Carotare beton – tipuri de carote

Carotare Beton

Cuprins

 1. Ce este o carota
  1. Carotare beton – ce inseamna
 2. Carota beton – folosire
  1. Gauri in beton acasa
  2. Gauri in beton pentru uz industrial
 3. Avantajele operatiunii de gaurire in beton prin carotare
  1. Carote beton – pret

Ce este o carota

Carota cunoscuta si sub denumirea de  ” coroana” este un accesoriu cilindric care se ataseaza la o bormasina pentru a realiza gauri circulare in diverse tipuri de materiale.

Coroana decupeaza  portiuni circulare din materialul cu care lucrezi. Spre deosebire de burghiu,  carota ofera un foraj mai rapid, mai precis si mai fin, fara margini zdrentuite.

Carota Beton
Carota Beton

Pentru a alege carota potrivita, trebuie sa tii cont de:

✔ diametrul dorit al gaurii;

✔ tipul si grosimea materialului pe care vrei sa il gauresti

In functie de material exista:

✔ carota beton- numita si caroteza diamantata este rezistenta la temperaturi ridicate si se foloseste pentru decupaje in beton, BCA sau asfalt.

✔ carota lemn- este potrivita pentru toate tipurile de lemn masiv si placi din lemn: PAL, placaj, parchet, cherestea, MDF, etc.

✔ carota caramida- se foloseste pentru caramida, dar si pentru alte materiale folosite la zidarie si tencuit: beton poros, azbociment, etc.

✔ carota ceramica- ideala pentru placile de gresie si faianta, dar si pentru  sticla, portelan, tigla, marmura si chiar granit;

✔ carota metal- perfecta pentru aluminiu, otel, metale neferoase, fonta, alama, etc. Carotele pentru metal disponibile intr-o varietate de dimensiuni, de regula de la 12 pana la 110 mm.

Carotare beton – ce inseamna

Carotare Beton
Carotare Beton

Gaurirea betonului prin carotare este procesul de forare sau taiere prin podele, pereti si tavane.

Este una dintre cele mai eficiente metode de a crea orificii pentru instalatii sanitare, de aerisire, electrice sau de aspirare a aerului.

La aceasta operatiune, se folosesc scule pentru beton potrivite, cum ar fi un burghiu cu carota diamantata, pentru a taia o gaura perfect rotunda in orice structura de beton. 

Este important sa se aleaga un burghiu pentru beton, in niciun caz pentru alt material, deoarece, va fi ineficient.

Procesul produce un zgomot mai mic decat in cazul ciocanelor rotopercutoare si mult mai putin praf, ceea ce inseamna ca este cea mai eficienta alegere cand vine vorba de dat gauri in beton.

Carota beton – folosire

Carotarea betonului presupune executarea unui foraj de forma cilindrica cu ajutorul unei carote diamantate. Perforarea propriu-zisa a materialului poate fi umeda sau uscata. Taierea prin carotare se obtine prin slefuirea sau frezarea elementului ce urmeaza a fi strapuns. 

Avantajul la carotarea betonului, spre deosebire de spargerea clasica, este ca golul se executa cu mare precizie dimensionala.

Exista mai multe scenarii in care este nevoie de efectuarea unei gauri in beton. Cazurile in care se apeleaza la aceasta tehnica sunt intalnite atat in mediul domestic, acasa, cat si pentru nevoi speciale la nivelul ramurii constructiilor profesionale.

Gauri in beton acasa

Uneori, este nevoie de renovarea sau imbunatatirea apartamentului sau casei de locuit. In aceste situatii, se pot monta noi dispozitive pentru care constructia initiala a locuintei nu a prevazut trasee speciale. 

Carota Beton SDS
Carota Beton SDS

Cazurile in care este nevoie sa dai gauri in beton acasa cuprind:

 • Gauri pentru hote de aragaz si ventilatii – ce asigura trecerea gurii de evacuare a fumului catre exteriorul locuintei
 • Gauri pentru montarea sistemului de evacuare a gazelor la centralele termice
 • Gauri in beton armat pentru trecerea instalatiilor electrice sau dozelor
 • Gauri in beton pentru montarea unor instalatii de apa sau sanitare
 • Gaurirea betonului prin carotare pentru montarea kitului de evacuare a aparatului de aer conditionat

Este aproape sigur ca unele trasee vor trece exact prin pereti din beton sau chiar din beton armat. O prima solutie ar fi gaurirea betonului cu ajutorul unui picamer, daca suprafata este mai mare, sau cu un ciocan rotopercutor in majoritatea celorlalte cazuri.

Totusi, solutiile oferite de aceste unelte clasice sunt, evident, inconfortabile, din cauza zgomotului intens, a vibratiilor mari, a prafului degajat si, mai ales, a faptului ca gaurirea betonului prin acest mod este inestetica si necesita operatiuni de zidarie ulterioare pentru retusare.   

Raspunsul tehnologic la aceste probleme este gaurirea betonului armat fara percutie, prin metoda de carotare in beton, ale carei avantaje le vei regasi in acest articol.

Gauri in beton pentru uz industrial

Carotarea are si aplicatii industriale, nu doar in domeniul casnic. Operatiunea poate fi folosita si pentru a investiga si analiza starea betonului existent. Prelevarea unei mostre dintr-o zona betonata poate permite efectuarea in laborator a unor teste privind rezistenta structurala. 

Carota Bimetal
Carota Bimetal

Un exemplu ar fi prelevarea de mostre din beton ale unor picioare de pod, platforme de trafic greu sau ziduri ale unor obiective pentru a fi analizate si supuse unor teste de rezistenta in laboratoare specializate. In functie de rezultatele analizelor, se poate decide consolidarea constructiilor respective, precum si cea mai buna metoda de lucru ce se poate aplica.

De asemenea, carotarea este deseori necesara pentru a prelua probe de roca atunci cand se efectueaza o analiza geologica pentru amplasarea unui viitor proiect industrial, comercial sau logistic. O investigatie amanuntita a proprietatilor rocilor de sub o structura proiectata este aproape intotdeauna o cerinta pentru a efectua o fundatie adecvata.

Avantajele operatiunii de gaurire in beton prin carotare

Carotarea sau perforarea betonului este un procedeu silentios, deoarece taie in material fara a fi necesara o actiune percutanta, de forta bruta, cum este cazul ciocanelor rotopercutoare sau al picamerelor.

Unealta principala care este folosita in aceste cazuri se denumeste masina de carotat. Aceasta este prevazuta la unul din capete cu segmenti diamantati dispusi circular, asemanator unei coroane.

Carota Beton 110
Carota Beton 110

Diamantul, fiind un material foarte dur, taie cilindric betonul. Procesul nu produce vibratii in peretele tinta, excluzand, astfel, pericolul unor fisuri ulterioare ce ar putea deteriora capacitatea de rezistenta a materialului. 

De asemenea, procesul de gaurirea a betonului prin carotare nu produce nici resturi sau praf, ca in cazul metodelor traditionale.

Masinii de carotat i se poate atasa un furtun de aspirator industrial exact la gura de evacuare a prafului, acesta fiind colectat pe masura taierii fara a fi dispersat in aer. 

Gaurirea betonului fara percutie este si o operatiune mult mai silentioasa decat vechile metode, care presupuneau lovirea ritmica pentru dislocarea bucatilor de material. Astfel, carotarea este de preferat in spatiile locuite, pentru ca disconfortul este minim.

Carote beton – pret

Carote Beton
Carote Beton

Intra pe trada.ro si ia-ti setul de carote potrivit proiectului tau.

La noi gasesti o serie de carote diamantate si carotiere  pentru gaurirea uscata sau umeda a materialelor de constructie de la medii la materiale dure, ziduri, blocuri de beton si materiale abrazive.

Trada Marketplace ofera de asemenea, carote beton si beton armat, pereti de caramida si  zidarie.

Preturile incep de la 20 lei si variaza in functie de duritatea materialul care trebuie perforat. Carotele de mari adancimi costa in jur de 700 de lei.

Carotele disponibile pe site-ul trada.ro sunt potrivite atat amatorilor, dar si instalatorilor, specialistilor in termo-instalatii cat si electricienilor.


Comentarii (0)

Comentariul tau a fost trimis si va fi vizibil dupa aprobarea de catre un moderator.