Cum se poarta masca medicinala FFP2 , FFP3

Masca Medicinala

Cum se poarta masca medicinala FFP2 , FFP3 – Cuprins

Masca de protectie

Purtarea unei masti
Purtarea unei masti

O masca de protectie poate reduce probabilitatea de contaminare, dar nu va elimina riscul infectarii, mai ales atunci cand o boala are mai mult de o cale de transmitere.

Fie ca este o masca medicala , masca de bumbac refolosibila, sau masca cu filtru, aceasta va avea un efect minim de protectie daca nu este utilizata simultan cu alte masuri preventive.

Spalatul pe maini frecvent in timpul zilei cu apa si sapun, igienizarea periodica a suprafetelor si a obiectelor cu care intram in contact, purtarea unor manusi de protectie sunt actiuni de baza in lupta cu virusurile.

Masca de fata – beneficii

Infectiile se raspandesc cu usurinta de la om la om, iar aceasta transmitere interumana este cea mai importanta in diseminarea virusului.

Astfel, este necesar de identificat metodele de transmitere pentru a stopa procesul.

La SARS-CoV-2, transmiterea se realizeaza preponderent pe cale aeriana. Virusul care provoaca COVID-19, se dezvolta in tractul respirator superior uman( nas, faringe si laringe) si se transmite prin picaturi de saliva sau mucus, eliminate prin vorbit, tuse sau stranut. Aceste particule de saliva raman suspendate in aer si sunt inhalate de ceilalti.

Raspandire virus
Raspandire virus

Picaturile mai mari decat aerosolii, atunci cand sunt expirate ( cu viteza <1m / s), se evapora sau cad la sol la mai putin de 1,5 m distanta.

Atunci cand este expulzat la viteza mare prin tuse sau stranut, in special picaturi mai mari  (> 0.1 mm), pot fi transportate de jet mai mult de 2m sau, respectiv, 6m.

Poti deci lua virusul de la o persoana deja infectata, cu care intri in contact, dar si de pe suprafetele pe care au aterizat picaturile din saliva eliminata de aceasta.

Masca FFP2 Masca FFP3 – protectie sporita

Masca FFP2 , Masca FFP3
Masca FFP2 , Masca FFP3

O masca FFP este o masca individuala de protectie respiratorie.

Dezvoltata conform standardului NF EN 149, este conceputa pentru a proteja purtatorul impotriva inhalarii  picaturilor cat si a particulelor suspendate in aer.

Purtarea acestui tip de masca ofera protectie sporita impotriva inhalarii agentilor patogeni infectiosi.

Sunt disponibile in forma de cochilie, cu doua sau trei straturi, cu sau fara supapa de exhalare.

In functie de eficacitatea lor exista trei categorii:

Masti FFP1 care filtreaza cel putin 80% din aerosoli (scurgeri interioare <22%);
Masti FFP2 care filtreaza cel putin 94% din aerosoli (scurgeri interioare <8%);
Masti FFP3 care filtreaza cel putin 99% din aerosoli (scurgeri interioare <2%).

Cum se poarta masca

Purtare masca
Purtare masca

Mastile de fata trebuie utilizate o singura data. Cele de unica folosinta trebuie aruncate dupa purtare, cele refolosibile trebuie spalate.

Urmati intotdeauna instructiunile produsului cu privire la utilizarea, ingrijirea sau depozitarea mastii.

In ceea ce priveste masca de bumbac , aceasta trebuie sterilizata inainte de fiecare purtare.

Dupa fiecare utilizare sau ori de cate ori este necesar, masca se spala cu apa, detergent universal sau sapun, dupa care se clateste abundent. Nu se foloseste clor sau alta substanta alkalina pentru a proteja epiderma utilizatorului.

Cum se poarta masca medicinala

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca masca medicala sa fie plasata „ cu grija peste nas si fata si sa fie tinuta aproape, pentru a reduce spatiul dintre fata si masca .

Pasii pentru purtarea unei masti

 1. Spalati-va mainile cu apa si sapun timp de 20 de secunde inainte de a atinge masca. Apa si sapunul ofera cea mai buna protectie impotriva agentilor patogeni, dar daca nu ai acces la acestea, gelul dezinfectant este un bun inlocuitor.
 2. Alegeti masca. Daca este una medicinala, o scoateti cu grija din cutie. In cazul uneia de bumbac, aceasta se foloseste dupa ce a fost spalata in prealabil.
 3. Stabiliti care este partea superioara a mastii. Are de regula o margine rigida care se pliaza dupa forma nasului. La masca medicinala, partea superioara este colorata.
 4. In functie de tipul de masca, aceasta se poate prinde in mai multe variante.
Cum se poarta masca
Cum se poarta masca

✔ masca cu bucle pentru urechi – in acest caz, se tine masca de bucle. Se pune cate o bucla in jurul fiecarei urechi.

✔ masca cu snururi – se aduce masca la nivelul nasului. Se leaga snururile de sus in partea superioara a capului, iar cele de jos la baza gatului. Se trage partea inferioara a mastii peste gura si barbie.

✔ masca cu benzi -se tine masca in mana cu partea superioara in sus permitand benzilor sa atarne liber. Se aduce masca la nivelul nasului si se trage prima data cureaua de sus peste cap, astfel incat sa se sprijine peste coroana capului. Apoi se trage cureaua de jos pentru a se sprijini la nivelul gatului. Se formeaza sau se prinde muchia rigida dupa forma nasului.

Cum sa scoti masca de pe fata

Pasii pentru scoaterea unei masti

 1. Curatati-va mainile cu apa si sapun sau cu o solutie de igienizare a mainilor inainte de a atinge masca. Evitati sa atingeti partea frontala a mastii pentru ca aceea este contaminata.
 2. In functie de tipul de prindere, scoateti cu atentie masca!

  Masca chirugicala
  Masca chirugicala
 • masca cu bucle pentru urechi : prindeti ambele bucle de ureche, ridicati usor si scoateti masca.
 • masca cu snururi: desfaceti mai intai legatura de jos, apoi pe cea de sus si indepartati ulterior masca.
 • masca cu benzi: ridicati  intai cureaua de jos peste cap, apoi trageti cureaua superioara peste cap.

Masca de protectie utila in timpul pandemiei Covid

Masca de protectie
Masca de protectie

Pentru ca virusul se extinde necontrolat de la o zi la alta, purtarea unei masti face parte din ritualul zilnic.

Trebuie sa avem grija de noi si de cei din jur acum mai mult ca oricand. Respectand  normele de igiena si purtand regulat o masca vom putea combate raspandirea virusului.

ItDepot este alaturi de tine in aceasta perioada si iti pune la dispozitie online produse de care ai mare nevoie!  Avem o gama variata de sapunuri, dezinfectanti, manusi, masti de protectie pentru ca tu sa poti face fata mai usor situatiei.

Chiar daca #stamacasa, ne asiguram ca avem tot ce ne trebuie! Totul va fi bine!


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.