Concediu medical, informatii utile

Concediu medical

Din cauza ritmului alert si a vietii traite pe fuga,  pot aparea probleme de sanatate. In astfel de situatii, este necesar un concediu medical.

Cum se acorda concediul medical?

Angajatul aflat in cauza, se va prezenta la medic cu adeverinta care atesta calitatea de asigurat. Certificatul se elibereaza si fara aceasta adeverinta, in cazul urgentelor chirurgicale sau a anumitor boli contagioase.

Medicul va completa formularul de concediu medical cu datele asiguratului, codul de indemnizatie si Casa de Asigurari.

Concediul medical la care un angajat are dreptul depinde de ceea ce se stipuleaza în contractul sau de munca. Daca angajatorul nu plateste concediile medicale, angajatul are dreptul la concediu medical statutar (SSP). Acesta este o prestaţie fixa oferita de stat.

Baza legala care reglementeaza modul de acordare a concediilor medicale este OUG nr. 158/2005 în vigoare de la 1 ianuarie 2006. Au aparut modificari importante in anul 2017, dar si in 2018, avand un impact real in calculul indemnizatiilor.

Cum se calculeaza concediul medical?

Pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru concediul medical, angajatul trebuie sa aiba un stagiu de asigurare (cotizare) de cel putin 6 luni realizate in ultimele 12 luni.

Baza de calcul a indemnizatiilor de concediu medical a persoanelor angajate, se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni. Plafonul  este echivalent cu suma a 12 salarii minime brute pe tara.

Cate tipuri  de concediu medical sunt ? 

Angajatorul trebuie sa cunoasca in amanunt caracteristicile fiecarui tip de concediu medical. Indemnizatia de concediu se calculeaza in functie de cosul acestuia.

Tipuri de concediu medical

 • concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca. Acestea sunt generate de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
 • concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca.  Pot fi incluse aici si situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
 • concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
 • concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
 • concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.

Tipul de concediu medical de care angajatul va beneficia, se stabileste in urma unei consultatii. Dupa ce se identifica diagnosticul,  se va mentiona pe certificatul medical, codul de indemnizatie aferent acestuia. In functie de codul selectat, se va stabili procentul din baza de calcul a indemnizatiei de concediu medical.

Conform Ordinului nr. 233/2006 exista coduri de la 1 la 15, cel mai des intalnit fiind 01 – Boala obisnuita, cu procent de 75%. Pe langa acest cod de indemnizatie, medicul va mentiona codul de diagnostic, codul bolii care a determinat incapacitatea temporara de munca, recuperarea capacitatii de munca, sarcina si lauzia sau necesitatea ingrijirii copilului bolnav.

Pentru inscrierea codului de diagnostic, se va utiliza clasificatia internationala a maladiilor CIM, revizia a 10-a OMS (CIM – 10) – Lista cu 999 coduri de boala, in caractere numerice.

Durata concediu medical

Concediile medicale sunt grupate in alte doua categorii: initiale sau consecutive.

Medicii de familie pot acorda certificate de concediu medical cu durata de 1 până la 14 zile, în una sau mai multe etape. Concediul medical se poate prelungi, în etape succesive de maximum 31 de zile, pana la un total de 90 de zile calendaristice pe parcursul unui an. Calculul incepe de la prima zi de boala.

Perioada maxima anuala a zilelor de concediul medical este de 180 de zile calendaristice, calculat de la prima zi de imbolnavire. Din a 91-a zi calendaristica, concediul medical se poate prelungi până la 180 de zile doar cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.

Exista cateva afectiuni pentru care durata concediilor medicale este mai mare. Poate fi de un an in ultimii doi ani pentru tuberculoza pulmonara și unele afectiuni cardiovasculare. Totodata, sunt cazuri in care poate fi de un an cu drept de prelungire pana la un an si jumatate în ultimii doi ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, a glandelor suprarenale, SIDA și neoplazii.

Documente necesare pentru prelungirea concediului

 • adeverinta de salariat pe care sa fie precizat numarul de zile de concediu medical din ultimele 12 luni;
 • copie dupa concediu medical initial;
 • bilet de trimitere de la medicul de familie.

  Concediu Medical
  Concediu Medical

Plata indemnizatie concediu medical

Indemnizatia de concediu este suportata de catre angajator sau este platita din fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS).

In cazul concediului platit integral de angajator, calculul incepe din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca.

Indemnizatia generata de bugetul Fondului național unic de asigurari sociale de sanatate, poate incepe cu ziua urmatoare celei suportate de angajator, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia.

Sunt, fara indoiala si exceptii punctuale cand indemnizatiile concediilor medicale sunt platite integral din bugetul FNUASS dupa cum urmeaza:

 • indemnizatie pentru reducerea timpului de munca;
 • concediul si indemnizatie pentru carantina;
 • indemnizatia de maternitate;
 • concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani:
 • concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
 • concediul si indemnizatia de risc maternal.

Ce mai e de stiut?

Concediul medical nu trebuie supus aprobarii angajatorului, fiind un beneficiu acordat de lege salariatului care se afla temporar in imposibilitatea fizica sau psihica de a presta activitate.

Totodata, angajatorul are obligatia sa elibereze asiguratului adeverinte din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical avute in ultimele 12 luni.

Trebuie mentionat si ca, pe perioada concediului medical, nu se diminueaza zilele de concediu de odihna! In cazul in care inceteaza contractul de munca in timpul concediului medical, Casa de Asigurari de Sanatate va suporta plata indemnizatiei.

Daca este vorba de concediere sau demisie, preavizul este suspendat si se reia dupa concediul medical, iar la final, in cazul in care angajatorul isi suspenda sau inceteaza activitatea, plata va fi preluata tot de catre Casa teritoriala de sanatate.

Calcul concediu medical 2020

Salariatii pot, conform legii, sa beneficieze de concediu medical si indemnizatia aferenta acestuia! Fiecare angajator are obligatia corelativa de a acorda si respecta acest drept.

Pentru 2020, baza de calcul va  media veniturilor lunare din ultimile 6 luni din cele 12 ale stagiului de cotizare. Pornind de la baza de calcul, se stabileste media zilnica care genereaza calculul final.  Media zilnica se inmulteste  numarul de zile de concediu medical si cu procentul de acordare, in functie de tipul indemnizatiei.

Calcul automat concediu medical
Calcul automat concediu medical

Angajatorii trebuie sa fie la  curent cu ultimile reglementari legale din domeniu si sa cunoasca foarte bine conditiile de acordare a concediului medical. Pentru eficienta, acestia, fie apeleaza la servicii externe de resurse umane, fie implementeaza solutii customizate pentru calcul automat concediu medical.


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.