Etichete Autoadezive si Autocolante – ce fel de tipuri exista?

ce tipuri de etichete exista

In timp au aparut multe tipuri de etichete autoadezive sau etichete autocolante iar alegerea poate deveni complicata din cauza varietatii materialelor din care sunt facute, a adezivului utilizat sau a dimensiunilor lor.

Codurile de bare prezente fie pe etichete autoadezive sau pe etichete autocolante sunt utilizate in procesul de identificare din orice domeniu. Etichete autoadezive sunt necesare atat pentru produsele din supermarket sau depozit cat si pentru nou nascutii din maternitate.

Primul pas in alegerea corecta este sa afli despre ce tipuri de etichete exista si sa stabilesti cum vor fi utilizate. Apoi trebuie sa alegi modul in care vor fi tiparite si materialul din care sunt fabricate.

In urmatoarele randuri iti oferim cateva informatii ajutatoare in alegerea ta.

Tipuri de Etichete Autoadezive

In stabilirea modului in care in care vor fi utilizate etichetele te vor ajuta raspunsurile la urmatoarele intrebari:

  • Ce nevoi de identificare trebuie sa iti acopere: produse, echipamente sau persoane?
  • Pentru ce perioada ai nevoie sa iti reziste eticheta: cateva saptamani sau mai mult de un an?
  • In ce mediu ai de gand sa le folosesti: mediu obisnuit, expus la temperaturi extreme, la praf, la substante chimice?
  • Pe ce tip de suprafata trebuie sa atasezi eticheta?

Tipuri de Etichete Autoadezive rezistente la apa

Atunci cand ne referim la denumirea generica de etichete autoadezive, avem cu totii in minte o bucata de hartie cu adeziv pe una dintre suprafete. Cand vorbim de etichete rezistente la apa, acestea sunt suportul cel mai intalnit pe care se tiparesc codurile de bare datorita usurintei cu care se produc, se imprima si se lipesc.

Ele sunt fabricate intr-o varietate de dimensiuni si sunt folosite cu diverse tipuri de adeziv astfel incat pot fi utilizate in aproape orice imprejurare.

Calitatea acestora este foarte importanta pentru succesul afacerii tale pentru ca are impact atat asupra imaginii cat si asupra eficientei operatiunilor.

Mai jos poti urmari un video despre tipuri de etichete rezistente la apa si importanta alegerii unor etichete de calitate

Tipuri de Etichete atasate

Principala diferenta dintre etichete autoadezive si cele atasate este lipsa adezivului la cele din urma. In plus, etichetele atasate sunt fabricate dintr-un material mai gros decat etichetele autoadezive. Cel mai des sunt intalnite in magazinele de haine.

Etichetele atasate sunt potrivite in situatiile in care ai nevoie sa indepartezi codul de bare al unui produs si nu vrei sa ramana urme de adeziv. De asemenea, ai nevoie de ele cand subiectul identificarii nu are suprafata potrivita lipirii unei etichete autoadezive.

Tipuri de Etichete tip bratara

Etichetele bratara sunt ideale pentru situatiile de identificare de persoane. Sunt des intalnite in complexurile turistice all-inclusive, in resorturile spa, la concerte sau in domeniul sanatatii.

Sunt rezistente la expunerile de umezeala si la anumite substante chimice. De asemenea, datele de identificare pot fi citite cu orice model de cititor cod de bare.

Tipuri de Etichete in functie de metoda de tiparire

Exista doua tehnologii de tiparire

  1. direct termica
  2. transfer termic

Metoda de tiparire determina si rezistenta in timp a etichetelor.

Tip de Etichete direct termice

Tiparirea prin tehnologia direct termica nu presupune utilizarea de cerneala sau ribon. Eticheta trebuie sa aiba o suprafata sensibila la caldura, care sa isi schimbe culoarea la contactul cu capul de tiparire al imprimantei.

Aceasta metoda este recunoscuta ca fiind una simpla si este eficienta din punct de vedere al costurilor pentru ca nu presupune utilizarea de riboane. Prin urmare, etichetele direct termice sunt la randul lor ieftine calitatea scanarii codurilor de bare tiparite astfel nefiind afectata.

Exista si limitari in utilizarea acestor etichete, ele nefiind recomandate in medii expuse la caldura, la lumina soarelui sau la abraziuni.

Tip de Etichete autocolante rezistente la apa si tiparite prin transfer termic

Aceste etichete se tiparesc cu ajutorul unui ribon care la randul lui trebuie corelat cu materialul din care sunt facute etichetele. Metoda consta in topirea ribonului si imprimarea lui pe suprafata etichetei.

Aceasta tehnologie de tiparire are costuri mai ridicate, prin folosirea a doua tipuri de consumabile.

Chiar daca devin mai scumpe, aceste tipuri de etichete autocolante rezistente la apa sunt tiparite prin transfer termic.

In situatiile in care sunt expuse la temperaturi ridicate sau la abraziuni, aceste etichete sunt ideale. Pe termen lung se pot realiza economii importante.

Tipuri Etichete in functie de compozitie

Dupa ce ai stabilit tipul de suport si metoda prin care sa fie tiparite etichetele de care ai nevoie, alegi materialul din care sunt fabricate. Exista 3 astfel de materiale din care pot fi fabricate orice eticheta:

  1. hartie
  2. polipropilena
  3. poliester

Trebuie sa tii cont ca pentru fiecare material se potriveste un anumit tip de ribon (sau cerneala) si ca pentru toate se utilizeaza ca metoda de tiparire transferul termic.

Hartie

Pentru acest tip de etichete se foloseste ribonul cu ceara. (WAX). Hartia este materialul cel mai utilizat datorita costului redus si al utilizarii facile. Pentru tiparirea de etichete autoadezive clasice se foloseste imprimanta de etichete, cu exceptia celor care vor fi utilizate in medii mai dure sau cu umezeala ridicata.

 Polipropilena

Polipropilena este un material plastic ideal pentru etichetele care pot suferi zgarieturi in urma manipularii produselor pe care sunt atasate. Sunt rezistente la apa, nu se rup fiind potrivite pentru produsele de inventar pentru ca dureaza cat produsul. Etichetele de acest fel sunt doar cu putin mai scumpe decat cele din hartie.

Sunt nerecomandate totusi expunerii la mediul exterior sau contactului cu substante chimice agresive. Tipul de ribon folosit pentru imprimarea acestor etichete prin metoda transfer termic este cel de tip ceara/rasina.

 Poliester

Poliesterul este cel mai dur material care se poate folosi pentru producerea de etichete, fiind si cel mai scump. Codurile de bare tiparite pe etichetele din poliester sunt rezistente la utilizarea in mediul exterior, in conditii dure de manipulare, sau in situatiile in care sunt expuneri la chimicale.

Se folosesc pentru etichetarile din domeniul auto, sau in industria chimica pentru etichetele containerelor special. Pentru acest tip de etichete se recomanda utilizarea unui ribon cu rasina.

Daca ai nevoie de etichete autoadezive, etichete autocolante, benzi etichete, etichete de pret si multe altele, intra in platforma B2B – itDepot pentru Echipamente si Consumabile. Aici gasesti o gama larga de etichete de toate tipurile si dimensiunile.


Comentarii (1)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.