Trusa chei – ce contine

Truse de Chei

Ce este o trusa de chei

O trusa cu scule este un ansamblu complet si complex, adecvat pentru lucrari efectuate in si langa casa, la masina sau in garaj. Include un numar variabil de piese confectionate din materiale de foarte buna calitate si accesorii pentru reparatii obisnuite, montat si demontat, astfel incat sa poti efectua orice manopera.

Trusa de Chei
Trusa de Chei

Aceasta va avea mai mult decat piesele standard, oferindu-ti accesorii de cat mai multe dimensiuni si incluzand tot felul de instrumente care pot aparea si in kitul unui profesionist: surubelnita pentru control de tensiune, diverse capete de surubelnite si adaptoare, chei fixe, chei dinamometrice, chei hexagonale, torx sau alte chei combinate.

Pentru situatii specifice va trebuie sa cumperi cea mai buna trusa de scule profesionala. Poti opta pentru o trusa auto, una pentru tamplarie sau poate de un kit pentru electricieni.

O cutie chei de calitate este primul pas pentru orice mester in devenire. Alegeti una fiabila fabricata din materiale de inalta calitate pentru a garanta o utilizare durabila si sigura. Cautati un model care sa fie usor de transportat si de depozitat, dar care sa aiba tosusi o capacitate mare de stocarea a sculelor si accesoriilor.

Toate aceste truse de chei au de obicei aspectul unei valize de mici dimensiuni, cu inchidere dubla pentru un plus de siguranta. In interior, piesele stau in perfecta ordine, gata oricand pentru a putea fi folosite.

Ce contine o trusa de scule

Trusa Scule
Trusa Scule

O trusa de scule profesionala contine tot felul de unelte care pot fi utilizate la reparatii, de la produsele electronice, pana la cele de tipul autovehiculelor sau al obiectelor de uz casnic.

Este foarte important ca setul sa contina mai multe feluri de chei, pentru a putea rezolva rapid orice situatie neasteptata.

Cheile sunt disponibile in mai multe dimensiuni si pot fi achizitionate in diferite combinatii. Un set chei mic poate avea 6 sau 10 piese, cu dimensiuni cuprinse intre 5 si 16 pana la 1 inch. Cheile standard sunt vandute in trepte de 16 inci pana la un 1,5 cm.

Din ce material sunt fabricate cheile

Cele mai bune chei sunt fabricate din aliaje precum cromul sau vanadiul, in timp ce uneltele mai putin costisitoare sunt fabricate din otel.

Cheile stantate sunt mai voluminoase( este nevoie de mai mult material pentru rezistenta) si sunt destul de utile pentru sarcini usoare ocazionale. Cu toate acestea, pentru utilizarea frecventa si pentru aplicatii auto, instrumentele de calitate sunt o buna investitie.

Cheie
Chei Mecanice

Trusa chei tubulare

Cheia tubulara are capatul rotund, cilindric si are deschidere hexagonala la capat, pentru a fi plasata peste o piulita. Aceasta intra in contact cu toate partile piulitei, oferind o prindere puternica si foarte rapida. 

Un set chei tubulare presupune costuri reduse de achizitie si beneficiaza de o duritate ridicata. In functie de designul si scopul in care poate fi folosita o cheie tubulara,  specialistii le clasifica in:

Cheie universala

Ideala pentru a fileta sau desfileta in concavitati. Lucrul mecanic realizat cu ajutorul unei chei tubulare atinge valori mari, drept pentru care, in unele situatii, pot fi folosite eficient si pentru sarcinile complicate.

Chei tubulare lungi

O cheie tubulara lunga este recomandata in special pentru servicii auto profesionale si mecanice. Forma alungita a cheilor tubulare ajuta la prinderea piulitelor ce se afla in locuri greu accesibile.

Cheie dinamometrica

Aceasta cheie este cel mai precis dispozitiv din gama tubularelor. Cu ajutorul unor chei dinamometrice poti realiza o filetare in acord cu materialul si capacitatea de incarcare suportata de surub sau piluta acestuia.

O trusa de chei tubulare iti permite sa setezi un moment de torsiune, iar atunci cand strangerea este completa te notifica prin diverse metode.

Chei Dinamometrice
Cheie Dinamometrica

Cheie bujii

Cheia are pereti subtiri de inalta calitate, cu extensie si imbinare proiectata pentru instalarea si scoaterea bujiilor. Are un design special cu articulatie care permite accesul in locuri adanci.

Cheie Bujii

Chei inelare

Chei Inelare
Chei Inelare

Cheia inelara este proiectata in mod standard, adica sub forma unei bare dintr-o singura bucata, ce se intoarce lateral spre o piulita. Aceasta prezinta un nivel ridicat de fixare si nu lasa piulita sa alunece.

Cheile inelare folosesc presiunea pentru a strange si a desface suruburi si piulite. Un set chei inelare contine piese de diferite marimi: 24 x 27 mm, 14 x 15 mm, 20 x 22 mm, 28 x 19 mm, 16 x 17 mm, 30 x 32 mm, 10 x 11 mm, 12 x 13 mm si 8 x 9 mm.

Pentru a folosi o astfel de cheie, aceasta se fixeaza cu bucla peste capul surubului sau a piulitei si se invarte in directia dorita. Cheile inelare aluneca mai greu decat alte tipuri de chei, deoarece contactul cu surubul si piulitele se realizeaza pe toata suprafata corpurilor.

Chei tubulare cu clichet

Set Chei Tubulare cu Clichet
Set Chei Tubulare cu Clichet

Datorita inelului mobil cu mai multe fatete incorporat in capul cheii, se pot face miscari rotative prin invartirea uneltei la un unghi minim. Dispozitivele sunt foarte populare datorita utilitatii lor.

Aceste unelte pot avea diferite diametre ale inelului mobil. Cel mai frecvent intalnim chei cu clichet care au inel cu diametru de 8-19 mm. Se poate achizitiona doar o cheie cu clichet sau un intreg kit. In functie de tipul de design, exista:

  • set chei simple

Au doar capat de lucru drept pentru care nu sunt foarte practice.

  • set chei duble

Fiecare capat al acestora este dotat cu un cap cu clichet. Acest model permite lucrul cu insurubari ce au doua tipuri diferite de diametre.

  • set chei combinate

La acest tip, unul dintre capete este o cheie cu un inel mobil, iar cealalta parte este un capat obisnuit, cu o cheie inchisa sau deschisa.

Cheile combinate au o falca cu capat deschis la un capat al sculei si o cheie cu capat inchis de aceeasi dimensiune la celalalt. Deoarece exista multe situatii in care unul sau altul pur si simplu nu functioneaza, cheile combinate sunt solutia salvatoare.

Truse chei profesionale

Seturi de Chei
Seturi de Chei

Cheile sunt printre cele mai utilizate scule de mana si se gasesc intr-o gama larga de tipo-dimensiuni. Sunt utilizate pentru prindere, fixare, strunjire, strangere sau desfacere a unor lucruri precum tevi, fitinguri pentru tevi, piulite sau suruburi. Sunt fabricate din otel, otel carbon, crom vanadium sau din bronz.

Acoperirea poate fi realizata prin vopsire, brunare sau cromare, elementele active fiind tratate termic pentru o durata de intrebuintare mai lunga si pentru a creste rezistenta la eforturi si incarcari mari.

Pe langa cheile tubulare  mai exista si alte tipuri de chei realizate cu deschideri usor mai mari decat piulitele sau suruburile pentru care sunt proiectate( de obicei, marja este de cateva miimi de inch). Cu toate acestea, daca fixarea cheii este prea slaba, aceasta va rotunji punctele piulitei sau ale capului surubului.

Trusa chei fixe

Cheia fixa este cea mai comuna. Nu exista om care sa nu fi vazut macar o data o bara metalica ce dispune in ambele capete de deschideri fixe.

Cheie imperiala

Cheia imperiala este instrumentul construit special pentru fixarea elementelor definite prin masuratori imperiale si este un instrument des intalnit in SUA. Aceste masuratori se fac in inch, nu in milimetri.

Cheie Clichet Imperial
Cheie Imperiala

Set chei reglabile

Cheia reglabila arata precum una fixa, insa dispune de un capat ce permite deschiderea si inchiderea manuala a maxilarului cheii prin intermediul unui cilindru rotativ actionat printr-un surub. Aceasta unealta este foarte apreciata la scara larga, deoarece poate fi folosita pe mai multe tipuri de piulite, cu dimensiuni diferite.

Cheie franceza

Cheie Franceza
Cheie Franceza

Cheia franceza este o unealta extrem de folositoare pentru oricine, indiferent daca este folosita acasa sau de catre meseriasi, in diferite domenii de activitate.

Este o cheie reglabila si se gaseste in diferite forme in functie de numarul deschizaturilor.

Cheia franceza cu o deschidere este un model standard, putand avea diverse dimensiuni. Poti alege in functie de necesitati, dupa valoarea maxima a deschiderii, care poate fi, de 200 mm sau 300 mm.

Cheia franceza cu 2 deschideri are o accesibilitate mai mare la piese si subansamble fata de cealalta varianta. Este confectionata, de regula din otel, si este foarte rezistenta in timp.

Cheie mox

Cheie Mox

Denumita si cheie de tip mops, este instrumentul utilizat la fixarea tevilor. Aceasta cheie reglabila pentru tevi are o utilizare tip clichet cu o singura mana, cu auto-fixare. Are o falca mobila cu arc care permite  reglarea rapida a diametrului folosind scala.

Corpul cheii turnat monobloc de inalta rezistenta, are profil dublu T in sectiune, falca, piulita de reglare anti-alunecare si bac. Este fin lustruit, cu dintii asezati contra directiei de rotire.

Set chei torx

Denumirea ISO pentru cheia torx este hexalobulara. O astfel de cheie tox e cunoscuta si ca o ”cheie stea” sau „cheie in sase puncte”, este un instrument simplu, conceput strangerea si desfacerea elementelor de fixare care au capete Torx sau adancituri.

Set Chei Torx
Set Chei Torx

Trusa chei hexagonale

Chei Hexagonale
Chei Hexagonale

Cheia hexagonala este pentru strangerea si desfacerea organelor de fixare care au indentati hexagonale. Cheile hexagonale sunt, de asemenea, cunoscute sub mai multe alte denumire, cea mai populara fiind cea de cheie Allen.

Aceste chei tip Allen sunt bare de otel, cu sectiune hexagonala, indoite in forme de L. Lungimea mai mica se numeste cap, iar cea mai mai lunga, maner. Oricare dintre capete poate fi alunecat in deschideri potrivite in varfurile suruburilor pentru a mentine o parte ferm in pozitie fata de alta.

Cheie olandeza

Cheia olandeza numita si cheie carlig este realizata din  otel special durificat sau din inox. Are tija mai lunga si un carlig extins pentru un contact mai mare si o utilizare mai sigura.
Nitul intarit creste durata de viata si permite transmiterea fortelor mai mari, in special cu dimensiuni mai mici.

Cheie Olandeza
Cheie Olandeza

Truse chei profesionale

Truse de chei – beneficiile utilizarii

✔ Nevoia de a face reparatia cat mai rapid

Daca s-a defectat ceva la autovehicul si te grabesti sa ajungi intr-un anumit loc, nu mai trebuie sa pierzi timpul prin service-uri specializate, ci poti apela la trusa scule auto profesionala.

De foarte multe ori, se poate intampla sa te afli in pana de timp si sa ai nevoie urgent de un anumit produs care s-a defectat cu putin timp in urma. In astfel de cazuri, este recomandat sa ai la indemana uneltele necesare si sa incerci sa rezolvi pe cont propriu problema.

✔ Economisirea unor sume importante de bani

Orice reparatie costa timp si bani. Daca te afli intr-un moment din viata in care iti doresti sa pui o suma deoparte lunar, trebuie sa inveti sa folosesti majoritatea tipurilor de chei tubulare. Acestea te pot ajuta sa economisesti pe termen lung, mai ales daca ajungi sa te pricepi sa repari toate defectiunile ce pot aparea intr-o locuinta si nu numai.

✔ Obtinerea unor cunostinte vaste

In viata este foarte important sa te pricepi cate putin la toate. De fiecare data cand se iveste ocazia sa inveti ceva nou, nu refuza, ci zambeste si accepta provocarea. Este util sa stii anumite notiuni din diferite domenii, care te-ar putea ajuta pe viitor atat din punct de vedere profesional, cat si personal. Nu trebuie sa studiezi seara de seara despre autovehicule sau despre problemele tehnice ale frigiderelor de un anumit tip. Este suficient sa vizionezi tutoriale despre reparatii de fiecare data cand intampini o defectiune.

Dupa cum ai aflat, o trusa de chei este necesara in fiecare casa. De aceea, e recomandat sa ai in vedere o astfel de investitie si sa pui accentul pe calitate, nu pe cantitate. Este recomandat sa faci acest lucru pentru a fi pe deplin satisfacut de alegerea facuta.

Trada Marketplace iti pune la dispozitie o varietate de modele de chei si truse de scule. Gasesti diferite truse si seturi de chei la cel mai bun raport calitate-pret. Daca ai intrebari despre produse, suna-ne, iar specialistii nostri vor fi bucurosi sa te ajute!


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.