Ce este un cod de bare? Tipuri de coduri de bare in Romania (EAN / 2D Data Matrix)

cod de bare

Nemaifiind o necunoscuta, prezenta unui cod de bare deja parte din rutina noastra zilnica. Deja ne-am obisnuit cu dungile alb-negru specifice codului de bare sau imaginile punctate tiparite pe amabalaje, pe biletele la concert sau tichete.

Dar pana la urma ce este un cod de bare?

Structura unui cod de bare

Un cod de bare este o idee simpla: fiecare obiect pe care vrei sa il clasifici primeste un numar unic de identificare. Apoi se tipareste numarul intr-o forma in care un dispozitiv electronic il poate citi.

Tiparirea se face cu ajutorul unei imprimante etichete conectata la baza de date in care se afla introduse produsele.

E adevarat ca acest numar se poate tipari ca atare. Insa numerele pot fi usor confundate de catre un dispozitiv (8 care poate fi confundat cu 3, de exemplu). O astfel de confuzie ar crea haos la casa de marcat sau intr-un depozit. Prin coduri de bare se rezolva foarte simplu aceasta nevoie de a interpreta corect si rapid numere tiparite.

Cod de Bare
Cod de Bare

Daca te uiti la un cod de bare, la prima vedere nu intelegi nimic. Nu stii unde incepe un numar si unde se termina. Dar daca urmaresti imaginea, e chiar simplu. Fiecare cifra de la 0 la 9 beneficiaza de un spatiu de 7 unitati care sunt “colorate” in diverse combinatii de dungi albe si negre.

De exemplu, cifra 1 este reprezentata de urmatoarea combinatie: 2 bare albe, 2 negre, 2 albe, 1 dunga neagra. Cifra 2 este compusa din alta combinatie de bare: 2 dungi albe + 1 dunga neagra + 2 dungi albe + 2 dungi negre.

Unele coduri de bare sunt lungi pentru ca ele contin 3 tipuri de informatii. Prima parte a codurilor de bare reflecta tara unde a fost emis. Urmeaza apoi numele producatorului. In partea finala a codului de bare este identificat produsul propriu-zis.

Tipuri diferite ale aceluiasi produs de baza au coduri de bare diferite. De exemplu, un bacs de 4 bauturi racoritoare ambalate la sticla are un cod de bare diferit de aceeasi bautura racoritoare ambalata la bacs de 6 cutii de aluminiu.

 Coduri de bare si utilitatea lor in diverse industrii

Daca ai o afacere in domeniul retail, un magazin de cartier, ai nevoie sa tii evidenta marfurilor ca sa fii sigur ca ai in stoc produsele dorite de clientii tai. Cel mai simplu e sa te plimbi printre rafturi, sa vezi unde sunt produse lipsa si sa faci completarile necesare. Sau ai putea sa scrii ce cumpara clientii, sa compari cu lista de aprovizionare si apoi sa faci comanda.

Daca trebuie sa gestionezi un supermarket cu mii de produse, ai parte de mai multe provocari in a-l gestiona fara dificultati. De exemplu, dupa ce etichetezi toate produsele cu preturi e posibil ca in scurt timp sa ai nevoie sa modifici aceste preturi.

Sau constati in timp ca unele produse sunt in permanenta la raft, acest lucru putand insemna o vanzare slaba sau stocuri prea mari pentru acel produs. Pentru a vedea acest lucru trebuie sa faci inventarieri, sa tii evidente foarte stricte inseamand un volum de munca foarte mare.

Indiferent de industrie, utilizarea de coduri de bare aduce beneficii : inventariere exacta, viteza crescuta in gestionarea clientilor, costuri operationale scazute.

coduri de bare online
Coduri de bare online – Model

Documentarea privind coduri de bare online a devenit din ce in ce mai populara deoarece alocarea de coduri de bare produse se adreseaza atat este producatorilor si importatorilor in vederea distribuirii produselor in magazine.

Exemplele de mai sus legate de utilizarea de cod de bare sunt cel mai des intalnite de fiecare dintre noi, la cumparaturi dar nu se limiteaza la retail.

Insa in oricare dintre industrii ar fi el folosit, sistemul de coduri de bare presupune prezenta a minim 3 elemente principale:

  1. coduri de bare tiparite pe produse, direct sau prin intermediul unei etichete,
  2. un cititor cod bare (sau mai multe) care sa citeasca informatiile de pe produs sau de pe eticheta acestuia
  3. un computer in care se centralizeaza aceste informatii si care te ajuta sa tii evidenta clara a produselor vandute

Tipuri de coduri de bare

Alocarea coduri de bare te ajuta sa ai o evidenta centralizata, computerizata: a produselor, preturilor, si a nivelului stocurilor. Poti schimba preturile de cate ori vrei, fara a fi nevoit sa pui etichete noi pe fiecare produs in parte.

coduri de bare
Coduri de bare 1D si 2D

La modul simplist, codurile de bare se clasifica in coduri de bare unidimensionale (1D) si coduri de bare bidimensionale (2D).

Majoritatea produselor au un cod de bare 1D, simplu, cunoscut si ca UPC (Universal Product Code). Acesta reprezinta o linie de benzi verticale care are un set de 12 numere tiparite sub ele. Numerele permit operatorului sa introduca manual produsele care au codurile de bare tiparite prost, deteriorate sau nu pot fi scanate.

Primele 6 cifre identifica producatorul. Urmatoarele 5 cifre reprezinta codul propriu-zis al produsului iar ultima cifra este o cifra de control care identifica daca respectivul cod a fost scanat corect.

Codurile de bare de tip 1D contin doar informatii de tip text si pot stoca maxim 85 de caractere. Comparativ, exista coduri de de bare 2D pot stoca peste 7000 de caractere. Ele permit transmiterea a aproape doua paragrafe de informatii.

Prin trecerea la codurile 2D se pot transmite informatii suplimentare cum ar fi: termenul de expirare, serii de produs, pret, cantitate, imaginea produsului.

Coduri de bare 2D DataMatrix

Un loc special in categoria de coduri de bare 2D il ocupa cele care poarta numele de Datamatrix.

2D Datamatrix
Cod de Bare 2D Data Matrix

Un cod de bare Data Matrix arata ca o matrice = matrix in limba engleza.

El contine mai multe celule albe si negre aranjate intr-un patrat sau dreptunghi. Informatia encodata poate fi un text sau pot fi date numerice. Un simbol Data Matrix poate stoca pana la 2335 de caractere alfanumerice.

Un cod  de bare 2D Datamatrix este utilizat in marcarea produselor de mici dimensiuni. Acest lucru se datoreaza capacitatii sale de a stoca pana la 50 de caractere intr-un spatiu extrem de mic.

De aceea este folosit pentru marcarea medicamentelor sau a retetelor medicale.

Ca urmare a noilor reglementari europene care sunt in vigoare incepand cu 9 Februarie 2019 in farmacii si spitale a devenit obligatorie utilizarea unui cititor coduri de bare 2D Data Matrix astfel incat medicamentele sa poata fi identificate imediat.

Cititor coduri 2D farmacii
Cititor coduri de bare Datamatrix

Cu un cititor de coduri de bare 2D Datamatrix se pot decoda cele 4 elemente care compun “matricea”:
• Codul unic al producatorului
• Seria medicamentului
• Data la care expira
• Numarul lotului

Codurile de bare 2D Data Matrix se utilizeaza nu doar in domeniul sanatatii. Ele sunt foarte folosite si in aplicatiile de marcare a produsele electronice.

Coduri de Bare Tari

Intr-un cod de bare primele informatii indica tara unde este generat. Primele cifre din cod reflecta tara unde este localizata compania, si nu unde este fabricat produsul.

coduri de bare tari
Coduri de bare tari

Pentru cei interesati in aplicarea si utilizarea codurilor de bare o prima faza in aprofundarea acestor termeni consta in documentarea notiunilor de tip coduri de bare tari.

De exemplu, hainele produse in Romania de o companie care are sediul in Spania vor avea coduri de bare de Spania.

 

 

In ajutorul celor interesati atasam lista codurilor de bare aferenta urmatoarelor tari:

COD DE BARE – PRIMELE CIFRE  TARA UNDE A FOST CODIFICAT PRODUSUL
00-13 USA & Canada
20-29 Rezervate uzului local (magazine-supermarketuri)
30-37 Franta
380 Bulgaria
383 Slovenia
385 Croatia
387 Bosnia-Herzegovina
400-440 Germania
45 Japonia
46 Federatia Rusa
471 Taiwan
474 Estonia
475 Letonia
476 Azerbaidjan
477 Lituania
478 Uzbekistan
479 Sri Lanka
480 Filipine
481 Belarus
482 Ucraina
484 Moldova
485 Armenia
486 Georgia
487 Kazakhstan
489 Hong Kong
49 Japonia
50 Marea Britanie
520 Grecia
528 Liban
529 Cipru
531 Macedonia
535 Malta
539 Irlanda
54 Belgia & Luxembourg
560 Portugalia
569 Islanda
57 Danemarca
590 Polonia
594 Romania
599 Ungaria
600-601 Africa de Sud
609 Mauritius
611 Maroc
613 Algeria
619 Tunisia
621 Siria
622 Egipt
624 Libia
625 Iordan
626 Iran
627 Kuweit
628 Arabia Saudita
629 Emiratele Arabe Unite
64 Finlanda
690-692 China
70 Norvegia
729 Israel
73 Suedia
740 Guatemala
741 El Salvador
742 Honduras
743 Nicaragua
744 Costa Rica
745 Panama
746 Republica Dominicana
750 Mexic
759 Venezuela
76 Elvetia
770 Columbia
773 Uruguay
775 Peru
777 Bolivia
779 Argentina
780 Chile
784 Paraguay
785 Peru
786 Ecuador
789 Brazilia
80-83 Italia
84 Spania
850 Cuba
858 Slovacia
859 Republica Ceha
860 Serbia & Muntenegru
869 Turcia
87 Olanda
880 Corea de Sud
885 Thailanda
888 Singapore
890 India
893 Vietnam
899 Indonezia
90 -91 Austria
93 Australia
94 Noua Zeelanda
955 Malaezia
958 Macao
977 ISSN – Standard international pentru periodice
978 ISBN – Standard International pentru carti
979 ISMN – Standard International pentru muzica

Standard coduri de bare tari


Cod de Bare Romania

Organizatia abilitata pentru emiterea de coduri de bare, in Romania, este Asociatia GS1 Romania. Codul de tara pentru Romania este 594. Acest cod este recunoscut la nivel global, Asociatia GS1 Romania fiind singura entitate autorizata sa il emita.

coduri de bare romania
Coduri de bare Romania

Codul de producator este unic si se aloca o singura data fiind valabil atat in Romania cat si in strainatate. Codurile folosite pentru un produs nu se pot reutiliza pentru a marca alte produse.

Codurile de bare alocate nu pot fi transferate sau revandute altor firme.  In acest sens regasim diverse articole pe tematici precum coduri de bare romania.

 

 

Importanta unei solutii WMS care poate genera coduri de bare in toate variantele posibile

In industria software regasim solutia WMS  cu care puteti genera coduri de bare in toate formatele cunoscute si care inglobeaza cele mai noi tehnologii disponibile precum: cititoare coduri de bare, frecvente radio (RFID). In plus va ajuta la trasabilitatea marfurilor si puteti avea o acuratete foarte ridicata in gestiunea stocurilor si a operatiunilor logistice din depozit sau fabrica.

Consultanta achizitionare echipamente

Daca ai nevoie de scanere coduri de bare mobile & wireless sau cu fir, intra in platforma B2B – itDepot pentru Echipamente si Consumabile. Aici gasesti o gama larga de cititoare coduri de bare de toate tipurile si pentru toate bugetete dar si diverse modele de imprimanta etichete care sa printeze aceste coduri de bare sau consumabile precum riboane.


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.