Sistem ERP – ce inseamna ERP

Senior ERP

 

Ce inseamna ERP

ERP definitie

ERP este acronimul pentru Enterprise Resource Planning care se traduce Planificarea Resurselor Intreprinderii.

Termenul ERP a fost dat in 1990, insa istoria ERP dateaza din 1913, cand inginerul Ford Whitman Harris a realizat modelul EOQ – Economic Order Quantity. 50 de ani mai tarziu, prin combinarea conceptelor EOQ cu un computer mainframe apare MRP – Material Requirements Planning.

ERP software
ERP software

Acesta este folosit ca un instrument pentru gestiunea stocurilor si pentru managementul calitatii in marile fabrici pana in 1983, cand odata cu aparitia MRP II, variate activitati de productie au fost integrate intr-un singur sistem care repartiza si integra date din companie.

Treptat, apar sisteme similare care acopera si alte activitati de business, precum gestionarea relatiilor cu clientii, a informatiilor referitoare la resursa umana, integrarea finantelor. Se ajunge astfel la un nou tip de soft pentru managementul afacerilor: ERP system. Ulterior, cu ajutorul internetului, tehnologia ERP ajunge sa incorporeze noi functii si caracteristici, precum analizele integrate.

Ce este ERP

ERP ce inseamna

Un ERP este un sistem software pe care companiile il folosesc pentru gestionarea integrata a operatiunilor de zi cu zi precum contabilitate, achizitiivanzariproductie, management proiecte sau activitati logistice.

Un software ERP functioneaza ca un program informatic, o platforma unica in care sunt gestionate, automatizate, monitorizate si controlate toate procesele si activitatile de afaceri.

ERP Sistem
ERP Sistem

Un sistem ERP conecteaza o multitudine de procese de afaceri si permite fluxul de date intre acestea. Prin colectarea datelor din mai multe surse utilizate in cadrul organizatiei, aplicatia ERP elimina duplicarea datelor si asigura corectitudinea informatiilor.

In Romania, sistemele ERP sunt instrumente esentiale pentru gestionarea a mii de afaceri de toate dimensiunile. Astfel, o solutie ERP este un instrument de management indispensabil si potrivit pentru afaceri din toate domeniile: distributie, productie, servicii, constructii, retail sau e-commerce.

Sistem ERP

Sistem ERP ce inseamna

Pe scurt, sistemul ERP:

 • gestioneaza fluxurile si activitatile de business
 • asigura acces centralizat la datele companiei
 • conecteaza intr-o singura platforma datele, angajatii si alte aplicatii utilizate in companie

Ce este un ERP

Un ERP reprezinta un complex de module software prin intermediul carora se obtine integrarea tuturor informatiilor disponibile intr-o organizatie, avand drept scop optimizarea resurselor disponibile ale acesteia.

Scopul ERP este de a sigura transparenta datelor in cadrul unei organizatii si sa faciliteze accesul la orice tip de informatie utila in desfasurarea activitatii.

ERP concept

Conceptul ERP poate fi separat de ideea de sistem informatic. ERP este, la baza, un concept legat de managementul afacerii care vizeaza eficientizarea prin planificarea adecvata a resurselor, urmarire si replanificare.

Sistemele ERP, sunt programe modulare fiecare arie de activitate a companiei
fiind acoperita de catre o aplicatie specifica. Modulele unui sistem ERP functionează integrat utilizand o baza de date comuna, sau pot functiona independent.

Program ERP utilizare

Un instrument ERP performant gestioneaza cu usurinta volume mari de date si suporta un numar mare de utilizatori care lucreaza simultan in aplicatie.

Cu ajutorul unui soft ERP se pot realiza introducerea, colectarea, validarea, prelucrarea, transferul si exportul datelor, intr-un mod optimizat si eficient. Un program ERP permite culegerea datelor manual sau in mod automat, prin transfer sau import din alte baze de date. Datele din ERP sunt apoi validate, prelucrate si procesate, sistemul automatizand o suita de activitati si eficientizand procesele de lucru.

Sitem ERP
Sistem ERP

Componenta cea mai importanta a unui sistem ERP este baza de date comuna pentru toate departamentele. In acest mod, un soft ERP face ca intreg fluxul de lucru, de la aprovizionare pana la vanzarea catre clientul final, sa fie eficient, rapid si transparent.

Datorita faptului ca toate departamentele din companie folosesc o baza de date comuna, cu informatii corecte si actualizate in timp real, integrate cu fluxurile de lucru, folosirea unui sistem ERP imbunatateste exponential capacitatea de raportare, analiza si de luare a deciziilor.

Practic, un ERP permite diferitelor departamente din organizatie sa comunice, sa partajeze si sa acceseze informatii, crescand astfel viteza de transfer si acuratetea datelor.

Aplicatii ERP

 • Gestionarea tuturor componentelor de business intr-o baza de date comuna
 • Colectarea, procesarea si centralizarea datelor
 • Planificarea resurselor, organizarea si monitorizarea proceselor de lucru
 • Gestionarea operatiunilor financiare
 • Gestionarea proceselor de vanzare, aprovizionare, mentenanta etc.
 • Gestionarea si automatizarea proceselor de productie
 • Generarea documentelor contabile si financiare: facturi, note contabile etc.
 • Stabilirea si urmarirea mai usoara a bugetelor de venituri si cheltuieli
 • Automatizarea sarcinilor manual repetitive
 • Acces securizat la orice informatie de afaceri
 • Definirea de nivele de acces in functie de rolurile stabilite intern
 • Setarea de restrictii si notificari automate in functie de criterii stabilite de utilizator
 • Generarea rapoartelor pentru diferite departamente din companie

ERP system

ERP systems beneficiile utilizarii

 • Cresterea vitezei de lucru
 • Cresterea productivitatii angajatilor
 • Trasabilitatea operatiunilor
 • Acuratetea mai buna a datelor din companie
 • Reducerea timpilor de prelucrare a datelor
 • Reducerea timpilor de procesare si livrare a comenzilor
 • O colaborare mai buna intre departamente
 • Scaderea costurilor si a riscurilor economice
 • Automatizarea activitatilor manuale repetitive
 • Transparenta informatiilor (produse/stocuri/preturi/clienti/furnizori etc.)
 • Imbunatatirea relatiilor cu clientii / partenerii / furnizorii
 • Scaderea numarului de erori umane
 • Imbunatatirea cash flow-ului
 • Vizibilitate completa si control asupra afacerii
 • Imbunatatirea procesului decizional

Soft ERP

Un soft ERP este format din mai multe module/arii functionale interconectate, iar companiile isi pot alege pentru inceput, functionalitatile care acopera activitatile de baza. Ulterior, acestea pot adauga module suplimentare pentru operatiunile mai complexe, in functie de caracteristicile industriei, dar si de nevoile specifice ale afacerii.

Solutii ERP

Toate modulele dintr-un sistem ERP sunt integrate, accesibile printr-o platfoma unica, astfel incat sa asigure un flux continuu de informatii.

In plus, aplicatiile ERP includ tehnologii intuitive si sunt scalabile, ceea ce le permite sa se dezvolte odata cu afacerea si sa gestioneze la acelasi nivel de performanta atat fluxuri simple, cat si fluxuri mai complexe de lucru.

ERP sistem varianta mobila

In ultima perioada solutiile ERP web-based au devenit tot mai raspandite, acestea putand fi accesate atat din browser, cat si de pe dispozitive mobile. O aplicatie mobila ERP asigura angajatilor de pe teren date despre clienti, preturi, stocuri, taskuri si documente. In acest mod, echipa din teren isi poate organiza activitatea mai bine si poate fi mai productiva.

Aplicatii ERP
Aplicatii ERP

ERP vs CRM

Dezvoltarea unei companii cu scopul de crestere a profiturilor se poate realiza in 2 moduri: prin cresterea vanzarilor si prin scaderea costurilor. Sistemele CRM (Managementul Relatiilor cu Clientii) si ERP sunt aplicatii de business asemanatoare dar cu scopuri total diferite. Ambele sunt sisteme software ce permit partajarea informatiei intre angajati si in acelasi timp ofera rapoarte de performanta managerilor.

CRM are ca principal scop cresterea vanzarilor. Centralizeaza informatiile din Marketing, Vanzari, Managementul contactelor si suportul pentru clienti.  Scopul ERP-ului este de a scadea si controla cheltuielile si de a ajuta la standardizarea proceselor de afaceri, asigurand o structura stabila si utila a informatiei. Sistemele ERP sunt focalizate mult mai clar asupra departamentelor de Managementul resurselor umane, Financiar (contabilitate, gestiune), productie si managementul comenzilor si livrarilor.

Puteti utiliza CRM ca solutie independenta sau il puteti integra cu ERP pentru a obtine o perspectiva mai profunda si o eficienta sporita.

ERP Romania

In Romania, ERP-ul a devenit o necesitate pentru toate companiile care au ajuns la un anumit grad de dezvoltare si au resimtit presiunea pietei concurentiale.

Anul 2020 pentru multe afaceri a lansat noi directii si a fundamentat dezvoltari precum: personalizarea, automatizarea, securitatea datelor si mobilitatea.

Pentru anul 2021 solutiile ERP vor reprezenta una dintre principalele zone de investitie si asta pentru ca tot mai multi antreprenori intentioneaza sa-si adapteze modelul de business transformarii digitale.

Cat costa un ERP

Una dintre primele intrebari in procesul de cautare a unui soft ERP este “Cat costa un sistem ERP ?”, iar raspunsul oricarui furnizor serios de software va incepe cu “Depinde”.

Acest raspuns se datoreaza faptului ca o estimare de pret pentru un sistem ERP trebuie sa tina cont de mai multe criterii: numarul de utilizatori, modulele alese, nivelul de personalizare a solutiei etc.

O estimare precisa a costului unui sistem ERP poate veni doar in urma unei discutii amanuntite despre procesele si nevoile companiei.

Program ERP gratuit
Program ERP gratuit

ERP gratuit

Sistemul ERP a fost conceput in asa fel incat sa le ofere managerilor vizibilitate asupra afacerii, sa imbunatateasca procesul decizional si sa creasca productivitatea angajatilor, sustinand lucrul la distanta si mobilitatea.

Odata cu achizitia SeniorERP, companiile primesc gratuit, timp de 6 luni, cele mai noi functionalitati pentru optimizarea vanzarilor.

ERP consultant

Succesul proiectelor implementate se datoreaza profesionalismului si know-how-ului unei echipei de implementare.

Un consultant ERP cunoaste si intelege solutiile ERP.  Este responsabil cu implementarea( instalare, configurare), dar asigura si training respectiv suport utilizatorilor.

Sisteme ERP exemple

Fiecare companie are procese de lucru si cerinte unice, prin urmare are nevoie de instrumente software moderne, care sa conecteze angajati, departamente si fluxuri de lucru specifice.

Pionerii ERP din Romania sunt:

Senior Software – SeniorERP, SeniorXRP

✔ Oracle –  E-Business Suite

✔ SAP – SAP ERP

✔ Microsoft- Microsoft Dynamics

Senior ERP

SeniorERP
Senior ERP

Cu o interfata moderna, usor de utilizat, SeniorERP este de peste 18 ani un sistem de incredere pentru companiile din Romania si numai. Sistemul ERP furnizat de Senior Software ofera un mod de lucru unitar pentru toate departamentele organizatiei.

SeniorERP include o gama larga de functionalitati integrate ce acopera cu succes toate componentele afacerii, fiind organizate sunt forma a 6 arii functionale:

 1. Marketing & Vanzari – Gestioneaza eficient relatia cu clientii, de la primul contact, pana la serviciile post-vanzare
 2. Aprovizionare & Productie – Sincronizeaza aprovizionarea cu cererea si gestioneaza eficient procesul de productie
 3. Financiar & Contabilitate – Gestioneaza platile si incasarile, genereaza automat raportarile financiar-contabile cerute de lege
 4. Stocuri & Logistica – Urmareste stocurile, planifica oamenii, masinile si comenzile pentru a livra marfa in cel mai scurt timp
 5. Administrare & Organizare – Organizeaza si urmareste activitatile zilnice, calibreaza sistemul ca sa functioneze dupa nevoile tale
 6. Raportare & Analiza – Ia deciziile potrivite pentru afacerea ta pornind de la date corecte, complete si permanent actualizate

Senior XRP

SeniorXRP (Extended Resource Planning) este un sistem de tip ERP care gestioneaza si interconecteaza cicluri mai lungi si mai complexe de business si ofera companiilor posibilitati nelimitate de dezvoltare.

Platforma SeniorXRP furnizata de Senior Software simplifica si imbunatateste fluxurile de lucru, de la prima interactiune cu potentialul client si pana la livrarea produselor/serviciilor.

Acest tip de ERP permite integrarea usoara cu alte aplicatii/softuri specializate utilizate de catre companii, cum ar fi softurile de proiectare. In plus, sistemul SeniorXrp include optiuni extinse de customizare si o flexibilitate crescuta in operare. Pot fi dezvoltate noi functionalitati sau fluxuri de lucru si se pot realiza configurari care sa corespunda nevoilor specifice ale afacerii.


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.