot mai des utilizate in identificarea produselor. Etichetarea RFID si NFC iti pot indica unde se afla un anumit obiect intr-un depozit sau pot rula pe telefon o descriere a unui produs cand treci pe langa el.

In viitor un cititor cod de bare va functiona cu cea mai avansata tehnologie de scanare completata cu elemente de inteligenta emotionala.

Cum va arata un scaner de coduri de bare in viitor? Desi invizbil, va fi prezent peste tot: in telefonul tau mobil, direct in raftul pe care se afla produsul sau chiar in pragul de la intrarea magazinului. De fapt cele 3 variante descriu prezentul, pentru ca la sfarsitul anului 2008 Amazon a lansat un concept nou, numit Amazon Go.

Urmareste in filmul de mai jos despre noul concept Amazon Go si afla cum evolueaza un scaner coduri de bare

Te identifici la intrare cu telefonul, iti alegi produsele din raft, le bagi in sacosa si te indrepti spre iesire. In aplicatia preinstalata o sa iti apara lista cu toate produsele alese. Daca te razgandesti in legatura cu un produs inainte de a iesi, asezi produsul respectiv la loc si el va fi scazut imediat in aplicatie.

La iesirea din magazin, cardul tau este debitat automat cu suma cumparaturilor. Tu nu vezi casieria, un scaner coduri de bare sau chiar codul de bare clasic de pe produs.

Amazon a numit toate acestea “Just walk out technology”, un serviciu care combina tehnologiile dezvoltate pana acum in identificarea produselor cu algoritimi de inteligenta artificiala.

Daca ai nevoie de cititoare cod bare mobile & wireless sau cu fir, intra in platforma B2B – itDepot pentru Echipamente si Consumabile. Aici gasesti o gama larga de cititoare coduri de bare de toate tipurile si pentru toate bugetele.


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.