Ce inseamna DIN la suruburi

STAS SURUBURI

Ce inseamna DIN la suruburi

Cuprins:

Ce inseamna DIN

DIN Standard national german (Deutsches Institut für Normung) – Institutul German de Standardizare – Berlin/Kölneste o certificare a suruburilor.

Sistemul de codificare DIN ← [0.0] →

Prima cifra indica 1/100 din valoarea minima a rezistentei de rupere la tractiune in N/mm².
A doua cifra indica a 10-a parte din raportul dintre rezistenta la rupere la tractiune Rm si limita de curgere aparenta /conventionala (Rel /R p0.2 ). Produsul celor doua cifre reprezinta 1/10 din limita de curgere in N/mm².

In cazul suruburilor din metal, cele mai importante proprietati mecanice sunt indicate printr-o combinatie de cifre. Combinatia cifrelor denota clasa de rezistenta.

DIN suruburi

8.4

Cap cilindric si un filet metric ISO. Se folosesc pentru imbinari usoare din metal sau plastic si se insurubeaza cu ajutorul unei surubelnite cu varf drept.

9.6

Cap semirotund drept. Sunt folosite pentru lemn acolo unde se impune o anumita presiune de apasare.

571

Suruburile DIN 571 sun asa-numitele suruburi cheie. Acestea se folosesc in special pentru lemn si au cap hexagonal, care se strang cu ajutorul unei chei tubulare sau unui set de chei.

Acest tip de suruburi se folosesc pentru toate imbinarile grele in lemn. Pot fi folosite si in beton sau caramida. Suruburile DIN 571 sunt numite si „suruburi cheie”.

603

Capul rotund si plat, iar sub cap si piulita o portiune patrata. Capul rotund plat protejeaza de demontare. Acest tip de surub se foloseste pentru elemente de sustinere: stalpi sau grinzi. Patratul de sub capul surubului previne rotirea.

931

Suruburi hexagonale filetate partial cu rezistenta mare ce pot fi stranse cu o garnitura de chei tubulare sau cu o cheie hexagonala.

933

Suruburile din otel DIN 933 sunt identice cu cele DIN 931. Singura diferenta este un filetul. Pentru tipul de suruburi din DIN 933 fietul este complet si se insurubeaza de cele mai multe ori intr-un filet-pereche existent.

963

Suruburile cu filet DIN 963 sunt prevazute cu filet metric ISO, cap inecat şi fanta dreapta. Capul inecat permite ingroparea in material, aliniata la fata acestuia. Se folosesc cu succes la profile si table subtiri.

965

Suruburile cu filet DIN 965 asemanatoare cu cele DIN 963. Datorita capatului in cruce, In cazul acestora este posibila si automata, ceea ce le face utilizabile si in cadrul productiei industriale de masa.

912

Suruburile DIN 912 au capul cilindric, de ce cele mai multe ori cu un hexagon interior. Aceste şuruburi prezinta un filet metric ISO, ce poate fi complet sau partial. Se folosesc pentru piese greu acceibile cele greu accesibile,

SURUBURI DIN 912
SURUBURI DIN 912

7504

Suruburile perforante DIN 7504 cu un filet pentru tabla, care modeleaza, taie sau striveste singur filetul-pereche necesar. Formele capului sunt la fel de diverse ca şi tipurile de surub.

Ce inseamna grupa 8.8 la suruburi

Cu siguranta, multi dintre noi ne-am intrebat ce inseamna 8.8 la suruburi.
Ei bine, grupa 8.8 este alcatuita din suruburi cu rezistenta mare la tractiune (800 N/mm²).
Aceste suruburi au limita de elasticitate ridicata.

Tipuri de suruburi grupa 8.8

• surub cap imbus

Surub cap imbus
Surub cap imbus

Utilitatea unui surub cap imbus este aceea de a permite prinderea a doua sau mai multe materiale impreuna.

Diferentierea acestui tip de surub fata de celelalte este numai la nivelul capului, functionalitatea lui fiind similara cu a celorlalte tije metalice.

Un surub cap imbus se alege in functie de materialul in care vor fi filetate si in functie de rolul de sustinere pe care il vor avea.

In ceea ce priveste montarea mobilierului sau a altor accesorii, suruburile de acest tip sunt sunt nelipsite.

• surub cap hexagonal

Un surub cu cap hexagonal se foloseste pentru

Surub cap hexagonal
Surub cap hexagonal

montarea materialelor mai grele, oferind rezistenta chiar si in cazul sarcinilor cu greutate ridicata.

Deoarece capul de surub hexagonal este neted, fara crestaturi, acesta se monteaza cu ajutorul unei chei.

Se poate fileta partial sau complet, in functie de cat de stabila se doreste sa fie prinderea.

• surub cap torbant

Surub cap torbant
Surub cap torbant

Exista doua tipuri de surub cu cap torbant in ceea ce priveste forma capului:

  1. surub torbant cu cap bombat;
  2. surub torbant cu cap plat

Nu exista diferenta de functionalitate intre aceste doua tipuri de suruburi; surubul cu capul bombat are un aspect mai elegant si mai modern si arata bine la vedere, nu trebuie acoperit din cauza formei inestetice.

Un surub cap torbant se fileteaza cu ajutorul unei piulite deoarece capul nu prezinta crestaturi prin care sa se fileteze surubul, Este nevoie de un accesoriu suplimentar, mai exact de o piulita de forma rotunda, patrata sau hexagonala.

• surub cap inecat

Un surub cap inecat este diferit de restul suruburilor prin

Surub cap inecat
Surub cap inecat

forma pe care o are capul.

Forma poate fi rotunda sau hexagonala, cu crestatura in forma de cruce, hexagonala sau crestata pe mijloc in forma de linie.

Functionalitatea suruburilor nu difera in functie de tipul de crestatura pe care o au, toate indeplinesc cu succes rolul de organ de asamblare.

Suruburi cu cap inecat sunt des utilizate in proiecte de constructii, fie ca este vorba de constructii in lemn, beton, metal, gips-carton etc.

In toate ramurile industriei, aceste suruburi sunt utilizate de catre profesionisti, care cunosc caracteristicile fiecarui surub si utilitatea lor in functie de model si dimensiune.

• surub cap bombat

Surub cap bombat
Surub cap bombat

Acest tip de surub cu cap bombat este folosit la imbinarea suprafetelor din lemn, mai ales a coltarelor, dar si la fixarea diverselor elemente metalice pe diverse suprafete.

In functie de lucrarea pentru care este nevoie, se va alege lungimea si diametrul tijei. Suruburile se pot diferentia si in functie de filet, care poate fi strans complet sau partial.

Suruburile filetate partial se diferentiaza prin prezenta unei portiuni netede sub capul surubului. Aceasta categorie de suruburi este utilizata cand se doreste o prindere rezistenta si fixa intre mai multe suprafete din lemn, de diferite grosimi.

In ceea ce priveste montarea unui surub filetat partial, nu este nevoie de pregaurirea suprafetei.

Suruburi Grupa 8.8 pret

Suruburi grupa 8.8
Suruburi grupa 8.8

Este important ca suruburile alese din grupa 8.8 sa fie calitative, indiferent daca lucrarea este de amploare sau nu.

Calitatea inseamna durabilitate si siguranta a lucrarii. Materialul fiabil al pentru un surub, este otelul.

Daca suruburile sunt acoperite si cu zinc, acestea vor preveni coroziunea in timp.

Standard Suruburi

Prin standarde impuse, se asigura in mod unitar si general ridicarea calitatii suruburilor la nivelul celor mai bune realizate pe plan national si mondial;

Organizatia Internationala de Standardizare, cu numele scurt ISO este o confederatie internationala de stabilirea normelor in toate domeniile cu exceptia electricitatii si a electronicii, care sunt reprezentate de IE. Standardizarea reprezinta o activitate organizata care limiteaza la un minimum necesar varietatea organelor de asamblare si marcilor de materiale necesare fabricarii acestora.

Standard Suruburi
Standard Suruburi

Principiile de baza le filetului unui surub metric ISO sunt definite in standardul international ISO 68-1, iar combinatiile de diametru si pas sunt enumerate in ISO 261. Subsetul mai mic de combinatii de diametru si pas utilizate in mod obisnuit la suruburi, piulite si suruburi este dat de ISO 262.

Cea mai utilizata valoare a pasului pentru fiecare diametru este pasul grosier. Pentru unele diametre, sunt specificate, de asemenea, una sau doua variante suplimentare, cum ar fi filetele in tevi cu pereti subtiri.

Filetele cu surub metric ISO sunt desemnate prin litera M urmata de diametrul major al filetului in milimetri(  M8) . Daca firul nu foloseste pasul grosier normal(  1,25 mm in cazul M8) , atunci pasul în milimetri este, de asemenea, atasat cu un semn de inmultire(  „M8 × 1” daca filetul cu surub are un diametru exterior de 8 mm si avanseaza cu 1 mm pe rotatie 360 ​​°) .

Diametrul nominal al unui surub metric este diametrul exterior al filetului. Pilita in care se incadreaza are un diametru intern care este de marimea șurubului minus pasul filetului. Astfel, un surub M6, care are un pas de 1 mm, se realizeaza prin filetarea unei tije de 6 mm, iar piulita sau orificiul filetat se realizeaza prin atingerea firelor într-o gaura de 5 mm diametru(6 mm – 1 mm).

Catalog suruburi

Analizati un catalog de suruburi si alegeti mereu piesele in functie de proiectul pe care il aveti de realizat, avand in vedere rezultatul finit, cat si materialele utilizate.

Folositi capete rotunde pentru lucrari susceptibile de a fi demontate si pentru fixarea materialelor subtiri. Suruburile cu cap cilindric au un cap complet rotund si sunt folosite preponderent in industria de prelucrare a metalelor, dar si in electronica.

Suruburile cu cap inecat sunt recomandate in cazurl in care se doreste evitarea unor accidentari. Capul acestora dispare complet in lemn sau este complet plan.

Catalog Suruburi
Catalog Suruburi

Suruburile cu cap bombat recomanda pentru cazurile  in care suportul nu trebuie apasat. Capul surubului nu se afunda in material, ci se aseaza pe acesta.

Suruburile cu cap tip trompeta se folosesc la placile de gipscarton. Forma speciala a capului surubului face ca placile sa nu fie presate de acesta, capul asezandu-se pe placa.

Utilizati capete plate atunci cand capul surubului trebuie sa fie la acelasi nivel cu suprafata sau capete ovale atunci cand este posibil. Daca aveti dubii, testati diferite tipuri si dimensiuni.

Suruburile sunt disponibile intr-o mare varietate de materiale, inclusiv: otel zincat, alama, otel inoxidabil si aluminiu.

Intr-un catalog, dimensiunile suruburilor sunt usor de urmarit. Sunt  indicate doua dimensiuni, exprimate in mm. De exemplu 2,5 x 45 – inseamna ca surubul are diametru de 2,5 mm si lungimea de 45 mm.
Lungimea surubului se refera intotdeauna la lungimea de la varful filetului si pana la marginea superioara a capului.

Pe Trada Marketplace gasiti tipuri de suruburi reprezentative pentru fiecare categorie. Ai o gama variata de suruburi cap torbant, drept, in cruce sau cap hexagonal la preturi foarte bune.


Comentarii (1)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.