Cuprins
Ce este Coronavirus Covid 19

Coronavirus Covid-19 este un virus asemanator cu virusul gripal si cu cel al imunodeficientei umane (HIV), prezent la numeroase specii de animale, dar si la specia umana.
Covid-19 este o noua tulpina de coronavirus detectata prima data la om in Wuhan, China decembrie 2019.
In doar cateva luni, virusul s-a raspandit peste tot in lume, in februarie fiind raportate primele cazuri de persoane infectate in Romania.
Simptome Coronavirus

Infectia cu Covid 19 poate provoca simptome usoare, similare cu cele ale gripei:Â rinoree( scurgeri nazale), oboseala, dureri musculare, dureri in gat, tuse si febra.
Se poate manifesta mai sever in cazul unor persoane slabite imunitar si poate duce la pneumonie sau dificultati respiratorii.
Persoanele in varsta, dar si cei cu afectiuni medicale( diabet, probleme cardiace, astm) sunt mai vulnerabile, de aceea in perioada epidemiei trebuie protejate cat mai mult cu putinta.
Coronavirus Tratament

Nu exista deocamdata un vaccin coronavirus, dar crearea lui este o preocupare globala.
Dezvoltarea unui vaccin necesita timp pentru a fi determinate cu precizie siguranta si eficacitatea acestuia.
Avand in vedere faptul ca virusul este nou, inca nu s-a descoperit medicamentul dedicat prevenirii sau tratarii acestuia. 14 zile de la confirmarea virusului, persoana purtatoare, dar si cei cu care a intrat in contact merg in carantina.

Cei infectati beneficiaza de ingrijire adecvata pentru ameliorarea si tratarea simptomelor- primesc antitermice, medicamente pentru combaterea durerilor, iar celor cu boli grave si complicatii, li se ofera ingrijire optima pentru sustinerea functiilor vitale.
Infectia poate fi diagnosticata doar utilizand teste de laborator. La noi in tara testarea se realizeaza in cadrul spitalelor de boli infectioase desemnate de Ministerul Sanatatii sa gestioneze cazurile de Covid-19.
Se considera vindecata persoana purtatoare daca dupa tratament si izolare, doua teste simultan ii ies negative.
Masuri de preventie Coronavirus
Numarul cazurilor creste alarmant de la o zi la alta, de aceea trebuie cunoscute in detaliu masurile de preventie pentru a fi aplicate corect si eficient.
Recomandarile standard ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii( OMS) pentru a reduce expunerea la corona virus includ igiena mainilor si a cailor respiratorii, dezinfectarea suprafetelor si a obiectelor cu care intram in contact, dar si practici alimentare sigure.
Purtarea unei masti de protectie
Oamenii se imbolnavesc de Covid-19 in prima faza de la altii care au virusul. Boala se transmite de la o persoana la alta prin secretii sub forma de picaturi mici.
Oamenii pot lua virusul si daca respira direct secretiile raspandite de o persoana infectata.

Acesta este motivul pentru care se recomanda pastrarea distantei intre persoane si purtarea unei masti de protectie. Se pastreaza o distanta semnificativa de minimum de 1,5 metri, fata de celelalte persoane.
Protejati sanatatea proprie si pe cea a celorlati purtand o masca cu filtru.
Masca disponibila in SUA sub forma de masca N95 si in Europa ca masca FFP este utilizata pentru a impiedica utilizatorul sa inhaleze particule aeriene mici in procedurile generatoare de aerosoli . Aceasta masca se pliaza strans pe fata utilizatorului si in functie de gradul de filtrare exista 3 categorii: FFP1, FFP2 si FFP3.
Aceaste masti ofera cel mai inalt nivel de protectie si ar trebui purtate in paralel cu un combinezon , o viziera sau ochelari de protectie.

Recomandata pentru perioada pandemiei este masca FFP2 coronavirus dar in lipsa acestora , e bine sa purtam si o masca de protectie igienica din bumbac. Aceasta ne protejeaza de picaturile de saliva atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta.
Masca de protectie este realizata din 3 straturi de material: la exterior și interior bumbac, iar in mijloc un strat intermediar filtrant.
Se pliaza perfect pe fata, acoperind in totalitate nasul si gura. Sunt disponibile pe 3 marimi: S, M, L cu paleta diversificata de culori: alb, albastru , verde, mov.
Masca de protectie poate limita schimbul de particule de saliva si in plus te protejeaza si de particulele de praf purtate de vant. Dupa fiecare purtare, se igienizeaza prin fierbere, apoi se poate refolosi.
Pentru a fi protejati de improscarile de saliva, folosirea mastii trebuie combinata cu igiena adecvata a mainilor si cu celelalte masuri de prevenire si control a transmiterii virusului corona de la om la om.
Sapunul – cheia unei igiene corespunzatoare

Pentru ca vorbim de un virus cu o capacitate mare de raspandire asemeni gripei, medicii sustin ca principala metoda de preventie este respectarea regulei de igiena elementara:Â spalatul mainilor cu sapun oricat de des este necesar.
Epiderma pare a fi suprafata ideala de dezvoltare a virusului, de aceea e bine ca mainile sa fie spalate frecvent cu apa si sapun. Un ciclu de spalare nu ar trebui sa fie mai mic de 20 de secunde.
Sapunul este utilizat intens in perioada aceasta a epidemiei datorita puterii sale de indepartare a microbilor.

Exista diferite tipuri de sapunuri: sapunuri antibacteriene , sapunuri naturale, sapunuri cu glicerina, sapunuri hidratante, dar si sapunuri de casa special concepute pentru spalari reusite.
Sapunul se gaseste sub forma lichida , solida sau pulbere.
Indiferent de formele acestuia, un sapun ne ajuta sa ne mentinem sanatosi atunci cand il folosim in momentele in care suntem expusi germenilor din mediul inconjurator. De asemenea, folosind regulat sapunul, limitam raspandirea bacteriilor aflate pe mainile noastre celor din jur .
Cum sa te speli corect pe maini

✔ Umezeste mainile cu apa – calda sau rece.
✔ Aplica o cantitate de sapun cat sa iti acoperi palmele, pe fata si pe dos.
✔ Spumeaza bine mainile unindu-le cu miscari circulare.
✔ Insista pe dosul palmelor.
✔ Freaca palmele una de cealalta impreunand degetele.
✔ Freaca dosul unei maini de palma celeilalte maini, incluzand si degetele in acest proces.
✔ Apuca degetul mare cu cealalta mana si roteste-o, ca sa-l cureti bine.
✔ La final, freaca varful degetelor printr-o miscare rotativa in ambele sensuri de palma mainii opuse.
✔ Clateste din abundenta pana se elimina tot sapunul.
✔ Sterge mainile cu un prosop curat sau cu servetele absorbante.
Folosirea unor manusi de protectie
Pentru evitarea contagiunii, se recomanda si purtarea unei perechi de manusi .
Aceste manusi de protectie pastreaza mainile purtate departe de orice contaminare. Opresc asadar utilizatorul sa ia bacterii sau virusuri de pe obiectele sau suprafetele atinse.

Potrivite acestei perioade sunt manusi de nitril, manusi de plastic, vinil ori manusi din latex.
Gratie senzitivitatii optime a tuturor modelelor, se pot manipula cu usurinta obiectele.
Sunt disponibile in diferite marimi si culori astfel incat pot fi folosite atat de femei cat si de barbati.Â
Manusile se folosesc in mijloacele de transport in comun, in spatiile publice sau atunci cand se curata si se dezinfecteaza suprafetele.
Dupa ce se scot, mainile trebuie ferite de contactul cu fata. Se recomanda spalarea atenta a mainilor cu apa si sapun. Manusile trebuie schimbate sau spalate bine pentru urmatoarea purtare.
Dezinfectarea obiectelor din jur
Coronavirusul se raspandeste cel mai frecvent de la o persoana la alta, dar este posibil sa se transmita si prin intermediul suprafetelor contaminate.

Atunci cand o persoana purtatoare a virusului pune mana pe diverse suprafete, iar o alta le atinge apoi duce mana la nas, gura si ochi, contaminarea are loc indirect.
Pentru limitarea raspandirii virusului, se recomanda ca suprafetele sa fie dezinfectate cu produse speciale, precum Dettol si Igienol in mod regulat pentru a indeparta germenii.
Utilizand dezinfectanti de calitate, se reduce numarul microbilor si se diminueaza riscul de a raspandi infectia.
Stop Coronavirus apel la responsabilitate

Analizand numeroase statistici coronavirus , observam ca virusul poate fi raspandit inclusiv de persoane aparent sanatoase, care nu stiu ca sunt purtatori.
Tocmai de aceea trebuie respectate cu strictete regulile de igiena personala recomandate pentru protectie individuala, dar si pentru a celor din jur.
Este important ca situatia sa fie privita cu calm si luciditate, dar in acelasi timp, cu realism si prudenta. Epidemia este un semnal de alarma pentru fiecare din noi, iar raspunsul si actiunile noastre pot face diferenta!
Materialele din acest portal sunt protejate de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face cu citarea sursei și cu link catre pagina respectiva.