Tipuri de suruburi – diversitate si utilitate

tipuri de suruburi

 

    • Ce inseamna surub metric

      Suruburi metrice
      Suruburi metrice

      Un surub metric este  o tija cilindrica de lemn sau de otel, care serveste la asamblarea a doua ori a mai multor piese sau care transmite, transforma sau utilizeaza in diverse feluri miscarea de rotatie într-un mecanism.

      Un surub metric este alcatuit, dintr-o bara cilindrica sau un bolt, la capat avand atasat un sant elicoidal, numit filet.

      Filetul poate fi pe suprafata intregii tije sau doar pe o portiune a acesteia. Acest filet sustine piulita asigurand astfel o forta de prindere mai mare.

      Din interactiunea dintre frecare si fortele exercitate, rezulta o imbinare a doua sau mai multe piese care poate fi desfacuta oricand sau poate fi pastrata timp indelungat.

      Pentru o asezare mai buna a piulitei, si pentru ca partea filetata a surubului sa nu patrunda prea mult in materialul pieselor, intre cele doua se poata atasa o saiba.

      Tipuri de suruburi metrice

      In proiectele de bricolaj, amenajari, dar si  in constructii  pentru imbinarea unor elemente din metal si lemn se folosesc diferite tipuri de suruburi.

      Suruburi - proiecte bricolaj
      Suruburi – proiecte bricolaj

      Fiecare model de surub are caracteristici si arii de utilizare diferite, de aceea este foarte important sa cunosti cat mai multe detalii despre aceste organe de asamblare.

      Cele mai folosite organe de fixare sunt asa-numitele suruburi metrice, intalnite sub forme, dimensiuni si culori diferite.

      Clasificarile acestor suruburi metrice se fac in functie de materialul folosit la realizarea lor, a formei capului, a fantei sau a tipului de filet pe care fiecare surub metric il are.

      Materiale suruburi

      Materialul comun pentru aceste tije metalice este metalul, dar exista si suruburi metrice din lemn sau plastic. Metalul folosit cel mai des la realizarea unor suruburi metrice pentru realizarea este otelul.

      Suruburi metal
      Suruburi metal

      Acestea suruburi metrice din otel capata forma prin presare la cald, sau la rece. Un surub metric poate avea au filet cu pas normal sau unul cu pas fin.
      Distingem astfel:

          • suruburi metrice fabricate din otel carbon – un surub metric 7 este un exemplu frecvent folosit
          • suruburi metrice speciale fabricate din otel aliat. Aceste suruburi metrice sunt supuse mai multor tratamente termice pentru a face fata unei inalte rezistente pretensionate.

      Surburile din metal sunt folosite, printre altele, pentru: fixarea peretilor cortina in beton, prinderea cablurilor sau a conductelor, a rafturilor metalice, fixarea panourilor de  gard si a balustradelor metalice.

Clasificare suruburi

Capete de suruburi

Suruburi metrice - capete
Suruburi metrice – capete
      • suruburi metrice cu cap hexagonal
      • suruburi metrice cu cap imbus
      • suruburi metrice cu cap bombat
      • suruburi metrice cu cap fluture
      • suruburi metrice cu cap cilindric drept
      • suruburi metrice cu cap bombat torbant
      • suruburi metrice cu cap inecat
      • suruburi fara cap
      • tije filetate
      • prezoane
      • pop nituri

Cel mai des folosit model este cel cu cap hexagonal. Acesta este caracterizat prin usurinta cu care poate fi accesat din exterior.

Fante suruburi

Suruburi metrice - fanta
Suruburi metrice – fanta

In ceea ce priveste clasificare dupa forma fantei, regasim in magazinele de specialitate:

      • suruburi metrice cu fanta dreapta.
        Acestea sunt frecvent utilizate la montajele metalice, dar si la cele din lemn. Acest tip de suruburi metrice reusesc sa creasca forta de torsiune si impiedica alunecarea.
      • suruburi metrice cu cap cruce

Fie ca folosesti suruburi metrice cu fanta dreapta, ori pe cele cu cap in forma de cruce, ansamblul realizat va fi unul foarte rezistent.

In functie de rezistenta identificam ca dimensiuni suruburi metrice urmatoarele cote:

Surub M5
Surub M5
      • suruburi metrice cu rezistenta cea mai mica – suruburi metrice M5
      • suruburi metrice cu rezistenta medie – surub metric 7
      • suruburi metrice cu rezistenta mare – suruburi metrice M10-M30.

In concordanta cu standardele, suruburile si prezoanele incep de la M5 trebuie prevazute cu marcaje de origine si grupa de rezistenta din care fac parte.

Gasirea materialelor de fixare potrivite din varianta de suruburi metrice disponibile, asigura rezistenta in timp proiectului de constructie.

Pentru stabilitate superioara, opteaza pentru suruburile filetate partial, care foreaza precis in suprafata suport. Suruburile filetate complet sunt mai potrivite pentru placile din cherestea sau MDF.

Suruburi metrice speciale

Suruburi metrice speciale
Suruburi metrice speciale

Mai este o categorie de produse de feronerie foarte utile in asamblare alcatuita din suruburi speciale.
Ca si exemple de astfel de tipuri de suruburi speciale, avem:

        • surub special cu piulita elicoidala
        • surub cu cap special conic
        • surub cu cap special fluture
        • surub cu cap special dreptunghiular
        •  surub special cu ochi
      • surub cu cap special triunghiular
      • surub cu cap special crestat
      • surub cu cap special customizat
      • surub cu cap special patrat

Cu ajutorul unor suruburi speciale care au capat inel sau carlig se pot prinde eficient si sigur dulapuri suspendate, obiecte grele de iluminat sau leagane.
Pentru ca greutatea sa fie sustinuta cu succes, aceste articole se folosesc intotdeauna cu diblurile potrivite.

Catalog suruburi

Inainte de achizitiona piese de asamblare, analizati un catalog de suruburi si alegeti mereu in functie de proiectul pe care il aveti de realizat, avand in vedere rezultatul finit, cat si materialele utilizate.

Intr-un catalog, dimensiunile suruburilor sunt usor de urmarit. Sunt  indicate doua dimensiuni, exprimate in mm. De exemplu 2,5 x 45 – inseamna ca surubul are diametru de 2,5 mm si lungimea de 45 mm.
Lungimea surubului se refera intotdeauna la lungimea de la varful filetului si pana la marginea superioara a capului.

Intr-un catalog, dimensiunile suruburilor sunt usor de urmarit. Sunt  indicate doua dimensiuni, exprimate in mm. De exemplu 2,5 x 45 – inseamna ca surubul are diametru de 2,5 mm si lungimea de 45 mm.
Lungimea surubului se refera intotdeauna la lungimea de la varful filetului si pana la marginea superioara a capului.

Suruburi online

Suruburi pentru orice proiect
Suruburi pentru orice proiect

Acum, este foarte simplu sa-ti achizitionezi sisteme de asamblare de foarte buna calitate. Fara a pierde timp prin magazine, cautand prin raione modelul potrivit, poti intra pe trada.ro.

In portal sunt prezentate detaliat toate modelele de tije metalice potrivite atat pentru proiecte mici, dar si pentru cele de mare anvergura.

Experienta cumparaturilor cu doar cateva click-uri face procesul si mai antrenant, iar noi ne propunem ca motto-ul Shopping Online. Made Simple sa fie feedback-ul fiecarei comenzi de suruburi si nu numai.


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.