Diferente intre manusi latex, nitril si vinil

Latex vs nitril vs vinil

Tipuri de manusi

Manusile asigura protectie impotriva substantelor chimice si bacteriilor periculoase, dar in egala masura ajuta la prevenirea contaminarii incrucisate intre pacienti si cei din jur.

Pentru o protectie maxima, este important sa alegi tipul de manusi potrivit tie si sa le folosesti corespunzator. Ca si manusi de unica folosinta exista multe optiuni disponibile care servesc diferitelor nevoi.

Marime Manusi
Marimi Manusi

Manusile disponibile in diferite marimi sunt fabricate de regula din polimeri precum latex, vinil si nitril, desi sunt si manusi unica folosinta din alte materiale, cum ar fi neoprenul. Nivelul de protectie, gradul de confort, durabilitatea, versatilitatea si multe altele fac diferenta intre tipurile de manusi disponibile pe piata.

Diferente intre manusi latex, nitril si vinil

Cele mai populare materiale de manusi sunt nitrilul, latexul si vinilul. Alegerea manusilor care sa ofere in acelasi timp protectie si o buna dexteritate, in functie de nevoi, nu este simpla.

Manusile din latex sunt adesea preferate deoarece s-a dovedit ca sunt cea mai buna varianta atunci cand vine vorba de elasticitate, confort si potrivire. Aceste manusile latex sunt excelente pentru munca sensibila pentru ca ofera mai multa precizie cu o sensibilitate tactila ridicata.

Tipuri de manusi unica folosinta
Tipuri de manusi unica folosinta

In ciuda avantajelor sale, au devenit o problema pentru multi din cauza ratei crescande de alergii la latex. Multi aleg optiuni non-latex, cum ar fi manusi de vinil si nitril.

Manusile de vinil sunt potrivite pentru sarcini pe termen scurt, cu risc scazut. Acestea ofera o optiune diferita fata de latex si nitril. Sunt mai usoare si sunt utilizate in general mai mult in industria alimentara, unde durabilitatea si protectia nu sunt la fel de importante ca in medicina.

Nu ofera dexteritate la fel de buna precum cele din nitril sau latex, dar sunt cea mai ieftina varianta dintre cele trei optiuni.

Manusile din vinil au o rezistenta scazuta la multe chimicale si nu trebuie utilizate in medii in care se manipuleaza substante periculoase. Sunt eficiente in protejarea impotriva substantelor uleioase, acizilor, emulsiilor si a altor lichide unde contaminarea incrucisata trebuie mentinuta strict. Datorita naturii lor antistatice, sunt utile si atunci cand se lucreaza cu fire si cabluri.

Latex vs nitril vs vinil

Latex, Nitril, Vinil
Latex, Nitril, Vinil

Aceste manusi vinil sunt folosite o singura data, pentru o perioada scurta de timp, iar reactiile alergice sunt aproape inexistente. Reactiile adverse sunt rare spre deosebire de celelalte tipuri de manusi unde sunt raportate adesea iritatii ale pielii din cauza lipsei de ventilatie.

Manusile nitril au proprietati antistatice si sunt rezistente la grasimi si alcool. Purtand manusi de nitril se reduce riscul de aparitie a leziunilor sau a sensibilitatii pielii. Sunt flexibile asemeni manusilor din latex, insa spre deosebire de acestea nu provoaca alergii.

Manusile confectionate din nitril nu contin latex, se muleaza foarte bine pe mana, pot fi purtate o perioada mare de timp, au o rezistenta crescuta la diverse substante chimice si ofera protectie suplimentara chiar si in mediile de lucru riscante.

Manusi latex vs nitril vs vinil

Tip de Manusi


Caracteristici

Avantaje

Nivel Protectie

Manusi Latex

fabricate din cauciuc natural

- cel mai inalt confort;
- rezistenta;
- flexibilitate;
- versatilitate;
- sensibilitate tactila;

- bacterii;
- virusi;
- protectie chimica redusa;

Manusi Nitril

fabricate din material sintetic

- hipoalergenice;
- versatilitate;
- rezistenta;
- impermeabilitate;

- produse chimice;
- virusi;
- uleiuri;
- solventi:

Manusi Vinil

fabricate din material sintetic

- cost redus;
- versatilitate;
- flexibilitate;

- produse chimice
- virusi;
- uleiuri;
- grasimi;

Manusi nitril vs manusi latex

Manusi latex vs nitril

Nitrilul are o rezistenta mai mare la perforare decat orice alt material de manusa. Nitrilul este mai accesibil, ceea ce explica de ce castiga popularitate in tot mai multe domenii, pana nu de mult cel mai popular material pentru manusi era latexul.

Manusile din latex au un usor avantaj fata de nitril atunci cand vine vorba de dexteritate si confort.  Majoritatea manusilor din latex sunt captusite cu pulbere, ceea ce le face mai usor de pus si sunt, in general, mai subtiri, ceea ce creste sensibilitatea la atingere.

Manusi nitril vs manusi latex
Manusi nitril vs manusi latex

Daca alegeti sa folositi manusi fara pulbere, manusile de nitril sunt cea mai buna optiune.  Aceste manusi sunt, de asemenea, lipsite de particule pentru a evita reactiile alergice cauzate de proteinele solubile.

Nitrilul s-a dovedit a fi mai rezistent la perforare, oferind protectie pentru o mai mare varietate de substante chimice. Cadrele medicale , dar si personalul saloanelor de cosmetica si tatuaje apreciaza materialul dextil al nitrilului, iar laboratoarele si centrele de cercetare folosesc astfel de manusi pentru rezistenta larga a materialului. 

Singurul minus gasit acestor manusi din nitril a fost efectul lor asupra mediului, deoarece depozitate in locuri neadecvate,  degradarea poate dura mult timp. Pentru a evita lucrul acesta multi producatori au lansat pe langa variantele clasice si versiuni biodegradabile.

Manusi latex pudrate vs manusi latex nepudrate

Manusile fara pulbere pot fi mai scumpe datorita procesului care trebuie facut pentru indepartarea stratului de pulbere. Cu toate acestea, manusile care nu contin pulbere reduc cauza alergiilor prin scaderea continutului de proteine si substante chimice. Manusile nepudrate sunt mai usor de utilizat decat variantele cu pudra, deoarece nu lasa reziduuri pe haine sau pe alte suprafete.

Caracteristici

Manusi Pudrate

Manusi Nepudrate

Versatilitate

****

*****
Flexibilitate
*****
****

Confort

*****

*****

Rezistenta

****
*****
Protectie

****

*****
Reactii adverse
***

*

Cost

***

*****

Manusile pudrate sunt de obicei lubrifiate cu amidon de porumb, ceea ce le face mult mai usor de purtat. Acoperirile cu amidon de porumb au inlocuit alte optiuni de pudrare, cum ar fi pulberea de licopod si talcul, deoarece s-a constatat ca aceste alte tipuri de acoperire irita tesutul. Cu toate acestea, chiar si amidonul de porumb poate impiedica vindecarea atunci cand intra in contact cu tesuturile, astfel incat manusile fara pulbere sunt deseori preferate pentru operatii si alte proceduri sensibile.

Manusi de examinare vs manusi chirurgicale

Atat manusile chirurgicale, cat si cele de examinare sunt manusi rezistente care se recomanda a fi utilizate in timpul procedurilor medicale. Multi prefera sa foloseasca manusi examinare nitril datorita elasticitatii, dar si a bunei rezistente la substantele chimice, dar se folosesc frecvent si cele din vinil sau latex.

Manusile de examinare medicala pot fi pudrate sau nepudrate si utilizate in serviciile medicale(prim-ajutor, tratamente, proceduri medicale, consult) , in medicina legala pentru protectia impotriva transferului de boli si germeni si prevenirea contaminarilor rezultate din contactul direct al personalului medical cu pacientii. Acest tip de manusi nu implica un grad mare de acuratete tactila si dexteritate ca in cazul celor chirurgicale.

Manusi Medicale
Manusi chirurgicale

Manusile chirurgicale sunt folosite exclusiv de chirurgi si de asistentii medicali in sala de operatie. Aceste manusi de unica folosinta trebuie sa indeplineasca standarde de calitate superioara si sunt de obicei sterile. Aceste manusi chirurgicale sterile ofera o potrivire mai buna cu o dimensionare mai precisa, precum si o sensibilitate tactila mai mare.

Manusi ieftine

Se folosesc manusi in foarte multe industrii de activitate, dar si in gospodarii, ca accesorii de menaj. Costul unei cutii de manusi variaza in functie de marime, material sau grosimea acestora. 

Trada Marketplace ofera o gama variata de modele si tipuri de manusi de unica folosinta sau reutilizabile. Acum ca stii care sunt principalele diferente intre manusi, intra pe site si comanda tipul de manusi de unica folosinta potrivit tie.  

 


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.