Cum alegi cel mai bun cititor coduri de bare? Top cititoare si criterii de selectie

cititor cod de bare - IT Depot

Ce este un cititor cod bare

Scanare cod
Scanare cod

Daca este prima oara cand utilizezi un cititor cod bare, poate fi dificil sa alegi modelul potrivit.

Motivul este ca sunt foarte multe tipuri ale acestui cititor cod bare adaptate nevoilor specifice in functie de verticala de piata si necesitati.

In continuare incercam sa te ajutam cu cateva sfaturi despre cum alegi un cititor cod bare mobil potrivit modului de lucru pentru afacerea ta.

Cititor cod bare functionare

De fapt un cititor cod bare mai este intalnit si sub numele de scaner cod de bare. Primul pas pentru a face alegerea corecta este sa intelegi exact ce asteptari ai de la un astfel de echipament. Ele difera in functie de:

 • Tehnologia de scanare
 • Simbologia codurilor de bare
 • Suprafata de scanare
 • Mobilitate
 • Viteza de scanare

  cititor cod de bare
  Cititor cod bare mobil

Inainte sa incepi cautarile te sfatuim sa raspunzi la cateva intrebari:

 1. In ce tip de mediu va functiona: in conditii obisnuite sau in medii cu conditii extreme (umezeala ridicata, temperaturi foarte scazute sau cu mult praf)?
 2. Cat de mult timp ai nevoie sa il utilizezi intr-o zi?
 3. Pentru ce tipuri de coduri de bare va fi folosit?
 4. Care este modalitatea de lucru?
 5. Cum va fi conectat la computer?

Cat de puternic trebuie sa fie un cititor cod de bare

“Puterea” unui cititor cod bare este data de motorul de scanare cu care este dotat. Acesta depinde insa si de tipul de coduri de bare care trebuie scanat, si de cat de robust e nevoie sa fie modelus ales de cititor cod bare.

Cele mai cunoscut cititor coduri de bare online este cel  laser, care poate citi doar coduri de bare 1D, de la distante de cativa cm pana la 11 m. O alta caracteristica a cititoarelor laser este aceea ca pot fi folosite in mediu exterior, raza laser nefiind afectata de lumina soarelui.

Similar avem cititor cod bare laser de tip 1D imager. Diferenta consta in modalitatea de captare a informatiei din codul de bare. Daca un cititor cod bare laser utilizeaza pentru scanare lumina reflectata de o dioda, cele linear imager fotografiaza codul de bare pentru a extrage informatia. In plus, un cititor coduri bare imager are capacitatea de a scana coduri de bare slab tiparite sau deteriorate. Sunt ideale pentru marfuri depozitate in spatii expuse la conditii de mediu mai dure.

CITITOR COD BARE: CARACTERISTICA   LASER 2D IMAGER
Citeste coduri de bare 1D tiparite x x
Citeste coduri de bare 1D si 2D tiparite x
Citeste coduri de bare 1D si 2D electronice de pe ecranul unui terminal mobil x
Permite scanare omni-directionala x
Citeste coduri de bare multiple intr-o singura scanare x
Suporta OCR (Optical Character Recognition) x
Captureaza si transfera imagini x
Citeste DPM (Direct Part Marks) x
Nivel ridicat de performanta in citirea codurilor de bare slab tiparite sau deteriorate x

 Scaner cod de bare hd laser vs. cititor cod de bare 2D imager


Un alt tip de cititor cod bare, superioare celor mentionate anterior, sunt cele de tip 2D imager. Acestea pot citi orice tip de cod de bare, 1D sau 2D.

Cititor de Coduri de Bare 1 D si 2D
Cititor de Coduri de Bare 1 D si 2D

O alta caracteristica importanta este faptul ca sunt omni-directionale. Daca pentru cititoare coduri lineare, codul de bare trebuie aliniat orizontal de-a lungul razei laser, un cititor coduri bare 2D poate citi cu acuratete si viteza crescute coduri de bare situate in orice pozitie, si pe orice tip de suprafata.

Aceasta versatilitate a lor le face utile in orice industrie.

Scaner cod bare – modele

Dupa ce alegi tipul de scaner cod de bare hd pe care il are un cititor de coduri de bare, trebuie sa te hotarasti in privinta formei pe care acesta sa il aiba. Din acest punct de vedere sunt disponibile mai multe variante.

Cititor de cod de bare manual (handheld)

scaner cod de bare
Cititor cod de bare manual

Acestea sunt foarte usor de folosit prin simpla tintire a unui cod de bare si apasarea pe un buton.

Unele cititoare coduri de bare beneficiaza si de un suport care permite utilizarea lor fara actionarea manuala. Pentru a favoriza mobilitatea celui care il utilizeaza, le intalnim si in varianta fara fir.

Cititor cod bare fix

cititor coduri de bare fix
Cititor cod bare fix

 

Daca vorbim de cititoare coduri de bare fixe, acestea permit scanarea hands-free si sunt actionate la simpla trecere a unui cod de bare prin fata lor. Un loc unde putem vedea astfel de cititoare coduri de bare sunt casieriile punctelor de vanzare.

 

scannere cod de bare
Cititor cod bare conveior

Liniile de productie sau de ambalare (conveioare) integreaza de asemenea scanere coduri bare fixe, impreuna cu alte sisteme automate. Ele sunt actionate de la distanta, de catre senzori externi.

Pot comunica si cu imprimante de etichete utilizate pentru marcarea corespunzatoare a produselor.

 

Cititor cod de bare mobil

scannere coduri bare
Cititor cod bare mobil

Principala caracteristica a unui scaner cod de bare mobil este faptul ca inglobeaza in acelasi terminal un scaner de coduri de bare si computerul care prelucreaza informatia.

Informatiile obtinute prin scanare coduri pot fi stocate in terminal sau pot fi transmise in timp real catre baza de date prin wireless. Acest tip de cititor coduri este foarte util in activitatea de teren sau cea care necesita o mobilitate mare a angajatilor din depozite.

cititor cod bare mobil
Cititor Cod Bare Android

In cazul cititoarelor mobile este important si sistemul de operare cu care functioneaza. In prezent cele mai populare sunt Windows si Android, in diverse versiuni.

Fie ca alegi un scanner cod bare Android sau unul Windows, trebuie sa te asiguri ca se integreaza cu sistemele cu care functioneaza restul aplicatiilor tale.

 

Cititor cod bare incastrabil

scanere coduri de bare
Cititor cod bare incastrabil

Un  cititor cod de bare incastrabil functioneaza ca un cititor cod bare fix si este integrat cu casa de marcat.

Este intalnit in special la supermarketuri si la magazinele de fructe si legume. Se poate conecta la un sistem de cantarire si la un monitor special, formand impreuna cu acestea un sistem POS complet.

Cititor cod bare cu fir

cititor cod bare symbol
Scaner cod de bare cu fir

Acest tip de cititor coduri de bare wireless este cel mai des intalnit si se conecteaza la PC printr-un cablu. Se interfateaza cu computerul prin conexiune USB sau RS232 sau prin conexiuni dezvoltate de producatorul terminalului.

Sunt modelele cele mai convenabile ca pret, se instaleaza si se utilizeaza foarte usor, asa cum este si acest cititor cod bare Symbol din imagine.

Cititor cod de bare wireless

cititoare coduri de bare wireless
Cititor cod bare wireless

Cititoare coduri de bare wireless functioneaza aproape in acelasi mod cu cele cu fir, doar ca se conecteaza la baza (cradle) prin Bluetooth. Baza, la randul ei, este conectata prin fir cu PC-ul.

Unele cititoare cod de bare mobile se pot conecta direct la PC, fara a fi nevoie de baza, fiind astfel foarte potrivit pentru conectarea la un laptop sau la o tableta care au Bluetooth.

Practic, un scaner coduri de bare wireless poate fi:

1. cititor cod bare wireless (fara fir);

2. scaner cod de bare wireless de tip batch;

3. cititor cod bare mobil.

Un cititor cod de bare fara fir utilizeaza Bluetooth pentru a comunica, un scaner coduri bare de tip batch initial colecteaza datele si apoi se sincronizeaza cu baza de date. Cand vorbim despre un cititor cod de bare mobil, acesta include si un sistem de operare complet prin care comunica direct cu baza de date.

Pentru exemplificare urmariti in filmul de mai jos modul de functionare al unui cititor coduri de bare Zebra Motorola DS6878 precum si avantajele folosirii unui astfel de echipament.

Cititor cod bare online

Indiferent de mediul in care utilizezi cititoare cod bare trebuie sa iei in calcul robustetea terminalului atunci cand faci alegerea finala. In afara mediului, conteaza de asemenea si modul de utilizare al cititorului. Mediul poate fi unul obisnuit, insa daca modalitatea de lucru este mai dura ai nevoie de un terminal robust. Chiar daca are un cost de achizitie mai ridicat,  iti va aduce economii importante in timp.

Cititor cod bare de uz general

cititoare coduri de bare
Cititor cod bare uz general

 

Cand vorbim de scanere coduri de bare, majoritatea sunt destinate pentru uz general, in interior, intr-un birou sau intr-un supermarket. Acestea rezista daca sunt scapate din mana in timpul utlizarii, sau daca sunt stropite accidental cu apa.

 

Cititor coduri de bare robust

scanner coduri de bare
Cititor cod de bare robust

Daca activitatea ta se desfasoara intr-un depozit sau in mediu exterior, trebuie sa iei in considerare utilizarea unor scanere coduri de bare robuste. Acestea sunt complet sigilate impotriva patrunderii prafului intre componente, si rezista la caderi repetate de la 8 m, pe suprafete dure (beton).

Unele modele de scanere coduri bare sunt atat de rezistente incat functioneaza impecabil chiar dupa ce au fost supuse unor teste extrem de dure. Sunt folosite in special in activitati de depozitare, logistica, transporturi.

Speram ca sfaturile noastre despre cum alegem un scanner cod de bare iti sunt utile. Dupa ce l-ai achizitionat te poti folosi de manualul lui de utilizare pentru o exploatare corecta. Un manual cititor cod bare iti ofera informatii complete despre cum sa instalezi si sa folosesti un astfel de echipament.

Pentru mai multe informatii legate de cititoare cod de bare citeste celelalte articole ale noastre.

Daca ai nevoie de scanere coduri de bare mobile & wireless sau cu fir, intra in platforma B2B – itDepot pentru Echipamente si Consumabile. Aici gasesti o gama larga de cititoare coduri de bare de toate tipurile si pentru toate bugetete.


Comentarii (1)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.