Masca de fata indispensabila pe timp de pandemie

Masca de protectie

Masca de protectie – Cuprins

Ce este masca de protectie

Masca de protectie este un instrument utilizat pentru prevenirea transmiterii infectiilor.

Aceasta acopera eficient nasul si gura avand bride cu care se fixeaza de urechi. Prin purtarea unei masti de protectie prevenim si limitam transmiterea germenilor produsi de anumite virusuri gripale, inclusiv Covid 19.

Masuri de prevenire
Masuri de prevenire

Cu toate acestea, doar utilizarea mastii nu este de ajuns pentru a asigura un nivel adecvat de protectie, de aceea se recomanda si adoptarea unor ale masuri de protectie la fel de importante.

Masca protectie respiratorie trebuie asociata cu respectarea stricta a normelor de igiena.

Spalatul frecvent pe maini cu apa si sapun precum si evitarea contactului cu persoane bolnave, dezinfectarea periodica a suprafetelor si purtarea unor manusi, reprezinta alte masuri sigure de prevenire si control ale transmiterii virusului.

Tipuri de masca protectie fata

Tipuri de masti
Tipuri de masti

Unele virusuri, cum este si Covid 19,  se pot transmite si prin ochi, de aceea masca nu reprezinta o garantie certa a lipsei de infectare.

Totusi purtarea unei masti ne fereste de particulele de saliva, principala cale de contaminare.

Atunci cand intri in contact cu un purtator,  masca reduce considerabil riscul de infectare. De asemenea, daca ai virusul si nu stii ori ai fost testat pozitiv, purtand o masca ii protejezi pe cei din jur.

Masca medicala

Masca medicala, cunoscuta si sub denumirea de masca chirurgicala este folosita in special de cadrele medicale pentru a nu se contamina germeni de la pacienti.

Masti medicale
Masti medicale

Materialul din care acestea sunt confectionate este netesut si impermeabil, destinat sa garanteze un nivel ridicat de rezistenta la penetrarea fluidelor si a microorganismelor.

Mastile chirurgicale sunt fabricate din 2 straturi de material hipoalergenic si un strat interior de filtrare ce protejeaza impotriva contaminarii.

Forma rectangulara si banda speciala frontala se modeleaza pe forma nasului, asigurand un grad ridicat de confort in utilizare.

Masca medicinala este de unica folosinta. Se poarta o singura data si se arunca atunci cand se umezeste pentru ca majoritatea agentilor patogeni se dezvolta in conditii de umezeala.

Masca cu filtru

Masca N95
Masca N95

Masca cu filtru se foloseste pentru lucrul cu praf, mucegai sau alte urgente medicale si de mediu. Protejeaza numai de particule, nu de gaze sau vapori.

Este conceputa pentru a filtra chiar si cele mai mici particule. Este cunoscut faptul ca particulele de saliva transporta virusul in alveole, de aceea purtarea unei astfel de masti previne imbolnavirea.

Masca cu fitru este fabricata dintr-un material moale. Supapa de expirare minimizeaza rezistenta expirarii si asigura evacuarea caldurii si a umiditatii.

Forma partii frontale cat si snururile de fixare asigura o mulare adecvata in timpul purtarii.

Masca FFP2  Masca FFP3  Masca KN95 – caracteristici

Masca protectie FFP2
Masca protectie FFP2

Aceste tipuri de masti cu filtru sunt supuse unor standarde si reglementari diferite, in functie de tara sau zona geografica.

Daca in America, o masca N95 filtreaza 95% dintre particulele submicronice de clorura de sodiu, in Europa, masca FFP2 ( intalnita si in varianta masca FPP2) este special conceputa pentru a proteja purtatorul impotriva inhalarii  picaturilor cat si a particulelor suspendate în aer.

Fie ca vorbim despre FFP2 mask, FFP3 sau KN95 , acestea au scopul de a-l proteja pe purtator de cei la care este expus, inclusiv prin aerosoli. Trebuie sa fie verificata etanseitatea, doar atunci cand masca este purtata corect are scapari minime.

Mastile speciale de protectie bidirectionale pot fi folosite cu succes pentru aplicatii medicale, servicii de urgenta, in industria farmaceutica sau in industria alimentara.

Aceste masti sunt testate in direcția inhalarii( din exterior spre interior). Testele iau in considerare eficienta filtrului.

Masca protectie FFP3
Masca protectie FFP3

In Europa, trebuie sa indeplineasca standardul european EN 149: 2001, care are trei clase de respiratori de particule de unica folosinta:

FFP1 :  Mastile FFP1 asigura o filtrare cu aerosoli de cel putin 80% si scurgeri la interior de maxim 22%. Aceasta masca este folosita in principal ca masca de praf( renovari de locuinte si diverse tipuri de lucrari).

FFP2:  Aceste masti FFP2  au o filtrare de minimum 94% si scurgeri de maxim 8% in interior. Acestea sunt utilizate in principal in constructii, agricultura, dar si pentru protectie sporita impotriva virusurilor gripale. In prezent sunt utilizate pentru protectia impotriva coronavirusului.

FFP3: Acest tip de masti FFP3 sunt cele mai filtrante. Cu un procent de filtrare minim de 99% si scurgeri maxime de 2% in interior, acestea protejeaza chiar si impotriva particulelor foarte fine.

Masca bumbac refolosibila

Masca bumbac
Masca bumbac

Masca din bumbac este realizata din 3 straturi de material: la exterior si interior tesatura din bumbac, iar in mijloc un strat intermediar filtrant.

Masca protejeaza impotriva inhalarii particulelor din mediul inconjurator, cum ar fi praful sau stropii fini de lichid. Nu asigura protectia impotriva gazelor sau a altor substante volatile.

Dupa sterilizarea acesteia prin fierbere, se echipeaza pe figura prin ajustarea bridelor astfel incat sa acopere nasul si gura, oferind o etansare corecta.

Marele avantaj al acestei masti din bumbac este faptul se poate refolosi. In plina epidemie mondiala, cand stocurile se epuizeaza instant, masca refolosibila poate fi o buna optiune. Dupa fiecare utilizare sau ori de cate ori este necesar, masca se curata si se sterilizeaza.

Masti speciale

Exista o serie de masti speciale folosite atunci cand medicamentele sunt limitate sau cand vaccinul nu este disponibil, de pilda in timpul unei pandemii.

Masca de gaze

Masca de gaze
Masca de gaze

Masca de gaze nu este un dispozitiv complet pentru protectie respiratorie, dar serveste ca element pentru fata. Este utilizata doar ca supapa pentru respiratie. Permite respiratia in 2 sensuri.

Masca este fabricata din silicon care ofera in egala masura rezistenta la chimicale, dar si un contact sigur cu pielea fetei. Are un vizor larg pentru corectie optica, de regula realizat din din policarbonat.

Se prinde usor in 6 puncte si suporta o gama foarte variata de filtre anti-chimice. Aceste filtre ofera protectie contra concentratiilor mari de particule, fum, vapori si gaze.

Respirator de purificare a aerului

Masca respirator
Masca respirator

Masca de fata cunoscuta si sub denumirea de aspirator de purificare a aerului se utilizeaza in situatiile in care este nevoie de protectie sporita impotriva gazelor si a vaporilor.

Respiratorul este un dispozitiv care protejeaza de inhalarea unor substante periculoase, cum ar fi substanțele chimice si particulele infectioase. Este prevazut cu un ventilator pentru a atrage aer prin filtru catre utilizator.

Aspirator de respiratie autonom 

Masca aspirator respiratie autonom
Masca aspirator respiratie autonom

Aparatul respirator este utilizat frecvent atunci cand nu se poate respira din cauza poluarii excesive. Acesta are propriul rezervor pentru a furniza aer curat, asa ca nu trebuie schimbate filtrele.

Protejeaza impotriva concentratiilor mari de substante chimice periculoase si sunt folosite in special de pompieri.

Cum se pune masca de protectie

Masca chirurgicala, masca cu filtru sau masca de bumbac nu ofera protectie daca nu sunt folosite corect.

Purtarea unei masti de fata in zonele publice poate impiedica raspandirea unei boli prevenind atat inhalarea picaturilor infectioase, cat si expirarea si diseminarea ulterioara a acestora.

Masca corect pusa
Masca corect pusa

Corect, masca se poarta cu partea colorata in exterior, cu banda speciala potrivita in zona nasului prin apasare ferma. Trebuie acoperita barbia, gura si nasul, iar partile laterale ale mastii se pun cat mai bine lipite de obraji.

Pentru fiecare persoana echiparea se face la fel. NU se poarta DIFERIT!
Masca de protectie se manevreaza cu grija atat la atasare cat si la inlaturare. Se arunca, sau se spala( valabil pentru masca de bumbac) atunci cand se umezeste.

Cine ar trebui sa poarte masca

Masca medicala sterila
Masca medicala sterila

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda tuturor purtarea unei masti de protectie.

Fie ca este o masca medicala sau o masca refolosibila , este foarte important ca aceasta sa fie plasata atent peste nas si fata.  Trebuie sa se evite atingerea ei in timpul purtarii si sa fie inlocuita sau curatata constant.

Desi e bine ca toti sa purtam in perioada epidemiei masti, exista anumite categorii de persoane pentru care purtarea acesteia este obligatorie:

  • personalul medical

Personalul medical trebuie sa poarte o masca de protectie cand se afla in preajma unui bolnav suspect sau confirmat de gripa sau de alte virusuri. Uneori pe langa masca este nevoie de purtarea unui combinezon si a unor viziere de protectie.

Echipament medical
Echipament medical
  • persoanele care au probleme de sanatate cat si ingrijitorii acestora

Persoanele in varsta, dar si cei cu afectiuni medicale( diabet, probleme cardiace, astm) sunt mai vulnerabile, de aceea in perioada pandemiei trebuie protejate cat mai mult cu putinta.

Atat acestea, cat si cei din jur ar trebui sa poarte masca de fata. Este foarte important ca ingrijitorii sa aiba masca la fiecare interactiune cu persoanele bolnave.

  • personalul din industria alimentara

Fiecare persoana care lucreaza in zona de manipulare a alimentelor trebuie sa mentina un grad ridicat de curatenie personala si trebuie sa poarte masca de protectie pentru a evita posibilitatea contaminarii produselor.

Masca de protectie necesara pe timpul pandemiei

Masti medicale si manusi
Masti medicale si manusi

Spalarea riguroasa pe maini, purtarea unei masti cat si a unei perechi de manusi sunt masuri accesibile de aparare impotriva raspandirii gripei sau a altor virusuri si bacterii.

In plina pandemie, noi cei de la trada.ro am strans la un loc cele mai bune produse ce pot fi folosite pentru prevenirea virusului. Iti oferim o gama variata de sapunuri, dezinfectanti, dar si multe variante de masti sau manusi.

Fie ca alegi o masca medicala, o masca de bumbac sau o pereche de manusi de nitril , preturile sunt imbatabile. Ne asiguram mereu ca avem stocuri suficiente ca sa putem trece peste aceasta perioada impreuna!


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.