Cuprins
- Ce este tastatura
- Cum schimb limba la tastatura
- Cum pun tastatura in romana
- Care sunt comenzile rapide ale unei tastaturi
- Cea mai buna tastatura – sfaturi si recomandari
Ce este tastatura

Tastatura este un dispozitiv periferic hardware al calculatorului ce permite utilizatorului sa introduca in unitatea centrala a acestuia date.
Similara unei masini de scris electrice este compusa din butoane care indeplinesc functii si creeaza litere, numere, caractere speciale si simboluri.
Fiecare tasta ( buton) are asociat cu un numar de identificare numit de cod de scanare. Cu fiecare atingere a unei taste, tastatura trimite sistemului de calcul codul de scanare corespunzator butonului respectiv.
Tastatura qwerty ce inseamna
QWERTY este cel mai cunoscut format din lume. Denumirea provine de la combinaţia de litere de pe primul rand al componentei PC. Q deschide sirul tastelor alfa. Este urmata de W, E, R, T, Y.

Tastaturile in limba romana au la baza layout-ul qwerty cu diferente pentru caracterele speciale care au fost rearanjate pentru a putea fi definite diacriticele.
Sectiunea alfanumerica este portiunea principala a tastaturii care contine litere, numere, semne de punctuatie si unele taste simbol.
Tastele functionale, adica tastele de la F1 pana la F12 sau F19 sunt utilizate in programe drept comenzi rapide pentru diverse sarcini frecvente.
Cum schimb limba la tastatura
Trecerea de pe o limba pe alta se poate realiza direct din taste sau din calculator. Folosirea unei tastaturi intr-o limba straina, poate crea dificultati utilizatorului neexperimentat.
Cum schimb tastatura – metode
In sistemul de operare Windows in mod implicit pentru a schimba limba se foloseste combinatia tastelor ALT + SHIFT.

A doua, metoda pentru a schimba limba tastaturii, este combinatia tastelor CTRL + SHIFT. Multi utilizatori schimba combinatia tastelor ALT + SHIFT pe CTRL + SHIFT, deoarece CTRL + SHIFT se apasa mai usor, fara a se uita pe tastatura.

De asemenea, pentru a schimba limba poate fi folosita tasta ~ . Aceasta metoda se foloseste foarte rar. Daca combinatia tastelor ALT + SHIFT si CTRL + SHIFT nu functioneaza, aceasta este solutia de rezerva.

Schimbarea limbii cu ajutorul tastaturii poate fi dezactivata. In acest caz se poate modifica facand click cu mouse-ul in partea dreapta jos a ecranului pe pictograma cu denumirea limbii. Se selecteaza limba dorita punand o bifa in partea stanga a acesteia.
Cum pun tastatura in romana

Toate variantele prezentate mai sus raspund la frecventa intrebare ” cum schimb tastatura in romana ?”
Pe langa schimbarile din combinatia tastelor, ori din bara lingvistica, o alta varianta ar fi sa intri in Panoul de Control ( Control Panel), sa accesezi Regiune si limba ( Regional and Language) apoi click pe butonul „Modificare tastaturi”.
Tot din Panoul de Control poti face click pe legatura „Modificare tastaturi sau alte metode de introducere” din categoria „Ceas, limba și regiune”.
Un alt mod rapid de a comuta pe limba romana este sa cauti expresia „modificare tastaturi” in bara de cautare a meniului Start si sa apesi pe „Modificare tastaturi sau alte metode de introducere”.
Unde gasesc diactriticele pe tastatura
Un semn diacritic este un semn tipografic adaugat la o litera pentru a indica o diferenta de pronuntie( omografele se scriu la fel se pronunta diferit) sau pentru a deosebi sensurile a doua cuvinte( omonimele se scriu la fel, dar au sens diferit).

In limba romana sunt 5 semne diacritice: ă, â, î, ș, ț.
Caracterele diacritice se plaseaza deasupra sau dedesubtul literei.
Este foarte simplu sa activam scrierea cu aceste caractere specific romanesti.
Se acceseaza Panoul de Control, urmand a selecta categoria „Regiune, limba ” intalnita si in varianta „Ceas, limba și regiune”. Click pe tab-ul „Limbi si tastaturi ” (Keyboards and Languages) dupa se apasa butonul ” Schimba tastatura”. Selectia finala trebuie sa fie cea aferenta limbii romane.
Cu limba romana selectata in Windows, introduceți diacritice folosind tasta AltGr, sau Alt cea din dreapta tastei Space, astfel:
AltGr + a ⇒ ă; AltGr + q ⇒ â; AltGr + s ⇒ ș; AltGr + t ⇒ ț; AltGr + i ⇒ î
Pentru variantele majusculelor, pe langa combinatiile de mai sus, se apasa tasta Shift.
Pentru a evita problemele cu multiplele tastaturi instalate in Windows si comutarea intre ele, dupa ce alegi limba romana ca limba principala, sterge variantele celorlalte limbi. Se pot sterge chiar si anumite versiuni de limba romana diferite de cea selectata.
Care sunt comenzile rapide ale unei tastaturi
Comenzile rapide sunt taste sau combinatii de taste care ofera o modalitate alternativa de a accesa diverse functii realizate de obicei cu ajutorul cursorului unui mouse.
Cele mai utilizate combinatii de taste
Ctrl+C – Copiere
Ctrl+X – Copiere si stergerea elementului selectat
Ctrl+V – Lipire
Ctrl+Z – Anulare

CTRL + SHIFT + N – Navigare incognito
Delete – Stergere . Elementul este mutat in Cosul de reciclare
Shift+Delete – Stergerea definitiva a unui element selectat fara mutare în Cosul de reciclare
Ctrl in timp ce se gliseaza un element – Copierea elementului selectat
Ctrl+Shift in timp ce glisati un element – Crearea unei comenzi rapide pentru respectiul element
Ctrl+→ :Deplasarea cursorului la inceputul cuvantului urmator
Ctrl+← :Deplasarea cursorului la inceputul cuvantului anterior
Ctrl+↓: Deplasarea cursorului la inceputul paragrafului urmator
Ctrl+ ↑: Deplasarea cursorului la inceputul paragrafului anterior
Ctrl+Shift cu oricare dintre tastele sageata – Evidentierea unui bloc de text
Shift cu oricare dintre tastele sageata- Selectarea mai multor elemente dintr-o fereastra sau de pe desktop, ori selectarea textului dintr-un document
Ctrl+A Selectare totala
Tastele functionale si rolul acestora
F2 – Redenumirea rapida a unui fisier selectat
F3 – Cautarea unui fisier sau folder
F4 + Alt – Inchidere rapida a programului deschis
( pt Mac combinatia este F4+Q)
F5 – Reincarcarea ( Refresh-ul) unei pagini web
F6 – Pozitioneaza cursorul in bara de adresa a browserului pentru o tastare rapida
F7 – Deschide fereastra de corectura gramaticala si ortografie ( Word, Excel)
F8 –Se foloseste cu succes la instalarea unui sistem de operare
F9 – Reimprospateaza un document in Microsoft Word si sincronizeaza sau descarca email-urile din Outlook
F10 – Shift + F10 este echivalentul unui click dreapta de pe mouse
F11 – Full screen. O a doua apasare revine la modul clasic de vizualizare
F12 – Deschide fereastra de salvare a documentului deschis in Word.
Cea mai buna tastatura – sfaturi si recomandari
Calitatea tastaturii pe care o folosesti la calculatorul tau este mai importanta decat ai crede, de aceea este indicat sa folosesti dispozitive periferice de buna calitate, fiabile care inregistreaza rapid comenzile.

Un produs bun trebuie sa aiba taste sensibile, silentioase. Totodata e recomandat ca aceasta sa fie ergonomica, cu suport pentru incheieturi, sa aiba taste programabile care sa nu se blocheze.
Intra pe itDepot.ro si alege de acolo modelul adecvat tie. Arunca o privire si la variantele de kit tastatura si mouse.
Un set format din cele doua dispozitive poate fi un cadou util.
Materialele din acest portal sunt protejate de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face cu citarea sursei și cu link catre pagina respectiva.